שתף קטע נבחר

הנתונים נחשפים: עד כמה יעיל החיסון לשפעת השנה

המרכז לבקרת מחלות האמריקני מפרסם את נתוני יעילות החיסון, שנמצא יעיל הרבה יותר ממה שחשבו קודם לכן. בינתיים המגיפה ממשיכה להשתולל בארה"ב וגבתה את חייהם של 63 ילדים מתחילת החורף

החיסון לשפעת עובד טוב הרבה יותר ממה שחשבו, אך הוא לא מגן לחלוטין בפני המחלה: נתונים חדשים של המרכז לבקרת מחלות האמריקני, ה-CDC, מגלים כי בניגוד לחששות כאילו החיסון השנה כמעט ואינו יעיל, הוא מצליח למנוע את המחלה ביעילות של עשרות אחוזים, אם כי לא באופן מוחלט.

 

ממצאי ה-CDC מסכמים ניטור מקרי השפעת בחמישה אתרים ברחבי ארה"ב, וכללו 4,562 ילדים ומבוגרים. מתוכם 38% נמצאו נשאים של אחד מנגיפי השפעת. מאלה, 43% היו מחוסנים. מתוך אלה שלא היו מחוסנים נגד שפעת, 53% נדבקו בנגיף.

 

מהנתונים של המרכז לבקרת מחלות האמריקני, עולה כי יעילותו הכללית של החיסון מגיעה ל-36%, פירושו של דבר שהוא מפחית את מספר הביקורים אצל הרופאים בשל תחלואת השפעת ב-36% אצל מחוסנים, בהשוואה לאלה שאינם מחוסנים.

 

למרות החששות: החיסון יעיל ב-36 אחוזים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למרות החששות: החיסון יעיל ב-36 אחוזים(צילום: shutterstock)

 

יעילות החיסון נגד הזן השכיח ביותר השנה, H3N2, מגיעה ל-25% בלבד, אולם הבשורות הטובות הן שיעילותו בקרב ילדים גבוהה עוד יותר: החיסון העניק הגנה נגד הזן H3N2 בשיעור של 59%, בקרב ילדים בגילאי 8 ומטה. על פי הידוע, ילדים הם "מבשרי המחלה" הראשונים, והם המפיצים העיקריים של מחלת השפעת.

 

ההגנה בפני הזן H1N1 שאף הוא נמצא שכיח בחורף הזה, היתה יעילה יותר: החיסון הגן מפני הדבקה בקרב 67% מהמחוסנים. שיעור ההגנה בפני זן B, הגיעה ל-42%.

 

החיסון עצמו, ככל חיסון, אינו מעניק הגנה מלאה נגד שפעת, אולם הנתונים השנה גבוהים הרבה יותר מהחששות שהובעו בתחילת החורף, אז פורסמו נתונים ראשוניים מאוסטרליה וקנדה, שהראו שהחיסון מנע הדבקה בזן H3N2 רק בשיעור של 10%.

 

"החיסונים עדיין מצליחים להעניק הגנה בפני שפעת ומפחיתים אלפי אישפוזים ומקרי מוות", אמרו במרכז לבקרת מחלות, "קבלת חיסון אינה אומרת שלא תחלה, אך היא מפחיתה את חומרת המחלה ומונעת את התפשטות הנגיף הלאה, גם הגנה חלקית – טובה מהיעדר הגנה כלל".

 

מגפת השפעת: "החמורה מזה עשור"

בינתיים ממשיכה להשתולל מגפת השפעת בארה"ב שגבתה את חייהם של 63 ילדים מתחילת החורף הנוכחי. על פי הערכות משרד הבריאות האמריקני וה-CDC, מספר מקרי המוות ימשיך לעלות בהמשך העונה.

 

לא ניתן לצפות מי ימות כתוצאה מסיבוך של שפעת. בראש סיכון התמותה נמצאות אוכלוסיות תינוקות, פעוטות, נשים בהריון או לאחר לידה, קשישים וחולים כרוניים. אולם במקרים מסוימים הנגיף הופך לקטלני גם בקרב בריאים.

 

כיצד הנגיף גורם לתמותה? ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים.

 

קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב מערכתית בכל רקמות הגוף.

 

למוות משפעת יש שתי סיבות מרכזיות: האחת היא זיהום משני שנגרם על ידי חיידק, לרוב סטרפטוקוק, הסיבה השנייה היא סערת ציטוקינים – תופעה שבה מערכת החיסון משופעלת יתר על המידה, וגורמת לקריסת מערכות בגוף.

 

למערכת החיסון כלי נשק רבים שנועדו להתמודד עם זיהומים. אלה כוללים תאים לבנים, וציטוקינים, מתווכי דלקת המונעים מהנגיף להתפשט ומגייסים את תאי הדם הלבנים למאבק בפולשים הזרים. אותם ציטוקינים ותאי דם לבנים הם אלה שגורמים גם לתסמיני השפעת הכוללים חום גבוה, חולשה וכאבי שרירים – ולא נגיפי השפעת עצמם.

 

אבל לאנשים שונים ישנה מערכת חיסונית שונה. לדברי ד"ר אמש אדלג'ה, מומחה למחלות זיהומיות מאוניברסיטת ג'ון הופקינס, אצל אנשים מסוימים התגובה החיסונית לפלישת נגיף השפעת עלולה לגרום להרס משמעותי לתאי הגוף ובהם מערכת הנשימה והלב, הרס שעלול להסתיים במוות של צעירים בריאים, גם בתוך שעות.

 

אחת ההשערות היא שמבוגרים כבר "פגשו" זנים אחרים של הנגיפים הפעילים כיום, ופיתחו "חסינות צולבת", כלומר הם הפכו למחוסנים גם נגד הזנים הפעילים כיום, אף שמעולם לא נתקלו בהם בעצמם, אלא ב"זנים בני דודים" שלהם.

 

בישראל: השפעת נמשכת, אפשר עדיין להתחסן

בינתיים אצלנו נמשכת העלייה בפעילות השפעת, כצפוי בעונה. דו"ח משרד הבריאות מצא בניטור השבועי כי ישנה פעילות משולבת של שפעת מסוג B, שפעת מתת סוג A/H3 ושפעת A/H1N1, כשהזן שהדביק יותר מכולם הוא זן B מתת הזן YAMAGATA. תת זן זה נמצא בחיסון המרובע הניתן במכבי ומאוחדת, אך לא בתרכיב שניתן בקופות החולים כללית ולאומית.

 

עם זאת במשרד הבריאות מרגיעים כי זן שפעת B גורם למחלה קלה יחסית בהשוואה לשאר הזנים, וכי גם החיסון המכיל 3 זנים מגן בפניו.

 

אף שקופות החולים ממשיכות בחיסונים, הישראלים לא ממהרים להתמגן, ייתכן בשל החורף היבש יחסית: עד כה התחסנו רק כמיליון ו-606 אלף ישראלים נגד השפעת העונתית. המדובר בכ-18.7% מאוכלוסיית ישראל. לשם השוואה, באותה תקופה אשתקד חוסנו 20.2% מהישראלים.

 

הכיסוי החיסוני בקרב קשישים בני 65 ומעלה מגיע ל-58.4% (בהשוואה ל-61% באותה תקופה אשתקד). הכיסוי החיסוני אצל ילדים מגיע ל-18.1% (בהשוואה ל-21.1% באותה תקופה אשתקד.

 

חולים או מצוננים? כך תימנעו מלהדביק את חבריכם לעבודה

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מגפת השפעת ממשיכה להשתולל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים