שתף קטע נבחר

10 הרגלים רעים שהייתם רוצים לנקות לפסח

אוכלים לא בגלל שאנחנו רעבים, לא מעריכים את עצמנו כמו שמגיע לנו, לא שותים מספיק ולא משאירים לעצמנו רגע לנשום. לרגל החג, הגיע הזמן להיפטר ולנקות מעצמנו את ההרגלים הרעים שצברנו

התעסקות במה וכמה לאכול בדרך כלל לא מובילה לתוצאה טובה לאורך שנים. שכן הבעיה היא, הרגלים בסיסיים המזיקים לנו. לקראת פסח, הנה 10 ההרגלים הבעייתיים שכדאי לנקות על מנת להגיע למשקל תקין ובריא:

 

1. אכילה בעקבות טריגרים חיצוניים

המזון נועד לתת לגופנו אנרגיה ולהרגיע תחושות רעב. לכן בכל פעם שאנו אוכלים בלי שגופנו רעב, אנו אוכלים עודפי קלוריות אשר גופנו לא ביקש. מאחר שאנו חיים בעולם עמוס בפיתויים ומוסכמות חברתיות, מספר הפעמים בהן אנו אוכלים לא מתוך רעב הוא גדול.

 

מה לעשות? נסו לצמצם כמה שניתן את אפיזודות האכילה הללו ואיכלו כמה שיותר בסמוך להתעוררות רעב גופני אמיתי ותגלו שהמשקל העודף מתחיל לנשור.

 

2. אכילה בעקבות רגשות

רובנו גדלנו בילדות שבה ניסינו לברוח מתחושות משבר וכאשר בכינו, המבוגרים שלצידנו ניסו לגרום לנו להפסיק לבכות. על כן אנשים רבים כיום לא יודעים להתמודד בבגרותם עם רגשות כמו עצב, כעס, פחד או שעמום.

 

הניסיון לברוח מהם ולתת לעצמנו הרגשה טובה באופן מידי שולח אנשים אל "פלסטרים מודרניים" כמו אלכוהול, סמים, וורקוהוליות, שופינג וכמובן לאוכל.

 

מה לעשות? לימדו להכיל ולהרגיע את עצמכם ברגע שרגש לא נעים מגיע, תנו לעצמכם להתאבל ולקבל אמפטיה מהסביבה והזכירו לעצמכם שמחר או בשבוע הבא כנראה שיהיה יותר טוב. אל תדחיקו, התמודדו ואפשרו לעצמכם לעבור הלאה מבלי לסחוב מטען רגשי מודחק.

 

שימו לב למה אתם אוכלים ולא לדברים מסביב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב למה אתם אוכלים ולא לדברים מסביב(צילום: shutterstock)

 

3. אכילה בהיסח דעת

לשם זיהוי תחושות גוף אשר אינן דרסטיות אנו צריכים להיות בהקשבה מלאה לתחושות הגופניות השקטות. לכן אנשים רבים אינם מזהים את תחושת השובע שמתורגמת כגוף נינוח ולא רעב (דבר אשר דורש תשומת לב) אלא שמים לב אליו רק כשגופנו צועק אלינו ומאותת בצורה של כבדות או לחץ (מצבים של אכילת יתר).

 

מה לעשות? נסו להימנע ממסיחי דעת כמו טלוויזיה, טלפון או מחשב בזמן הארוחה, התרכזו באוכל עצמו, בטעמים, במרקם, בהנאה ובפינוק של לעשות הפסקה מהמירוץ המטורף של החיים. מהר מאוד תופתעו לגלות שאתם נהנים יותר ושבעים יותר מהר.

 

4. אכילה בצורה הישרדותית

ברגע שנחוש רעב או חשק לאוכל, חלקנו יאכל את הדבר שהכי זמין להם באותו רגע. בדרך כלל במצבי רעב מדובר במזון שהוא לא הכי בריא או הכי משביע וכך מתחילה לה נשנשת שלא נגמרת.

 

מה לעשות? דאגו לאבזר את הבית או המטבחון בעבודה, בדברים בריאים שאתם אוהבים לאכול כשאתם רעבים, דאגו שיהיה לכם בהישג יד את הפינוק האמיתי שאתם אוהבים (שוקולד מיוחד או עוגיות טובות), וכך לא תנשנשו עוד מהעוגיות היבשות שרק משאירות אתכם לא מסופקים וגורמות לכם לאכול עוד ועוד.

 

5. התעקשות על פעילות גופנית לא מתאימה

מי אמר שפעילות גופנית בריאה וסדירה חייבת להיעשות בחדר כושר? מי אמר שהטרנד החדש של ריצה או הליכה מתאים לכולם?

 

אנשים שמנסים שוב ושוב לחזור לפעילות גופנית סדירה ולא מצליחים, מגלים פעמים רבות שהבעיה הייתה טמונה בסוג הפעילות ולא בהם.

 

מה לעשות? אולי אתם טיפוס של אימון קבוצתי או זקוקים למאמן אישי כדי ליצור לכם תחושה של מחויבות, או אולי אתם אוהבים בכלל לרקוד. זיכרו, כל פעילות בה אתם מזיעים או מעלים דופק היא טובה, מצאו מה עובד עבורכם.

 

הקפידו לשתות מספיק מים במהלך היום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפידו לשתות מספיק מים במהלך היום(צילום: shutterstock)

 

6. חוסר שתייה מספקת

אנשים רבים נוטים להתייבש וכתוצאה מכך קורים 2 דברים:

הם אוכלים יותר. מוחנו לעיתים מתבלבל ואת תחושת הצמא הוא נוטה לפרש כתחושת רעב. בחסר נוזלים גופנו ישלח אותנו לאכילה מרובה יותר על מנת להשיג נוזלים, מאחר ועיקר תכולת המזון, אפילו היבש ביותר, היא נוזל.

 

עיכוב בפירוק השומן. מולקולות המים הינן הכרחיות לפירוק חומצות השומן. על כן בחסר נוזלים בגוף, עלול להיפגע מנגנון שריפת השומן.

 

מה לעשות? רוצים להימנע מבעיות אלו, הקפידו על שתייה מספקת לאורך היום. נסו להגיע ללפחות 25 מ"ל נוזלים ביום עבור כל 1 ק"ג משקל גוף.

 

7. מחסור בזמן אישי

אחת המחלות של התקופה המודרנית בה אנו חיים, היא המרוץ המטורף של החיים. נדמה כי שכחנו לנוח במהלך היום, מנטלית ופיזית. מנוחה באמצע היום נתפסת אצל אנשים רבים כמותרות או עצלנות, ועל כן יש לה לגיטימציה רק בסוף היום כאשר ביצענו את כל המוטל עלינו.

 

במצבים כאלו, כאשר גופנו מחפש במהלך היום הטענה פיזית ונפשית, הוא שולח אותנו אל האוכל אשר גם מספק אנרגיה נוספת לגוף וגם מספק כמה דקות של הנאה.

 

מה לעשות? בין כל הפגישות ביומן, קיבעו 2 חצאי שעה לעצמכם. שבו עם כוס קפה במרפסת, נוחו במיטה בחדר השינה, או אפילו צאו לשבת בפארק ליד הבית. העיקר אל תהיו מחויבים לשום מטלה ולשום אדם. רק תנוחו.

 

פנו רגע לעצמכם בתוך המרוץ של החיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פנו רגע לעצמכם בתוך המרוץ של החיים(צילום: shutterstock)

 

8. דיבור פנימי שיפוטי

תארו לכם שילד קטן גדל בסביבה בה הוריו ומוריו אומרים לו בכל פעם כמה שהוא לא מספיק טוב, כמה שהוא עושה טעויות, כמה שהוא טעון שיפור.

 

מה יקרה עם אותו ילד? הוא יהפוך להיות ילד שמאמין כי הוא פחות טוב ועל כן לא יתאמץ יותר מדי ברגעים מאתגרים.

 

כעת תארו לכם מצב הפוך, בו הילד חכם ואומרים לו כמה שהכל קטן עליו, כמה שכל אתגר שיופיע מולו הוא ידע לצלוח אותו. כמו שאתם בוודאי מנחשים, אותו ילד יהפוך להיות ילד מוצלח, מלא בביטחון עצמי שמתייחס לכל קושי כאתגר שבסוף אמור להיפתר.

 

מה לעשות? אם בפעם הבאה שתעשו משהו ותגיעו לתוצאה בינונית תגידו לעצמכם "איזה תותח אני על שהשגתי מה שהשגתי, בפעם הבאה אני אשיג אפילו יותר", כנראה שתצליחו יותר באתגר הבא. דאגו להתנהל כך בעיקר בתחום האכילה שלכם.

 

בכל יום הזכירו לעצמכם כמה טובים הייתם מול האוכל, פרגנו לעצמכם על הרגע שבו הקדשתם כמה דקות כדי לחמם לעצמכם אוכל ולא לחטוף עוגייה שהיתה על השולחן. פרגנו לעצמכם שאכלתם שורה של קוביות שוקולד ולא את כל החפיסה.

 

יש מספיק רגעים שבהם התנהלתם נכון. התייחסו אליהם בכבוד, רק כך תעצימו את התדירות שלהם.

 

9. לבישת בגדים לא מחמיאים

רובנו רוצים להגיע למשקל תקין בעיקר כדי להיראות טוב ולהרגיש טוב עם עצמנו. אנשים רבים אשר אינם נמצאים במשקל אשר בו הם היו רוצים להיות, אינם משקיעים במראה שלהם מתוך מחשבה ש"מה הטעם, גם ככה אני לא נראה מי יודע מה".

 

בהתנהלות שכזו אנו מקבעים ומזכירים לעצמנו את תחושת חוסר שביעות הרצון שלנו מעצמנו, דבר אשר מוריד את האנרגיות שלנו ומפחית את הכוחות שלנו להתמודד מול אתגרים באכילה היומיומית.

 

מה לעשות? לכו לסטייליסטית או יועצת איפור ושיער, למדו איך אתם יכולים לשפר את המראה שלכם בצורה שבה תאהבו יותר את מה שאתם רואים במראה. כך תתחילו לגלות שמיום ליום אתם מפוקסים יותר ויותר במטרה להשיג מזה עוד.

 

10. חוסר השקעה ואהבה עצמית

לא מעט אנשים מרגישים צורך קודם כל לספק את הסביבה (הבוס, בן/בת הזוג, הילדים, החברים, ההורים) ורק אחר כך, אם נשארים כוחות או זמן הם מספקים את עצמם.

 

רבים מרגישים שאם הם יפגינו את כישוריהם ברבים, יתפארו בהם או ידברו על עצמם באופן מחמיא, הם ייתפסו כנרקסיסטים המרוכזים בעצמם ואשר מבטלים את האחר.

 

כדאי לדעת כי כאשר איננו שמים עצמנו בעדיפות עליונה, כאשר אנו לא מזכירים לעצמנו מספיק כמה שאנו טובים וראויים, הלגיטימציה והכוחות להשקעה עצמית יורדים והתהליך שנקרא אורח חיים בריא, אשר דורש תשומת לב, השקעת זמן ואנרגיות בעצמנו לא מתקיים כמו שצריך.

 

מה לעשות? למדו לאהוב את עצמכם, התייחסו לעצמכם כאל הילד הקטן שאתם רוצים לטפח ולאהוב.

 

זיכרו, כל אחד מכם הוא ילד קטן שהיה תלוי באהבת הוריו כשהיה קטן, כעת הילד הקטן נשאר עדיין בתוככם, אך הוא תלוי רק באהבה שלכם אליו. אל תאכזבו אותו.

 

רונית ציוני היא דיאטנית קלינית מומחית לטיפול בהשמנת יתר ואכילה רגשית

 

אלו הסיבות שבגללן אנחנו פונים לאכילה רגשית:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה באמת אתם אוכלים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים