שתף קטע נבחר

נשיא סין שוחח עם טראמפ: "היפגש עם קים בהקדם"

שי ג'ינפינג אמר לעמיתו האמריקני כי הוא "מעריך את התשוקה" שלו לפתור את המשבר עם פיונגיאנג. שי הוסיף כי הוא מקווה ששני הצדדים יפיקו את המיטב מההתקדמות וכי "המשבר יכול להיפתר רק בערוצים דיפלומטיים". מזכיר המדינה: "ההתפתחות של היממה האחרונה - הצלחה של המדיניות האמריקנית מול צפון קוריאה"

בעקבות ההודעה על הפגישה הצפויה בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, שוחח נשיא סין שי ג'ינפינג בטלפון עם טראמפ והביע את הערכתו על ההתפתחות הדרמטית האחרונה. הוא קרא למקבילו האמריקני לעמוד בהסכמתו ולהיפגש עם קים "מוקדם ככל שאפשר". בנוסף, ציין הנשיא הסיני כי הוא "מעריך את התשוקה" של טראמפ לפתרון המשבר המתמשך מול פיונגיאנג.

 

שי הביע תקווה כי ארצות הברית וצפון קוריאה אכן יפתחו בדיאלוג ישיר בקרוב. "אנו מקווים שכל הצדדים יפיקו את המיטב מההתפתחויות האחרונות ויימנעו מפעולות שימנעו את הרגעת המשבר בחצי האי הקוריאני". הוא הוסיף כי "משבר הגרעין בצפון קוריאה יכול להיפתר רק בערוצים דיפלומטיים".

 

טראמפ וקים (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
טראמפ וקים(צילום: AFP, EPA)

נשיא סין שי ג'ינפינג וטראמפ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא סין שי ג'ינפינג וטראמפ(צילום: רויטרס)

במקביל, אמר מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון, המבקר באפריקה, כי "מדיניותה של ארצות הברית מול צפון קוריאה הוכתרה כהצלחה". כוונתו של טילרסון ללחץ שהטילה וושינגטון בעזרת סנקציות על פיונגיאנג בחודשים האחרונים.

 

במקביל, דווח הערב כי שר החוץ הצפון קוריאני רי יונג-הו יבקר בשוודיה "בעתיד הקרוב". ממשרד החוץ בשטוקהולם לא נמסרה התייחסות. השגרירות השוודית בפיונגיאנג מייצגת גם את האינטרסים של ארה"ב במדינה, שכן לאחרונה אין יחסים דיפלומטיים עם צפון קוריאה.

 

טראמפ עצמו התייחס לנושא מוקדם יותר היום, עם פרסום ההודעה הרשמית מטעם הבית הלבן על הפגישה שצפויה להיערך בחודש מאי הקרוב, זאת לאחר שראש המשרד לביטחון לאומי של דרום קוריאה, צ'ונג אוי יונג, מסר הצהרה לפיה העביר לטראמפ מכתב ובו מבקש קים להזמינו לפגישה שתתקיים "בחודשיים הקרובים". 

 

 

הבכיר הדרום-קוריאני הוסיף כי קים הדגיש בפניו שהוא "מצפה בקוצר רוח למפגש" עם טראמפ. הבית הלבן מסר כי "מועד ומקום הפגישה ייקבעו בהמשך" וצוין צוין בנוסף שארה"ב מצפה לפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. "קים דיבר על פירוז ולא רק על הקפאת תוכנית הגרעין", כתב בחשבון הטוויטר שלו. "בנוסף, לא יהיו ניסויי טילים בתקופה הזו. זו התקדמות נהדרת, אך הסנקציות יישמרו עד להשגת הסכם".

 

עשו את זה קודם, לפניו: כשקרטר, קלינטון ואולברייט ביקרו בצפון קוריאה

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עשוי אמנם להיות הנשיא המכהן הראשון שיגיע לצפון קוריאה - אם התוכנית למפגש עם מנהיג הדיקטטורה המבודדת תצא לפועל - אך הוא לא יהיה האישיות הבולטת הראשונה שתבקר שם, שכן בעבר עשו זאת אישים בכירים אחרים בוושינגטון. המטרה המשותפת לכולם: ניסיון עצירת תוכנית הטילים של פיונגיאנג.

 

ג'ימי קרטר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ג'ימי קרטר(צילום: EPA)

 

ג'ימי קרטר, נשיאה ה-39 של ארצות הברית, עשה היסטוריה כשביקר ב-1994 בצפון קוריאה והיה לנשיא לשעבר הראשון שדרך על אדמת פיונגיאנג. קרטר ביקר במדינה במשך ארבעה ימים, שבמהלכם נועד עם הדיקטטור המנוח קים איל-סונג, סבו של המנהיג הנוכחי קים ג'ונג-און, שכיהן כראש ממשלת קוריאה הצפונית מאז נוסדה ב-1948 - וב-1972 הפך לנשיאה. ביקורו של קרטר סייע בגיבוש חתימת הסכם לפירוק מנשק גרעיני - שהחזיק מעמד כמעט עשור.

 

באוגוסט 2010 שב קרטר למדינה בחשאי כדי לסייע בשחרורו של האמריקני אג'לון מאלי גומז, שנכנס למדינה הקומוניסטית באופן בלתי-חוקי דרך סין. הוא נשפט לשמונה שנות עבודות פרך. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית בצפון קוריאה הוא ניסה להתאבד כשהיה בכלא.

 

קים איל-סונג וקים ג'ונג-איל (צילום: AP) (צילום: AP)
קים איל-סונג וקים ג'ונג-איל(צילום: AP)

בעקבות ביקורו של קרטר שוחרר גומז, אך ב-2017 נמצאה גופתו החרוכה בפארק בסן דייגו. דובר המשטרה בסן דייגו, אמר כי "החקירה הראשונית מצביעה על כך שסיבת המוות היא לא הריגה, אלא תאונה או התאבדות". ב-2011 הגיע קרטר לפיונגיאנג שוב, מלווה הפעם במנהיגים מהעולם שבאו כדי לדון במחסור במזון בדיקטטורה המבודדת, כמו גם נושאים אחרים.

 

2000: אולברייט רקדה עם ילדים בפיונגיאנג

באוקטובר 2000 הגיעה גם מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר מדלן אולברייט לביקור בצפון קוריאה. היא נפגשה עם המנהיג דאז ואביו של המנהיג הנוכחי, קים ג'ונג-איל, והייתה האישיות האמריקנית רמת הדרג הראשונה שערכה פגישה שכזו בתולדות היחסים בין המדינות.

 

נושאי הפגישה בין השניים נעו מתוכנית הטילים של הדיקטטורה, דרך טרור ועד זכויות אדם. פגישת השניים נועדה, בין השאר, להכשיר את הקרקע לקראת ביקורו של נשיא ארצות הברית לשעבר, ביל קלינטון, שאמור היה להגיע למקום כחודש לאחר מכן.

 

את הביקור פתחה אולברייט בגן ילדים בפיונגיאנג, שנתמך על ידי ארגון הסעד העולמי. היא רקדה עם הילדים ולאחר מכן אמרה: "אני מאושרת להיות מזכירת המדינה האמריקנית הראשונה שמבקרת בצפון קוריאה, ובוודאי הראשונה שרקדה עם ילדים".

 

2009: הביקור המפתיע של קלינטון

אלא שלקלינטון לקח תשע שנים לנחות בפיונגיאנג, וב-2009 הוא הגיע לביקור בלתי-מתוכנן בצפון קוריאה במטרה לשחרר את שתי העיתונאיות האמריקניות - לורה לינג ויונה ליי - שנעצרו במדינה. ביקורו של קלינטון הגיע על רקע המתח שגאה בין המדינות, באופן בלתי מפתיע, בשל תוכניתו הגרעינית של קים. עם זאת, האחרון ביצע עבור קלינטון "מחווה מיוחדת" ושחרר את העיתונאיות הכלואות.

 

 

סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית הרשמית דיווחה אז כי קלינטון וקים סעדו ביחד בפיונגיאנג, וכי הנשיא האמריקני לשעבר העביר מסר מילולי מהנשיא המכהן דאז, ברק אובמה - עובדה שהבית הלבן הכחיש. "זה לא נכון", אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס בתשובה לשאלות עיתונאים בנושא.

 

2017: מותו של אוטו ורמבייר והתפטרות השליח המיוחד

 

 

הדמות האמריקנית הבכירה האחרונה ששהתה בצפון קוריאה הייתה ג'וזף יון, לשעבר השליח המיוחד של ארצות הברית לפיונגיאנג, שנחת בבירת צפון קוריאה ביוני 2017 בניסיון להביא לשחרורו של הסטודנט האמריקני אוטו וורמבייר, שנכלא ונשפט לעבודות פרך לאחר שהורשע בניסיון לגנוב שלט תעמולה צפון-קוריאני למזכרת.

 

במשפט הבזק שנערך לוורמבייר בצפון קוריאה, הוא התנצל שוב ושוב על העבירה שביצע וביקש - תחילה ברוגע, אחר כך בהשתנקות ולבסוף בדמעות - להתאחד עם משפחתו. פקידי המשטר הצפון קוריאני שישבו מולו בשולחנות ארוכים צפו בו באדישות; המצלמות צילמו ועיתונאים רשמו לעצמם הערות.

 

"עשיתי את הטעות הקשה ביותר של חיי!", הצהיר ב"ווידוי" בדיון שנערך בעניינו בפיונגיאנג ב-29 בפברואר 2016. יותר מ-15 חודשים אחרי משפט הראווה ההוא, התאחד ורמבייר סוף סוף עם משפחתו - אבל כנראה כלל לא היה מודע לכך משום שהוחזר לארה"ב בתרדמת - ולאחר מכן הלך לעולמו. לאחר מותו התפטר מתפקידו השליח המיוחד יון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים