שתף קטע נבחר

תוכנית ניפוק תרופות מרשם ללא רופא - נכחדה, למה?

לפני כשנתיים אישרה הכנסת תוכנית שאיפשרה רכישת תרופות למצבים קלים שעד כה דרשו מרשם רופא - ללא מרשם. הרוקחים היו אמורים לנפק את התרופה תוך הקפדה על תשאול של המטופל וקשר עם הרופא, אבל משרד הבריאות עדיין לא התקין את התוכנה הדרושה ולא ברור מתי יעשה זאת. הרוקחים: "אי אפשר לספק מרשם 'על עיוור'"

זה היה אמור לקרות לפני כמעט שנתיים: עשרות תרופות בטוחות שנמכרות ברחבי העולם ללא מרשם רופא, היו אמורות להימכר גם בארץ תחת אישור רוקח מורשה. ועדת הבריאות של הכנסת אישרה את מכירתן של שורת תרופות כאלה, שהסיכון בהן נמוך והן מיועדות לבעיות קלות. אבל התוכנית נכחדה בשל כשלי בירוקרטיה והזנחה.

 

בחודש יולי 2016, אישרה ועדת הבריאות של הכנסת למכור ללא מרשם שורה של תרופות למצבים רפואיים קלים שדרשו עד כה מרשם רופא. בין התרופות שאושרו ניתן היה למצוא את תרופת ההרזיה "קסניקל", תרופות להתקפי מיגרנה, תרופות נגד תולעים, תרופה נגד אולקוס, תרופות משלשלות נגד עצירות, ומשחות נגד זיהומים, דלקות ופטריות.

 

הרוקחים היו אמורים לנפק את המרשם במקום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרוקחים היו אמורים לנפק את המרשם במקום(צילום: shutterstock)

 

כיום ניתן לרכוש ללא מרשם רופא רק רשימת תרופות מצומצמת מאוד, הכוללת תרופות לצינון, להורדת חום, לשיכוך כאבים או משחות מקומיות, כולן מאושרות למכירה ללא מרשם רופא וניתן למצוא אותן על המדפים ברשתות הפארם – מחוץ לבית המרקחת עצמו.

 

האישור שנתנה הכנסת למכירת תרופות מרשם – ללא צורך במרשם, נועד לאפשר למי שסובל מבעיות רפואיות קלות מאוד, לרכוש את התרופות שנחשבות בעלות תופעות לוואי נמוכות, וכבר נמכרות במדינות רבות ברחבי העולם ללא כל צורך במרשם.

 

האישור שניתן ב-2016 איפשר לרוקחים מורשים, שעברו הכשרה מיוחדת, לנפק את תרופות המרשם לאחר שווידאו מאיזו בעיה סובל המטופל ושאין כל מחלות רקע או התנגשויות עם תרופות נוספות אותן הוא נוטל.

 

עוד כתבות בנושא:

בלי לרוץ לרופא: אלה התרופות שתוכלו לקבל ללא מרשם - ישר מהרוקח

מעכשיו: סימון מיוחד לתרופות ללא מרשם

מה עושים כשהילד נדבק בתולעים?

 

"מדובר בתרופות מאוד שכיחות ובטוחות", מסביר ד"ר רון תומר, מנהל הועדה המקצועית של ארגון הרוקחות, "אין סיבה שהורה לילד שסובל מתולעים יצטרך להמתין בסוף שבוע עד ליום ראשון כדי לקבל מרשם לוורמוקס נגד תולעים, או שיצטרך בגלל בעיה כזו ללכת למוקד חירום או למיון, לשלם כסף ולהמתין בתור.

 

"מאותה סיבה יזמנו אישור ניפוק של תכשירים נוספים שמטפלים בבעיות קלות יחסית כמו זיהומי עור קלים, פריחת חיתולים, דלקות עיניים, טיפול בטחורים, אולקוס או צריבה בשתן. מדובר בתרופות בטוחות, שנמכרות ברחבי העולם ללא מרשם ובארץ הן אמורות להיות מנופקות תחת הפיקוח של הרוקח שמוודא שהשימוש בהן בטוח ללקוח".

 

התוכנית שאושרה ואמורה היתה לצאת לפועל לפני שנתיים נגנזה, משום שמשרד הבריאות לא פעל להתקנת תוכנה שמאפשרת לרוקח לדווח לרופא המטפל על ניפוק התרופה, ושמאפשרת לצפות באינטראקציות מתרופות נוספות שנוטל המטופל.

 

"אין סיבה שההורים יצטרכו להמתין עד יום ראשון בגלל תולעים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אין סיבה שההורים יצטרכו להמתין עד יום ראשון בגלל תולעים"(צילום: shutterstock)
 

"כמובן שרוקח חייב לדווח לרופא המטפל שניפק תרופה, כדי שיוודא גם מצידו שאין כל בעיה עתידית עם השימוש בתרופה, והוא חייב לראות אם יש בהיסטוריה הרפואית של המטופל אבחנה או טיפול שמונעים מתן תרופה. אף שמדובר בתרופות מאוד שכיחות לבעיות קלות, הרוקח צריך לוודא שהוא נותן תרופה באופן הכי בטוח שיש".

 

אלא שמאז ועד היום משרד הבריאות לא פעל להתקנת התוכנה הנדרשת בבית המרקחת, התוכנית כרגע נגנזה, ולא ידוע מתי היא צפויה לצאת לפועל.

 

תגובת משרד הבריאות: התעלמות מהתוכנה החסרה

העברנו למשרד הבריאות שורת שאלות הנוגעת לעיכוב ביישום אישור ניפוק תרופות המירשם. במשרד בחרו שלא להשיב לשאלות ומסרו את התגובה הבאה: "השינוי בחוק מאפשר לרוקחים בעלי הרשאה לנפק תרופות שהן תרופות מרשם, פעילות זו מותנית בעיון במידע רפואי, קבלת הסכמת המטופל, צורך רפואי במתן התכשיר, מתן מידע ביחס למחיר התכשיר, תיעוד מתן המרשם , מרשם לתרופת רוקח הוא לתקופה שלא תעלה על 30 ימים. בתי מרקחת העומדים בהוראת רשאים להפעיל שירות זה".

 

כאמור, במשרד הבריאות בחרו שלא להתייחס עניינית לעיכוב ביישום החוק, או להגיב לעניין תוכנת המחשב החסרה, שבלעדיה הרוקחים אינם יכולים לנפק את התרופות או לדווח לרופא המטפל על ניפוקן.

 

ומה אומרים בוועדת הבריאות של הכנסת? שם הופתעו לגלות שהאישור לניפוק התרופות לא יצא לפועל. ח"כ אלי אלאלוף, יו"ר הועדה, מסר בתגובה: "האחריות על יישום התקנות מוטלת על משרד הבריאות. אדרוש הסברים ממשרד הבריאות ולא אהסס לכנס את הוועדה לדיון מיוחד בנושא אם יהיה צורך בכך. עלינו להפסיק את הטרטור המיותר של המטופלים ולהקפיד ליישם את התקנות המבקשות להקל עליהם".

 

התרופות שהיו אמורות להיות ברשימה

ואלה התרופות שהייתם אמורים לקבל ללא מרשם, ותיאלצו להמשיך לבקש מרשם עבורם מהרופא המטפל:

  • וורמוקס: סירופ וכדורים לטיפול בתולעים.
  • קסניקל: תרופה המונעת ספיגת 30% מהשומנים בכל ארוחה, כאשר נוטלים אותה שעה לפני או שעה אחרי. המחקרים מראים כי היא מסייעת להורדה של כ-10% מהמשקל.
  • קונטלקס, לקסעדין, סנה, לקסטיב, איזילקס: כדורים לטיפול קצר טווח בעצירות.
  • סדורל: כדור לטיפול בכאבים ובצריבה במתן שתן.
  • לייקליר: משחה לטיפול בסקביאס.
  • סינטומיצין: משחות לטיפול חיצוני בדלקות בעיניים ובעור.
  • קלינדאמיצין, אקנתרים, אקנמיצין: ג'ל אנטיביוטי לטיפול חיצוני באקנה.
  • גסטרו, פאמו, פאמוטידין: גלולות לכיב קיבה (אולכוס) וצרבת, המפחיתות את חומציות היתר בקיבה.
  • הידרואגיסטן: משחה המשלבת מרכיב אנטי פטרייתי וסטרואידים, לטיפול בזיהומים פטרייתיים מודלקים בעור כמו בתפרחת חיתולים.
  • קרם דקסקורט: משחה סטרואידלית לטיפול בדלקות עור או תגובות אלרגיה עוריות.
  • תרוצידין, פנימיקסין: טיפות לטיפול בדלקות עיניים.
  • פרוקטופואום: תכשיר בצורת קצף לטיפול בטחורים.
  • אימיטרקס, סומטריפטן, סומטרידקס: טבליות לטיפול בהתקף מיגרנה בחולים שאובחנו בעבר כסובלים ממיגרנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תכשירים שמטפלים בבעיות קלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים