שתף קטע נבחר

רופאה מרדימה חשודה בשימוש בסמים - ועובדת

רופאה המתמחה בהרדמת ילדים הודתה בעבר שהתמכרה לחומרי הרדמה בגלל מצוקה אישית, וביה"ח הוציא אותה לחופשת גמילה. אבל כשחזרה לעבודתה נחקרה בחשד שגנבה מחדר ניתוח סמים והשתמשה בהם. למרות המלצת המשטרה להגיש נגדה כתב אישום, ממשיכה הרופאה לעבוד במרפאות פרטיות - באישור משרד הבריאות

זה קורה ממש בימים האלה: רופאה מרדימה המתמחה בהרדמת ילדים עובדת כרגיל - למרות החלטת המשטרה להעמיד אותה לדין בגין גניבת תרופות הרדמה (שנחשבות לסמים) ושימוש בהן. כל זה ידוע למשרד הבריאות, אף הוא לא הקפיא בינתיים את רישיון עבודתה. מהמשרד נמסר: "אם יוגש כתב אישום נפעל בהתאם".

 

לרופאה, ד"ר א"י, בשנות ה-50 לחייה, יש היסטוריה בעייתית: באחרונה הוגשה לבית המשפט תביעה בגין רשלנות נגד קופת חולים כללית, שהעסיקה אותה. התביעה הוגשה על ידי הוריו של אמיתי עזר, ילד בן תשע חולה סרטן שנפטר לפני כשנתיים. פרקליטיהם של ההורים, עורכי הדין אתי ליבמן עפאים ואסף פוזנר ממשרד "קמחי, פלד, פוזנר, שילה", טוענים בתביעה כי א"י הייתה הרופאה שהרדימה את הילד בעת טיפול רפואי מסובך שעבר בבית החולים לילדים שניידר, וכי הוא יצא מהטיפול עם פגיעה מוחית קשה.

 

הרופאה המרדימה (צילום: שאול גולן)
עובדת כרגיל. הרופאה א"י, בביתה(צילום: שאול גולן)
 

האירוע נבדק על ידי ועדת בדיקה. הדו"ח לא כלל האשמה כלשהי נגד א"י אך קבע שהיא עזבה את חדר ההתאוששות בטרם הילד התעורר, בניגוד לנוהל.

 

הרופאה המשיכה בעבודתה בשניידר. אנשים שעבדו בסביבתה מספרים ש"כולם ידעו שהיא מכורה לחומרי הרדמה, כמו למשל פנטניל, בניסיון להתמודד עם בעיות אישיות קשות". לתרופות אלה אפקט של סם: הן גורמות לטשטוש ולרוגע, מסייעות להירדם ומשככות כאבים עזים. "היא איחרה למשמרות בקביעות, אך לא התעוררה דאגה שהתפקוד שלה בחדר הניתוח ייפגע", סיפר גורם המכיר את המקרה. "קשה להעריך בכמה ניתוחים הייתה מעורבת כשהייתה מכורה לחומרי הרדמה. בשלב מסוים עלה חשד שהיא מרוקנת חומרים מסוכנים מארונות התרופות".

 

עוד כתבות בנושא:

8 שנות מאסר לרופאה שהרדימה למוות בת 4

נתונים מדאיגים: מחסור חמור במספר הרופאים המרדימים בישראל

הרגע שבו כמעט הרגתי ילד: רופא מרדים מתוודה

 

בבדיקת "ידיעות אחרונות" עולה כי בשלב מסוים התוודתה הרופאה בפני ההנהלה וסיפרה כי היא משתמשת בחומרי הרדמה. היא ביקשה לצאת לחופשה שבמהלכה תעבור טיפול פסיכיאטרי לצורך גמילה. בית החולים דיווח על כך למשרד הבריאות. מכיוון שראו בה רופאה מקצועית, התירו לה אחרי שמונה חודשים, בסוף 2016, לחזור לעבודתה לאחר שנגמלה.

 

כמה חודשים לאחר מכן היא עברה מיוזמתה לבית החולים ברזילי באשקלון, שם חיפשו מומחים בהרדמת ילדים. ההנהלה הייתה מודעת לעברה הבעייתי, ובמרץ שעבר, רק לאחר שקיבלה את אישור משרד הבריאות להעסיקה, התחילה לעבוד שם. במאי 2017 נפרץ ארון התרופות בחדר הניתוח המרכזי ונגנבו ממנו סמי הרדמה. האירוע דווח למשטרה, אך החקירה לא העלתה דבר.

 

כחודשיים לאחר מכן עלה בבית החולים חשד כי א"י חזרה להשתמש בחומרי הרדמה, וההנהלה דיווחה על כך למשטרה. היא זומנה לחקירה באזהרה והייתה חמישה ימים במעצר בית. בברזילי דיווחו על ההתפתחות למשרד הבריאות והודיעו ל".י כי לא תורשה יותר לעבוד כמרדימה. בספטמבר האחרון היא עזבה מיוזמתה והתחילה לעבוד כמרדימה במרפאות פרטיות, בעיקר בתחום רפואת השיניים וניתוחים פלסטיים. כל זאת כשהיא עדיין מצוידת ברישיון עבודה מטעם משרד הבריאות וכאשר המשטרה החליטה להגיש נגדה כתב אישום על ארבעה מקרים של גניבת חומרי הרדמה ושיכוך כאבים בעת עבודתה בברזילי ובהם וולטרן, קסקורט ופנטניל וכן מזרקים ומחטים. העבירות המיוחסות לה הן החזקה ושימוש בסם לצריכה עצמית וכן גניבה. בשל חומרת המקרה שוקלים במשטרה להעביר את הטיפול בתיק לידי הפרקליטות.

 

"כולם ידעו שהיא מכורה לחומרי הרדמה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"כולם ידעו שהיא מכורה לחומרי הרדמה"(צילום: shutterstock)
 

בבדיקת "ידיעות אחרונות" עלה כי למרות כל זאת טרם כינס משרד הבריאות ועדה כדי לדון בעניינה של הרופאה, הממשיכה בעבודתה. ממשרד הבריאות נמסר: "אם יוגש כתב אישום נלמד אותו ונפעל בהתאם". ממרכז שניידר לרפואת ילדים נמסר כי אין קשר בין התקלה שאירעה בטיפול בילד חולה הסרטן ובין העובדה כי תקופה ארוכה לאחר מכן החלה הרופאה להשתמש בחומרי הרדמה.

 

"הייתי במשבר אישי, כבר לא משתמשת"

התופעה של רופאים מרדימים שמתמכרים לחומרי הרדמה איננה חדשה. הערכה המסתמכת על מחקרים שנערכו בעולם קובעת כי כ־2.5% מהרופאים המרדימים משתמשים בתרופות הללו. מדוע? כנראה משום שהאחריות המוטלת על כתפיו של רופא מרדים היא עצומה.

 

חומרי ההרדמה הם תרופות חזקות ביותר, ויש להם השפעה של סמים. פרופ' בני דרנגר, לשעבר יו"ר איגוד המרדימים בישראל, אמר כי כאשר רופא מרדים מתמכר לחומרי הרדמה יש להוציאו לחופשה כדי שבמהלכה יעבור טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי לצורך גמילה.

 

בשיחה גלויית לב בדירתה סיפרה אתמול ל"ידיעות אחרונות" הרופאה המרדימה את גרסתה לתקופה הקשה שעוברת עליה.

 

"אין לי מה להסתיר. השתמשתי בעבר בחומרי הרדמה בגלל משבר אישי". לדבריה, היא עשתה בהם שימוש לא רצוף מ־2015 עד 2016. "כשעבדתי בשניידר עברתי מיוזמתי טיפול ומאז אני לא משתמשת יותר בחומרים. מעולם לא גנבתי חומרי הרדמה כי אני לא צריכה לגנוב. כרופאה מרדימה אני יכולה לקנות אותם. בברזילי לקחתי בלי רשות שלוש פעמים זריקות וולטרן בגלל כאב גב, אבל זו לא גניבה. כולם עושים את זה. גם בתקופה שבה השתמשתי בחומרי הרדמה ושיכוך כאבים זה אף פעם לא פגע ביכולת המקצועית שלי ולא הייתה לגביי שום תלונה. אחרי החקירה עזבתי את ברזילי וכיום אני עובדת רק בפרטי".

 

באשר לטיפול בילד חולה הסרטן, שבו שימשה כמרדימה, אמרה: "באותה תקופה בכלל לא הייתי במשבר ולא השתמשתי בשום חומר. זה הגיע אחר כך. המקרה של הילד מצער אותי עד היום, אבל מה שקרה שם לא קשור אליי. היו שם הרבה מחדלים אחרים שגרמו לאירוע". לדבריה, הטעות היחידה שלה הייתה שבגלל לחץ הזמנים היא הסכימה לעשות הכול מהר.

 

פרקליטה של הרופאה, עו"ד קובי סגל: "מדובר במומחית שמאחוריה עשרות אלפי ניתוחים. מעולם לא נפל רבב באחד מהם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ד"ר א"י. התוודתה בפני ההנהלה
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים