שתף קטע נבחר

כל אחד יכול: מאפה תפוחי אדמה לפסח

אם אין לחם, תאכלו תפוחי אדמה: זה שאין לחם במשך כמה שבועות, זה לא אומר שאתם חייבים לאכול מצות - רותי קינן מגישה מתכון פשוט וטעים במיוחד של מאפה תפוחי אדמה בשמן זית (במקום בחמאה), שגם מאותגרי המטבח יצליחו להכין בקלות

 

כשמגיע פסח, אי אפשר שלא להידרש לחלקה הראשון של האמרה הידועה המיוחסת למארי אנטואנט (שההיסטוריונים טוענים כי לא היא שטבעה אותה) - "אם אין לחם". מאחר שהתשובה המתבקשת "תאכלו מצות" לא תמיד מקובלת, והתשובה המקורית "תאכלו עוגות" לא תמיד רלוונטית, לא נותר לנו אלא להשלים אותה בתחליף הפחמימתי הכי מתאים לפסח - תפוחי אדמה.

 

 

מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
מאפה תפוחי אדמה(צילום: ירון ברנר)
 

תפוחי האדמה לא היו ידועים מחוץ לגבולות אמריקה לפני שהיבשת התגלתה, בשלהי המאה ה-15. וכשהגיעו לאירופה, הם זכו ליחס חשדני, נחשבו לרעילים ושימשו מאכל לבהמות בלבד. נדרש זמן עד שתושבי העולם הישן השתכנעו בסגולות המופלאות שלהם כמאכל, שילידי אמריקה גילו כבר מזמן, וכדי שהפקעת תשמש תחליף מוצלח לדגנים, שגידולם לא תמיד צלח. אך את הכיבוש הגדול שלה היא חייבת למבצע שיווק מבריק של רוקח בשם פרמנטייה, שהצליח למכור את הרעיון לצרפתים ולהציל את המוני העם מחרפת רעב בתקופת המהפכה המהוללת.

 

מאותה הארץ ומטבחה המשובח, מגיע גם המתכון הפשוט והחביב שלפניכם, שמבוסס על חמישה מרכיבים בלבד ואינו כרוך בטרחה רבה (בעיקר אם יש לכם פוד פרוססור טוב). במקור משתמשים בחמאה, אבל שמן זית עושה עבודה מצוינת ובריאה (וגם הופך את המנה לפרווה לגמרי).

 

אפשר להגיש את המאפה כמנה עיקרית בארוחה צמחונית או ארוחת ערב קלה, לצד סלט חסה או סלט ירקות מרענן, ואפשר לשדך אותו כתוספת למנה עיקרית בארוחה חגיגית. רצוי לאפות אותו בכלי שבו יוגש, אבל אם תשתמשו בכלי עם ציפוי אל דבק משובח - יש סיכוי טוב שתוכלו להפוך אותו בשלמותו על צלחת ההגשה.

מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

מאפה תפוחי אדמה בשמן זית

אפשר לאפות גם בכלי הגשה אישיים, קצת יותר עבודה אבל יופי של תוצאה!

 

המצרכים (ל-6 מנות):

750 גרם תפוחי אדמה (רצוי מזן דזירה)

1/3 כוס שמן זית

מלח

פלפל שחור, גרוס גס

מעט אגוז מוסקט מגורר

מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

אופן ההכנה:

  1. משמנים בנדיבות בשמן זית מחבת קטנה ללא ידית, תבנית או כלי עגול מפיירקס או מחרס (בקוטר 18-16 ס"מ).
    מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  2. קולפים את תפוחי האדמה, ופורסים אותם לפרוסות דקות מאוד (רצוי במנדולינה או במעבד מזון עם דסקית פריסה).
    מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  3. מניחים בכלי שכבה דקה של פרוסות תפוחי אדמה. מזלפים מעט שמן, ובוזקים מלח, פלפל ואגוז מוסקט. ממשיכים להניח כך את כל פרוסות תפוחי האדמה בשכבות, כשביניהן השמן והתבלינים.
    מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך כ-45 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים (נועצים סכין במרכז המאפה לבדיקה) ופני המאפה שחומים.
    מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    מאפה תפוחי אדמה (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מאפה תפוחי אדמה בשמן זית
צילום: ירון ברנר
מומלצים