שתף קטע נבחר

משרד המשפטים: "לא להליך פונדקאות לגברים בארץ"

ועדת הבריאות של הכנסת דנה בהצעת חוק שתאפשר לנשים שאינן נשואות לפנות להליך פונדקאות. למרות ביקורת של בג"ץ, משרד המשפטים הציג עמדה לפיה לגברים יחידנים וזוגות חד מיניים אין זכות לפנות להליך. ח"כ יוגב: "לא טבעי ולא מוסרי שתינוק יוולד ללא אימא"

דיון סוער בוועדת הבריאות של הכנסת – חברי הכנסת דנו הבוקר (ב') בהרחבת חוק הפונדקאות כך שיחול גם על נשים שאינן נשואות, גברים יחידנים וזוגות חד מיניים.

 

כיום, רק זוג, גבר ואישה, יכולים לפתוח בהליך פונדקאות. נשים וגברים יחידניים נאלצים לבצע את הליך שלא בישראל בהליך מורכב ויקר.

 

הדיון בוועדה התקיים בעקבות פסיקת בג"ץ מחודש אוגוסט, במסגרתה נדחתה ההכרעה בעתירה הדורשת להתיר את ההליך גם לזוגות חד מיניים. בג"ץ העניק לכנסת ארכה של חצי שנה להשלים את הליכי החקיקה.

 

לצד ההארכה, הביע שופט בית המשפט העליון בדימוס, סלים ג'ובראן, את מורת רוחו מהצעת החוק המפלה: "המצב מעורר מידה לא מבוטלת של אי נוחות. מתקשה אני להסכים למצב שבו נמנע מיחידנים ומזוגות חד מיניים להגשים את זכותם להפוך להורים שעה לאחיותיהם ולאחיהם ההטרוסקסואליים מוקנית זכות זו". 

 

"מבחינת הממשלה אין מחלוקת שיש שונות רלוונטית בין נשים וגברים" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"מבחינת הממשלה אין מחלוקת שיש שונות רלוונטית בין נשים וגברים"(צילום: shutterstock)

 

משרד המשפטים: "אם יפתחו את ההליך גם עבור גברים זה יבוא על חשבון אנשים אחרים"

על פי הצעת החוק עליה דנה הוועדה הבוקר הליך הפונדקאות ייפתח עבור נשים שאינן נשואות, אך לא עבור גברים יחידנים או זוגות חד מיניים של גברים.

נציגת משרד המשפטים בוועדה, עו"ד מצדה מצלאוי, הציגה את עמדת משרד המשפטים לפיה יש להתיר את הליך הפונדקאות בארץ לנשים יחידניות, אך לאסור אותו עבור גברים.

 

"היועץ המשפטי לממשלה דן באופן רציני בדברים", תיארה נציגת משרד המשפטים, "מבחינת הממשלה אין מחלוקת שיש שונות רלוונטית בין נשים וגברים. תכלית החוק במקור הייתה לתת מענה מאוד מצומצם לנשים שלא יכולות להרות בגלל כשל רפואי. לגבי גברים יחידנים או גברים בזוגיות חד מיינית – הקושי שלהם להביא ילדים לעולם הוא לא כשל רפואי".

 

נציגת משרד המשפטים הוסיפה ותיארה כי "לפתיחת שוק הפונדקאות לאוכלוסיות נוספות יש השלכות מאוד קשות. תהיה עליה אדירה בפונדקאות. מספר הנשים שמוכנות להיות פונדקאיות הוא מצומצם והביקוש הוא אדיר. אם יפתחו את ההליך גם עבור גברים זה יבוא על חשבון אנשים אחרים. יש חשש שהביקוש יביא לעליה אדירה במחיר ההליך, ויגרום לכך שנשנים שלא מתאימות להליך יבקשו להיות פונדקאיות. יש גם חשש להעברת כספים מתחת לשולחן. החששות הם כבדים ולכן המחוקק ביקש לפתוח את האפשרות הזו למספר מאוד מצומצם של אנשים".

 

נציגת משרד הבריאות בוועדה הציגה עמדה דומה לזו של משרד המשפטים ותיארה כי "נוכח הרגישות שיש להליכי פונדקאות הם צריכים להיות מצומצמים ומוגבלים רק לנשים בעלות בעיות רפואיות".

 

שרת הבריאות לשעבר, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) התרעמה על העמדה שהציגו משרד המשפטים והבריאות: "זה מפוצץ אותי. למה אנחנו הולכים לאחור. צריך ללכת קדימה. הממשלה הצביעה בעד התרת ההליך לגברים. העמדה של משרד המשפטים היא עמדה פוליטית. הנימוקים שהם מביאים הם תירוץ. על כל הקשיים אפשר להתגבר. בואו לא נכסה את האמת – יש פה קבוצה קטנה מהאוכלוסייה שקובעת לכולם. לא יכולה להיות אפליה בין גברים ונשים בחוק".

 

ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) הביע עמדה נגדית לפיה אסור לאפשר לגברים לפנות להליך פונדקאות בישראל. "אין שוויון בין המגדרים", קבע ח"כ יוגב בדיון, "יש לגבר תפקיד טבעי. יש אינטרס גדול להתחשב בנשים שלא יכולות להרות, אבל אין דרך טבעית לגברים להוליד ילדים. זה לא מוסרי ולא יהודי. לגברים אין זכות להרות. אם בטובת הילד עסקינן, אז אסור ליצור מצב מראש שבו תינוק נולד ללא אימא. לא יהיה דבר כזה בישראל".

 

גברים מקהילת הלהט"ב הציגו גם הם את עמדתם בפני הוועדה: "אני גבר הומו שרוצה ילדים. זה הכי פשוט שיש. כיום, אין לי אפשרות להיות הורה. אין לי אפשרות לאמץ ילד. אין לי אפשרות לפנות לפונדקאות. החוק קיים כבר 20 שנה", אומר עודד פריד - ראש פורום המדיניות הציבורית ללהט"ב ומוסיף, "מתי יגיע החוק שיעניק גם לי שיווין ויאפשר לי להיות הורה בישראל? כמה זמן עוד אאלץ להמתין? יש פה אפליה. האם היינו מוכנים לחוק שהיה מעניק זכות לחינוך בחינם לנשים ולא לגברים? אין שונות רלוונטית בין גברים ונשים. אני רק מבקש סיכוי להקים משפחה במדינת ישראל".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), תמך בהחלת החוק על גברים יחידניים וזוגות חד מיניים, אך ביקש להצביע על נוסח הצעת החוק שמתירה את ההליך רק עבור נשים יחידניות. "לבלום את כל המהלך כי יש לכם (לגברים א.ע.) זכות זה נורא. אני בעדכם", תיאר.

 

המשתתפים בדיון הציגו את הסתייגותם מנוסח החוק. ההצבעה על הצעת החוק נדחתה לישיבת הוועדה הבאה. ח"כ מירב בן ארי (כולנו) סיכמה את הדיון: "יש בקואליציה אי הסכמה בעניין הזה. היא צריכה להיפתר בין ראשי הקואליציה. בעיני לגברים יש את הזכות להקים משפחה אבל אני מקבלת שיש למפלגות אחרות בקואליציה עמדות אחרות".

 

צפו בחלק מהדיון:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם יהיה הליך פונדקאות לגברים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים