שתף קטע נבחר

מה תעשה איראן בעקבות הודעת טראמפ? שאלות ותשובות

מה גורלו של הסכם הגרעין אחרי שארצות הברית פרשה ממנו. אילו סנקציות חדשות יוטלו על איראן. והאם למצגת של נתניהו הייתה השפעה על החלטת טראמפ. היום שאחרי

 

 

 

מדוע החליט הנשיא טראמפ לפרוש מההסכם?  

טראמפ טוען כי הסכם הגרעין עם איראן (JCPOA) היה פגום מיסודו ועל כן העסקה לא היתה צריכה להיחתם. הסיבות לכך הן רבות. ראשית, משטר האייתולות בטהרן, ביחד עם ארגונים הקשורים אליו הוא רשע ורצחני. לאורך שנים ביצע המשטר האיראני פיגועים נוראיים נגד ארצות הברית ורצח ועינה אזרחים אמריקנים. שנית, בהתבסס על המסמכים של המוסד, קובע טראמפ כי ההבטחה האיראנית כי מדינתם מפתחת נשק גרעיני למטרות שלום בלבד מבוססת על שקר. בנוסף, בזכות העסקה והסרת הסנקציות, התעצמו מנגנוני הצבא והטרור באיראן. מאז נחתמה העיסקה גדל תקציב הביטחון של איראן ב-40 אחוזים, וזאת בזמן שהמשק האיראני משווע לכסף. כמו כן, אם ההסכם ייוותר על כנו הוא יתחיל מרוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון. ולבסוף, ההסכם לא נוגע כלל בשאלות פיתוח הטילים של איראן ומעורבותה בטרור.

 

עכשיו, כשארה"ב פרשה, אילו סנקציות יחולו על איראן?  

הסנקנציות האמריקניות שהושתו על איראן טרם ההסכם נוגעות כמעט לכל תחומי החיים והעיסוק של המדינה. רוב הסנקציות שבוטלו בשנת 2015 כללו איסורים רבים שעיקרם איסור מוחלט לסחר עם איראן וחרם מסחרי על מי שיעז להפר אותן. כעת, שארה"ב פרשה מההסכם, שובן של הסנקציות הם איום מרתיע במיוחד. זאת משום שאין כמעט חברה מסחרית שאין לה צורך ביחסים כלכליים עם אמריקה. מאידך, טרם ברור מי יציית לסנקציות ומהו הנזק הכלכלי שייגרם לארה"ב כתוצאה מכך.

חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
נשיא איראן חסן רוחאני(צילום: רויטרס)

טראמפ על הסכם הגרעין (צילום: AP)
טראמפ פרש מהסכם הגרעין(צילום: AP)
  

כיצד ישפיע המהלך האמריקני על אירופה, סין ורוסיה שגם חתומות על ההסכם?  

שאר הצדדים לא מחוייבים לפרוש ואכן הודיעו כי לא יפרשו מההסכם. אם איראן תחליט כי היא מסירה מעליה את הפיקוח (מה שבינתיים אמרה שלא תעשה) הרי שהדבר ירוקן את ההסכם מתוכן ואז אין זה משנה מה הצעדים שינקטו יתר המדינות.

  

מה כלל הסכם הגרעין עם האיראנים, והאם הם עמדו בהסכם עד כה? 

ההסכם כלל הגבלות חמורות מאוד, הרבה יותר מאשר אלו המושתות על כל המדינות האחרות החתומות על האמנה למניעת הפצת הנשק הגרעיני (NPT). בכל מה שקשור בייצורו ואגירתו של חומר בקיע באיראן ובמחקר בייצור צנטריפוגות חדשות הוא כלל מנגנוני ביקורת חמורים ביותר על קיומו. בנוסף, ההסכן כלל גם הגבלה מסויימת המוטלת על איראן בייצוא טילים, אם כי לא במחקר לייצור טילים מתקדמים. מנגד, ההסכם כן אפשר מחקר גרעיני באיראן, אגירה מסויימת של חומר בקיע, אי השמדת של חלק גדול מהידע והמכונות (צנטריפוגות) שיצרו עד 2015 ושחרור הדרגתי של ההגבלות לאורך תקופה של שנים רבות. ההסכם לא כלל התייחסות לנושאי טרור ולא חייב את איראן להשיב ל"שאלות הבלתי פתורות"- אותן הידיעות שנאספו בעולם אודות התוכנית הצבאית שלה, זו שנחשפה במלואה בשבוע שעבר. על פי כל המדדים והידיעות־ איראן, למעט אולי חריגות קלות, עמדה בהתחייבותה שלה כלפי ההסכם.

  

מה יקרה עכשיו לתוכנית הגרעין ומה האיראנים צפויים לעשות בעקבות ביטולה? 

האיראנים, כמו שאר העולם, ממתינים כעת לראות כיצד ייפול דבר ולאן ההחלטה של טראמפ תוביל. הם כבר איימו כי יסירו את הפיקוח ויאיצו את הפיתוח הגרעיני, אך נראה כי לפחות בשלב הראשון והקרוב לא יעשו דבר וימשיכו לדבוק בהסכם תוך שהם מנסים לצייר את עצמם כשוחרי שלום ואת טראמפ כפורע חוק גחמתי המפר הסכמים בין לאומיים.

ראש הממשלה (צילום: EPA)
מה היה חלקו של ראש הממשלה בהחלטת טראמפ?(צילום: EPA)

ארכיון הגרעין האיראני ()
המאמץ האיראני לשפר את היכולות הבליסטיות

ארכיון הגרעין האיראני ()

ארכיון הגרעין האיראני ()
מתוך ארכיון הגרעין האיראני שישראל חשפה

ארכיון הגרעין האיראני ()
התוכנית האיראנית לייצור ראש נפץ גרעיני. מתוך ארכיון הגרעין שהושג בפעולה דרמטית של המוסד
  

האם ביטול ההסכם מצד ארצות הברית חיזק או החליש את איראן? 

בשלב הראשון, הביטול החליש את איראן. היא זכתה לגינוי חריף מאוד ממנהיג ארצות הברית, שלא חסך במילים כדי לחרף אותה, והסכם, שהיה במרכז ויכוח חריף בתוך המימשל והציבור האיראני, בוטל לפחות בידי השותפה המרכזית שלו. אם ההמונים באיראן סברו כי ההסכם יביא להם רווחה כלכלית, הרי שהם התאכזבו פעמיים. משנת 2015 ועד עכשיו הם לא באמת ראו את הרווחים מההסכם שתועלו למקומות אחרים. וכעת, כשהוא מבוטל וברור שתהיה פגיעה נוספת ששיעורה אינה ידוע בכלכלה האיראנית. בטווח הארוך, ייתכן והביטול יגביר את אחדות העם מאחורי המשטר באיראן.

  

מה הייתה עמדת ישראל?

עמדת ישראל הייתה כי זהו הסכם רע וכי המעצמות שדנו בו חצו שורה של קווים אדומים, שהן עצמן הבטיחו לישראל שלא יעברו במו"מ עם איראן. עם זאת, חלקים במערכת הביטחון וקהילת המודיעין סברו כי מדובר בהסכם שיש בו גם חלקים טובים וכי יש לשתף פעולה עם ארה"ב באופן חשאי כדי לנסות ולהשפיע ולהכניס בו עוד שינויים. נתניהו חשב אחרת ויצא למלחמת חורמה פומבית בהסכם, ולפיכך- גם בנשיא אובמה שיזם אותו. לפיכך, הנאום של טראמפ עשוי להיחשב, ובצדק, כניצחון גדול של נתניהו.

  

האם למצגת של ראש הממשלה נתניהו הייתה השפעה על החלטת טראמפ?

לא באמת, אבל כן באופן סימלי. המצגת של רה"מ נתניהו, לא נועדה ללחוץ על טראמפ אלא לתמוך בתיאום זמנים בהחלטה שכבר התקבלה.

  

האם המהלך מגביר את הסיכון למלחמה אזורית או האם קיימת אפשרות לחידוש המו"מ?

בטווח הקצר, ייתכן מאוד והמהלך דווקא מכניס את איראן לסיטואציה בעייתית מבחינה בין לאומית. איראן, למרות מה שנוטים לחשוב עליה, רגישה לדעת הקהל בעולם. בגבה אל הקיר, כך ניתן לחזות, איראן לא תרצה גם להצית מלחמה במזרח התיכון ולנקום בהפצצות על אנשיה ובסיסיה שהיא מייחסת לישראל בסוריה. בטווח הרחוק, ההשפעה המרכזית של ההסכם עלולה להיות קשה לישראל וטובה לאיראן. היא הופכת את ארצות הברית לשחקן לא רלוונטי שהוציא את עצמו, מדעת ובכוונת תחילה, מכל משחק מדיני אפשרי במזרח התיכון מול איראן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיא איראן, חסן רוחאני
צילום: רויטרס
מומלצים