שתף קטע נבחר

קנאביס רפואי לכאב? בבתי החולים מסרבים לתת

רפורמת הקנאביס הרפואי של משרד הבריאות כבר יצאה לדרך אך מרפאות הכאב של בתי החולים חוסמות את שעריהן למבקשי קנאביס רפואי וחדלו להמליץ על מתן רישיון לטיפול. גורם באחד מבתי החולים במרכז: "הפכו את רופאי הכאב לדילרים. אין להם פנאי לרפואה"

בסוף השבוע השבוע נכנסה רפורמת הקנאביס הרפואי שהוביל משרד הבריאות, במסגרתה הוסמכו 74 רופאים להעניק המלצות למתן קנאביס רפואי, אך מעדויות של מטופלים עולה כי מרפאות הכאב של בתי החולים הפסיקו להעניק המלצות לקנאביס רפואי.

 

נ' בן ה-27 מאזור המרכז סובל מכאבים עזים בגבו. לדברי נ', הכאבים, שמקורם בבלט דיסק בעמוד השדרה, משבשים את שיגרת חייו של הצעיר. נ', אשר גם עבר ניתוח בברכו, נוטל משככי כאבים שתופעות הלוואי שלהן כוללות רעד, ראייה מטושטשת, בלבול, עצירות, עלייה במשקל, התנפחות של הגפיים, סחרחורות ובחילות.

 

"אין כלים להתמודד עם העמוס. רופאים אמרו נאמס לנו" (צילום: דימה חבר, תיקון עולם) (צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
"אין כלים להתמודד עם העמוס. רופאים אמרו נאמס לנו"(צילום: דימה חבר, תיקון עולם)

 

בשל תופעות הלוואי המכבידות ביקש נ' מהרופא במרפאת הכאב של בית החולים בילינסון בפתח תקווה טיפול בקנאביס רפואי. הרופא ביחידה לשיכוך כאב של בילנסון סירב להמליץ על הטיפול עבור נ'. בסיכום הביקור של נ' במרפאת הכאב של בית החולים כותב הרופא: "במרפאתנו לא מטפלים בקנאביס כל עוד לא מוגדר תרופה".

 

א' בת ה-70 מטופלת במרפאת הכאב של בית החולים שיבא שבתל השומר. א' סובלת מכאבים כרוניים בגב ובברכיים בשל שבר דחיסה באחת מחוליות גבה. בתה מתארת כי משככי הכאבים שאותם היא נוטלת בשלושת השנים האחרונות גורמים לה לאי סדרים קשים במערכת העיכול וכי היא השילה עשרות קילוגרמים ממשקל גופה בגלל תופעות הלוואי של הכדורים.

 

לדברי א', הרופא של מרפאת הכאב בשיבא הודה בפניה כי הטיפולים שבאפשרותו להציע לה לא יעילים עבורה וכי ייתכן שטיפול בקנאביס רפואי יקל על מצבה, אך הסביר שבשל הוראת הנהלת בית החולים אין באפשרותו להמליץ עבורה על הטיפול.

 

פגישה במרפאת כאב פרטית- בין 600 ל-1,600 שקלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פגישה במרפאת כאב פרטית- בין 600 ל-1,600 שקלים(צילום: shutterstock)

 

"רופאים הפכו לדילרים בחסות המדינה"

גורם באחד מבתי החולים הפנה אצבע מאשימה לעבר משרד הבריאות: "העומס שאיתו התמודדו הרופאים במרפאות הכאב היה בלתי נתפס. הפכו את הרופאים לדילרים בחסות המדינה. במקום להתעסק ברפואה, רופאי הכאב נאלצו לבזבז את זמנם על סינון מתחזים שמעוניינים בקנאביס רפואי. זו לגליזציה באמצעות מרפאות הכאב. רופאי הכאב מצאו את עצמם מתעסקים כל היום בקנאביס רפואי.

 

הגורם הוסיף כי "אלפי מבקשי הרישיון תופסים תורים של אנשים שסובלים וצריכים טיפול אקוטי. חולים אשר לא מקבלים טיפול בגלל שזמני ההמתנה במכוני כאב עומדים היום כמעט על שנה. זה מצב בלתי נסבל בו השירות שניתן לחולים לקוי. משרד הבריאות שולח את המטופלים אלינו ואומר לנו 'תתמודדו'. לבתי החולים אין את הכלים לעמוד בעומס הזה. זה מובן מאוד שהרופאים יאמרו נמאס לנו.

 

"והאבסורד הוא שהרופאים לא יודעים באמת איזה זן מקבל החולה ואין לנו הבנה בכל זן של כל ספק וכמה לקחת ומתי", הטיח הגורם, "אנחנו מחלקים מרשם לתרופה שאין לנו מושג לגבי אופן הנטילה שלה על ידי החולה ואין מעקב מסודר. בכל תחום אחר הרי זה לא קיים. זו לא רפואה אמיתית".

 

"אין מעקב מסודר אחר החולים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אין מעקב מסודר אחר החולים"(צילום: shutterstock)

 

"מטופלים נופלים בין הכסאות"

סגירת דלתות מרפאות הכאב בפני מבקשי הטיפול בקנאביס רפואי משאירה בפניהם בעיקר את ברירת הרפואה הפרטית. עו"ד אירית אבישר, אחות אקדמאית ויועצת למטופלי קנאביס רפואי, מסבירה כי "בגלל בעיית הנגישות לבתי חולים, חולים רבים נאלצים לחפש רופא פרטי, שימלא עבורם טופס מקוון לרישיון. יש בכך שתי בעיות: האחת היא העלות הכספית הגבוהה, אשר נעה בין 600 ל-1,600 שקלים לפגישה.

 

"הבעיה השנייה הינה שהיחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות דורשת שמטופל יהיה במעקב ממושך אצל אותו רופא", מוסיפה האחות האקדמאית, "כתוצאה מכך נוצר מצב שבו מטופלים, אשר כבר היו במעקב במרפאת כאב, במשך שנתיים או אפילו ארבע שנים, מגיעים לרופא פרטי, נאלצים להיות אצלו במעקב תקופה ארוכה כדי שיסכים למלא את ההמלצה, ואז הם נאלצים להמתין עד שהיחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות תאשר את הבקשה.

 

"משרד הבריאות לא מאשר בקלות רישיון כאשר מטופל 'קופץ' מרופא לרופא. הדרישה היא להיות במעקב סדיר אצל הרופא המטפל ושהוא יהיה זה שימלא את הבקשה. מטופלים נופלים בין הכיסאות. ממש ככה".

 

"רופאי הכאב התעסקו כל היום בקנאביס" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"רופאי הכאב התעסקו כל היום בקנאביס"(צילום: רויטרס)

 

משרד הבריאות: הבעיה עלתה לדיון בוועדת הכנסת

משרד הבריאות הכיר ביעילות של קנאביס רפואי בהקלה על כאבים. במספר דיונים שהתקיימו בוועדה למאבק נגע הסמים והאלכוהול של הכנסת הסבירו נציגי משרד הבריאות כי המציאות בה מרפאות הכאב מסרבות באופן קטגורי למתן המלצות אינה רצויה מבחינתם.

  

בחודש יוני 2017, חודשים ארוכים לפני כניסת הרפורמה לתוקף, דנה ועדת הסמים של הכנסת בבעיית בחסימת האפשרות לקבל המלצה למתן קנאביס רפואי לחולים. יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג (מרצ), דרשה ממשרד הבריאות פילוח של ההמלצות למתן קנאביס רפואי על פי בתי חולים ומרפאות. "משרד הבריאות טוען שאין מרפאות כאב שסגורות בפני אנשים שמבקשים קנאביס רפואי. אנו מבקשים לבדוק זאת", נימקה זנדברג בדיון.

 

תגובות

מבית החולים בילינסון נמסר בתגובה: "המטופלים במרפאת כאב מטופלים על פי שיקול דעת רפואי".

 

מהמרכז הרפואי שיבא נמסר: "על פי מתווה הרפורמה של משרד הבריאות, רופאים שעברו הכשרה יוכלו להנפיק רישיון למרשם והחולה יוכל לרכוש את הקנאביס הרפואי בבתי מרקחת. הפיילוט הראשון כבר יצא לדרך. בדרך זו יוקל העומס על מרפאות הכאב ויונגש הקנאביס הרפואי למטופלים.

 

"אנו מובילים בימים אלו פרויקט להקמת מרכז לטיפול ולמחקר קליני בקנאביס רפואי בשיבא. לאחר גיוס המשאבים ליצירת המרכז וסיום הכשרת הרופאים בקורס של משרד הבריאות, נוכל לטפל ביותר חולים בצורה איכותית כפי שאנו מאמינים בשיבא".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אין הנחיה כזו גורפת או פרטנית. בכל מקרה רפואי בו לדעתם של מומחי הכאב הטיפול בקנביס הינו הטיפול המומלץ - הרופאים מומחי הכאב ממליצים על כך. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי הם אינם בבחינת "חותמת גומי" לדרישות של מטופלים לקבלת קנביס במקרים בהם הדבר נוגד את עמדתם המקצועית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא מטפלים בקנאביס כי לא מוגדר תרופה"
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים