שתף קטע נבחר

למרות מחאת ישראל: נשיא פולין חתם על חוק השואה

לשכתו של הנשיא אנדז'יי דודה הודיעה שהוא אישר את החוק שמטיל מאסר על מי שיאשים את הפולנים באחריות לפשעי הנאצים. לפני החתימה אמר דודה שיעביר את החוק לדיון בבית המשפט החוקתי לצורך הבהרות ושינויים. מזכיר המדינה האמריקני: "מאוכזבים מאישור החוק"

לא "מחנה השמדה פולני". אושוויץ  (צילום: AP) (צילום: AP)
לא "מחנה השמדה פולני". אושוויץ (צילום: AP)

לשכת נשיא פולין אנדז'יי דודה הודיעה הערב (יום ג') כי הנשיא חתם על חוק השואה השנוי במחלוקת, למרות התנגדותן הנחרצת של ישראל וארצות הברית. ההודעה נמסרה שש שעות לאחר שהנשיא דודה אמר שהוא מתכוון לחתום על החוק.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

החוק החדש מטיל עונש מאסר של עד שלוש שנים למי שיזכיר את המונח "מחנות השמדה פולניים" ולמי שירמוז "באופן ציבורי ובניגוד לעובדות" שהאומה או המדינה הפולניות סייעו לפשעי גרמניה הנאצית.

אישר את החוק השנוי במחלוקת. נשיא פולין אנדז'יי דודה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אישר את החוק השנוי במחלוקת. נשיא פולין אנדז'יי דודה(צילום: רויטרס)

ממשלת פולין מסרה שהחוק הכרחי כדי להגן על המוניטין של הפולנים כקורבנות של התוקפנות הנאצית. ישראל טוענת מצדה שהחוק יאסור לומר אמת על התפקיד שמילאו כמה פולנים בפשעי הנאצים.

 

בית המשפט החוקתי עשוי לפסול את החוק

הנשיא הפולני דודה אמר מוקדם יותר כי הוא יבקש מבית המשפט החוקתי הבהרות לגבי חוק השואה, מהלך שבכל מקרה יתבצע לאחר שהחוק ייכנס לתוקף. בית המשפט החוקתי עשוי להורות על ביצוע שינויים בחוק השואה ואפילו לפסול אותו בתואנה לפגיעה בחופש הביטוי.

 

משרד החוץ הישראלי פרסם היום הודעה שבה נמסר: "ישראל ממשיכה לפעול מול הרשויות בפולין ומביעה בפניהן את ההסתייגויות הישראליות בהצעת החוק הפולני. ישראל רשמה לפניה את העובדה שנשיא פולין הפנה את החוק לבית הדין החוקתי להבהרות בנושא, ומקווה שבפרק הזמן עד להכרעת המשפט אפשר יהיה להסכים על הכנסת שינויים ותיקונים בחוק. לישראל ולפולין אחריות משותפת לחקור ולשמר את ההיסטוריה של השואה".

 

מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, אמר הערב שארצות הברית מאוכזבת מכך שהנשיא דודה אישר את "חוק השואה"והוסיף כי "אישור החוק הזה פוגע קשות בחופש הביטוי ובחופש האקדמי".

 

מוסד "יד ושם" גם פרסם הודעה בתגובה להחלטה של הנשיא הפולני: "מצער מאוד שנשיא פולין בחר לאשר היום את החוק הבעייתי. זאת למרות שבמהלך הדיונים על החוק בשנה וחצי האחרונות חזר והתריע יד ושם על הכשלים בניסוחו. כשלים שעלולים לגרום לעיוות האמת ההיסטורית בשל ההגבלות שהוא מציב על התבטאויות שונות בנוגע לשותפות של חלקים מהאוכלוסייה הפולנית - במישרין ובעקיפין - לפשעים שבוצעו על אדמתם בתקופת השואה. יד ושם חוזר ומדגיש כי אין ספק שהמושג 'מחנות השמדה פולניים' הוא טעות. מחנות ההשמדה הוקמו בפולין הכבושה על ידי גרמניה הנאצית במטרה לרצוח את בני העם היהודי במסגרת תוכנית 'הפתרון הסופי'. אולם החוק שאושר היום על ידי נשיא פולין מתייחס לאלמנטים נוספים שמעמידים בסכנה את האפשרות לקיים דיון חופשי בחלקם של פולנים - יחידים וקבוצות - ברדיפה וברצח יהודים בתקופת השואה. אנו חוששים כי לחוק יהיו השלכות על חקר השואה, הוראתה וזכרה. יד ושם יעקוב אחר תהליכי יישום החוק והחלטות בית המשפט החוקתי של פולין וילמד את המציאות החדשה שתיווצר בעקבותיהם".  

 

 

ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי אמר בסוף השבוע שהחוק נחוץ כדי להגן על האמת ההיסטורית בנוגע לפולין בתקופת מלחמת העולם השנייה. הוא אמר את הדברים בשיחה עם עיתונאים זרים במוזיאון המנציח את פועלם של הפולנים הנוצרים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה. 

 

מורבייצקי, שנכנס לתפקידו כראש ממשלה לפני כחודשיים, מנסה בימים האחרונים להפיג את החששות מהחוק, אך עם זאת ממשיך להגן עליו. הוא אמר ביום שישי כי מטרת החוק היא למנוע הטחת האשמות בעם הפולני בכללותו בגין מעשי הגרמנים בפולין הכבושה, שבה הם הקימו מחנות ריכוז והשמדה. "את כל הזוועות וכל הקורבנות, כל מה שקרה במלחמת העולם השנייה על אדמת פולין - צריך לייחס לגרמניה", אמר מורבייצקי. "לעולם לא נואשם בשותפות בשואה. זה ה'להיות או לחדול' שלנו".

 

שר החוץ של גרמניה אמר ביום שבת שפולין יכולה להיות בטוחה שארצו תגנה עיוותים היסטוריים - כמו הטענה שהמחנות הנאציים בפולין הכבושה היו "מחנות ריכוז פולניים".

 

שר החוץ הגרמני גבריאל אמר: "הרצח ההמוני והשיטתי התבצע על ידי המדינה שלנו, ולא על ידי אף אחד אחר. משתפי פעולה פרטיים (כלומר ששיתפו פעולה על דעת עצמם) לא משנים דבר בנוגע לזה". גבריאל הוסיף: "אנחנו משוכנעים שרק בחינה מעמיקה של ההיסטוריה שלנו יכולה להביא לפיוס. הדבר כולל אנשים שחוו סבל בלתי יתואר בשואה, ומסוגלים לדבר על הסבל שלהם".


פורסם לראשונה 06/02/2018 13:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים