שתף קטע נבחר

התעמלות אמנותית - המדריך למשתמש

הענף האלגנטי והמרהיב לצפייה העניק לספורט הישראלי הישגים רבים, עורר דיונים סוערים ואפילו הגיע לתוכניות הסאטירה. הגיע הזמן להבין מה באמת המתעמלות מבצעות על המזרן ולגלות מיהן התאומות שיכבשו את האולימפיאדה הקרובה. המדריך המלא

ההתעמלות אמנותית התבססה בעשר השנים האחרונות כאחד מענפי הספורט ההישגיים המצליחים ביותר בישראל. המתעמלות הישראליות קוצרות הצלחות ברחבי העולם עם ביצועים מרהיבים והופעות תכופות על הפודיומים, ילדות נוהרות בהמוניהן לחוגי ההתעמלות האמנותית והמאמנת הבכירה אירה ויגדורצ'יק הפכה לשם מוכר בכל בית ואפילו זכתה לחיקוי בתוכנית סאטירה. בד בבד, לצד ההצלחות הענף גם חטף לא מעט ביקורת על היחס הקשוח כלפי הספורטאיות וכללי התזונה הנוקשים.

 

ג'ודו - המדריך למשתמש

 

התעמלות אמנותית הוא ענף אלגנטי לצפייה אך מורכב ביותר להבנה. המתעמלות שמופיעות בלבוש מרהיב ובאיפור מוקפד מבצעות תרגילים מסובכים המשלבים בין התעמלות וריקוד - ולצופה הפשוט מן הצד יהיה קשה בחלק גדול מהמקרים לעמוד על איכות ביצועיהן ועל מה מבדיל בין ביצוע אחד לאחר.

 

כיצד עובדת שיטת הנקודות? עוד מעט תגלו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
כיצד עובדת שיטת הנקודות? עוד מעט תגלו(צילום: אורן אהרוני)

 

במסגרת "המדריך למשתמש" ננסה לעשות לכם קצת סדר בענף, להסביר מה בדיוק מבצעות המתעמלות על המזרן, כיצד עובדת שיטת הניקוד, איך בנוי הסבב, מיהן הכוכבות הגדולות בעולם ומי הספורטאיות הבולטות בישראל.

 

מי שמסתכנת מרוויחה - חוקי הענף

ככלל התעמלות אמנותית היא ענף לנשים בלבד. ישנה וריאציה של הענף לגברים, בעיקר ביפן, אבל לא תפגשו בה בתחרויות של התאחדות ההתעמלות הבינלאומית ובטח לא באולימפיאדה.

 

התעמלות אמנותית מתחלקת לשתי קטגוריות: אישית וקבוצתית. בתחרות האישית המתעמלות מתחרות בארבעה תרגילים שונים: סרט, אלות, כדור וחישוק. בתחרות הקבוצתית מתחרות חמש מתעמלות במקביל בשני תרגילים. המכשירים הכלולים בתרגילים בתחרות הקבוצתית מתחלפים אחת לארבע שנים, אך הפורמט הוא קבוע: תרגיל אחד עם חמישה מכשירים זהים ובתרגיל השני שלוש מתעמלות עם מכשיר אחד ושתי המתעמלות הנוספות עם מכשיר אחר. בקמפיין האולימפי הנוכחי התרגילים בתחרות הקבוצתית הם תרגיל חמישה חישוקים והתרגיל המשולב הכולל שלושה חבלים ושני כדורים.

 

על כל תרגיל המתעמלת מקבלת ניקוד המורכב משני פרמטרים: קושי וביצוע. עד לאחרונה הניקוד המקסימלי בכל אחת מהקטגוריות הללו היה 10, כך שניקוד מקסימלי על תרגיל היה 20. החל מפברואר האחרון אין יותר ניקוד מקסימלי בדרגת הקושי - ולכן אין ניקוד מקסימלי גם לתרגיל כולו.

 

הציון על דרגת הקושי של התרגיל נקבע לפי רמת האלמנטים שהמתעמלת בוחרת לשלב בתרגיל (קפיצות, סיבובים ועוד), שילוב של צעדים ריתמיים - אלמנט חובה שבו המתעמלות צריכות לבצע ריקוד בן שמונה שניות רצופות המשולב בעבודה ספציפית למכשיר, סיכון - תרגילים שבהם זורקים את המכשיר לגובה רב ולכן גם ישנו סיכון גבוה להפיל אותו, שליטה (mastery) - פעלולים קטנים כמו החלקות של המכשיר על הגוף.

 

הציון על דרגת הקושי של התרגיל נקבע לפי רמת האלמנטים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הציון על דרגת הקושי של התרגיל נקבע לפי רמת האלמנטים(צילום: gettyimages)

 

הניקוד על ביצוע מתחיל מ-10 כשעל כל טעות מורדות למתעמלת נקודות. המתעמלות נשפטות בקטגוריה הזו על המוזיקה והתאמת התרגיל לסגנון המוזיקלי, הביצוע האמנותי, השימוש בחלל, האיזון בין הידיים ועוד. למעשה כמעט כל ניואנס קטן, שאדם שאינו בקיא מאוד בתחום יתקשה להבחין בו, עלול לפגוע בציון.

 

כמו כן, המתעמלות יכולות לספוג עונשים כלליים על עבירות שונות ביניהן אי סיום התרגיל בדיוק ברגע שבו מסתיימת המוזיקה, ביצוע התרגיל ברמת קושי נמוכה מדי, היעדר צעדים ריתמיים ועוד.

 

לאחר שהשופטים מכריעים לגבי הניקוד על דרגת הקושי ועל הביצוע, מחברים את השניים וזהו למעשה הניקוד של המתעמלת על התרגיל.

 

אינפו התעמלות אמנותית ()

 

מבנה התחרות

תחרות אישית מתחילה בשלב המוקדמות שבו המתעמלות מתחרות בכל אחד מארבעת התרגילים – חישוק, אלות, סרט וכדור. 24 המתעמלות עם הניקוד המצטבר הגבוה ביותר, בחישוב של שתי מתעמלות למדינה, מעפילות לגמר הקרב-רב, שבו הניקוד מתאפס והן שוב מתחרות בכל התרגילים. מי שצוברת את הניקוד המצטבר הרב ביותר בגמר הקרב-רב מוכתרת לאלופת הקרב-רב.

 

בחלק מהתחרויות, ביניהן אליפות העולם ואליפות אירופה, אך לא באולימפיאדה נערכים גם גמרים על כל אחד מהמכשירים הבודדים. לגמרים הללו מעפילות שמונה המתעמלות שהשיגו את הציון הטוב ביותר על המכשיר הספציפי במוקדמות, גם כן בחישוב של שתי מתעמלות למדינה.

 

תחרות קבוצתית נערכת בפורמט דומה רק עם שני תרגילים בלבד. בשלב המוקדמות מתחרות הנבחרות בשני התרגילים כששמונה הנבחרות עם הציון המצטבר הגבוה ביותר מעפילות לגמר הקרב-רב בו הניקוד מתאפס ומתחרים שוב באותם התרגילים. גם בפורמט הקבוצתי, בחלק מהתחרויות ישנם גמרים על תרגיל בודד אך באולימפיאדה ישנו רק גמר בקרב-רב.

 

אליפות עולם (צילום: עמית שיסל)
מועמדת למדליה אולימפית. אשרם(צילום: עמית שיסל)

 

ישראל על המפה: הפורמט של הסבב

מלבד התחרות האולימפית, אירוע השיא של ההתעמלות האמנותית הוא אליפות העולם הנערכת מדי שנה למעט בשנים אולימפיות. האליפות הקרובה תיפתח ב-10 בספטמבר בסופיה, בולגריה. בנוסף מדי שנה נערכות גם אליפויות יבשתיות, כשאליפות אירופה הקרובה מתוכננת ל-3 ביוני ותיערך בגוודלחרה, ספרד.

 

במהלך השנה מתקיימים שני סבבים עיקריים: גביע העולם וגראנד פרי. בניגוד לענפים אחרים בהם ההיררכיה בין הסבבים היא ברורה, בהתעמלות אמנותית אין הבדל משמעותי בין גביע העולם וגראנד פרי ובכל אחד מהסבבים הללו תוכלו לפגוש את המתעמלות הטובות בעולם.

 

סבב גביע העולם מורכב מארבע תחרויות עיקריות שייערכו השנה בבולגריה, איטליה, אוזבקיסטן ואזרבייג'ן. בנוסף ישנן חמש תחרויות נוספות המכונות גביע העולם צ'אלנג'.

 

לכל תחרות יש טבלאות דירוג מסודרות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
לכל תחרות יש טבלאות דירוג מסודרות(צילום: אורן אהרוני)

 

על הישגים בתחרויות גביע העולם זוכות המתעמלות בפרסים כספיים. הפרסים בתחרות הקרב רב נעים בסכומים המוערכים בין 360 שקל למקום שמיני ל-7,300 שקל למקום ראשון. זכייה באחד מהמכשירים הבודדים מעניקה למתעמלת 3,600 שקל. מכך יוצא שהפרס המקסימלי בגביע העולם למתעמלת עומד על סביבות 21,700 שקלים (מדליית זהב בקרב-רב + ארבע מדליות זהב בתרגילים הבודדים).

 

בתחרות הקבוצתית מוענקים פרסים רק לשלושת המקומות הראשונים והם נעים בין 1,800 ל-7,300 שקל (הפרסים בתחרות הקבוצתית זהים בקרב-רב ובתרגילים הבודדים).

 

לגביע העולם ולגביע העולם צ'אלנג' יש טבלאות דירוג מסודרות. על כל הישג באחת מהתחרויות הללו זוכה המתעמלת בניקוד. בשנה שעברה למשל, שלוש מתעמלות ישראליות נכנסו לעשירייה הראשונה בדירוג של גביע העולם, לינוי אשרם דורגה שמינית, טורי פילנובסקי תשיעית וניקול זליקמן עשירית. שלוש המתעמלות ושלוש הנבחרות הראשונות בדירוג זוכות בבונוס כספי נוסף. המתעמלת הטובה ביותר תקבל פרס שגובהו בסביבות 18,000 שקל והנבחרת הטובה ביותר תזכה בסביבות 25,5000 שקל.

 

סבב הגראנד פרי מורכב מ-7-8 תחרויות מדי שנה וגם במסגרתו מוענקים פרסים כספיים למתעמלות שמדורגות במקומות 1-12. המתעמלת שמסיימת ראשונה זוכה בפרס כספי שגובהו בסביבות 4,700 שקל.

 

אחת מהערים שמארחות באופן מסורתי תחרות גראנד פרי היא חולון, כשבשנתיים האחרונות נערכו תחרויות מהסבב גם באילת. גראנד פרי חולון הקרוב ייערך ב-17-18 במאי בהיכל טוטו.

 

איפה אפשר לצפות בתחרויות?

ערוץ הספורט נוהג לשדר את אליפות העולם, אליפות אירופה, גראנד פרי חולון ולעיתים גם תחרויות מזדמנות נוספות בסבבי גביע העולם והגראנד פרי. את יתר התחרויות תצטרכו לחפש במקומות שאיננו יכולים לציין כאן מסיבות מובנות.

 

איך מעפילים לאולימפיאדה?

כאמור, באולימפיאדה נערכות תחרויות אישיות וקבוצתיות אך ורק בקרב-רב, כך שלתוצאות בתרגילים בודדים אין כל השפעה על ההעפלה לאולימפיאדה.

 

העפלה בתחרות אישית

* הכרטיסים הראשונים לאולימפיאדה בתחרות האישית יחולקו באליפות העולם בשנה הבאה. 16 המתעמלות הראשונות בגמר הקרב-רב בחישוב של שתי מתעמלות למדינה יבטיחו את מקומן באולימפיאדה.

 

* שלוש המתעמלות הטובות ביותר בסבב גביע העולם ב-2020, שטרם הבטיחו את השתתפותן באולימפיאדה – יזכו אף הן בכרטיס.

 

* הכרטיס האחרון יוענק למתעמלת שתסיים במיקום הגבוה ביותר באליפות היבשתית שלה ב-2020 וטרם הבטיחה את מקומה באולימפיאדה.

 

העפלה בתחרות קבוצתית

* בתחרות הקבוצתית, יחולקו כרטיסים ראשונים כבר השנה. שלוש הנבחרות שיזכו במדליות בקרב-רב באליפות העולם הקרובה יבטיחו מקומן באולימפיאדה.

 

* חמישה כרטיסים נוספים יחולקו לחמש הנבחרות הראשונות באליפות העולם ב-2019 שטרם הבטיחו את מקומן באולימפיאדה. חשוב לציין כי רק 24 הנבחרות הראשונות באליפות העולם ב-2018 יורשו להשתתף באליפות ב-2019.

 

* כרטיסים אחרונים יחולקו באליפויות היבשתיות ב-2020. הנבחרת הטובה ביותר באליפות אירופה שטרם הבטיחה את מקומה באולימפיאדה, תזכה בכרטיס.

 

 

התאומות שיאבקו על הזהב האולימפי - הכוכבות של הענף

התעמלות אמנותית היא ענף בשליטה רוסית מובהקת. מאז כניסת הענף לתוכנית המשחקים האולימפיים ב-1984, זכו המתעמלות הרוסיות ב-10 מדליות זהב מתוך 15 שחולקו. מאז אולימפיאדת סידני ועד היום זוכות הרוסיות ברצף במדליית זהב גם בתחרות האישית וגם בקבוצתית.

 

האחיות דינה וארינה אברינה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
האחיות דינה וארינה אברינה(צילום: אורן אהרוני)

 

ברוב התחרויות הגדולות נציגות רוסיה זוכות במדליות הזהב והכסף בתחרות האישית ומשאירות את נציגות שאר העולם להיאבק ביניהן על מדליית הארד.

 

לקראת אולימפיאדת טוקיו, רוסיה מציגה חידוש מרענן כשהקרב על הזהב האולימפי צפוי להיערך בין שתי תאומות זהות בנות 19: דינה וארינה אברינה. השתיים שנולדו בהפרש של 20 דקות זו מזו השתלטו לחלוטין על הענף ובאליפות העולם האחרונה זכו בתשע מתוך עשר מדליות הזהב והכסף שחולקו. אנשים בענף מספרים שהשתיים מפרגנות ומגבות זו את זו באופן מלא - והן אפילו חולקות חשבון אינסטגרם משותף.

 

יש לנו מועמדת למדליה אולימפית - הספורטאיות הבולטות בישראל

הכוכבת הגדולה המקומית של הענף היא ללא ספק לינוי אשרם (18). היא תפסה את מקומה של המתעמלת הבכירה הקודמת נטע ריבקין שפרשה מהענף אחרי שלוש אולימפיאדות, ורשמה כבר הישג חסר תקדים. באליפות העולם האחרונה זכתה אשרם בשתי מדליות ארד - בסרט ובקרב-רב - ובכך הפכה למתעמלת הישראלית הראשונה שזוכה במדליה באליפות העולם בקטגוריה האולימפית - הקרב-רב. באליפות

 אירופה בשנה שעברה היא זכתה גם כן בשתי מדליות ארד בחישוק ובאלות. ההישגים הללו אף העניקו לה את פרס ספורטאית השנה של הוועד האולימפי בישראל. אם תשמור על כושרה ותמשיך במגמת ההשתפרות הזו, אשרם אמורה להיות אחת מהמתעמלות שיאבקו על מדליית הארד בטוקיו (בהנחה שהזהב והכסף כמעט משוריינים לתאומות אברינה).

 

מלבד אשרם, מתחרות בענף גם ניקול זליקמן (17), שכבר זכתה במדליות כסף וארד באליפות אירופה לנוער וגם במדליות בתחרויות בינלאומיות לבוגרות, ניקול וורונקוב (17) שסיימה במקום 25 באליפות העולם האחרונה - מרחק של מקום אחד מהגמר ונטלי רייץ שהעפילה בקייב לשלושה גמרים. מבין הצעירות השם המבטיח הוא יוליאנה טילגין שזכתה במדליית ארד בגראנד פרי מוסקבה כשהיא בת 15 בלבד.

 

הנבחרות הקבוצתיות של ישראל העפילו לגמרים האולימפיים בשלוש האולימפיאדות האחרונות אך בכל אולימפיאדה הרכב המתעמלות משתנה לגמרי. הנבחרת הנוכחית הכוללת את בר שפוצניקוב, אופיר דיין, קארין וקסמן, אלי טולדו ושי בן רובי, החלה את פעילותה באיחור, בגלל סכסוך בין המאמנת ויגדורצ'יק לאיגוד סביב העסקתה, אך בשבוע שעבר כבר התחרתה בגראנד פרי באוקראינה ותנסה להעפיל לאולימפיאדת טוקיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שיסל
לינוי אשרם
צילום: עמית שיסל
מומלצים