שתף קטע נבחר

הניסוי שהוכיח: עד כמה מזהמים מייבשי הידיים בשירותים

המדענית האמריקנית ניקול וורד ביצעה ניסוי ודגמה במשך 3 דקות את האוויר ממייבש ידיים בשירותים. כעבור 48 שעות צמחו בתרבית מושבות של מאות אלפי פטריות וחיידקים

אחרי קריאת הכתבה הזו – כנראה שלא תרצו עוד לייבש ידיים במייבש החשמלי בשירותים: מדענית אמריקנית פרסמה תמונה שבה מושבות של חיידקים ופטריות שדגמה מהמייבש. התמונה, שפורסמה בדף הפייסבוק שלה, הפכה ויראלית.

 

ניקול וורד, מדענית מקליפורניה, החליטה לבדוק עד כמה באמת מתנקות הידיים לאחר החשיפה למייבש האוויר שבשירותים. לשם כך השתמשה בצלחת פטרי ודגמה במשך שלוש דקות את האוויר הנפלט מהמייבש.

 

את הצלחת העבירה למעבדה ל-48 שעות וכששבה לבדוק את התרבית, נדמה לגלות מושבות של מאות אלפי פטריות וחיידקים.

 

"טוב, חברים, אתם הולכים להשתגע", כתבה וורד, "זה מה שגדל בצלוחית הפטרי לאחר כמה ימים". וורד הסבירה כי בצלחת הפטרי גדלו כמה זנים של חיידקים ופטריות, שככל הנראה מגיעים גם לידיים של מי שמייבש אותם במכשיר.

 

צלחת החיידקים שהחוקרת גידלה. "אתם הולכים להשתגע מהממצאים" צילום: מתוך הפייסבוק של ניקול וורד ( ) ( )
צלחת החיידקים שהחוקרת גידלה. "אתם הולכים להשתגע מהממצאים" צילום: מתוך הפייסבוק של ניקול וורד

 

"לעולם אל תייבשו את הידיים שלכם במייבשי הידיים האלה", היא אמרה. בהמשך הוסיפה כי המייבש שדגמה היה של חברת דייסון.

 

הפוסט של וורד הפך לוויראלי, ומאות אלפי הצפיות שגרף הפתיעו את וורד. "השתמשתי במייבש ידיים כל כך הרבה פעמים, אבל מעכשיו אנער את הידיים באוויר. מייבשי האוויר מזוהמים ביותר, ובהם אתם מייבשים את ידיכם. אי אפשר לתאר מה שנמצא שם עד שדוגמים אותו במעבדה".

 

חברת דייסון נלחצה מהפוסט ומיהרה להגיב: "הופתענו מהתוצאות, אך דרך הבדיקה אינה ברורה. כל מייבשי דייסון בעלי פילטרים שלוכדים חלקיקים קטנים כמו חיידקים מהאוויר לפני שהוא יוצא מהמכשיר. מחקרים אקדמיים הוכיחו כי מייבשי הידיים שלנו אמינים והיגיינים, ולא בכדי נמצאים גם בבתי חולים ובעסקים רבים ברחבי העולם".

 

החוקרת ניקול וורד. "מעכשיו אנער הידיים באוויר. צילום: מהפייסבוק של ניקול וורד ( ) ( )
החוקרת ניקול וורד. "מעכשיו אנער הידיים באוויר. צילום: מהפייסבוק של ניקול וורד

 

מייבשי ידיים: היסטוריה של זיהומים

אין זו הפעם הראשונה שמייבשי הידיים שבשירותים נקשרים לזיהומים פוטנציאליים. מייבשי הידיים החדשים, המכונים "סילוניים", אלה שיש להכניס אליהם את הידיים, מוציאים אוויר במהירות של 400 מטר לשעה במטרה לייבש את הידיים בתוך כעשר שניות. הם מבטיחים פעילות אנטי-בקטריאלית רבת עוצמה ומאירים באור כחול מטעה שהמשתמש נוטה לפרש כאור אולטרה-סגול משמיד חיידקים.

 

מחקר קודם מצא כי לאחר ביקור בשירותים נותרים על כפות הידיים 30 מיליון חיידקים לכל סמ"ר עור. כפות הידיים המזוהמות בנגיפים עשויות להעבירם לחמישה משטחים או ל-14 אנשים. במחקר הרלוונטי האחרון בדקו החוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת לידס שבבריטניה את כמות החיידקים בחדרי שירותים ציבוריים שבהם מותקנים מייבשי ידיים סילוניים.

 

החוקרים זיהמו את ידיהם בחיידקים לא אלימים מסוג לקטובצילוס, שאינם מצויים באורח קבע בחדרי שירותים. לאחר ייבוש הידיים אספו החוקרים דגימות אוויר סביב המייבשים ובמרחק של מטר ושל שני מטרים מהם.

 

הדגימות נלקחו למעבדה, שם נבדקה כמות החיידקים. התוצאות גילו כי מייבשי הידיים הסילוניים מפיצים חיידקים לחלל האוויר פי 27 יותר ממגבוני נייר. עוד מצאו החוקרים פי חמישה חיידקים על גבי המכשירים החדשים, בהשוואה למייבשי ידיים מהדור הישן.

 

כ-48% מהחיידקים שאותם פיזרו מייבשי הידיים נותרו באוויר החדר רבע שעה אחרי פעולת הייבוש.

 

"בכל פעם שאתם מייבשים ידיים בשירותים ציבוריים באמצעות מייבש ידיים חשמלי, אתם מפיצים חיידקים", אמר פרופ' מרק וילקוקס, ראש צוות החוקרים, והוסיף: "בביקור בשירותים אתם עלולים להידבק גם בחיידקים שאותם פיזרו משתמשים אחרים - ולחלות במחלות".

 

אחת מיצרניות מייבשי הידיים הציבוריים השיבה בתגובה לממצאים: "המחקר מבוסס על מתודולוגיה שגויה. מייבשי הידיים הם הדרך ההיגיינית ביותר לייבש ידיים, והם מסוגלים לייבש 18 זוגות ידיים במחיר של גליל נייר אחד".

 

צפו: סרטון התדמית של חברת דייסון הטוענת כי מייבשי הידיים הסילוניים הם הנקיים ביותר

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מייבש ידיים. החיידקים מסתתרים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים