שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: קנאביס משפר משמעותית את מצבם של חולי סרטן

החוקרים, מהמרכז הרפואי סורוקה ומחברת ייצור הקנאביס הרפואי תיקון עולם, מצאו כי 95% מחולי הסרטן שטופלו בסם דיווחו על שיפור במצבם הכללי ועל הפחתה של 50% ברמת הכאב. 46% מהנחקרים הפסיקו לחלוטין את השימוש בתרופות אופיאטיות - שתופעות הלוואי שלהן עלולות להיות קשות מאוד

עדות נוספת ליעילות הקנאביס הרפואי: מחקר ישראלי חדש מאשר ממצאים קודמים, לפיהם הקנאביס יעיל בהפחתת סימני כאב בקרב חולי סרטן. הממצאים פורסמו בגיליון מרץ של כתב העת האירופי לרפואה פנימית (European Journal of Internal Medicine).

 

סרטן הוא גורם מוות עיקרי ובעיה בריאותית מרכזית. טיפול משכך כאבים (פליאטיבי) הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בחולי הסרטן, וניתן במטרה להקל ולמנוע סימפטומים שונים כמו כאב ובחילות. בשנת 2007 החל משרד הבריאות הישראלי להנפיק רשיונות לקנאביס רפואי לצורך התמודדות עם סימפטומים הנלווים לסרטן.

 

להתמודד עם הכאב הנלווה. קנאביס רפואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתמודד עם הכאב הנלווה. קנאביס רפואי(צילום: shutterstock)
 

המחקר התצפיתי, שביצעו חוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע, בשיתוף עם חברת "תיקון עולם" שמייצרת קנאביס רפואי, נועד לאפיין את חולי הסרטן המקבלים טיפול בקנאביס רפואי ולתאר את הבטיחות והיעילות של טיפול זה.

 

עוד כתבות בנושא:

מחקר ישראלי: איך משפיע קנאביס רפואי על מבוגרים

מחקר ישראלי: מה יעיל יותר - קנאביס או אופיאטים לכאב כרוני?

נתונים מדאיגים: עלייה תלולה בהתמכרות לתרופות מרשם

 

המחקר עקב אחר 2,970 מטופלים בני 16.3 עד 59.5 מתחילת 2015 ועד לשנת 2017. לפני הטיפול דיווחו המשתתפים על איכות חיים רעה או רעה מאוד. הסימפטומים העיקריים שמהם סבלו היו: בעיות שינה (78.4%), כאב (77.7%, חציון עוצמת כאב 8/10), חולשה (72.7%), בחילות (64.6%) וחוסר תיאבון (48.9%).

 

כחצי שנה לאחר הטיפול, כ-18.8% מהמשתתפים במחקר הפסיקו את הטיפול בקנאביס רפואי ו-24.9% נפטרו במהלכו. במחקר נמצא כי המטופלים שנותרו במחקר דיווחו על שיפור במצבם ועל ירידה ברמת הכאב שהם חשים מרמה 8 לרמה 4 בסולם המדרג את מידת הכאב מאפס עד עשר.

 

מתוך 1,211 המטופלים שנותרו במחקר, 95.9% דיווחו על שיפור במצבם. 45 חולים (3.7%) דיווחו שאין שינוי וארבעה מטופלים (0.3%) דיווחו על הידרדרות במצבם הרפואי. 46% מהמטופלים דיווחו כי הם הפחיתו או הפסיקו לחלוטין שימוש בתרופות אופיאטיות לשיכוך כאבים.

 

כמעט מחצית מהנחקרים דיווחו על הפסקת שימוש במשככי כאבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כמעט מחצית מהנחקרים דיווחו על הפסקת שימוש במשככי כאבים(צילום: shutterstock)

"מדובר במטופלים שנוטלים בדרך כלל הרבה תרופות וסובלים מתחלואה מגוונת", ציינה ליהי בר לב שליידר, דוקטורנטית במרכז למחקרים קליניים בסורוקה ומנהלת המחקרים של "תיקון עולם" שערכה את המחקר, "השיפור מבחינת רמת הכאב, איכות החיים וצריכת תרופות היה מאוד דרמטי.

 

"מצאנו שמטופלים בקנאביס הרפואי מדווחים כי הטיפול היטיב לא רק עם מידת הכאב שהם חשים, אלא גם עם תופעות מזיקות אחרות", אמר פרופ' ויקטור נובק, מנהל המרכז למחקרים קליניים בסורוקה. "עוד מצאנו שההמטופלים מפחיתים נטילת תרופות אופיאטיות - שתופעות הלוואי שלהן עלולות להיות קשות מאוד".

 

בקרוב: קנאביס רפואי בבתי מרקחת?

על פי נתוני משרד הבריאות, מעל 24 אלף ישראלים אוחזים ברישיון בתוקף לשימוש בקנאביס רפואי. מדובר בעלייה של פי 12 משנת 2009, אז קיבלו את הרישיון רק 1,800 ישראלים.

 

מרבית המטופלים בקנאביס רפואי לוקים במחלות סרטן, כאב כרוני נוירופטי, מחלות דרכי העיכול או מחלות פסיכיאטריות.

 

נכון להיום פועלים בישראל כ-50 רופאים שמורשים לרשום קנאביס רפואי. משרד הבריאות פתח בקורס להכשרת רופאי משפחה לרישום הסם, זאת חרף התנגדות נחרצת בקרב חלק מהרופאים שחוששים שהמרפאות יהפכו ל"מוקד עליה לרגל" למבקשי הקנביס. בתוך כך פועל משרד הבריאות לאשר את מכירת הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת כדי לקצר את הסרבול הרב בהנפקת התרופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיפור במצבם הבריאותי של חלק ניכר מהנחקרים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים