שתף קטע נבחר

קפה לקחת, בבקשה

ביקרנו ב-11 סניפים של רשתות בתי קפה בארץ ובדקנו - כמה זמן מחכים לקפה ואיך הביצוע

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"קפוצ'ינו לקחת, בבקשה" - זה משפט שכולנו מכירים, ולא במקרה. קצב החיים המהיר והרצון לרגע של פינוק במהלך יום צפוף הפך את המושג "קפה, לקחת" לבקשה שבשגרה. יותר ויותר אנשים ברחבי העולם המערבי מעדיפים לקבל את הקפה שלהם בזריזות ובלי להתעכב, על פני ישיבה ממושכת בבית קפה.

 

את התרבות של רשתות בתי קפה בהם עומדים אנשים בתור בציפייה לכוס קפה חם שאפשר לקחת לדרך, מובילה בעולם כבר שנים רשת "סטארבקס" האמריקאית, שבשנת 2003 עמדה כבר על מספר של 7,000 סניפים, וסיימה את שנת 2017 עם יותר מ-27,000 סניפים ברחבי העולם. בישראל, חלוצות הז'אנר היו "אילנ'ס", בית קפה שקם בשנת 1994 ורשת בתי הקפה "ארומה", שהוקמה בירושלים בשנת 1994 וכיום נחלקת לשתי רשתות נפרדות "ארומה תל אביב" ו"ארומה" ישראל, כשהאחרונה חולשת גם על סניפים בעולם. אך היא כבר מזמן לא לבד.

 

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

עגלות קפה ודוכני אוכל בצד הדרך

איציק הגדול מדבר על בשר

70 דוכני אוכל הרחוב הכי טובים בארץ

 

הזמנת קפה לקחת היא אמנם מעשה שבשגרה, אך הסטנדרטים הנוגעים לקפה שלנו עלו מאוד בשנים האחרונות ביחס ישיר לעלייה באיכות החיים. ניתן להסיק, אם כן, שמאחורי ההזמנה הפשוטה של קפה לדרך עומדות מספר ציפיות ברורות.

הרשת המובילה בעולם. "סטארבקס" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הרשת המובילה בעולם. "סטארבקס"(צילום: Shutterstock)
 

קודם כל זמן ההמתנה להזמנה בקופה ומיד אחר כך זמן ההמתנה לכוס הקפה. הלקוח הממוצע מצפה לקבל שירות אדיב ומהיר, ויתחיל לחוש אי נוחות כבר לאחר זמן קצר של המתנה.

 

ובתור לקוחות אנחנו מצפים לקפה לא פחות ממושלם: טעם הקפה, טמפרטורה מדויקת, יחס נכון בין מנת האספרסו, החלב החם, וקצף החלב. וכמובן המראה - שטח פנים מעוטר באופן מדויק ויצירתי של פסי קפה וחלב קרמי או מראה עגמומי של קצף אוורירי עם נגיעות קפה משונות, יקבעו עוד לפני הטעימה אם זכיתם לקפה איכותי שהוכן על ידי בריסטה מקצועי, או שבזבזתם את זמנכם לשווא וכל מה שמצפה לכם היא לגימה מאכזבת של קפה דלוח ומאכזב.

טבלת השוואה בין רשתות בתי קפה ()
טבלת השוואה בין רשתות בתי קפה

הפרמטרים לכוס הקפה המושלמת לא פשוטים לביצוע ומצריכים הקפדה על שרשרת ארוכה של המרכיבים השונים, החל מהייצור בבית הקלייה ועד לכוס. בראש ובראשונה תערובת הקפה – איכות פולי הקפה, תערובת הזנים, הקלייה, הטחינה והטריות. לאחר מכן מגיע תורו של הבריסטה - הפונקציה שתפקידה לנצח על הכנת הקפה שהזמנתם. 

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
סטארבקס בניו יורק(צילום: יהודה נהר)

באיטליה, ארץ הולדתו של הקפוצ'ינו, בריסטה הוא מקצוע לכל דבר ועניין, אבל קיים פער גדול ברמת ההתייחסות למקצוע בין בתי הקפה המסורתיים באיטליה לבין ההכשרה המקצועית הקצרה שמקבלים בעלי התפקיד ברשתות ענק מערביות, או אצלנו, למשל. חשוב לזכור שלא משנה כמה תערובת הקפה תהיה איכותית, ללא השקעה מצד בית הקפה בצוות מקצועי ובהכשרתו, לא תוכלו לקבל כוס קפה מפנקת באמת. כולם כבר מכירים את התוצאה כאשר מזמינים קפה הפוך בתחנת דלק נידחת, כאשר ברור כבר מהרגע הראשון שמי שיכין לכם את הקפה הוא במקרה הטוב המוכר בחנות ובמקרה הפחות טוב המתדלק עצמו.

קפה רותח? לא בשבילנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קפה רותח? לא בשבילנו(צילום: shutterstock)

בשביל לקבל מושג מדוייק על איך זה קורה בעולם, בדקנו בחודשיים האחרונים שלושה סניפים שונים של רשת סטארבקס - בלונדון, בניו יורק ובלוס אנג'לס, וגילינו כי זמן ההמתנה הממוצע לקפה היה 55 שניות; יחס קפה חלב וקצף היה אחיד לחלוטין על פי הכלל של שליש קפה, שליש חלב חם ושליש קצף חלב; והטמפרטורה הייתה נעימה ללגימה. כמו כן, לא נתקלנו  במקרים של חלב רותח מידי או קר מידי. הטעם לעומת זאת לא היה להיט, אך כנראה תואם את הנחיות הרשת מכיוון שהיה אחיד לחלוטין בין המדינות, והוא מתאים לחיך האמריקאי, ללא ספק - הקפה היה עשיר בטעם ובארומה אך חלש מאוד בעוצמתו.

 

גם הזמנה של מנת אספרסו כפולה בקפוצ'ינו לא סיפקה את החיך הישראלי שלנו, אך החשיבות העליונה בפרמטרים של רשת היא האחידות בין כוס לכוס ובין סניף לסניף גם אם מפרידות ביניהם יבשות שלמות ובנושאים הללו רשת סטארבקס היא בית ספר לאחרים.

אספרסו או קפוצ'ינו?  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אספרסו או קפוצ'ינו? (צילום: shutterstock)

 

ובחזרה אלינו

הטעימה שערכנו נעשתה בכניסה אקראית לסניפים מדגמיים בכל אחר מרשתות בתי הקפה שנבדקו ובאופן חד פעמי. בכל פעם כזאת הייתה לנו הזמנה קבועה - קפוצ'ינו רגיל לקחת, ללא בקשות מיוחדות.

 

המדדים שבחנו היו: שירות, זמן ההמתנה לקפה, מראה הקפה, טמפרטורת ההגשה, מינון קצף החלב, טמפרטורת החלב והאספרסו וכמובן טעם הקפה.

המיתוג של כל רשתות הקפה בישראל הוא רציני ברוב המקרים, אבל האתגר האמיתי העצום העומד בפני מנהלי הרשתות הוא להבטיח שירות מושלם בכל אחת מעשרות נקודות המכירה הפזורות ברחבי הארץ, ללא יוצא מהכלל, וגם טעם שיהיה שווה לחזור בשבילו.

 

אז איזו רשת בתי קפה בישראל תדאג לכם לקפוצ'ינו מעולה, ומאיזו רשת כדאי לחשוש? יצאנו לבדוק.

 

אילנ'ס

בית הקפה אילנ'ס הוקם בשנת 1994, בימים בהם היה עוד צורך ללמד את הישראלים להגות את המילה קפוצ'ינו. באילנ'ס לא התפזרו לצדדים, והנושא העיקרי ברשת נותר הקפה עצמו. הרשת מונה כ-10 סניפים.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף בילינסון פתח תקווה. המקום היה הומה ועמוס עם תור לעייפה. היחס בהזמנה היה נינוח ולבבי. על אף העומס זמן ההמתנה היה הקצר ביותר שנמדד בטעימה כולה ועמד על 30 שניות. מראה הקפה היה יפה ומפתה. יחס קצף החלב, החלב החם והאספרסו היה מדויק . טמפרטורת ההגשה הייתה מושלמת ומדויקת ללגימה. טעם הקפה היה לא פחות מפנומנלי, כזה שכאשר טועמים אותו נזכרים מה בעצם אמור להיות טעמו של קפוצ'ינו קלאסי.

 

לסיכום:

רשת אילנ'ס מוכיחה שעומס בבית הקפה הוא לא פרמטר לרמת שירות או להמתנה מעייפת ומורטת עצבים לכוס קפה, גם כשהתור ארוך ובית הקפה עובד בתפוסה מלאה. מקצועיות אמיתית בבית קפה יכולה להתמודד עם האתגר, ולספק כוס קפה טעים ממש כמו שתקבלו בבית קפה נחשב ברומא. הקפוצ'ינו של אילנ'ס היה מושלם, והוא חולק יחד עם "ארקפה" את המקום הראשון כמצטיין הטעימה.

 

מחיר: 12 שקלים

 

ארומה  תל אביב

בית הקפה "ארומה" נפתח בירושלים בשנת 1994 והיה לאספרסו בר חלוצי באופיו בארץ, גם ברמת הקפוצ'ינו האיטלקי המסורתי שכמעט ולא היה כאן באותן שנים.

 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף הוותיק של ארומה תל אביב בנמל תל אביב. בית הקפה היה בתפוסה כמעט מלאה. התור לקופה מנה 4 אנשים. זמן ההמתנה לקפה ארך 2.50 דקות. מראה הקפה שהוגש נראה מבטיח: אדוות דקות של קצף חלב סמיך ואספרסו. מינון מנת האספרסו היה מדויק, אך שכבת הקצף היה דקה מאוד והטמפרטורה הייתה גבוהה מאוד. לאחר שהקפה התקרר טעמו היה מצוין.

 

לסיכום:

על אף עקביות בין הסניפים, רמה כללית גבוהה ותחושה שברשת (בניגוד לחלק מהרשתות המתחרות) הקפה לא הולך לאיבוד כשחקן מרכזי, במעמד הטעימה מקצועיות הבריסטה גרמה לביצוע לא מושלם של הקפה, אך איכות הפולים הצליחה לחפות על זה.

 

מחיר: 8 שקלים

 

ארקפה

מקור השם אר קפה בחברה ליצור קפה שנמצאת בליוורנו שבאיטליה. הרשת התחילה את פעילותה בשותפות ישראלית בשנת 2004, והיא מונה היום כ-36 סניפים ברחבי הארץ.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף היכל התרבות בתל אביב. במעמד ההזמנה עמדו בתור 7 אנשים ובית הקפה היה בתפוסה מלאה. התור בקופה התקדם במהירות, היחס היה אדיב ומקצועי והחשש מפני המתנה ארוכה מידי בשל העומס התבדה - 50 שניות בלבד והקפה הוגש לדלפק. קצף החלב נראה סמיך ועיטור פסי האספרסו והחלב היו שם כמצופה. גם הטמפרטורה הייתה מושלמת, ויחס הקצף, חלב חם והאספרסו היה כמו בספרים. טעם הקפה היה מעולה.

 

לסיכום:

בית הקפה היה עמוס בלקוחות, מה שלא מנע מאיתנו לקבל שירות מהיר ומקצועי. הקפה היה מושלם והחוויה ללא רבב. מבחינתנו ארקפה חולק את המקום הראשון עם "אילנ'ס" כמצטיין הטעימה.

 

מחיר: 14 שקלים

 

קפה ג'ו

"קפה ג'ו" התחיל את פעילות בשנות ה-90 ברחוב החשמונאים בתל אביב, והתרחב למספר סניפים, כאשר את הקפיצה הגדולה עשה בשיתוף פעולה עם רשת חנויות הנוחות "מנטה" הפרוסות בתחנות דלק ברחבי הארץ. המותג נמכר היום בלמעלה מ-250 נקודות, ובשל התפוצה הרחבה בתחנות הדלק רוב לקוחות הקפה יטעמו אותו דווקא באחת מהתחנות ולאו דווקא בסניפי הרשת עצמם. על כן את הטעימה של קפה ג'ו ביצענו במכוון דווקא באחד מסניפי מנטה.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף "מנטה רמת ישי". הסניף היה ריק, היחס היה נעים וזמן ההמתנה היה 50 שניות. עיטור קצף החלב היה שם, אבל לא היה מקצועי ממש אך גם לא מאכזב. הלגימה הפתיעה לטובה: הקצף היה סמיך, יחס הקצף, החלב החם והאספרסו היו נכונים, הטמפרטורה הייתה מדויקת והטעם היה טוב מאוד.

 

לסיכום:

אפשר היה לחשוב שהבחירה בהזמנת קפוצ'ינו מסניף "מנטה" בתחנת דלק (ועוד כזה שבו הקפה הוכן באופן ידני ולא על ידי לחיצת כפתור על מכונת קפה אוטומטית) יהיה הזמנה לכישלון. אך הלימון הפך ללימונדה ותפס את מקומו כקפה מפתיע בטעימה - טעים מאוד ועשוי כהלכה.

 

מחיר:11 שקלים

 

קפה גרג

קפה גרג נוסד בשנת 1994 בתור בר-קפה חיפאי קטן, והפך לרשת בתי קפה המונה כיום מעל 100 סניפים ברחבי הארץ.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף מתחם G שביקנעם. בית הקפה היה בתפוסה בינונית, ולא היה תור בדלפק להזמנת הקפה. היחס והשירות היו אדישים ולא נעימים במיוחד, אך סבירים. חיוך קטן היה עושה את ההבדל. זמן ההמתנה לכוס קפוצ'ינו לקחת ארך 2.54 דקות. מראה הקפה שהתקבל היה מבטיח מאוד: עיגולים יפים של קצף חלב סמיך וקפה עשיר. יחס קצף החלב, החלב החם והאספרסו אף הם היו טובים וכך גם הטמפרטורה. מה שהעלה שאלה לגבי איכות הקפה שטעמו היה לא מרשים. הקפה לא היה ארומטי ועוצמתי מספיק, והזכיר בטעמו קפה אמריקאי חלש.

 

סיכום

טעמו של הקפה השאיר סימן שאלה גדול ויצר תמונה לא שכיחה בה הבריסטה דווקא היה מקצועי, אך הקפה עצמו לא מוצלח במיוחד.

 

מחיר: 8 שקלים

 

קפה הלל

הסניף הראשון של קפה הלל הוקם בשנת 1998 בירושלים. הרשת מונה כיום 14 סניפים.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף קפה הלל פתח תקווה. בית הקפה היה בתפוסה מלאה אך לא היה תור בקופה. היחס היה מחיוך ואדיב מאוד, וזמן ההמתנה לקפה היה 40 שניות. הקפה הוגש באופן משונה בכוס גנרית ולא בכוס ממותגת של קפה הלל. יחס קצף החלב, החלב החם והקפה היה טוב. הטמפרטורה הייתה מדויקת וטעם הקפה היה טוב.

 

לסיכום:

ברשת בית קפה רצינית, בשנת 2018 ועוד עם מיתוג יפה כמו של "קפה הלל" כוס ממותגת שמספרת ללקוח היכן הוא נמצא היא משהו בסיסי, וכשאין את זה נוצרת תחושה של חוסר הקפדה. אך מלבד זה הקפה היה אחלה.

 

מחיר: 11 שקלים

 

לאביט

הסניף הראשון של לאביט נפתח לפני עשור וחצי ברחוב ברזילי בגן החשמל בתל אביב, בימים בהם המושג "אורגני" ויותר מזה - קפה אורגני - היה בחיתוליו. כיום מונה הרשת 5 סניפים.

 (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף נמל יפו. איתנו בתור היו עוד ארבעה אנשים בממוצע שחיכו להזמין. בית הקפה היה בתפוסה מכובדת, אך לא מלא מדי. לאחר תהליך ההזמנה המהיר יחסית שהיה אדיב ונעים, הגיע זמן ההמתנה שארך לא פחות מ-7.5 דקות, זמן שערורייתי לכל דעה. קצף החלב היה סמיך ומבטיח אך ללא פסי האספרסו המתבקשים. טמפרטורת הקפה הייתה כהלכה. הקפה היה חלש, מה שהעיד על מינון לא נכון של מנת האספרסו ביחס לחלב החם. טעם הקפה היה טוב והעיד על תערובת פולים איכותית.

 

לסיכום

תערובת פולי הקפה של לאביט מעולה. מדובר ברשת בוטיקית שמגישה בדרך כלל קפה ברמה הגבוה ביותר, אבל הבלאגן וחוסר המקצועיות בעמדת הבריסטה במעמד המבחן נתן את אותותיו. ניכר היה שהבריסטה היה בהתלמדות, אבל האם התלמדות של בריסטה אמורה לבוא על חשבון הלקוח? אנחנו מניחים שלא.

 

מחיר: 13 שקלים

 

קפה לנדוור 

קפה לנדוור החל את דרכו כבר ב-1933 בתור יצרני קפה, ובשנת 2004 נפתח הסניף הראשון של רשת בתי הקפה של לנדוור בכיכר רבין בתל אביב, רשת שמונה כיום מעל 60 סניפים ברחבי הארץ.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו ב"קפה לנדוור" סניף רמת ישי. בית הקפה היה בתפוסה חלקית כשהגענו, היחס והשירות היו נעימים ומזמינים. זמן ההמתנה לקפה ארך 1.2 דקות. עיטור קצף החלב ופסי האספרסו היה מושלם. טמפרטורת הקפה הייתה מדויקת, יחס הקצף החלב והאספרסו אף הוא היה מדויק. טעם הקפה היה טוב.

 

סיכום

חווית ההזמנה הייתה מצוינת. ניכר שתערובת הקפה של לנדוור פונה לקהל הרחב, רמת העוצמה והמרירות העדינה יחסית מבדלת אך במעט את טעם הקפה מכזה שהיה מצפה לו אנין קפה רציני, אך הופכת אותו לנגיש מאוד ומספק באותה לגימה. בקיצור, קפוצ'ינו שאפשר בקלות להפוך לשגרה יום יומית.

 

מחיר: 13 שקלים

 

קופיקס

רשת "קופיקס" הוקמה בקול תרועה גדולה בשנת 2013 וזעזעה את שוק בתי הקפה עם מחיר רצפה של 5 שקלים לכוס קפה. במהלך 5 שנים היא צמחה במהירות שיא ופועלת כיום עם מעל ל-150 סניפים ברחבי הארץ.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף קופיקס יוקנעם. בניגוד לרוב רשתות הקפה הגדולות, בקופיקס הדגש הוא על המחיר הזול לפני כל דבר אחר. היחס במקום היה סביר: המקום היה ריק וההמתנה לקפה ארכה שתי דקות. עיטור קצף החלב לא היה שם, כי אם קצף לבן ואוורירי ללא סימנים לאדוות האספרסו המתבקשות. שכבת הקצף הייתה דקה מאוד והחלב היה רותח. מלבד צבע המזכיר קפה לא הורגשה נוכחות האספרסו כלל, עד כי בטעימה עיוורת היינו יכולים להתבלבל באיזה משקה בחרנו.

 

לסיכום:

אולי מדובר במקרה חריג ואולי לא, אך לפחות על פי הטעימה שערכנו הרושם שנותר הוא שמדובר בקפה שהתכונה העיקרית שבו היא המחיר הנמוך.

 

מחיר: 5 שקלים

  

קפה קפה

רשת "קפה קפה" הוקמה בשנת 2001, והיא מונה כיום כ-157 סניפים ברחבי הארץ.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף קניון לב המפרץ בחיפה. בית הקפה היה בתפוסה נמוכה בזמן ההזמנה. בסמוך לדלפק לא היה תור כלל, היחס היה אדיב ומחויך. זמן ההמתנה לקפה היה 3 דקות. עיטור קצף החלב והקפה היה יפה ומבטיח, אך הלגימה הראשונה בישרה אכזבה כאשר שכבת הקצף הייתה דקה, והחלב היה רותח. עוצמתו וטעמו של הקפה היו חלשים מאוד עד כי קשה היה להעריך את איכות התערובת.

 

לסיכום:

גם אם המרכיבים עצמם איכותיים ביותר, בריסטה לא מיומן כלל בסוף השרשרת יכול בקלות להוריד את כל המאמצים לטמיון.

 

מחיר: 6 שקלים

     

SI קפה

רשת סי קפה הוקמה בשנת 1998 וסניפיה פרוסים בצמוד לתחנות דלק דור אלון ברחבי הארץ. לרשת 16 סניפים.

כוס קפה (צילום: יהודה נהר)
(צילום: יהודה נהר)
 

איך הקפה?

את הטעימה ערכנו בסניף סי קפה בכביש 6 דרום. המקום היה הומה אדם ועמוס, והיחס היה מזמין מקצועי ולבבי. זמן ההמתנה עמד על 2 דקות, והרשים ביחס לעומס העבודה במקום. מראה הקפה היה טוב ומזמין - אבל בזה נגמרו לנו התשבוחות: שכבת הקצף הייתה דקיקה, החלב היה רותח ונראה שקנקנן ההקצפה עבר חימום חוזר ולא מבוקר. מה שהפתיע במיוחד היה כמות האספרסו, שכן מכונת הקפה שבמקום פועלת עם כפתור מינון אוטומטי שאינו משאיר מקום לטעויות. על אף המינון האוטומטי הקפה היה חלש מאוד וחסר טעם.

 

לסיכום:

מיקום בית הקפה הוא מקרה קלאסי של מקום שנועד לתת שירות של "קפה לקחת". יחס הצוות, השירות וזמן ההמתנה בהחלט עמדו בציפיות מקפה על הדרך. בניגוד לרוב רשתות הקפה הגדולות, סי קפה מכינים קפה מתערובת של מותג חיצוני - "סגפרדו", מה שאומר שהרשת שאינה קולה וטוחנת תערובת פולים מקורית, אבל ברור שמדובר בתערובת קפה איכותית. אז התערובת איכותית, והשירות אדיב ומהיר, אבל כל זה לא שווה כלום אם הקפה לא טעים.

 

מחיר: 12 שקלים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדקנו 11 סניפים של רשתות קפה
צילום: shutterstock
מומלצים