שתף קטע נבחר

בעקבות קריסת הסכם הגירוש: נתניהו ודרעי סיכמו לפתוח את מתקני המעצר למבקשי מקלט

ראש הממשלה ושר הפנים סיכמו להיערך מחדש לפתיחת מתקני סהרונים וחולות בדרום, אך קודם לכן הם יצטרכו לקדם את פסקת ההתגברות כדי לאפשר את הפעלתם. מוקדם יותר הודיעה המדינה לבג"ץ כי כל צווי הגירוש שחולקו למבקשי מקלט יבוטלו

אחרי ההודעה הדרמטית של המדינה לבג"ץ לפיה כלצווי הגירוש שחולקו למבקשי מקלט יבוטלו בשל סירובן של המדינות השלישיות לקבל אותם בתנאים שישראל דרשה, סיכמו הערב (יום ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי להיערך מיד לפתיחה מחדש של מתקני המעצר למבקשי מקלט, לקדם את פסקת ההתגברות כדי לאפשר את הפעלתם, ולקדם אמצעים נוספים לפתרון הנושא.

 

כלא סהרונים שחרור פליטים מבקשי מקלט (צילום: רויטרס)
מתקן סהרונים בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

 

לפני כשבוע השתחררו כל 207 מבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן ששהו במתקן סהרונים. מתקן סהרונים לא נסגר למעשה, מפני שנשארו בו 51 מסתננים ממדינות אחרות באפריקה, שלא נכלאו שם בשל תוכנית הגירוש אלא בעילות אחרות, חלקם בשל עבירות פליליות. בחודש מרץ נמסר מתקן חולות בדרום. מדובר במתקן שהוקם ב-2013 ומאז שוכנו בו יותר מ-13 אלף מבקשי מקלט. כל מבקשי המקלט ששהו בו שוחררו.

 

כדי לפתוח מחדש את מתקן "חולות" יצטרכו השרים להעביר קודם כל מחדש במליאה את התיקון לחוק למניעת הסתננות, ומפני שעל פי החלטת בג"ץ אין להחזיק מבקשי מקלט במתקן לתקופה העולה על שנה - השרים יצטרכו לחוקק את פסקת ההתגברות בכדי להפוך אותו לזרז משמעותי יותר בתוכנית ה"עזיבה מרצון" של מבקשי המקלט. מתקן "חולות" נסגר מפני שלטענת דרעי היה לא אפקטיבי, בעקבות ההגבלות שבג"ץ הטיל על משך השהייה בו ותנאים נוספים שקבע.

 

שר החינוך, נפתלי בנט, התייחס להחלטה ולצעדים, שלדעתו יש לעשות. בטוויטר הוא כתב: "על מנת להעביר לשם בפועל מסתננים בלתי חוקיים צריך: להעביר פסקת התגברות, ורק אז: לחוקק מחדש את החוק למניעת הסתננות ברוב הנדרש בפסקת ההתגברות. לכן אני חוזר ואומר: ביום ראשון ה-6 במאי אנחנו נעלה להצבעה את פסקת ההתגברות".

 

 

הודעת המדינה הגיעה בתגובה לשתי עתירות שדרשו להפסיק את חלוקת הודעות הגירוש ועריכת השימועים למבקשי המקלט, מאחר שאין אף מדינה שעמה נחתם הסכם לגירושם אליה.

 

המדינה מסרה בהודעתה כי "בשלב זה לא עומדת על הפרק אפשרות לבצע הרחקה למדינה שלישית שלא מרצון", ובהתאם "לא יינתנו לעת הזו החלטות נוספות בדבר הרחקה למדינה שלישית. החלטות ההרחקה שניתנו בטלות לפי חוות דעת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט ציבורי-מנהלי), על דעת היועץ המשפטי לממשלה".

 

עוד נמסר כי "מסתננים אשר תמה תקופת אשרת השהייה שניתנה להם בהתאם למועד בו נקבע שעליהם לצאת למדינה שלישית - יחודש רישיונם מדי 60 יום כפי שהיה נהוג טרם החלת נוהל ההרחקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מתקן סהרונים. ייפתח מחדש?
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים