שתף קטע נבחר

המושבים והקיבוצים עתרו לבג"ץ בבקשה לעצור את הבנייה על קרקעות חקלאיות

לטענת העותרים הוראת השעה שאושרה ב-2014 המאפשרת למדינה להכריז על קרקעות מדינה כאזורים מועדפים לבנייה למגורים מפלה אותם ועלולה להביא ל"הרס מוחלט של ההתיישבות העובדת בישראל"

תנועות ההתיישבות הגישו הבוקר (ג') עתירה לבג"ץ, בה דרשו לבטל את הוראת השעה לקידום בנייה במתחמים מועדפים לדיור, ובמיוחד את הסעיף המקנה לקבינט הדיור את הסמכות להכריז על קרקע בבעלות מדינה שהוחכרה כקרקע מועדפת לדיור, לשנות את ייעודה בהליך מואץ ולבנות עליה אלפי דירות.

 

מושבים וקיבוצים לא יורשו לפצל דירות; מפוני גוש קטיף יוחרגו

רפורמת מיסוי חברי הקיבוצים אושרה בוועדה

33 אלף נחלות יוסיפו יחידת דיור שלישית

 

הוראת השעה שנולדה באוגוסט 2014 כמענה למשבר הדיור, מבקשת לאפשר למדינה להשיב לידיה קרקעות שהוחכרו למושבים ושימשו אותם לחקלאות, כדי לשנות את ייעודן ולקדם עליהן תוכניות בנייה למגורים. התוכניות מקודמות בהליך מואץ בוותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) הנשלטת על ידי משרד האוצר. תוקפה היה ארבע שנים, אך לפני כחודש ועדת הפנים ואיכות הסביבה אישרה את בקשתו של שר האוצר משה כחלון להאריך את תוקפה בשנה נוספת. את ההחלטה הזו מבקשים בתנועות ההתיישבות לבטל.

 

לטענתם, מדובר במהלך לא חוקתי משום שהוא גורם להפליית המושבים ושולל את זכותם להביע עמדתם לפני שמתקבלת החלטה על שינוי ייעוד הקרקע. בנוסף נטען כי המושבים מאבדים את זהותם, שכן כמות הקרקעות המיועדות לעיבוד חקלאי מצטמצם. "חוק הוותמ"ל המעניק לממשלה, וליתר דיוק, קבינט הדיור, סמכות רבת עוצמה שאין לה אח ורע בעולם המערבי", נכתב בעתירה. "הפקעת הקרקע החקלאית באופן מאסיבי מביאה לפגיעה חמורה בזכויות יסוד של החוכרים, ובמושבים ובקיבוצים שמופקעים מהם מרבית הקרקעות החקלאיות שלהם, גורם הדבר בפועל לחיסולם כיישוב חקלאי, דבר שעלול להביא להרס מוחלט וחיסול של ההתיישבות העובדת בישראל".

  

 (צילום: זרעים-גדרה) (צילום: זרעים-גדרה)
(צילום: זרעים-גדרה)

על דרך קבלת ההחלטות בקבינט הדיור נכתב כי מדובר "בהליך נטול שקיפות, נטול פרמטרים לגבי זהותה ונחיצותה של הקרקע ומבלי שמלוא העובדות הרלוונטיות בנוגע להכרזה (הפקעה) יוצגו בפני השרים המחליטים". את העתירה הגישו במשותף תנועת המושבים בישראל, התנועה הקיבוצית, הקיבוץ הדתי ועמותת אדמתי על ידי עו"ד גד טיכו וישי שידלובסקי-אור ממשרד כספי ושות'.

 

מזכ״ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור אמר עם הגשת העתירה כי "חוק הוותמ"ל הוא חוק אלים ולא ראוי ומהווה כלי דורסני אשר פוגע בשטחים החקלאיים ובשטחים הפתוחים המהווים ריאה הירוקה".

 

מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר: "במירוץ המבוהל להישגים פוליטיים לכאורה, מחריבים את כל תכנון המדינה לטווח הארוך. המהלך הזה חייב להעצר".

 

עו"ד עמית יפרח היועמ"ש ויו"ר אגף קרקעות בתנועת המושבים אמר: "אנו לא נגד בנייה ולא נגד תכנון דירות שייקלו על מצוקת הדיור, אך לאור המלאי שכבר קיים והצהרות האוצר על ירידת מחירים ראוי כי בתחנה זו המדינה תחזור לתכנון שפוי ובמוסדות התכנון הרגילים, מבחינתנו ראוי לתת הגנה מוגברת לקרקע החקלאית ולשטחים הפתוחים בכל הליך תכנוני חיוני ככל שיהיה ועל כך אנו נאבק".

 

עו"ד מיכי דרורי מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית: "הנזק שהוותמ"ל גורמת הוא רחב וחמור, לא רק ליישובים שלנו ולשטחים החקלאיים, אלא גם לערים עצמן ולאותם אזרחים שיאלצו לגור במתחמים הבעייתיים שיוצרת הוותמ"ל.

 

"אנו רוצים לשים על השולחן גם את התופעה של הפגיעה הרוחבית ביישובים שלנו ובחבריהם, בזכויותיהם ארוכות השנים ובקניין שלהם. במסגרת זו מוגשת העתירה. אנו מרגישים שאנחנו חייבים להשמיע את קולנו ואנו מצטרפים ומעודדים את המאבק של היישובים והחברים בשטח כי ההליכים המשפטיים לבדם אין בהם די".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קליימקס צילומי אוויר
צילום: קליימקס צילומי אוויר
מומלצים