שתף קטע נבחר

דעה: הפתרון לשביתות פרועות - כיסם של העובדים

בתי המשפט לעבודה כבר קבעו כי גם כאשר מדובר בשביתה חוקית, על העובדים ששובתים מוטלת חובת הזהירות כלפי צדדים שלישיים הנפגעים מהשביתה, ולא ניתנת להם חסינות מתביעות על הנזק שנגרם. לכן אין סיבה שבעלי העסקים הנפגעים מהשביתה הפרועה בנמלים לא יתבעו את העובדים מפירי החוק באופן אישי, וגם יזכו

עובדי נמל אשדוד ונמל חיפה פתחו ביום רביעי האחרון בשביתה פראית, תוך שהם מפירים את צווים של בתי הדין לעבודה המורים להם להפסיק את השביתה לאלתר ולחזור לעבודה סדירה באופן מיידי. לפי ההערכות, הנזק שנגרם לתעשיינים, ליבואנים וליצואנים משביתת עובדי הנמלים עומד על עשרות מיליוני שקלים לכל יום שביתה. 

 

השביתה הפרועה בנמלים הסתיימה: ראשי הוועדים הורו על חזרה לעבודה

המשטרה לא מוצאת את ראשי הוועדים

בין חברת חשמל לנמל ועד ליגת העל בכדורסל: המאבק על זכות השביתה

 

נמל חיפה (צילום: דוברות נמל חיפה)
נמל חיפה. אין פריקה וטעינה(צילום: דוברות נמל חיפה)
 

לפני כ-30 שנה נדרש בית המשפט העליון לשאלה האם ההסתדרות והעובדים צריכים לשלם פיצוי כספי למספר חברות על הנזק שנגרם להם, עקב אי ביצוע הוראה של מינהלת נמל חיפה להזיז שתי אוניות שמנעו כניסת אוניה אחרת לנמל, במהלך שביתה שהוכרזה כדין.

 

במקרה זה פסק בית המשפט כי על העובדים השובתים חלה חובת הזהירות כלפי צדדים שלישיים, וששביתה אינה מקנה לאותם עובדים חסינות מתביעות על הנזק שגרמה השביתה לאותם צדדים.

 

זאת במיוחד כאשר מדובר על עובדים שמכוח תפקידם ניתנה להם, הלכה ולמעשה, שליטה על שירותים ציבוריים, ופסק שעל ההסתדרות ועל העובדים לשלם לחברות התובעות פיצוי כספי על הנזק שנגרם להם עקב אי הזזת אותן האוניות, על מנת שתתאפשר כניסת האוניה האחרת שנשאה מטענים לאותם התובעים.

 

בית המשפט העליון ציין בפסק הדין זה מספר דוגמאות למצבים שבהם עובדים שובתים יחויבו לפצות כספית את מי שנפגע מהשביתה. כך למשל רופא שנוטש חולה במהלך ניתוח עקב שביתה ואותו חולה נפטר יחויב לפצות את משפחת החולה, שובתים שמנעו מכבאים להגיע לבית על מנת לכבות שריפה יחויבו לפצות את הבעלים של אותו הבית ויתכן שגם אדם שהפסיד עסקה כתוצאה משביתה זכאי לפיצוי מהשובתים על הנזק שגרמה לו השביתה.

 

לשביתה פרועה צריכות להיות תוצאות

במקרה אחר שאירע לפני כ-10 שנים, פסק בית המשפט המחוזי שעל ההסתדרות ואחרים לפצות במיליוני שקלים תלמיד בן 14 שטבע בים במהלך שביתה שהוכרזה כדין על ידי ההסתדרות והפך לנכה קשה עקב כך.

 

בית המשפט המחוזי הדגיש שאחת המגבלות החלות על חירות השביתה היא האפשרות לחייב בנזיקין את שעקב השביתה שגרם נזק לצד שלישי. המחוזי עוד פסק שלמרות שבית הדין הארצי לעבודה התיר להסתדרות ולמצילים לשבות במתכונת מוגבלת, מתכונת השביתה שבה נקטה ההסתדרות - הפסקת כל שירותי ההצלה משעה 14:00 ואילך בכל חופי הים, גרמה לסיכון לחיי אדם, והייתה רשלנית. על כן יש לחייב, בין היתר, את ההסתדרות לפצות את אותו תלמיד על הנזק שנגרם עקב השביתה.

 

בעוד שבמקרים הנ"ל עסקו בתי המשפט בשביתות שהוכרזו כדין על ידי ההסתדרות, הרי שמקרה הנוכחי של השביתה בנמל חיפה ובנמל אשדוד מדובר בשביתה שלא הוכרזה כדין על ידי ההסתדרות ואף נראה שהשביתה היא בניגוד לדעת ההסתדרות.

 

בנסיבות שביתה זו, ולאור העובדה שעובדי הנמלים הפרו בריש גלי צווים של בית הדין לעבודה המורים להם לשוב לעבודה באופן מידי, נראה שאם מי מאותם הגופים שהשביתה גורמת להם נזק יגיש תביעות נזיקיות אישיות כנגד חברי וועדי העובדים בנמלים, וכנגד אותם עובדים שלא התייצבו לעבודה למרות צווי בתי הדין לעבודה, קיים סיכוי סביר שבתי המשפט יפסוק לטובתם ויחייבו את השובתים לפצות אותם על הנזק שגרמה להם השביתה.

 

אם התעשיינים, היצואנים והיבואנים רוצים אחת ולתמיד לשים סוף לשביתות ולעיצומים שנוקטים עובדי הנמלים חדשות לבקרים, נראה שאין מנוס מהגשת תביעות נזיקיות אישיות כנגד הוועדים והעובדים, ולו על מנת שידע כל מי שידו קלה על הדק השביתה וכל עובד שמפר צו של בית הדין לעבודה שהוא צפוי לשלם מכיסו על הנזקים שגרמה השביתה.

 

הכותב הוא עו"ד ממשרד לפידור ושות' – המתמחה בדיני עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים