שתף קטע נבחר

מתקן "חולות" נסגר: "סוף למדיניות האכזרית"

כחלק מתוכנית הגירוש ייסגר הלילה המתקן שהוקם ב-2013 ומאז שוכנו בו יותר מ-13 אלף מבקשי מקלט. עשרות מהם ייכלאו ב"סהרונים" ללא הגבלת זמן ואחרים ישוחררו - אך תנועתם תוגבל. המדינה הודיעה לבג"ץ כי לא תגרש לרואנדה ולאוגנדה עד ליום תשובתה לעתירה בבג"ץ

 

 

 

למרות המחאה הציבורית הנרחבת, תוכנית הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן נמשכת, ובמסגרתה מתקן "חולות" שבנגב נסגר בחצות (יום ד'). לקראת המהלך נערכו שימועים למועמדים לגירוש. מדובר במי מהם שלא הספיק להגיש בקשות מקלט עד תחילת 2018 או שבקשתו נדחתה - ועשרות מהם יועברו לכלא "סהרונים" הסמוך ללא הגבלת זמן. שאר השוהים במתקן - שבקשות המקלט שהגישו לפני 2018 טרם נבדקו ולכן הם אינם מועמדים לגירוש לפי שעה - משוחררים באופן הדרגתי בשבוע האחרון, לפי הנחיית שר הפנים אריה דרעי.

 

עם שחרורם, מקבלים מבקשי המקלט אשרת שהייה זמנית הכוללת הגבלה גיאוגרפית של איסור מגורים ועבודה בשבע הערים שבהן קיימים הריכוזים הגבוהים ביותר של מבקשי מקלט: ירושלים, אשדוד, תל אביב, אילת, נתניה, בני ברק ופתח תקווה. בסך הכול שוחררו תחת הגבלה זו 480 מהם.

 

המדינה הודיעה בצהריים לבג"ץ כי לא תגרש מבקשי מקלט לרואנדה ולאוגנדה עד ל-26 במרץ, המועד שבו תמסור את תגובתה לעתירה שהגישה בנושא סיגל קוק-אביבי ו-118 בני אדם נוספים, המיוצגים על ידי עו"ד איתי מק. עם זאת, המדינה הודיעה כי ההליכים המנהליים, הכוללים מתן הודעות גירוש ושימועים למבקשי המקלט, יוסיפו להתבצע, וכי מבקשי המקלט הכלואים ב"סהרונים" יישארו שם. להודעה אין כל משמעות מעשית מכיוון שממילא הגירוש היה אמור להתחיל רק ב-1 באפריל. כעת ממתינים להחלטת בג"ץ אם להוציא צו מניעה נגד הגירוש, עד להחלטה בעתירה.

 

 

 

"חולות" נפתח בסוף שנת 2013 מתוקף שורת החלטות ממשלה ו"החוק למניעת הסתננות". מטרתו המוצהרת הייתה להפחית את ריכוזי מבקשי המקלט בערים – בעיקר בדרום תל אביב - אך לטענת מבקשי המקלט וארגוני הסיוע, אחת ממטרותיו הייתה להמאיס עליהם את השהות בארץ ולגרום להם לעזוב את ישראל "מרצון". בארבע שנות פעילותו, שהו במתקן יותר מ-13 אלף מבקשי מקלט - כולם גברים - לתקופות זמן שונות. בהתאם להחלטת בג"ץ, תקופת השהייה המרבית בו קוצרה לשנה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שוחרר מ"חולות" - וחושש מדחיית בקשת המקלט: "כליאה וגירוש זה לא פתרון"

אבדט אישמיל, בן 29 שהגיע לישראל ב-2011 מאריתריאה וקיבל אשרת שהייה זמנית עד מאי האחרון, שוחרר ממתקן "חולות" ביום חמישי בשבוע שעבר לאחר ששהה בו במשך 11 חודשים. לפני שהועבר אליו, התגורר אישמיל בנתניה, אך כעת נאסר עליו לחזור לשם והוא מספר כי אינו יודע לאן ילך. בשבוע האחרון הוא התאכסן בדירה בבאר שבע בסיוע "המרכז לפליטים בנגב", שמנוהל על ידי מורן מקמל.

 

"המצב קשה", סיפר ל-ynet. "תחילה עליי לשכור דירה וזה לא פשוט. בנתניה הכירו אותי והייתי יכול לשכור דירה גם בלי צ'קים, אבל במקומות אחרים מבקשים מאיתנו צ'קים, אך הוויזה הזמנית מקשה לעשות הרבה דברים". הוא הביע חשש מכך שבקשת המקלט שלו תידחה אחרי חודש מאי והביע זעם על כליאת חבריו מבקשי המקלט ב"סהרונים" או גירושם למדינה שלישית: "זה לא פתרון. חלקם נהרגו בידי דאעש ואחרים טבעו בים. ישנם כאלה שאיש לא יודע מה עלה בגורלם. זה מסוכן".

 

תומאס יאנס, מבקש מקלט מאריתריאה ששהה במשך שנה במתקן ומתגורר כיום בגבעתיים, עדיין מחכה לתשובה לגבי הבקשה שהגיש לפני כשנתיים. "אם אחזור לאריתריאה - אני הולך ישר לכלא", אמר בראיון לאולפן ynet. " ברחתי משם. למה עשיתי את זה? השירות הצבאי באריתריאה הוא לכל החיים. אחרי שאתה מתגייס - אתה עובד בכפייה".

 

יאנס אמר כי אם יוחלט לדחות את בקשת המקלט שלו, הוא יעדיף להיכנס לכלא בישראל על פני עזיבה לרואנדה או לאוגנדה. "אנשים מתים במדינות הללו. ברגע שהגעת לנמל התעופה ברואנדה - לוקחים לך את המסמכים והכסף. בן דודי שהיה גם הוא בישראל, נסע לרואנדה ולקחו לו את כל המסמכים. בעקבות זאת, הוא עבר בדרך לא-חוקית מרואנדה לאוגנדה ואז לדרום סודן וללוב והוא נמצא עכשיו בגרמניה. הוא פליט שם".

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"סגירת 'חולות' - סוף למדיניות האכזרית של ישראל"

סיגל רוזן, מנהלת המדיניות הציבורית במוקד לפליטים ולמהגרים, אמרה בעקבות ההחלטה לסגור את המתקן, כי "במשך ארבע השנים האחרונות נקברו במתקן 'חולות' מיליארד ורבע שקלים מכספי משלם המיסים הישראלי יחד עם תקוותיהם של פליטי אריתריאה וסודאן לזכות בהגנה זמנית בישראל.

 

כמעט כל מי שרואיין על ידי ארגוני זכויות האדם לאחר שעזב את הארץ לרואנדה ואוגנדה, ציין שהגורם המרכזי לעזיבתו היה הזימון למתקן 'חולות'. אין ספק של'חולות' היה תפקיד מכריע במסכת ההתעמרות במבקשי המקלט ויש לברך על שנסגר. עתה מן הראוי שהממשלה תשעה לדרישתו של ציבור גדל והולך של ישראלים ותפסיק כליל את ההתעמרות בפליטים ותכבד את זכותם למקלט".

 

מתנועת "עוצרים את הגירוש" נמסר כי "סגירת מתקן 'חולות' מסמלת סוף לכתם שחור בדמות מדיניות אכזרית ולא הומנית של ישראל. אלא שלא מניעים הומניים ניצבים לנגד עיניה של המדינה גם כעת, וסגירתו של המתקן מסמנת את תחילתו של מבצע הגירוש. ב-24 במרס אנחנו קוראים לכל אזרחי המדינה להגיע לכיכר רבין כדי להודיע לממשלת ישראל שהעם נגד הגירוש".

 

בתוך כך, תתקיים ביום שישי תתקיים צעדה של ילדים ובני נוער נגד הגירוש בתל אביב. האירוע יחל בכיכר הבימה בשעה 10:30, וממנה יצעדו בני הנוער והזמר אביב גפן בדממה לאורך שדרות חן עד לכיכר רבין - שם תתקיים הפגנה.


פורסם לראשונה 14/03/2018 09:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים