שתף קטע נבחר

לא נשאר תקציב, התלמידים והמורים בשטח חשופים: 202 בתי ספר ערביים לא מאובטחים

האלימות החיצונית בתוך בתי הספר הערביים הגיעה לשיאה בירי לעברו של נער בן 17 בתיכון בג'לג'וליה. הממשלה הקצתה עשרות מיליוני שקלים לנושא, אבל הכסף לא הספיק ל-202 מוסדות במגזר שעדיין לא מאובטחים. מנהלים מתריעים: "האירוע הבא - עניין של זמן". הרשויות מגלגלות אחריות זו על זו

 

 

"רק לאחר שהותקפתי על ידי תלמיד, הגיע לכאן מאבטח בפעם הראשונה". ד"ר מוחמד חליל, מנהל בית הספר המקיף ביישוב בענה הסמוך לכרמיאל, נכנס בשבוע שעבר לרשימה עגומה במיוחד. תלמיד במוסד היכה את ד"ר חליל וכמה ימים לאחר מכן הושלך בקבוק לעבר רכבו. המנהל כמו גם אנשי חינוך אחרים וכמובן תלמידים רבים במגזר הערבי לא זכו לאבטחה בית ספרית מצד הרשויות. מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי על אף החלטת ממשלה שהתקבלה בנושא, 202 בתי ספר במגזר כלל אינם מאובטחים.

 

המנהל חליל מבענה סיפר רק לאחר התקרית האלימה שכללה בנוסף גם עימות מול אביו של התלמיד הוכנס לבית הספר מאבטח. "מה שקורה בתוך החברה שלנו יותר מסוכן מהאיום הביטחוני", סיפר חליל שחטף סטירה מהתלמיד. "מנהלי בתי הספר הערביים כל הזמן מדברים על כך שבתי הספר שלנו לא מאובטחים. מאבטח בכניסה מגדיל את תחושת הביטחון של המורים והמנהלים, אין ספק".

"יותר מסוכן מהאיום הביטחוני". ד"ר חליל ()
"יותר מסוכן מהאיום הביטחוני". ד"ר חליל

 

השבועות האחרונים היו קשים במיוחד עבור הצוותים החינוכיים והתלמידים במגזר הערבי. הדיווחים על מקרים אלימים ובכללם השחתת כלי רכב של מורים, תקפית מנהלים ואיומים מצד הורים מתרבים, אבל בשטח לא ניכר שום שינוי בהיערכות אל מול תקריות קשות. החלטת הממשלה מספר 3738 משנת 2011 הכירה בצורך לאבטח את מוסדות החינוך במגזר הלא-יהודי. בהחלטה צוין בין היתר כי "לצורך כך יתווסף סכום של 30 מיליון שקלים לבסיס התקציב של המשרד לביטחון הפנים".

 

מאז נוספו 529 תקנים חדשים לאבטחת בתי הספר במגזר הערבי. כל התקנים אוישו, אולם כאמור, הם אינם מספקים פריסה מלאה לכלל בתי הספר במגזר. גורמים המעורים בנושא הפנו אצבע מאשימה למשטרה והטילו עליה את האחריות. עם זאת, גורם במשטרה אמר בתגובה לדברים כי "אנו בסופו של דבר מיישמים את המדיניות שנקבעה בהחלטת הממשלה".

 

מהנתונים עולה עוד כי באופן גורף מאבטחי מוסדות החינוך במגזר הערבי אינם חמושים, למעט בבתי הספר הנמצאים בערים מעורבות, בהם רמלה, לוד, יפו, עכו וחיפה. האלימות בין כותלי בית הספר לצד היעדר האבטחה גורמים לתחושות קשות בקרב מנהלים ומורים ערבים, שמתריעים: האירוע הבא הוא רק עניין של זמן, והכתובת על קירות מוסדות החינוך.

 

בנט השווה - הנתונים בעייתיים

שיאו של גל האלימות הנוכחי נרשם בחודש שעבר: תלמיד בן 17 נורה לעיני עשרות תלמידים בתוך תיכון בג'לג'וליה ונפצע בינוני. למחרת המקרה החמור ביקר בבית הספר למדעים ביישוב, שבו אירע הירי, שר החינוך נפתלי בנט. "קרה פה מעשה שחצה את כל הקווים האדומים - וזה חמור בצורה בלתי רגילה", אמר אז השר בנט. "מבחינתי בית הספר הזה הוא כמו בית הספר של הילדים שלי, וכל ילד וילדה הם כמו הילדים שלי", הבהיר שר החינוך. "כמו שלא הייתי מוכן שתהיה אלימות בבתי הספר שלהם, כך לא אקבל אותה גם פה".

 

אבל דבריו של השר בנט לא מוצאים כל הלימה עם הנתונים בשטח. לפי נתוני המיצ"ב של משרד החינוך לסיכום שנת הלימודים הקודמת, ניכר פער משמעותי בתחושת הביטחון בין תלמידים יהודים במערכת החינוך לתלמידים ערבים. לפי הנתונים, 18% מהתלמידים הערבים בכיתות ה' ו-ו' אינם חשים בטוחים בבית הספר לעומת 7% במגזר היהודי. בכיתות ז'-ט' דיווחו 15% מהתלמידים הערבים על אותה תחושה לעומת 6% מהיהודים. גם המורים הערבים חשים מאוימים הרבה יותר מאשר המורים היהודים: 18% מהמורים הערבים בחטיבות הביניים חשו מאוימים לעומת 11% מהמורים היהודים.

 

כמו המנהל חליל, שהותקף בשבוע שעבר על ידי תלמיד, גם במשרד החינוך יש מי שאומרים כי מאבטח בכניסה לבית הספר לא רק מגביר את תחושת הביטחון והצוות החינוכי, אלא גם גורם לירידה במקרי האלימות. לדברי גורם במשרד, "אנחנו בהחלט רואים הבדל ברמת הביטחון ובמספר מקרי האלימות בין בתי ספר שיש בהם אבטחה ובין בתי ספר שאין בהם אבטחה".

 

המנהל חליל סיכם כי "אם לא תהיה שמירה כמו שצריך – אני לא יודע מתי יהיה המקרה הבא. אנחנו גרים חצי קילומטר מכרמיאל. אני נכנס לבתי ספר שם, רואה שיש שם מאבטחים, ואני שואל את עצמי האם אנחנו חיים באותה מדינה. לכולם מגיעה אבטחה. אם מאבטחים את הילדים בכרמיאל אז שיאבטחו גם את הילדים בבית הספר שלי".

"עובדה שזה הגיע גם אלינו". אבו דאהש ()
"עובדה שזה הגיע גם אלינו". אבו דאהש

מהנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כאמור כי בנוסף למחסור במאבטחים במגזר הערבי, אף אחד מהם אינו חמוש - למעט בערים המעורבות. לפני כשבועיים השחיתו תלמידים מבית הספר המקיף בפוריידיס את רכבו של אחד המורים. חוסני אבו דאהש, מנהל בית הספר, סיפר כי רק לפני שלוש שנים המוסד החינוכי אובטח לראשונה.

 

לדברי אבו דאהש, "פניתי לרשות המקומית מספר רב של פעמים על מנת שיאשרו לי אבטחה בבית הספר, שיש לו שלוש כניסות. הם אמרו לי שאין להם תקציב, ורק לפני שלוש שנים הגיע לפה מאבטח לראשונה. מערכת החינוך היא חלק מהחברה ולצערי הרב החברה הערבית הפכה לאלימה יותר. בית הספר שלנו נחשב לטוב מאוד ולא היו בו אירועים חריגים עד לאחרונה, אבל עובדה שזה הגיע גם אלינו".

 

המנהל מפוריידיס אמר עוד כי "המצב במגזר לא טוב, והצוותים החינוכיים לפעמים חסרי אונים נוכח העלייה במקרי האלימות. כל מנהל שדיברתי איתו מדבר איתי על כך שאין שמירה בבתי הספר שלנו, והמנהלים כועסים. בנוסף, השמירה היא חלקית: בית הספר שלנו עובד שישה ימים, מראשון עד חמישי וביום שבת. בשבת אין שמירה בכלל, וגם בשעות אחר הצהריים אין שמירה כי המאבטח לא מתוקצב לכל שעות היום ולכל הימים שבהם אנו פועלים".

 

אבו דאהש מתייחס לתפישה הרווחת שלפיה האיום הביטחוני על מוסדות חינוך במגזר הערבי נמוך יותר: "יש לנו איום גדול יותר מאיומים ביטחוניים. המגזר שלנו מתמודד עם עלייה במקרי הונדליזם והאלימות. עד עכשיו לא שמענו על מחבל שנכנס לבית ספר יהודי ועשה פיגוע, אבל כן שמענו על מקרים רבים של אלימות בתוך בתי ספר במגזר הערבי".

"היינו צריכים לערב את כל העולם כדי לקבל אבטחה". עקל ()
"היינו צריכים לערב את כל העולם כדי לקבל אבטחה". עקל

לתיכון ערערה למדע וטכנולוגיה הוכנס מאבטח רק לאחר שוועד ההורים איים בהשבתה. חדר עקל, מנהל התיכון, סיפר:"היינו צריכים לערב את כל העולם כדי לקבל אבטחה. אין הכרה בצורך לאבטח את בתי הספר במגזר הערבי וברשויות המקומיות אומרים שאין תקציב לזה. הכתובת על הקיר, כי גם במגזר שלנו יש אנשים שיכולים להוות סכנה, ולחדור לבית הספר עם נשק. המורים מרגישים מאוימים, ואנחנו נמצאים בנקודה שבה הממשלה חייבת להכיר בעובדה שבתי הספר במגזר הערבי חייבים להיות מאובטחים. תלמיד לא יכול לממש את עצמו ללא תחושת ביטחון, זה צורך קיומי".

 

ממשרד החינוך נמסר כי "נושא אבטחת מוסדות חינוך מצוי באחריות המשרד לביטחון הפנים באמצעות המשטרה. אשר לנושא האלימות, המשרד פועל בתוכניות ממוקדות בבתי הספר במגזר כדי לייצר בתוך המוסדות אקלים שיכול להבטיח לילדים מסגרת מוגנת ומקדמת הישגים".

 

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר כי "בהתאם להחלטת הממשלה האמורה הוקצו כ-30 מיליון שקלים לטובת הצבת שומרים במוסדות חינוך במגזר הלא יהודי. קביעת המוסדות שבהם הוקצו תקנים והוצבו שומרים נעשה על ידי משרד החינוך, תוך מתן עדיפות לחטיבות העליונות. ככל שמשרד החינוך מעוניין בכך ויקצה לכך תקציב נוסף, ניתן להרחיב את הצבת שומרים במוסדות נוספים. בכל הקשור להיבט המקצועי הנושא באחריות חטיבת האבטחה במשטרת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים