שתף קטע נבחר

לוותר על אלכוהול: צמחי המרפא שיגרמו לכם ל"היי" טבעי

שתיית אלכוהול, במידה כמובן, גורמת לנו לעיתים לתחושה של שמחה ו"היי". העשבונאי אבי ציטרשפילר מציג צמחי מרפא "משכרים" שגורמים לנו לאפקט דומה

האלכוהול הוא האחראי לתחושת ה"היי" האופפת אותנו בעת שתיית יין ומשקאות חריפים נוספים. הוא פועל על מספר אתרים במוח וכתוצאה מכך אדם ששתה, מדבר יותר, מרגיש פחות מרוסן ובעל בטחון עצמי.

 

שתיית אלכוהול באופן מתמשך משפיעה על השמיעה, הראייה, על חוש הטעם והריח ואף על הצלילות. השפעות אלו מקורן בפעילות של האלכוהול על קולטנים במוח, אשר אחראים על מצב הרוח שלנו ועל הרבה מאוד תפקודים יומיומיים.

 

יש אנשים רגישים לאלכוהול והשפעותיו, או כאלה המעדיפים להימנע מצריכתו. אבל כמו תמיד, גם הפעם, יש לטבע פתרון – צמחי מרפא עם אפקט משכר.

 

דמיאנה (או בשמו הנוסף, טורנרה)

צמח המשרה תחושת אופוריה עדינה. מקורו של הצמח מאיזור מקסיקו, מרכז אמריקה והקריביים. לצמח זה פרחים צהובים קטנים והוא למעשה קרוב משפחה של הפסיפלורה.

 

בדמיאנה נעשה שימוש ברפואה אלטרנטיבית לשיפור תפקוד מנטלי, או לטיפול בכאבי ראש ובדיכאון. מחקרים מראים שחומרים מהדמיאנה פועלים על איזורים במוח האחראיים על תענוג.

 

אופן השימוש: כדי "לתפוס ראש" יש לחלוט כפית מעלי הדמיאנה בכוס מים רותחים, לסנן ולשתות. פעם אחת יום.

 

משרה אופוריה עדינה. צמח הדמיאנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משרה אופוריה עדינה. צמח הדמיאנה(צילום: shutterstock)

 

שיח אברהם (בשמו הלטיני vitex agnus castus)

צמח זה נעשה פופולרי יותר ויותר בשנים האחרונות ברפואת הצמחים. יש חוקרים הסוברים שזהו השיח מסיפור עקדת יצחק, לכן שמו שיח אברהם. בצמח חומר בשם ויטיצין היודע להקשר לקולטני דופמין ולהשרות רוגע.

 

אופן שימוש: מומלץ ללעוס מהצמח 10 פירות ביום (כחצי כפית). ללעוס היטב ולשתות מים.

 

 

שיח אברהם. מעקדת יצחק ועד ימינו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיח אברהם. מעקדת יצחק ועד ימינו(צילום: shutterstock)

 

אגוז הקולה

מקורו במרכז אפריקה. אגוז זה מכיל מספר חומרים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית. באגוז הקולה תערובת של קפאין וחומרים נוספים המשפיעים על קולטני דופמין ונותנים לו פעילות משחררת נוגדת דיכאון. הצמח פועל כאן ועכשיו כממריץ בדומה לקפה.

 

אופן השימוש: חולטים כפית מהאגוז הטחון בכוס מים רותחים ושותים. פעם אחת ביום.

 

ממריץ ונוגד דיכאון. אגוז הקולה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממריץ ונוגד דיכאון. אגוז הקולה(צילום: shutterstock)

 

היפריקום (או בשמו העברי, פרע)

מדובר בצמח בעל תפרחת צהובה המכילה כמות גדולה של פרחים קטנטנים. ישנם מספר מינים של היפריקום הגדלים בבר בישראל. ההיפריקום ידוע בהשפעות שלו לשיפור מצב הרוח ובטיפולים מקצועיים אף לטיפול בדיכאון.

 

בהיפרקום מספר חומרים פעילים, הבולטים בהם היפריצין (Hypericin) והיפרפורין (hyperforin), כיום המחקרים מצביעים כי תפקיד החומרים הללו הינו לקדם את ספיגת הסרוטונין והורמונים נוספים במערכת העצבים שישפיעו על מצב רוח טוב ורוגע.

 

אופן השימוש: כדי להשתמש בהיפריקום מומלץ להצטייד בצמח כולו (כולל הפרחים) מיובש וגרוס. יש להשרות אותו בשמן זית למשך חודש, 2 כפות צמח גרוס ל-100 מ"ל שמן זית. לאחר חודש החומרים הפעילים עוברים לשמן ונצרוך ממנו כפית ביום – לשיפור מצב הרוח.

 

מצב רוח טוב ורוגע. ההיפריקום (צילום: Index open) (צילום: Index open)
מצב רוח טוב ורוגע. ההיפריקום(צילום: Index open)

 

קאוה

מקורו של שורש הקאוה הוא בים הדרומי והוא שימש במקור למשקה טקסי אצל העמים הפולינזיים. החומרים הפעילים בשורש נקראים קאוהפירונים, להם יש תכונות של הרגעה. השפעתו של שורש הקאוה להרגעה ומניעת חרדות הינה באמצעות השפעה על קולטני גאבא (GABA), מוליך שאחראי על תחושות הפחד והאזהרות שהמוח שולח לנו.

 

אופן השימוש: יש להרתיח כפית מהשורש הגרוס ב-300 מ"ל מים, לסנן ולשתות.

 

מניעת חרדות. צמח הקאוה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מניעת חרדות. צמח הקאוה(צילום: shutterstock)

 

כל הצמחים הללו יכולים להיות תחליף לשתיית אלכוהול וניתן להשיגם בבתי הטבע ובחנויות התבלינים, מה גם ששתייה מופרזת של אלכוהול פוגעת משמעותית בבריאות.

 

יש להקפיד על המינון המומלץ ליום, כפי שצוין, ולא לצרוך יותר מכך. כמובן שישנם צמחים נוספים שניתן לסווגם כצמחים משכרים ששימשו בתרבויות שונות להשגת מצב תודעתי גבוה. רובם מכילים חומרים פסיכואקטיביים, אך השימוש בהם אינו בטוח והם אינם מותרים על פי החוק.

 

אם תרצו דווקא למתן את השפעת האלכוהול, ניתן להשיג זאת בעזרת לעיסה של זרעי גדילן המכילים חומרים הנקראים צילימרינים, הידועים ביכולתם לפנות במהירות חומרים מהכבד ובכללם אלכוהול.

 

אבי ציטרשפילר הוא עשבונאי, הרבליסט קליני ובעלי "חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מוכרחים להיות שמח. לא חייבים אלכוהול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים