שתף קטע נבחר

הזיקה החברית שלא דווחה, הדיונים שהוסתרו: המבקר התריע בפרשת בזק

בחודש יולי אשתקד פרסם מבקר המדינה יוסף שפירא דו"ח על התנהלות משרד התקשורת בעניין בזק, שביקשה למזג אליה את חברת yes. המבקר מצא כי המשרד, שבראשו עמד רה"מ נתניהו, מידר את גורמי המקצוע וכי הדיונים כלל לא תועדו. היום נעצרו בכירים בבזק ומקורבים לנתניהו

 

ניגוד עניינים, הסתרה ואי-דיווח. על כל אלה הצביע בחודש יולי האחרון מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בדו"ח שפרסם על התנהלות משרד התקשורת בעת כהונת ראש הממשלה בנימין נתניהו כשר התקשורת, התנהלות שהיטיבה עם בזק. היום (א') נודע כי בכירים בחברה ומקורבים לנתניהו נעצרו במסגרת פרשה חדשה שנחקרת במשטרה בשיתוף עם רשות ניירות ערך. פרקליטו של שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, אישר הבוקר את דבר מעצרו.

 

המבקר בדק את ניגודי העניינים של נתניהו כששימש שר התקשורת, והוא מתייחס לקשריו עם ידידו האישי שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק ויו"ר החברה. בפרק אחר הוא מתייחס ל"פגמים יסודיים בהליך קבלת ההחלטות" של משרד התקשורת והמנכ"ל שלמה פילבר, שמונה על-ידי נתניהו, בנוגע להקלות שניתנו לחברת בזק בהקשר למיזוג עם yes.

 

מבקר המדינה מצא בין היתר כי הקשרים בין נתניהו לבעלי השליטה בבזק, שאול אלוביץ', כלל לא דווחו בעת ההחלטות החשובות על בזק. בנוסף, הנושאים שעסק בהם נתניהו גם לא נמסרו למשרד המשפטים.

המבקר מצא גם כי הדיונים בין בזק למשרד התקשורת לא תועדו וכי המשרד מידר את אגף התקציבים ואת הרשות להגבלים עסקיים. בנוסף, משרד התקשורת הסתמך על נתונים מהותיים שבזק מסרה לו בעל-פה מבלי לדרוש תימוכין להם. המבקר מצא גם כי בסוף דצמבר 2016 שלח מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מכתב לבזק והודיע כי המשרד מקדם ביטול הפרדה תאגידית בין בזק לחברת yes מבלי שחלק מגורמי המקצוע היו מודעים לכך.

 

המבקר קבע גם כי שליחת המכתב מעוררת חשש שהוא נשלח בעקבות פניית בזק, שהדגישה את חשיבות סיום התהליך לפני סוף השנה.

 

באוקטובר 2015 נקבע לראש הממשלה הסדר ניגוד עניינים בתוקף תפקידו כשר התקשורת. בהסדר צוין כי עורכי הדין דוד שמרון ויצחק מולכו - בפרשה שחשף נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות" - מקיימים עם ראש הממשלה מערכות יחסים של אמון מיוחד, ואולם הלקוחות בתחום התקשורת של משרד עורכי הדין שבבעלותם מטופלים על ידי שותף אחר במשרד. המבקר כתב כי נקבע שבנסיבות אלה אין מקום למנוע מראש הממשלה מלטפל בכל עניין המשפיע על לקוחות משרד עורכי הדין, אך יהיה עליו להימנע מטיפול באותם עניינים שבהם משרד עורכי הדין מייצג את לקוחותיו.

 

בעקבות כתבה ב"הארץ" באותו חודש הופנו בקשות ליועץ המשפטי לממשלה לבחון אם ראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים בכהונתו כשר התקשורת, גם בשל זיקה אישית לאלוביץ'. הטענות בכתבה נסובו סביב פעילות אתר האינטרנט "וואלה!" (חברה בת של בזק).

 

בכיר לשעבר ברשות ניירות ערך: "נדלקו נורות אדומות"

הבוקר כאמור הודיעו במשטרה וברשות ניירות ערך על מעצר בכירים בחברת התקשורת ושני אנשים מקורבים מאוד לראש הממשלה נתניהו במסגרת חקירה חדשה המשותפת לשני הגופים. צו איסור פרסום הוטל על שאר פרטי החקירה.

 

בהודעת המשטרה נכתב כי נוכח ראיות שמצאה רשות ניירות ערך במסגרת חקירת הפרשה, שהעלו חשדות לביצוע עבירות נוספות, נפתחה חקירה משותפת חדשה. כמה חשודים נעצרו, בהם נושאי משרה בכירים בקבוצת בזק ושני האישים המקורבים לנתניהו.

רשות לניירות ערך המליצה להעמידם לדין (צילום: יובל חן אלי דסה ואוראל כהן) (צילום: יובל חן אלי דסה ואוראל כהן)
רשות לניירות ערך המליצה להעמידם לדין(צילום: יובל חן אלי דסה ואוראל כהן)

בנוסף, בכירים באתר "וואלה!" כיום ובעבר זומנו לתת עדות ויישאלו על הסיקור המלטף שנתן האתר לבני משפחת נתניהו. במשטרה יבדקו מי הורה להעניק להם סיקור שכזה ואיך עבדה השיטה. חברת בזק הודיעה לבורסה על החקירה המחודשת. בהודעה לא מפורט מעבר להודעה שפרסמה המשטרה.

 

מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה: "עוד טענה שקרית נגד ראש הממשלה נתניהו. ראש הממשלה לא פעל לטובת אלוביץ' ובזק, לא עבור סיקור חיובי ולא עבור שום דבר אחר. בעוד שטענה כוזבת זו זוכה לכותרות ענק בתקשורת, כמעט שאין אזכור בתקשורת לפעולתם של עשרות חברי כנסת לטובת החוק לסגירת עיתון ישראל היום, תמורת סיקור אוהד ומלטף מנוני מוזס. איזו צביעות".

 

בנובמבר האחרון הודיעה רשות ניירות ערך כי מצאה תשתית ראייתית להעמדתם לדין של בעלי בזק שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר. הרשות המליצה גם להעמיד לדין את בנו של אלוביץ' אור; מנכ"לית בזק סטלה הנדלר; מנכ"ל yes רון אילון; סמנכ"ל הכספים של yes מיקי ניימן; ומזכירת בזק לינור יוכלמן.

 

גיורא הרטוג, מנהל אגף החקירות לשעבר ברשות ניירות ערך, הסביר הבוקר באולפן ynet על ההתפתחות והעברת החקירה למשטרה בשיתוף עם הרשות. "החקירה לא התחילה כחשדות נגד גורמים בכירים במשרד התקשורת ולא בגלל נושאים שקשורים ל'וואלה!'. היא התחילה בחשד לעבירות חוק ניירות ערך בנוגע למיזוג בין yes לבזק. לרשות ניירות ערך יש סמכות משפטית לחקור בעבירות על חוק ניירות ערך והעבירות על פי חוק העונשין הנלוות אליהן, ולכן כשנרשמת התפתחות וחשדות לעבירות שלא נוגעות לחוק ניירות ערך, החומר מועבר ליועץ המשפטי לממשלה", הסביר הרטוג.

 

לפני חודש אמר יו"ר הרשות הפורש שמואל האוזר שצפויות רעידות משנה בפרשה ועוד לפני זה נאספו הראיות. למה אנחנו נחשפים לדברים האלה רק עכשיו?

"צריך להבין שזאת חקירה מתגלגלת. הרשות בראש ובראשונה מטפלת בעבירות על חוק ניירות ערך והיא עשתה את זה מאוד מהר וכנראה גם מאוד יפה. עבירות נוספות שעניינן מעורבות שרים או של ראש ממשלה, זה מצריך אישור של היועמ"ש. אסור לנו להתעלם שבמקרה הזה זה גם מתחבר לחקירות המשטרה/תיק 4000. צריך לראות איך הדבר משתלב".

 

אתה מזהה את אותו חיבור מושחת שמדברים עליו כל הזמן? אותו שוחד, ניגוד עניינים?

"בהחלט נדלקות לי נורות אדומות. הייתה פה השפעה. אם זה הגיע לרמה של מתן וקבלת שוחד, בשביל זה יש את הגורמים המוסמכים, שזה רשות ניירות ערך ומשטרת ישראל, ואני סומך ידיי עליהם שהם יודעים לעשות עבודה נאמנה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, יובל חן
נתניהו ואלוביץ'
צילום: EPA, יובל חן
מומלצים