שתף קטע נבחר

התנאים של בנט ושקד וההחלטה של נתניהו. מה יעלה בגורל פסקת ההתגברות

שרי החינוך והמשפטים מהבית היהודי נחושים להעביר את חוק עוקף בג"ץ ברוב של 61 ח"כים. בסביבת בנט מבהירים כי גם ההחלטה לדחות את הדיון בוועדת השרים בשל פגישת רה"מ נתניהו עם נשיאת העליון חיות לא תשנה דבר: "החוק חייב לעבור". גורמים בליכוד: גם פשרת רוב של 65 ח"כים היא אפשרית

 

אסתר חיות בנימין נתניהו איילת שקד (צילום: יואב דודקביץ, אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90)
השרה שקד, רה"מ נתניהו ונשיאת העליון חיות(צילום: יואב דודקביץ, אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90)

פסקת ההתגברות, שמבקשת להגביל את יכולתו של בית המשפט העליון בפסילת חוקים, הייתה אמורה לעלות לדיון בועדת שרים לחקיקה ביום ראשון בשבוע הבא, אלא שפגישה בין נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לראש הממשלה בנימין נתניהו, הביאה לדחיית הדיון בשבוע, ונכון להיום היא עתידה להגיע לדיון בוועדת שרים לחקיקה רק בתחילת מאי. רק אתמול (יום ג') הזכירו ראש הממשלה ושר הפנים אריה דרעי את הצורך בפסקת ההתגברות, על מנת לפתוח מחדש את מתקני המעצר למבקשי מקלט.

 

סוגיית פסקת ההתגברות מעוררת מחלוקת וגורמת לסערה בין השותפות הקואליציוניות. שלשום נרשמו חילופי האשמות בין נתניהו לשרים בנט ושקד לאחר שפורסם כי ראש הממשלה פנה לשקד בבקשה לדחות את הדיון בוועדת השרים לחקיקה - תנאי של חיות להיפגש עימו.

 

בסביבת ראש הממשלה טענו מנגד כי דחיית הדיון היא עניין טכני ולא אידיאולוגי, מפני שהפגישה עם חיות כבר נקבעה ליום ראשון ואין אפשרות לקיים את הדיון בוועדה באותו היום. לדבריהם, היה מדובר "בספין נוסף של הבית היהודי שלא מחמיצים הזדמנות לעוות את העובדות ולירות בתוך הנגמ"ש". יונתן אוריך, אחד מאנשי הניו מדיה של נתניהו, היה ציני קצת יותר וצייץ בטוויטר: "מוותר על שעון מעורר למחר, צלצלו כשמגיע האולטימטום היומי מבנט".

 

 

פסקת ההתגברות במהותה מבקשת להגביל את יכולתו של בית המשפט העליון בפסילת חוקים, או במילים אחרות - לאפשר לממשלה לאשר מחדש חוק שנפסל על ידי בג"ץ. כרגע, הדיון בין השותפות הקואליציונית מתמקד ברוב שיאפשר לממשלה לעשות זאת. בעוד השרים בנט ושקד, שמקדמים את החוק, מעוניינים לקבוע רוב של 61 חברי כנסת בלבד, במערכת המשפט דורשים רוב של 70 ח"כים לפחות.

 

"מבחינת בנט החוק חייב לעבור" 

בסביבת בנט אמרו אתמול ל-ynet שהוא נחוש להעביר את פסקת ההתגברות ברוב של 61 ח"כים. "בנט מבין את הצורך של ראש הממשלה לדון בנושא, אבל מבחינתו החוק חייב לעבור", נמסר. בהודעה שיצאה מטעם הבית היהודי נכתב בין היתר: "נענינו אמש לבקשת ראש הממשלה לדחות בשבוע את ההצבעה על פסקת ההתגברות, על מנת להעמיק בנושא וללבן אותו. עם זאת, סיעת הבית היהודי נחושה להעביר את פסקת ההתגברות, המהלך החוקתי החשוב זה 25 שנה. זהו הבסיס למשילות, להוצאת המסתננים הבלתי חוקיים ולמאבק אפקטיבי בטרור. אסור להחמיץ הזדמנות היסטורית להשבת האיזון בין הממשלה לבין בג"ץ שחרג מסמכותו".

 

באותה הודעה נכתב כי אם החוק לא יעלה להצבעה בוועדת השרים לחקיקה ב-6 במאי, חברי הכנסת של הבית היהודי לא ישתתפו יותר בהצבעות עם הקואליציה. "נזכיר שהליכוד מחויב על פי ההסכם הקואליציוני לתמוך בפסקת ההתגברות ברוב 61. הסכמים יש לכבד". נכתב.

נפתלי בנט, ועידת ה-70 ישראל סיפור הצלחה (צילום: מוטי קמחי)
השר בנט(צילום: מוטי קמחי)

בסביבת השרה שקד הבהירו גם כן כי האופציה של רוב של 70 חברי כנסת כלל לא באה בחשבון. "ברור שמי שמדבר על רוב של 70 עושה את זה בשביל מס שפתיים כי אין אפשרות באמת להעביר חוק שמתגבר על בג"ץ ברוב של 70. זה רק יותר גרוע, עדיף לא לחוקק את החוק". עוד אמרו: "גם בחוק יסוד חופש העיסוק יש פסקת התגברות ברוב של 61, צריך פשוט להעתיק את הקונספט. את פסקת ההתגברות בחופש העיסוק עשה אהרן ברק בממשלת רבין כשש"ס איימה לעזוב את הממשלה ונשיא העליון לשעבר אהרן ברק למעשה עזר לו לתחזק את הממשלה. אז מה שהיה יכול להיות בממשלת רבין בחוק יסוד חופש העיסוק – אין שום סיבה שלא יהיה בכבוד האדם וחירותו גם".

 

מבחינת הבית היהודי קיימות שתי אופציות אפשריות להעביר את פסקת ההתגברות: האחת כפסקה רחבה שבה ידרשו כאמור רוב של 61 ח"כים והשנייה כחלק מחוק יסוד: החקיקה. כך או כך, שקד, כמו גם בנט, עומדים על כך שפסקת ההתגברות תעבור.

 

"שקד הסכימה לדחות את הדיון בשבוע ולא יותר", הבהירו. גם את האופציה שעלתה לאחרונה, שלפיה ראש הממשלה יקים ועדה שתדון בנושא, דוחים בתוקף בבית היהודי: "ועדה זה דבר מיותר כי כולם יודעים מה העמדות של כולם. פשוט צריך לעשות".

 

כחלון מצידו הבהיר כבר כי יסכים רק להסדרה רחבה שתהיה מוסכמת על היועמ"ש, נשיאת בית המשפט העליון ושאר הנוגעים בדבר. אם יובא להצבעה מתווה שלא עומד בעקרונות הללו השר כחלון יוכל להתנגד לו על פי ההסכם הקואליציוני.

 

בליכוד מבהירים כי לנתניהו אין כרגע מתווה קונקרטי שאותו הוא רוצה להעביר. בכוונתו לשמוע את נשיאת בית המשפט העליון ביום ראשון הקרוב, ורק אז לקבל החלטה שאותה יביא לאישור ראשי מפלגות הקואליציה. "ראש הממשלה מתכוון לקדם מהלך היסטורי של הסדרה בין הרשויות באמצעות פסקת התגברות. הוא מתכוון להוביל את זה במושב הקרוב בחקיקה ולא למסמס את זה", הבהירו. "באיזה היקף וכמה ח"כים יצטרכו בשביל לחוקק חוק? – אלה דברים שעדיין מוקדם לדעת, הפרטים האלה יוכרעו רק לאחר הפגישה עם נשיאת בית המשפט העליון חיות".

 

אותם גורמים ציינו כי ראש הממשלה קרוב יותר בעמדתו לרוב של 61 ח"כים, בדומה לדרישת שקד ובנט, אך הוסיפו "אם הוא יוכל להביא פשרה של 65 ח"כים הוא יביא. זה גם הישג היסטורי שלא היה בעבר. יכול להיות שהוא ישמע את חיות ויחליט לעשות ההיפך. בכל מקרה את ההחלטה הוא מתכון לקבל אחרי שישמע את עמדתה", הם אמרו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נתניהו ובנט
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים