שתף קטע נבחר

התקיפה בסוריה: "לא בטוח שהרוסים מצטערים על זה"

בעקבות הפגיעה בבסיס האיראני אמר אלוף (מיל') גיורא איילנד באולפן ynet: "האינטרסים של פוטין ושל טהרן בסוריה שונים בתכלית". ראש הממשלה ונשיא רוסיה נפגשים במוסקבה. ח"כ ציפי לבני: "נאום טראמפ היה מרשים. נקווה שארה"ב חוזרת למזרח התיכון"

 

 

על רקע המתיחות הביטחונית בצפון, התקיפה המיוחסת לישראל אמש (יום ג') בסוריה והביקור של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברוסיה, טוען האלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי, ש"לא בטוח שהרוסים מצטערים על ההתקפות הישראליות נגד האיראנים". בראיון לאולפן ynet הבוקר הוא הדגיש כי "בהסתכלות ארוכת טווח - האינטרסים הרוסים והאיראנים שונים בתכלית".

 

איילנד התייחס לאפשרות שהטלת הסנקציות של ארה"ב בעקבות הפרישה מהסכם הגרעין תוביל לתסיסה שתגרום להפלת המשטר באיראן: "הייתה מדיניות מכוונת גם של ממשל בוש בזמנו ואולי גם בתחילה של ממשל אובמה, לנסות להביא למה שהם קוראים 'שינוי משטר באיראן'. זה לא קרה, וכנראה זה גם לא צפוי לקרות בתקופה הקרובה משתי סיבות. הראשונה היא שמשמרות המהפכה וכוחות משטרת הפנים האיראנית הם יעילים וחזקים ומפחידים להפליא, ועד עכשיו הצליחו לדכא כל מרידה בתחילתה.

 

"הסיבה השנייה, דווקא בנושא הגרעין מקבל המשטר באיראן תמיכה מלאה מהעם. גם העם האירני חושב שזו זכותה של איראן. גם העם האיראני חושב שהגיעו להסכם מכובד. גם העם האירני חושב שמה שארה"ב עושה זה הדבר הלא הוגן. לכן אני לא צופה, לפחות לא בזמן הקרוב, איזשהו שינוי בנושא השלטון באיראן".

 

- והחלק הכלכלי? הסנקציות לא ישנו את התמונה הזאת?

"זו השאלה הכי מעניינת. יש סנקציות נגד איראן ויש סנקציות נגד מי שיסחר איתה. סנקציות נגד איראן לא יהיו מאוד משמעותיות כל עוד יתר מדינות העולם, כולל מערב אירופה, ימשיכו עם ההסכם. האיראנים יודעים לחיות עם זה. מה יכול לשנות את המצב? אם ארה"ב תנקוט יד חזקה נגד כל חברה או כל בנק שסוחרים עם איראן. טראמפ לא אמר את זה במפורש. הוא דיבר אמנם על סנקציות חזקות, אבל לא אמר במפורש את זה. אם תהיה מדיניות אמריקנית טוטאלית בעניין הזה שכל מי שעושה עסקים עם איראן יהיה מוחרם בארה"ב - זה בפני עצמו כן יכול להכניס את אירן ללחץ כלכלי משמעותי".

 

פוטין ונתניהו, היום במוסקבה:

בנימין נתניהו וולדימיר פוטין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בנימין נתניהו וולדימיר פוטין (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ולדימיר פוטין ובנימין נתניהו, מוסקבה רוסיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

 

 

 

לוח הזמנים של ביקור נתניהו ברוסיה כולל השתתפות במצעד יום השנה לניצחון על גרמניה הנאצית, קבלת פנים חגיגית בקרמלין, השתתפות במצעד "הגדוד הנצחי" וב-15:30 תתקיים הפגישה הרשמית עם הנשיא ולדימיר פוטין. מאוחר יותר תתקיים פגישה מורחבת עם המשלחת הישראלית במתכונת ארוחת ערב. לפני המראתו למוסקבה הבוקר אמר נתניהו: "אני יוצא לפגישה חשובה עם הנשיא פוטין. הפגישות בינינו הן תמיד חשובות וזו חשובה במיוחד. לאור מה שקורה בסוריה ברגעים אלה, יש צורך להבטיח את המשך התיאום הביטחוני בין הצבא הרוסי לצבא הגנה לישראל".

 

- איילנד, הפגישה של נתניהו עם פוטין, שיוצא מגדרו לתת במה נרחבת לנתניהו במצעד 9 במאי - זה אומר משהו על היחסים ועל היכולת נתניהו להשפיע על פוטין?

"לא ממש. האמת היא שפוטין נותן ומשלם במטבע שקל לו לשלם - וזה לתת כבוד. בכלל, כל הנכונות שלו לשמוע את נתניהו כמעט בכל פעם שהוא מבקש ובהתרעה קצרה זה לכאורה ראוי. אבל זה לא משהו שמשנה מדיניות. על מה ישראל יכולה לנסות לבנות? נכון שאיראן ורוסיה היו שותפות לחלוטין למהלך בסוריה, דבר שהביא בעצם להמשך שליטתו של אסד, אבל בהסתכלות ארוכת טווח האינטרסים הרוסים והאיראניים בסוריה הם מאוד שונים.

 

"אני לא חושב שהרוסים מאוד מצטערים שישראל תוקפת מטרות איראניות בסוריה. אבל אם הרוסים יבינו שהתכתשות בין ישראל לבין איראן, כשמגרש המשחקים הוא סוריה, עלולה לפגוע ביציבות המשטר של אסד - יכול להיות שבמקרה הזה הם יטו יותר ללחוץ על האיראנים, ולפי דעתי זה מה שראש הממשלה ינסה להשיג במפגש".

שרידי טיל אשר הופל באזור דמשק ()
אזור התקיפה מדרום לדמשק
 

 

אמש, זמן קצר אחרי הודעת טראמפ על נסיגת ארה"ב מהסכם הגרעין, דווח בסוריה תקיפה באזור אל-כיסווה שמדרום לבירה דמשק. על פי הפרסומים, המטרה הייתה טילים איראניים שכוונו לעבר ישראל. לפי קצין בכיר בצבא אסד שצוטט בסוכנות הידיעות רויטרס, "ישראל תקפה בסיס צבאי דרומית לדמשק". עוד קודם לכן הורה צה"ל לפתוח מקלטים ציבוריים ברמת הגולן ודיווח שזיהה "תנועות איראניות חריגות" בסוריה ועלה חשש לתקיפה איראנית.

 

פרשננו הצבאי רון בן ישי הוסיף כי מהדיווח הסורי אפשר להסיק שבימים האחרונים מנסים האיראנים לשגר טילים או רקטות לעבר מטרה בשטח ישראל, אולם ישראל מסכלת את הכוונות האלו, הן באמצעות התקשורת ולפי הדיווחים גם באמצעות תקיפות מנע. אפשר גם לשער כי מה שהותקף היו מחסני טילים ומשגרי טילים שהאיראנים הוציאו מהמסתור והתכוונו להשתמש בהם, ישראל הבחינה בכך - ותקפה.  

 

לבני: מקווה שארה"ב חוזרת למזרח התיכון

ח"כ ציפי לבני התייחסה באולפן ynet לנסיגת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מהסכם הגרעין עם איראן ואמרה: "היה לו נאום מאוד מרשים. שמחתי לשמוע את טראמפ עוסק לא רק בגרעין אלא מציג את הבעיה במובן הרחב שלה. אני הרבה שנים אומרת: הבעיה היא לא רק הגרעין. הם בסוריה, הם תומכים בטרור, תוכנית הטילים שלהם, צריך לטפל בכל ולא רק להצטמצם בגרעין".

 

- הוא נגע בהרבה נושאים שאחרים לפניו לא נגעו.

"וזה מצוין. הרי מה שצריך היה לעשות עוד לפני העיסוק בהסכם זה לבוא ולומר לאיראנים: ההסכם מטפל רק בגרעין, אבל אתם תומכים בטרור. אתם נכנסים למקומות שאתם לא צריכים להיות בהם. העולם מטיל סנקציות עוד בלי קשר להסכם. הדבר השני שאני מאוד מקווה שיקרה הוא שזה מעיד על נחישות אמריקאית לחזור למזרח התיכון ובגדול. ארה"ב יצאה מהמזרח התיכון וזה היה דבר רע. אחרים נכנסו לוואקום הזה".

 

   

- איך זה מתחבר עם מה שאמר טראמפ לפני שבועיים על הוצאת את הכוחות מסוריה?

"לכן אני מתייחסת לנאום אתמול. הנאום קודם כל היה מאוד ברור, מאוד נחרץ, מאוד מרשים. אני מקווה שהמסר שהוא העביר גם ילווה במעשים של חזרה למזרח התיכון".

 

- זה הישג של ראש הממשלה נתניהו. רק לפני שבוע הוא הציג את המידע המודיעיני, הוא גם זה שמצליח לשכנע את טראמפ שהבעיה הרבה יותר מורכבת. אפשר לזקוף את זה לזכותו.

"קודם כל זה הישג למדיניות של נתניהו. האם זה הישג למדינת ישראל נדע רק בטווח הארוך. כרגע הבעיה עדיין נמצאת כאן".

 

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, ראש אמ"ן לשעבר עמוס ידלין מסביר שפרישתה של ארה"ב מההסכם לא מבטלת אותו הלכה למעשה: "מי שיכול לבטל אותו זה האיראנים. לפחות בסימולציה שעשינו אצלנו במכון, הם לא יהמרו לפרוש כי הם לא רוצים את הסנקציות מחדש והם יצליחו לבודד את האמריקנים ולהמשיך ליהנות מההסכם. כל ההחלטות האלו לא יקרו מחר בבוקר. יש להם שתי אופציות: לעזוב את ההסכם ולחזור להעשרה, או בתרחיש יותר קיצוני, לעזוב את ה-NPT - האמנה למניעת נשק גרעיני וללכת על פצצה".

 

ראש תוכנית בקרת נשק במכון למחקרי ביטחון לאומי, ד"ר אמילי לנדאו: "אנחנו עדיין לא יודעים מה המשמעות האמיתית של הפרישה האמריקנית מההסכם משום שאנו לא יודעים מה יתר המדינות יעשו. לעניות דעתי, טראמפ מנסה להחזיר את הסנקציות הקשות מתוך הבנה שזה המפתח היחיד שעזר מול האיראנים, הן ב-2003 והן ב-2013".

 

- האם האיראנים יעמדו בסנקציות?

"הרבה תלוי בהחלטות של המשטר האיראני. ב-2013, בסנקציות שהגיעו לאחר האביב הערבי, הרבה התקוממו נגד המשטר וניסו לבצע מהפיכה. המשטר אז חשש שהאזרחים יצליחו ולכן בין היתר נסוג להסכם. אם גם הפעם המשטר ירגיש שיש סכנה ייתכן שהוא יעשה ויתורים כואבים מבחינתו בכדי לחזור למשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פוטין ונתניהו, הבוקר במוסקבה
צילום: AFP
מומלצים