שתף קטע נבחר

"ישראלים לא חוששים מאיידס ומקיימים יחסים בלי קונדום"

בשנים האחרונות חל זינוק של עשרות אחוזים בשיעורי ההדבקה בכל מחלות המין. באיגוד הישראלי לאמצעי מניעה מעריכים שישראלים רבים כבר לא משתמשים בקונדומים וזו הסיבה לעלייה בתחלואה. עכשיו הם מתכוונים להנפיק מסמך הנחיות חדש שקורא לרופאים להדריך את המטופלים להשתמש באמצעי מניעה

הנחיות חדשות לבלימת התפשטות מחלות המין: האיגוד הישראלי לאמצעי מניעה שוקד על מסמך הנחיות חדש שנועד להגביר את המודעות למחלות המין בקרב המטופלים ולעודד את השימוש בקונדום.

 

בשנים האחרונות יש מגמה הולכת וגוברת של עלייה בשיעור ההדבקה במחלות המין עגבת (סיפיליס), זיבה (גונוריאה) וכלמידיה. העלייה הגדולה ביותר היא בהדבקה בזיבה - מ-263 מקרי הדבקה בשנת 2014 ל-585 מקרי הדבקה בשנת 2017, עלייה של כמעט פי שניים. בכלמידיה חלה עלייה של עשרות אחוזים, מ-936 בשנת 2014 ל-1295 אשתקד, ובעגבת מ-187 מקרי הדבקה ל-240 בשנה שעברה.

 

המגמה הזו מדאיגה מומחים ברחבי העולם, שכן שימוש היתר באנטיביוטיקה, שאמורה לטפל במחלות הללו, הפך את החיידקים לעמידים ביותר. לפני כמה חודשים אף הזהיר ארגון הבריאות העולמי כי חיידקי הזיבה דווחו כעמידים בכל רחבי העולם וכי החיידק מתוחכם מאוד, כלומר הוא לומד להתגבר על כל אנטיביוטיקה חדשה שמיוצרת.

 

שימוש יתר באנטיביוטיקה הפך את החיידקים לעמידים יותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש יתר באנטיביוטיקה הפך את החיידקים לעמידים יותר(צילום: shutterstock)

 

“אנחנו מעריכים שהעלייה בשכיחות ההדבקה היא כי הישראלים כבר לא מפחדים היום מהדבקה באיידס", אומר ד"ר אריה ישעיה, גינקולוג ויו"ר האיגוד הישראלי למניעת היריון. "רבים חושבים שכדורי ה-PEP מונעים איידס אז אפשר לקיים חופשי סקס בלי קונדום, וזה מה שככל הנראה תורם לעלייה בהדבקה".

 

לדברי ד"ר ישעיה, לא ברור עדיין אם אפליקציות ההיכרויות, שנעשו פופולריות מאוד, תורמות גם הן לעלייה בשיעור ההדבקה: "זה משהו שלא נבדק בצורה מחקרית, אבל אי אפשר להוציא את זה מכלל אפשרות".

 

שימוש יתר ומינון לא מתאים

החיידק גונוריאה, שמחולל את מחלת הזיבה, עלול להדביק את אזור איברי המין, פי הטבעת והגרון. המומחים מודאגים במיוחד מהדבקה של הגרון, שכן השימוש הנפוץ יחסית באנטיביוטיקה נגד דלקות גרון יוצר עמידות לחיידק, והוא מתרבה באזור עקב מין אוראלי.

 

מאז התפתחות האנטיביוטיקה הלך החיידק וגילה עמידות לרבים מסוגי האנטיביוטיקה, ובהן הוותיקה פניצילין ואחרות, כמו טטראציקלינים וקווינונלונים. עמידות לאנטיביוטיקה נגרמת בשל שימוש יתר ומינון לא מתאים, שבעטיים מתגבר החיידק על האנטיביוטיקה ומפתח מוטציות עמידות לטיפול.

 

עמידות החיידק ניכרת גם במחלת הכלמידיה, הגורמת לדלקות באגן, דימומים, כאבים בעת קיום יחסי מין ודלקות באיברי הרבייה עד כדי עקרות. הבעיה העיקרית היא שברבים ממקרי ההדבקה בזיבה ובכלמידיה כלל לא מופיעים סימפטומים, והאדם ממשיך ומדביק את בני או בנות הזוג שלו בעת קיום יחסי מין ללא קונדום.

 

בעקבות העלייה המדאיגה בשיעורי ההדבקה יופץ בקרוב מסמך הנחיות חדש לציבור הרופאים, שבו הם יתבקשו להדגיש בפני המטופלים את חשיבות השימוש בקונדום. הגינקולוגים יידרשו להזהיר את המטופלות מפני הדבקה במחלות מין ולהנחות אותן להשתמש בקונדום - לפני שהם רושמים להן גלולות ואשרים התקן תוך-רחמי.

 

מה קורה במצב של עמידות באנטיביוטיקה?

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לעודד השימוש בקונדום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים