שתף קטע נבחר

5 תירוצים למה לא לעשות ספורט בזמן דיאטה

רגע לפני הקיץ היא ללא ספק עונת הדיאטה הכי חמה, אבל איך ניתן לשלב ספורט עם הקפדה על קלוריות והמאכלים שיעזרו לנו לרדת במשקל - ולמה התירוצים לאי עשיית ספורט במהלך הירידה במשקל לא באמת עובדים?

פסח מאחורינו והחום של הקיץ כבר כאן. הצורך להתחיל "להתקלף" מהבגדים הארוכים ולחשוף פיסות גוף שהיו מוחבאות חודשים רבים, מכניס רבים ל"משטר דיאטה" במטרה להוריד את הק"ג העודפים שבצטברו במשך החורף.

 

שינוי בריא במשקל המאפשר הרזיה נכונה מדבר על שילוב בין תזונה לפעילות גופנית. עם זאת, רבים מוצאים תירוצים מדוע לא לעשות פעילות גופנית ושוכחים שגוף בריא הוא לאו דווקא רק ביטוי של ירידה במשקל על ידי צמצום כמות הקלוריות היומית.

 

חשיבות הספורט והפעילות הגופנית כחלק מאורח חיים בריא, היא לא רק כדי לעודד ירידה במשקל ולשרוף שומן, אלא כדי לחזק את השרירים שיתמכו ביציבה נכונה, למנוע כאבים באזורים חלשים של הגוף (גב, זרועות, אזורים ברגלים ועוד), שיפור סיבולת לב ריאה ועוד יתרונות חשובים שלא קשורים רק לשריפת שומן.

 

פעילות גופנית לאורח חיים בריא. גם בדיאטה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילות גופנית לאורח חיים בריא. גם בדיאטה(צילום: shutterstock)

 

הפעילות הגופנית צריכה להיות חלק בלתי נפרד מהשגרה השבועית בלי קשר לדיאטה, אך חשובה במיוחד בתהליך ההרזיה הבריאה. ולמרות שכולם יודעים כמה חשוב לשלב פעילות גופנית וכאשר עושים שינוי תזונתי, כמות התירוצים מדוע לא לעשות זאת גדולה מאד.

 

קבלו את 5 התירוצים למה לא לעשות ספורט בזמן דיאטה ומה לעשות כדי לשנות את התירוץ (ואת צורת החשיבה).

 

1) הספורט פותח את התיאבון

פעילות גופנית אכן אמורה לעלות את המטבוליזם ולעודד שריפת קלוריות גבוהה יותר בזמן האימון ולאחריו. למרות העלייה במטבוליזם זה לא חייב להגיע לידי ביטוי דווקא בעלייה בתאבון לאורך היום.

 

כל עוד מקפידים על אכילה נכונה לפני ואחרי האימון לא אמורים להיווצר מצבי רעב יוצאי דופן. אין זה אומר שצריך להוסיף עוד אוכל לתפריט היומי, אלא להתאים את זמני הארוחות לאימון. למשל, לפני הפעילות הגופנית להקפיד לשלב פרי כדי לא להגיע חלשים לזמן הפעילות ולתכנן לאכול את אחת מהארוחות המרכזיות של היום (בוקר/צהרים/ערב) תוך שעה אחרי האימון.

 

התכנון הוא כמובן בהתאם לשעה ביום בה מבצעים את הפעילות. חשוב לא ליצור פערי זמן גדולים בין האימון לבין הארוחות, כי אז עלולים להגיע למצבי נפילת סוכר ועלייה בתאבון שתקשה על שמירת הדיאטה.

 

כל עוד שומרים על עקרונות האכילה הנכונים ביחס לזמני האימון, לא אמורה להיות בעיה לשמור על כמות הקלוריות היומית שהקצבתם לעצמכם. כמובן, שאם האימון עצים במיוחד ותורם רבות לשריפת הקלוריות היומית, יש מקום לשנות את התפריט הימי ולהתאימו לסוג האימון כדי לא ליצור חסר קלורי גדול מדי שעלול להוביל לרעב.

 

2) בגלל הספורט אתנפח במקום לרזות

הספורט מסייע לעיצוב הגוף בזמן תהליך של ירידה במשקל. ירידה במשקל בלבד ללא שילוב של תרגילי חיזוק/אירובי עלולה ליצור מראה רפוי ולא מעוצב של הגוף. עם זאת, למרות חשיבות שילוב הפעילות הגופנית ביחד עם תהליך השינוי התזונתי, יש הנמנעים מהספורט מתוך חשש שהספורט יגרום לעלייה במסת השריר ולהתרחבות של אזורים שונים בגוף.

 

בפועל אין כאן סיבה ממשית לדאגה. ניתן לעצב את הגוף לפי המטרות האישיות של כל אחד. כלומר, כל עוד לא עושים אימוני "היפרטרופיה" המעודדים עלייה במסת השריר, אין חשש להתרחבות הגוף.

 

במידה שהמטרה של שילוב האימונים היא לשרוף שומן ולחטב את הגוף, צריך להתאים את תוכנית האימונים למטרה זו. למשל, להתמקד יותר באימונים המבוססים על אירובי, עבודה עם משקלים נמוכים עם הרבה חזרות ופחות עבודה של כוח נטו.

 

כל עוד תשמרו על כללי אימון אלו, תוכלו לעזור לגוף להתעצב בתהליך הדיאטה ולא יהיה חשש לגדילת הגוף לכיוונים לא רצויים. כן, סוג האימון הוא שמעצב את הגוף ולא כל אימון ספורטיבי יוביל ל"התנפחות של השרירים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

3) אם מתחילים להתאמין אסור להפסיק, אז עדיף לא להתחיל

כניסה לכושר גופני טוב וגוף מעוצב דורשת זמן. לא מדובר על שבועות ואפילו לא כמה חודשים של שיגרת אימונים. כדי להגיע לרמה טובה של כושר גופני גבוה, בדרך כלל דרושה תקופה ארוכה של שמירה על שיגרת אימונים.

 

כאשר מפסיקים להתאמן, הגוף לאט לאט מאבד את חלק מהיכולות הפיזיולוגיות שהתפתחו בעת ביצוע שיגרת האימונים. עם זאת, המסקנה שאין טעם להתחיל להתאמן כי אז אסור להפסיק, איננה נכונה מיסודה. נכון, בתקופה הראשונה, כאשר בונים את הכושר הגופני, מחזקים את הגוף ובעצם "מורדים חלודה של שנים", חשוב לשמור על שיגרת אימונים שבועית יותר הדוקה (3-4 פעמים בשבוע) כדי לבנות את הכושר הגופני.

 

לאחר מכן, המטרה שזה יהפוך לחלק מאורח החיים הבריא ואז אפשר להוריד קצת במינון האימונים, אם לא מצליחים להגיע באותה תדירות גבוהה כמו קודם.

 

בכל מקרה, השילוב של פעילות גופנית כחלק מהלו"ז השבועי חשובה לא רק עבור הדיאטה והירידה במשקל. זהו מרכיב מרכזי משמירה על הבריאות, העירנות, יכולת הריכוז, חשיבה אופטימית ויכולת להשיג מטרות בחיים.

 

אל תתחילו עם ספורט עם הרגשה שבאיזה שהוא שלב תפסיקו. נסו לבנות את מסגרת האימונים בצורה שתוכל להתאים לשיגרה לאורך זמן ואז יהיה יותר פשוט לדבוק בה.

 

4) עוד לא מצאתי את הספורט שאני אוהב

כדי להתמיד בפיעלות גופנית חשוב למצוא סוג ספורט שנהנים ממנו ולא סובלים. עם זאת, הציפייה לצאת מכל אימון עם רמת שיא של אדרנלין וחיוך על השפתיים איננה מציאותית. צריך להבין שבמיוחד בשלבים הראשונים של הפעילות לא בהכרח נהנים. גם לפעמים צריך להוריד את הציפייה "ליהנות" ויותר חשוב לחפש סוג פעילות "שלא סובלים בו".

 

אם אתם מתייאשים אחרי 2-3 פעמים שמנסים סוג ספורט חדש, אז הסיכוי שתמצאו משהו שאתם "אוהבים" נמוך מאוד. אולי השלב הראשון הוא "לתאם ציפיות". להפסיק לבוא לספורט עם ציפיות מוגזמות לשריפת קלוריות בשילוב עם חיוך של הנאה וברק בעיניים. עדיף להיות יותר מציאותיים ולחפש סוג פעילות שיתאים לכם ללו"ז היומי, המרחק הפיזי שצריך לנוסע ולשעות הפעילות ביום.

 

כמובן שיש צורך בהתאמת סוג הפעילות לאופי שלכם (בקבוצה עם מדריך, אימון אישי או פשוט לצאת לבד לשטח בהליכה/אופנים/ריצה). התחילו בלי ציפיות ותנו לעצכם צ'אנס להרגיש שאתם "סובלים פחות" בכל אימון. אל תצפו מיד "ליהנות" כי גם "לא לסבול" זו דרך טובה לתמיד בפעילות גופנית בשלב ראשון. חכו קצת עם "סיפורי ההמתכרות לספורט", יכול להיות שזה עובד יותר על אחרים, אבל אתם בהחלט צריכים לשמור על התמדה ושיגרה כדי להרגיש את השיפור.

 

5) לא יכולה להתאמן הרבה כי עשיתי החלקה

זהו אחד התרוצים שהכי הפתיעו אותי. כן, למרות שנים של עבודה עם מאות לקוחות, כאשר שמעתי את התירוץ הזה, הייתי מופעת מהיצרתיות והאמביציה לא לעשות ספורט. כאשר ניסיתי להבין מה שורש הבעיה לעשות ספורט לאחר החלקה של השיער, הסבירה לי הבחורה שהספרית הודיעה לה שבשלושת בחודשים הבאים, אסור לה לחפוף את הראש יותר מ-1-2 בשבוע, לכן, היא לא יכולה לעשות ספורט.

 

עם כל הכבוד לרצון לחפוף את הראושן לאחרי האימון, אין זה אומר שצריך לוותר על אימונים בגלל המגבלה של החפיפה. יש לא מעט סוגי אימונים העובדים נהדר על השרירים אבל לא גורמים להזעה רבה בראש ולא דרושה "חפיפה". למשל, יוגה, פילאטיס, אימון מתיחות, ואפילו הליכה רגועה בחוץ אך ממושכת יכולה להיות סוג נהדר של פעילות ללא צורך במקלחת מיידית לאחר מכן.

 

שימו לב, אני לא אומרת שלא צריך לשאוף לעשות אימונים חזקים בהם מזיעים ומרגישים שיש צורך במקלחת רצינית לאחר מכן, אבל להשתמש בתירוץ הזה כדי להימנע מספורט, חבל. 

 

יעל דרור, דיאטנית קלינית וספורט M.Sc


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיאטה וספורט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים