שתף קטע נבחר

כנסיית הקבר נסגרה בשיא עונת התיירות: "תהיה פגיעה"

סכסוך על ארנונה בין ראשי הכנסייה לעיריית ירושלים הוביל לסגירת אחד מהמקומות הקדושים ביותר בעולם לנצרות. מורה דרך: "בשבוע שעבר החלה עונת הצליינות וכנסיית הקבר היא הנקודה שאליה מתנקזים מרבית התיירים הנוצרים בארץ". משרד התיירות: "המדינה אינה מתערבת בניהול המקומות הקדושים"

 

ראשי הכנסיות המופקדות על כנסיית הקבר סגרו היום (א') את שערי הכנסייה במחאה על הודעת עיריית ירושלים כי תגבה ארנונה מנכסי הכנסיות ואישור הצעת החוק המפקיעה קרקעות של הכנסייה שנמכרו ליזמים פרטיים. העיתוי: בשיא עונת תיירות הצליינים לישראל. קבוצות לא יבטלו בגלל זה, אבל כן ייצאו מאוכזבות", העריך בשיחה עם ynet אריאל סטולר, יו"ר מורשת דרך - העמותה למורי דרך בתיירות נכנסת בישראל.

 

כנסיית הקבר ברובע הנוצרי של העיר העתיקה בירושלים ממוקמת באתר שמרבית המסורות הנוצריות רואות כאתר צליבתו, קבורתו ותחייתו של ישו - בסופה של "ויה דולורוזה". מאז המאה ה-4 משמשת הכנסייה, שנחשבת לאחת הכנסיות החשובות והקדושות ביותר בעולם, כמוקד עלייה לרגל לצליינים מכל רחבי העולם.

 

וג'יה נוסייבה הוא האיש שפותח בכל בוקר את דלתות כנסיית הקבר ונועל אותן בערב. משפחתו, משפחת נוסייבה, היא אחת המשפחות הערביות העתיקות ירושלים, ועל פי המסורת מופקדת על פתיחת ונעילת כנסיית הקבר עוד מכיבוש ירושלים על ידי צלאח א-דין ב-1187, והתפקיד עובר מאב לבן. לדבריו, הפעם הקודמת שהכנסייה נסגרה הייתה לפני כ-20 שנה בעקבות אירוע אלימות בתוך הכנסייה.

 

"זה יום מאד עצוב" אמר נוסייבה, "בעיקר לצליינים שעוזבים את בתיהם, עושים מאמצים ומשלמים הרבה כסף כדי להגיע לכאן ולגלות לאכזבתם שהכנסייה סגורה. אנחנו מקווים שהבעיה תיפטר במהרה כי כולם מפסידים מהמצב הזה".

מתפלל מחוץ לכנסייה הנעולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתפלל מחוץ לכנסייה הנעולה(צילום: AFP)
  

לדברי סטולר, "סגירת הכנסיה בעונה הזו, שהיא שיא עונת התיירות הנכנסת, עשויה לגרום לאי נעימות מאוד-מאוד גדולה בתנועת התיירות הנכנסת. סביר להניח שראשי הכנסייה מודעים לעונת התיירות הבוערת שהתחילה, והם לא החליטו על סגירתה סתם בעת הזו".

 

"אני לא יודע להגיד איך זה ישפיע על התיירות, פעם אחרונה שדבר כזה קרה זה היה בשנת 2000 כשהתחילו לבנות את המסגד ליד כנסיית הבשורה - התמודדנו. נצטרך לראות אם ישכילו העירייה, משרד התיירות והכנסייה להגיע להסדר. בשבוע שעבר החלה עונת הצליינות. זו עונה מאוד חזקה, אלפי תיירים מגיעים. כנסיית הקבר היא הנקודה שאליה מתנקזים מרבית התיירים הנוצרים בארץ, ולא רק הנוצרים. סגירת הכנסייה תהווה פגיעה בתיירים, שבפועל זה אחד משיאי הביקור שלהם בארץ".

 

אילונה, תיירת מרוסיה בשנות ה-20 לחייה, אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי "זה ממש מאכזב שאני לא יכולה לבקר היום בכנסיה". לדבריה, "זה אחד ממוקדי המשיכה הדתיים. אני מבקרת בישראל בפעם הראשונה וממש היה לי חשוב להיות בכנסיה". היא הוסיפה כי היא "מרגישה שלא השלימה את המשימה בביקור".

 

ועדת השרים לענייני חקיקה כבר הודיעה כי על מנת להרגיע את הרוחות מול ראשי הכנסיות בירושלים הוחלט לדחות בשבוע את הדיון בהצעת החוק הנוגעת לקרקעות שמכרה הכנסייה ליזמים פרטיים.

 

סגור ונעול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סגור ונעול(צילום: AFP)

ראשי הכנסיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראשי הכנסיות(צילום: AFP)

"פעולות אלה מפרות הסכמים קיימים ומחויבויות בינלאומיות המבטיחים את זכויות הכנסיות, במה שנראה כניסיון להחליש את הנוכחות הנוצרית בירושלים", נמסר בהצהרת ראשי הכנסיות, שהביעו דאגה מהמהלכים והוסיפו: "הדבר מזכיר לכולנו חוקים בעלי אופי דומה שנחקקו נגד יהודים בתקופות אפלות באירופה.

  

"מדובר בהפרה בוטה של הסטטוס-קוו. עיריית ירושלים מפעילה מערכת שיטתית של הודעות עיקול שערורייתיות וצווים בדבר תפיסת רכוש, נכסים וחשבונות בנק של הכנסיות בגין חובות לכאורה של מסים עירוניים, צעד המנוגד לעמדה ההיסטורית של הכנסיות בעיר הקדושה ירושלים ויחסיהן עם הרשויות האזרחיות".

הכניסה לכנסייה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכניסה לכנסייה, היום(צילום: AFP)
 

ראשי הכנסיות הוסיפו בהודעה: "התקפה שיטתית וחסרת התקדים זו נגד הנוצרים בארץ הקודש פוגעת קשות בזכויות היסוד הבסיסיות ביותר, הריבוניות ועתיקות היומין של הכנסיות, תוך רמיסת המרקם העדין של היחסים בין הקהילה הנוצרית לשלטונות במשך עשרות שנים".

 

משרד התיירות: "המדינה אינה מתערבת בניהול המקומות הקדושים"

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "אין שום סיבה לסגור את כנסיית הקבר שכן כנסיית הקבר וכל שאר בתי התפילה של הכנסיות, המסגדים ובתי הכנסת פטורים מארנונה. אין בכך כל שינוי וכך יימשך. אך אין כל סיבה ששטחים מסחריים כמו מלונות, אולמות ועסקים יהיו פטורים מארנונה רק בגלל שהם בבעלות של כנסיות. לצערנו יותר מדי שנים המדינה לא אפשרה לעירייה לגבות את החובות האלה על השטחים המסחריים שהגיעו ל-650 מיליון שקל באופן לא חוקי ולא הגיוני על חשבון תושבי ירושלים. אנחנו נמשיך לקיים קשר טוב ומכבד עם הכנסיות בעיר, אך לא נסכים יותר שתושבי ירושלים יממנו את סכומי העתק האלה".

 

ממשרד התיירות נמסר הערב: "עמדת משרד התיירות היא שכנסיית הקבר צריכה להיות פתוחה. המשרד מקווה שהדבר יעשה לאלתר ותימנע פגיעה במאמינים ובתיירות. מדינת ישראל שומרת על חופש הדת ואינה מתערבת בניהול המקומות הקדושים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתפלל מחוץ לכנסיית הקבר הנעולה, היום
צילום: AFP
מומלצים