שתף קטע נבחר

סובלים ממחסור בברזל? למה חשוב שתטפלו בזה

כמיליארד איש בעולם סובלים ממחסור בברזל אולם הבעיה הקשה יותר היא חוסר המודעות לכך. אילו סימנים יכולים להעיד על מחסור, מהן הסכנות במחסור מתמשך ומה חשוב לדעת לפני שנוטלים תוספים?

בשיתוף אלטמן

 

אנמיה בגלל חוסר ברזל הוא החסר התזונתי הנפוץ ביותר בילדים. כ-10%-15 מהתינוקות עד גיל שנתיים סובלים מאנמיה הנובעת ממחסור בברזל (פי 3 מילדים בארצות מערביות אחרות).

 

ילדים ותינוקות הם האוכלוסייה הפגיעה ביותר למצבי חסר ברזל בגוף מכיוון שגדילתם המואצת מגבירה את ניצול הברזל. בנוסף, אנמיה מחוסר ברזל מהווה סיכון להאטה בהתפתחות הילד ובתפקודו הקוגניטיבי.

   

לפי המלצות של ה-WHO) Word Health Organization) אם שכיחות של אנמיה בילדים בגיל הרך או בגיל בית-ספר מגיעה ל-20% או יותר, שימוש לסירוגין בתוספי ברזל מומלץ כהתערבות בבריאות הציבור על מנת לשפר את מצב הברזל ולהפחית את הסיכון לאנמיה  בקרב ילדים.

 

EFSA) European food safety authorit ) קבעה ב-2013 כי הרכיב התזונתי ברזל תורם להתפתחות הקוגניטיבית התקינה והוא בעל השפעה פיזיולוגית מועילה עבור תינוקות וילדים צעירים.

 

חוסר מודעות למחסור בברזל

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמיליארד איש בעולם סובלים ממחסור בברזל. אולם אלה הם הנתונים האופטימיים. הנתון המדאיג באמת הוא כי קיימת בורות חובקת עולם לגבי הסימנים המתריעים על מחסור בברזל. כך למשל, 40% מהנשים לא מודעות לסימנים המעידים על מחסור בברזל כמו למשל עייפות מוגברת או נשירת שיער מאסיבית.

 

מסקר שפורסם בבריטניה עולה כי כמעט מחצית מהבנות בגילאי 11 עד 18 ויותר מרבע מהנשים בגיל העבודה לא מקבלות את הכמות הנדרשת לבריאות תקינה. ארבע מכל חמש נשים מתמודדות עם עייפות קיצונית ושני שליש מהנשים חוו מקרה של תשישות יותר מפעם אחת.

 

הרגלי אכילה בישראל מתבססים בעיקרם על מזונות דלים בברזל, כגון עוף ומזונות מהצומח ולכן יש לשים לב שלא יתפתח חסר. מחקרים הראו כי מחסור בברזל קיים גם אצל כשליש מהספורטאיות וב-50 אחוזים של אנשים הרצים באופן קבוע.

 

עייפות מוגברת. יכולה להיות סימן למחסור בברזל (צילום: shuttestock) (צילום: shuttestock)
עייפות מוגברת. יכולה להיות סימן למחסור בברזל(צילום: shuttestock)

 

ספורטאים וספורטאיות זקוקים לברזל

באנמיה של ספורט ערכי הפריטין של ילדים העוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית יכולים להיות נמוכים בעוד שערכי המוגלובין יהיו תקינים. מצב זה מוגדר כ"אנמיה של ספורט" והוא נפוץ בקרב ספורטאים מקצועיים צעירים.

 

ילדים ובני נוער ספורטאים, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחסור בברזל בשל השילוב בין עומס האימונים, צמיחה מואצת לגובה ותזונה בלתי מספקת מבחינת תכולת הברזל. מחסור בברזל, גם ללא אנמיה, עלול לפגוע ביכולת הספורטיבית של הספורטאים.

 

פריטין הוא חלבון בדם המאחסן בתוכו ברזל לשימוש עתידי. פריטין נמוך מסמן ירידה במחסנים של ברזל בגוף – ייתכן פריטין נמוך עם המוגלובין תקין מכיוון שהגוף שומר על רמות המוגלובין עד כמה שניתן, אך יחד עם זאת חלה התרוקנות של מחסני ברזל.

 

במצבים ממושכים שבהם התזונה דלה בברזל, הגוף משתמש תחילה במאגרים שלו, וכאשר הם מנוצלים ומידלדלים, יצירת ההמוגלובין בדם נפגעת. המשמעות היא מחסור בברזל, ובמילים אחרות: אנמיה.

 

בדרך כלל בודקים את כמות הפריטין בדם כאשר יש חשד לאנמיה, בגלל מחסור בברזל. במקרה של ערך לא נורא נמוך הטיפול יהיה תזונתי. אם הערך מאד נמוך זה מצריך התייחסות רפואית לתוסף ברזל להשלמת החסר.

 

לדברי ד"ר אמיר אורון, אורטופד בכיר ורופא ספורט: "הברזל הוא אחד היסודות החשובים בכלל ולספורטאים בפרט. תפקידו המרכזי במולקולת ההמוגלובין שהינה הנשא של החמצן אל התאים בגופנו ולאור תהליכי המוליזה (פירוק של כדוריות דם) מואצים בספורטאים הופכים אותו למרכיב חשוב בשמירה על בריאות ותפקוד הגוף.

 

"חסר בברזל מוכר בעיקר בנשים ובמיוחד בנשים העוסקות בספורט ושאינן אוכלות בשר בקר בקביעות. עד מחצית מהנשים תסבולנה מחסר בברזל. בכאלו שאינן עוסקות בספורט שיעורי החסר מגיעים לכרבע מהנשים. תסמיני חסר בברזל הינם חולשה, היעדר חיות, קושי בכל מאמץ נשירת שיער ועוד".

 

ספורטאים עלולים לסבול מ"אנמיה של ספורט" ()
ספורטאים עלולים לסבול מ"אנמיה של ספורט"

  

צריכה נכונה וספיגה יעילה של ברזל

ההיענות לטיפול בתוספי ברזל בכלל האוכלוסייה ובילדים הינה נמוכה, בעיקר בשל תופעות הלוואי של תכשירי הברזל. תופעות הלוואי עשויות לכלול: כאבי בטן, בחילות, עצירות, שלשולים.

 

בנוסף מתן יום יומי של ברזל לאורך תקופה ממושכת מהווה "מטלה" שפעמים רבות נשכחת בתוך סדר היום העמוס של ההורה. בנוסף, ילדים ובוגרים רבים נרתעים מטעם הלוואי של תכשירי הברזל ומסרבים לשתף פעולה, אבל ניתן לבחור בתכשיר ברזל בטעם סביל כמו למשל, ברזל בטכנולוגיית SiderALL® בעל פטנט חדשני להגברת הספיגה.

 

מדובר בברזל נוח לעיכול - הניתן לצריכה ללא קשר עם סוג המזונות או זמני הארוחות.

 

למה חשוב לשים לב לפני נטילת התוסף?

סידן ואבץ מפחיתים את ספיגת הברזל - המסלול לספיגת ברזל בגוף הינו אותו מסלול המשמש גם לספיגת סידן ואבץ, כך שאם משלבים מזונות עשירים בברזל עם מזונות עשירים בסידן או אבץ, הם יתחרו על אזורי הקליטה. 

 

ויטמין C - ישפר את ספיגת ברזל.

 

ברזל מהחי – נקרא ברזל HEME סוג ברזל זה זמין יותר לגוף מברזל ממקורות צמחיים. כך למשל, חלבונים מהבשר ישפרו את ספיגת הברזל ממקורות צמחיים, כך שתקבלו יותר ברזל מן תרד אם הארוחה כוללת גם בשר.

 

בשר + ויטמין סי - שילוב של בשר וירקות המכילים ויטמין C יגדילו את ספיגת הברזל בארוחה. 

 

דגנים - פיאטים הנמצאים בדגנים מעכבים את ספיגת הברזל אבל אם תוסיפו לארוחת דגנים ויטמין C או בשר הם ינטרלו את אפקט עיכוב הספיגה.

 

שתיית קפה ותה - שתיית קפה ותה בין הארוחות לא תשפיע על קליטת הברזל. 

  

השמנה ומשקל עודף – משקל עודף משפיע על סטטוס הברזל בגוף.

 

*חשוב להתייעץ עם רופא הילדים לפני נטילת התוסף

 

הכותבת היא תזונאית, יועצת ל"אלטמן"

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם את זקוקה לתוספי ברזל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים