שתף קטע נבחר

יובש בפה: מה לעשות ומתי לפנות לטיפול

כ-40% מבני ה-65 ומעלה סובלים מיובש כרוני בחלל הפה הפוגע בבריאותם. רופא שיניים מסביר למה הרוק כל כך חשוב לשמירה על איכות חיים טובה, מה הם הסימפטומים הדורשים בדיקה רפואית ונותן חמש המלצות פשוטות לשמירה וטיפול

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

תופעת יובש הפה הכרוני הופכת שכיחה יותר ככל שעולה הגיל. היא קיימת בקרב 20% - 40% מכלל אוכלוסיית בני ה-65 ומעלה ומאפיינת יותר נשים מגברים.

 

כולנו עשויים לסבול מידי פעם מיובש בפה כתוצאה ממתח קיצוני או צינון החוסם את דרכי האף. אך מצב בו יובש הפה הופך למצב כרוני הוא מצב שמחייב התייחסות וטיפול.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90 

אלו 30 היתרונות הבריאותיים להליכה יומיומית

בלי חשבון: החירות האמיתית שמגיעה בגיל 70

  

 

יובש כרוני בחלל הפה מצריך טיפול  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יובש כרוני בחלל הפה מצריך טיפול (צילום: shutterstock)

פגיעה בבריאות ואיכות החיים

תופעת היובש בפה מכונה, קסרוסטומיה ופוגעת באיכות החיים. סימניה משולבים לעיתים גם ביובש בעיניים, שיעול וקשיי בליעה, נפיחות בצד הפנים או מתחת ללשון.

 

חוסר הרוק יגרום להתגברות משמעותית של מוקדי העששת בשיניים, כלומר חורים, ריח רע מהפה, דלקת חניכים ובאותם מקרים בהם קיים שימוש בתותבות נשלפות אנו פוגשים תלונות של חוסר יציבות התותבת, פצעים ברקמות הרכות וזיהומים מקומיים.

 

תרופות, אלכוהול וחסימה: פוגעים בייצור הרוק

הרוק מיוצר על ידי בלוטות הרוק הנמצאות בחלל בפה ומכיל ברובו מים אבל גם חלבונים ואנזימים חיוניים שונים. הוא משמש להגנה טבעית על שלמות רקמות החניכים ומשמעותי מאוד במניעת עששת.

 

כמו כן הרוק לוקח חלק בפעילות מערכת העיכול, מסייע בפירוק המזון באמצעות אנזימים המצויים בו ומסייע בלעיסה ובבליעה. הוא עוזר לקטילת חיידקים על ידי נוגדנים, שוטף את שאריות המזון מחלל הפה ומנטרל חלק מהחומציות הנוצרת על ידי החיידקים.

 

מצב של ירידה בהפרשת הרוק נובעת לרוב כתוצאה משימוש בתרופות או כחלק מסימפטומים של מחלות שונות. תרופות הגורמות לירידה בכמות הרוק הן תרופות למצבי יתר לחץ דם, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות להורדת שומנים בגוף.

 

גורמים נוספים העלולים לייצר ירידה בהפרשת הרוק הן מחלות סיסטמיות כגון סכרת, מחלת סיורגן, אלצהיימר וחולים אונקולוגיים בעיקר אלו אשר טופלו בכימותרפיה ועל ידי הקרנות לאזור הראש והצוואר.

 

גם הרגלים שליליים שונים יכולים לגרום לירידה בכמות הרוק לדוגמה שתיית אלכוהול ועישון. גורם נוסף לירידה בכמות הרוק יכול להיות כתוצאה מפגיעה מקומית של חסימת דרכי הובלת הרוק לחלל הפה מבלוטת רוק ספציפית על ידי אבנים או בשל היצרות צינור ההפרשה.

  

חמש המלצות לאיבחון וטיפול  

1: בדיקה: כמובן, ראשית מומלץ להגיע להתייעצות אצל רופא השיניים לבירור סיבת היובש.

 

2: לצמצם/להפסיק: מומלץ להפחית את השימוש באלכוהול ולהפסיק לעשן.

 

3: מסטיק ומים: להגביר את צריכת המים לשתייה וכמו כן מומלץ ללעוס מסטיק ללא סוכר לפרק זמן קצר בעיקר לאחר הארוחות.

 

4: ניקיון: שיפור בהיגיינה אורלית וביקור תקופתי אצל שיננית.

 

5: קיימים תכשירים ומכשירים להקלת המצב. רופא השיניים עשוי להמליץ על שימוש בתכשירים לשיפור המצב הקליני המחליפים את חוסר הרוק בחלל הפה בתצורות ג'ל ושטיפות פה.

 

כמו גם, מכשיר המגרה את בלוטות הרוק בעזרת זרם חשמלי קל, לפני השימוש או הקנייה מומלץ כאמור להתייעץ עם רופא השיניים.

 

 

הכותב הינו רופא שיניים, מנהל מרחב מרכז כללית סמייל

 

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
יותר נשים מבוגרות סובלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים