שתף קטע נבחר

מנהל רשות המסים: למדינת ישראל אין מושג כמה עולה "חוק מילצ'ן"

בריאיון לאולפן ynet הביע משה אשר את התנגדותו לפטור הגורף ממס ומדיווח הניתן לתושבים חוזרים: "המדינה לא יודעת כמה זה עולה לה". עוד הדגיש: החוק אינו מעודד השקעות בישראל ואפילו מעודד ירידה. "העשירים אומרים: 'בוא נרד לעשר שנים ונהיה על הקווים'. אנשים באים לארץ וצריכים להתחלק פה בחובות ובזכויות בצורה שוויונית"

 

 

מדינת ישראל לא יודעת מה עלות הטבות המס המפליגות הניתנות לעולים ותושבים חוזרים - כך אמר היום (ג') מנהל רשות המסים, משה אשר, בריאיון לאולפן ynet על רקע חקירות ראש הממשלה בתיק 1000 ומה שכונה "חוק מילצ'ן". "המדינה לא יודעת כמה זה עולה לה, האם צריך להגביל את זה או לא להגביל את זה, מה המשמעות הכלכלית, כמה הם משקיעים בארץ, וכמה הם משקיעים בחו"ל - אנחנו לא יודעים", אמר אשר.

 

נזכיר, כי בשנת 2008 החליטה ישראל, במסגרת חגיגות ה-60 למדינה, לשדרג באופן דרמטי את הטבות המס לעולים ותושבים חוזרים במסגרת "רפורמה" בתחום המיסוי, שהרחיבה את חבילת ההקלות והטבות המס שהיתה נהוגה עד אז ובעיקר יצרה הגדרה חדשה, שזכתה להטבות מפליגות - "תושב חוזר ותיק" - שמשמעותה היא מי שירד מישראל, התגורר בחו"ל במשך עשר שנים רצופות לפחות והחליט לחזור לארץ.

 

הרפורמה, עליה חתומים שר האוצר דאז, רוני בראון, וראש הממשלה אהוד אולמרט, נכנסה לתוקף בתחולה רטרואקטיבית מיום 1 בינואר 2007. בין היתר נקבע פטור מתשלום מס בישראל למשך עשר שנים, שיחול על כלל הנכסים וההכנסות שמקורם מחוץ לישראל. אך מעבר לכך, הרפורמה מעניקה למעשה פטור רחב הרבה יותר - אין כל צורך לדווח לרשויות או לגורם כלשהו על הנכסים השונים במשך 10 שנים (זאת, בנוסף להטבות הקיימות לעולים חדשים כגון נקודות זיכוי במס, פטור ממס ברכישת טובין בארץ וכד').

 

לא ממש מעודד עלייה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לא ממש מעודד עלייה(צילום: Shutterstock)

"יש תמיד שאלה אם החוק הזה משפיע על כמות העולים, מעודד עלייה", אומר אשר. "יש אנשים שעולים לפה רק בגלל הפטור ובעוד עשר שנים מיעוט מהם יירד מהארץ. מעבר לכך, החוק הזה גם לא מעודד השקעה בישראל כי אם אתה פטור בחו"ל וחייב בארץ אז מה אתה עושה עם כל הכספים שאתה מרוויח? וגם אחרי שאתה עולה לארץ אתה מרוויח, מה אתה עושה עם הכסף? משקיע אותו בחו"ל, כי אין לך סיבה להשקיע אותו בארץ".

 

כלומר למעשה החוק הזה יוצר אולי מצב הפוך - עידוד ירידה?

"החוק הזה בקצה שלו גם מעודד ירידה. אנשים עשירים, לצורך העניין, אומרים בוא נרד לעשר שנים, נהיה על הקווים אבל נהיה תושבים של מדינה אחרת, ואחרי עשר שנים נחזור לפה ונהיה פטורים לעוד עשר שנים. החוק הזה מאוד בעייתי וצריך לתקן אותו".

 

בשנת 2013 פרסם מבקר המדינה דו"ח שהתייחס גם לסוגיה זו, ובו נמתחה ביקורת על ההטבות המפליגות בצל החשש מניצולן להעברות כספים לא חוקיים לישראל ולהלבנת הון. 

 

בנוסף, החוק המדובר קובע כי לשר האוצר יש סמכות להאריך את תוקף ההטבות ב-10 שנים נוספות, כלומר הטבות שיימשכו 20 שנה. החלק הזה כונה "חוק מילצ'ן" בגלל החשדות לכאורה לפיהן ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ניסה לקדם אותו מול שר האוצר דאז יאיר לפיד כדי להיטיב עם איש העסקים ארנון מילצ'ן.

 

נעשו ניסיונות להפעיל את הסעיף הזה?

"הסעיף הזה מעולם לא הופעל", אומר אשר. "אבל חשבנו שיהיה ראוי אם אין כוונה לעשות את הדבר הזה אז לבטל את הסעיף המסמיך. בסופו של יום, אנשים באים לארץ וצריכים להתחלק פה בחובות ובזכויות בצורה שוויונית אז כמה שנים צריך לתת לאנשים כדי שיהיו כמוני וכמוך ויתרגלו? אנחנו חושבים שעשר שנים זה די והותר ובוודאי לא להגדיל למעבר לזה".

 

לצפייה בריאיון המלא עם משה אשר: 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים