שתף קטע נבחר

בעקבות קביעת השופט בארה"ב שהקפה מסרטן: מה אומר המדע?

שופט עליון בלוס אנג'לס קבע בפסיקת ביניים כי חברות הקפה לא הצליחו להוכיח שייצור הקפה אינו משחרר כימיקלים מסרטנים. ומה אומר המדע - האם הקפה באמת מגביר את הסיכון ללקות בסרטן?

סערה בכוס קפה: הוא נחשב לסם הפופולרי בעולם כשיותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מגלים את סגולותיו הבריאותיות. אבל כעת קבע בית משפט בקליפורניה שעל חברות הקפה להוסיף אזהרה כי הקפה עלול לסרטן. האם יש טעם להיבהל?

 

הסערה החלה בשבוע שעבר כאשר שופט העליון אליהו ברלה מבית המשפט בלוס אנג'לס, כתב בטיוטת הפסיקה כי רשת "סטארבקס" ויצרניות קפה אחרות לא הצליחו להוכיח כי תהליך קליית הקפה אינה מגביר את הסיכון ללקות בסרטן.

 

חברה ללא מטרת רווח תבעה את יצרניות הקפה, המפיצים והמשווקים, בטענה כי על החברות להציג אזהרה כי תהליך ייצור הקפה משחרר כימיקלים ובהם אקרילאמיד העלולים כולם להגביר את הסיכון לסרטן.

 

תיק התביעה שהתנהל במשך שמונה שנים, הגיע למשוכה נוספת כשהשופט כאמור קבע בפסק ביניים כי יצרניות ומשווקות הקפה לא הצליחו להוכיח כי האקרילאמיד שבקפה אינו מגביר את הסיכון לסרטן. מנגד, מציין השופט כי התובעים הציגו הוכחות שצריכת הקפה מגבירה את סיכון הנזק לעובר, לתינוקות, לילדים ולמבוגרים.

 

קפה. מזיק או בריא? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קפה. מזיק או בריא?(צילום: shutterstock)

 

החשש: אקרילאמיד שנוצר בתהליך הקלייה

ארגון הבריאות העולמי הסיר לפני כשנתיים את הקפה מרשימת המסרטנים הפונציאליים, אף שפסק כי אין עדיין מידע חד משמעי המוכיח לחלוטין כי הקפה אינו מסרטן.

 

על אף פסיקת השופט, מחקרים בשנים האחרונות הראו דווקא תוצאות הפוכות של צריכת הקפה, שנמצא שוב ושוב כמפחית תחלואה ותמותה במחלות רבות. גם פסיקת הביניים כעת, אינה קובעת שהקפה עצמו הוא המסרטן, אלא כימיקל שנמצא בו בעקבות תהליך קליית הקפה.

 

על סמך מחקרים בבעלי חיים, אקרילאמיד נחשב כמסרטן אפשרי. הבעיה היא שלא ברור עדיין מה רמת האקרילאמיד המסוכנת לאדם. קיימת מגבלת רמת אקרילאמיד במים, אולם לא במזון.

 

אקרילאמיד נמצא גם בצ'יפס, קרקרים, עוגיות, דגני בוקר ומזונות אחרים עתירי פחמימות הנוצרים בתהליכי קלייה אפייה, טיגון או חימום.

 

מינהל המזון והתרופות האמריקני בדק את רמות האקרילאמיד במשקאות קפה שונים ומצא כי הרמה נעה בין 175 ל-351 חלקיקים למיליארד. לשם השוואה, צ'יפס מרשתות מזון מהיר הכיל רמות של 117 עד 313 חלקיקים למיליארד. חלק מהטוגנים הכילו גם רמות אקרילאמיד של מעל 1,000.

 

החשש מפני אקרילאמיד נבע כאמור מניסויים במכרסמים (חולדות או עכברים) שקיבלו מינונים גבוהים של אקרילאמיד במי השתייה. אולם בני אדם ומכרסמים מעלים את הכימיקלים מהמזון בדרכים שונות ומעברים אותם אחרת, כך שהסיכון לבני אדם עדיין אינו ידוע, אם בכלל.

 

נמצא גם בצ'יפס. אקרילאמיד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נמצא גם בצ'יפס. אקרילאמיד(צילום: shutterstock)

 

היסטוריה של בריאות

התביעה בקליפורניה נגד יצרניות הקפה עדיין נמשכת, ומדובר בשלב זה בפסק ביניים בלבד שמתמקד בחשש מאקרילאמיד, שכאמור עדיין לא ידועה השפעתו על בני האדם אם בכלל. על רקע החשש הזה, מוכיחים יותר ויותר מחקרים כי הקפה מפחית משמעותית תחלואה ותמותה.

 

אחד המחקרים האחרונים שפורסם אשתקד, ובדק מעל חצי מיליון איש החיים ב-10 מדינות באירופה, נמצא כי אלה ששתו את הכמות היומית הגבוהה ביותר של קפה, היו בסיכון נמוך ב-12% למות במהלך תקופת המחקר שנמשכה למעלה מ-16 שנים. נשים ששתו את כמות הקפה הגבוהה ביותר היו בסיכון נמוך ב-7% למות בהשוואה לנשים שלא שתו קפה כלל.

 

מחקר נוסף שפורסם על ידי חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה שבלוס אנג'לס, בחן אף הוא את הקשר בין תמותה לצריכת קפה. החוקרים ניתחו נתונים מ-185,855 אנשים בגילאי 45 עד 75 ממוצא אפרו אמריקני, הוואי, יפני אמריקני, לטיני או לבן. במהלך תקופת המחקר שנמשכה אף היא 16 שנים, מתו 58,397 אנשים.

 

בהשוואה לאלה שלא שתו קפה כלל. מצאו החוקרים כי אלה ששתו כוס קפה אחת ליום היו בסיכון מופחת של 12 אחוז למות מכל סיבה שהיא. אלה ששתו 2 או יותר כוסות קפה ביום, היו בסיכון נמוך ב-18% למות מכל סיבה שהיא.

 

מחקרים רבים אחרים גילו את הקשר הישיר בין קפה ליתרונות בריאותיים רבים:

 

שיפור מצב הרוח: כתב העת לפסיכיאטריה ביולוגית, מצא שאלה ששתו יותר מארבע כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-53%. אלה ששתו שתיים עד שלוש כוסות קפה ביום היו בסיכון מופחת להתאבדות ב-45%. לדברי החוקרים, הקפאין במשקה מעלה את רמת המעבירים העצביים (נוירוטרנסמיטורים) אשר עשויים לשפר את מצב הרוח ולתפקד כנוגדי דיכאון.

 

פרקינסון: מחקר קנדי אחר, שפורסם אף הוא בשנה שעברה, מצא כי קפאין הביא להקלה בתסמיני מחלת הפרקינסון. המחקר, שפורסם בכתב העת Neurology, מצא כי אלה שטופלו בכדורי קפאין במינון 100 מיליגרם, השווה לכמות הקפאין בכוס קפה, סבלו פחות מרעד ונוקשות האופייניים לפרקינסון.

 

פעילות גופנית: בשנת 2005 פורסם מחקר שמצא כי קפאין עשוי לסייע לספורטאים, באמצעות שיפור ספיגת פחמימות. החוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם שבבריטניה נתנו לספורטאים משקאות קפאין שהצליחו להגביר את ספיגת הפחמימות בשיעור של 26%.

 

דיכאון: בשנת 2011 פורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine מחקר אמריקני שכלל 50 אלף נשים, שהראה כי צריכה של שתי כוסות קפה או יותר ליום, הפחיתה את הסיכון ללקות בדיכאון בשיעור של עד 20%.

 

סרטן כבד: מחקר שפורסם בשנת 2005 על ידי חוקרים מיפן, ועקב אחר יותר מ-90 אלף נבדקים מטוקיו, מצא כי שתייה יומיומית של קפה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן הכבד. האפקט המגן היה מקסימלי אצל אלה ששתו כוס עד ארבע כוסות ליום. החוקרים לא בדקו את ההבדלים בין קפה רגיל לנטול קפאין, משום שזה האחרון כמעט שאינו משווק ביפן.

 

סוכרת: חוקרי אוניברסיטת הרווארד פרסמו בשנת 2004 מחקר שכלל עשרות אלפי נבדקים, ומצא כי צריכה של יותר משש כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לסוכרת אצל גברים ב-50% ואצל נשים בשיעור של 30%.

 

תוצאות המחקר תואמות מחקר הולנדי שנערך בשנת 2000 בקרב 17 אלף נבדקים, שמצא כי אלו אשר שתו לפחות שבע כוסות קפה ליום, היו בסיכון נמוך ב-50% ללקות בסוכרת מבוגרים. עם זאת, לחוקרים עדיין לא ברור האם הסוד טמון בקפה עצמו או בשותים אותו הזוכים להגנה מפני הסוכרת.

 

אבני מרה: בשנת 2003 פרסם כתב העת "גסטרואנטרולוג'י" כי שתייה של לפחות ארבע כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לאבני מרה ב-25% לעומת אלה שלא צרכו קפה כלל. החוקרים הסבירו כי ייתכן והקפה גורם להתכווצויות בכיס מרה, ובכך משפר את תפקודו.

 

סרטן שד: חוקרי אוניברסיטת טורונטו בדקו את הקשר בין צריכת קפה והסיכון לסרטן השד בקרב 1690 נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללקות במחלה.

 

נשים ששתו ארבע עד חמש כוסות קפה ליום, הפחיתו את הסיכון ללקות במחלה בשיעור של 25%, בעוד שאלה ששתו שש כוסות קפה ליום או יותר הפחיתו את הסיכון לסרטן השד בשיעור של 69%.

 

החוקרים שיערו כי הקפה מצליח להגן בפני סרטן השד מאחר והוא מהווה מקור לפיטואסטרוגנים, חומרים צמחיים בעלי פעילות הדומה להורמון הנשי אסטרוגן. צריכה שלהם ככל הנראה הקשורה להפחתת הסיכון להופעת גידול סרטני בשד.

 

לחץ דם: ואם דאגתם מעליית לחץ הדם בעקבות שתיית הקפה, אפשר להירגע: מחקר שפורסם במאי 2011, וסיכם מחקרים קודמים שכללו מעל 172 אלף איש, מצא כי הסיכון ללקות ביתר לחץ דם היה דומה הן אצל אלה ששתו יותר מחמש כוסות קפה ביום, והן אצל אלה ששתו פחות מכוס אחת ליממה.

 

צפו: היתרונות הבריאותיים של הקפה

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם קפה מסרטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים