שתף קטע נבחר

מחלות מעיים בקרב נשים - הדרכים הטבעיות להקלה

להיות אישה זה לא פשוט. המחזור החודשי, התמודדות עם דימוי גוף, מיניות, היריון ולידה ועוד. להיות אישה עם מחלות מעיים דלקתיות זה קשה פי כמה. שלושה מומחים מייעצים מה כדאי לאכול, אילו תוספים מומלץ ליטול ומה עוד אפשר לעשות כדי להקל על הסימפטומים. כתבה ראשונה בסדרה

מה מיוחד בלהיות אישה עם מחלת מעיים? האם זה שונה מלהיות גבר עם מחלת מעי דלקתית ומדוע? לרגל חודש המודעות למחלות מעי דלקתיות, IBD – Inflammatory Bowel Disease, שהן המחלה ע"ש קרוהן ומחלת קוליטיס כיבית, בחרנו להתמקד בתחום שממעטים לדבר עליו – נשים עם מחלות מעי דלקתיות.

 

כתבה זו, הראשונה מבין שלוש כתבות, תתמקד בלהיות אישה בגיל הפוריות עם מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית.

 

בשנים האחרונות אנו עדים לשכיחות עולה של מחלות מעי דלקתיות – IBD - קרוהן וקוליטיס כיבית: הנתונים מדברים כיום על 1.5 מיליון חולים מאובחנים בארה"ב וכ- 2.2 מיליון באירופה. שיעור הגברים ונשים זהה.

 

אישה מחזיקה את הבטן (צילום: shutterstock)
חיים מלאי אתגר. אישה עם מחלת מעיים דלקתית(צילום: shutterstock)
 

כ-75% מחולי IBD מדווחים על השפעה ישירה של המחלה על איכות החיים שלהם ברמה החברתית, האישית, בעבודה ובתחומים נוספים של החיים.

 

מהם גורמי החיים המשפיעים על IBD? המחקרים מצביעים על שורה של גורמים, ביניהם רמות גבוהות של סטרס, היעדר תמיכה או הבנה חברתית, מספר גבוה יותר של התלקחויות, הגבלות תזונתיות שונות ועצם היותך אישה.

 

כי להיות אישה בעולם המודרני זה לא פשוט כשלעצמו. להיות אישה משמעו להתמודד עם נושאים מורכבים כמו דימוי עצמי, מיניות, המחזור החודשי, היריון ולידה בריאים, השינויים ההורמונליים במעגל החיים, סיכון לסרטן צוואר הרחם ועוד.

 

קראו עוד:

קרוהן וקוליטיס בנשים: זה גם משפיע על הפוריות

מדאיג: ישראל ראשונה בעולם בתחלואת קרוהן וקוליטיס

קרוהן וקוליטיס: המזון שמחריף הבעיה - וזה שמפחית

 

עכשיו הוסיפו לזה מחלה דלקתית בעלת אופי כרוני ברקע, ותקבלו חיים מלאי אתגר. כאישה בעלת מערכת עיכול רגישה וכמטפלת, למדתי שככל שיש לנו יותר ידע על סוגיה מסוימת, יותר קל לנו להתנהל בחוכמה. מתוך גישה זו נולדה סדרת כתבות זו.

 

בכתבה הראשונה נשפוך אור וניתן טיפים מעשיים בנושאים הבאים:

1. תזונה נכונה לאישה בגיל הפוריות עם מחלות מעיים.

2. טיפים להקלה על התופעות של המחזור החודשי עם המחלות מעיים - מהיבט תזונתי, בראייה של הרפואה הסינית ובהיבט של גוף-נפש.

 

מחלות מעיים בגיל ההתבגרות

לצערנו, מחלות קרוהן וקוליטיס הפכו להיות נפוצות גם בגיל הילדות והנערות המוקדמת. נוכחות של מחלת מעי דלקתית לא מאוזנת עלולה להשפיע על גיל הופעת המחזור החודשי אצל נערה. במקביל, דלקת כרונית עלולה לגרום לתת תזונה ולגרום לעיכוב בגדילה.

 

יחד עם זאת, המחקר והניסיון מראים שאם הנערה חיה רוב הזמן ברמיסיה (הפוגה של המחלה), לא צפויה כל השפעה של המחלה על הבריאות ההורמונלית שלה. לכן, השלב הראשון שיש לעשות כאשר נערה מאובחנת עם מחלת מעי דלקתית (בהמשך נקרא לה בשם מקוצר - IBD), הוא לוודא שכל מדדי הדלקת נכנסים לנורמה, ושהנערה אוכלת, מעכלת וסופגת כמות תקינה של התצרוכת הקלורית והחלבונית, וכן פירות וירקות החיוניים לאספקת ויטמינים ומינרלים הנדרשים לגדילה והתפתחות תקינים.

 

במידה שהדבר אינו מתאפשר – חשוב להשלים את החוסרים באמצעות מתן מזון רפואי נוזלי ותוספי מולטי ויטמינים ומינרלים המתאימים לגילה ולשלב פירות וירקות בתפריט (בהמשך נפרט כיצד עושים זאת גם במצבי שלשול).

 

גיל הפוריות

הניסיון בקליניקה והמחקרים של השנים האחרונות מראים שהשינויים ההורמונליים החלים בגוף האישה סביב המחזור החודשי משפיעים ומושפעים ממחלת מעיים. לדוגמא:

 

  • נשים עם קוליטיס דיווחו על החרפת כאבי הבטן ושלשולים בזמן הווסת.
  • נשים עם קרוהן מדווחות על השינויים לפני ובזמן הווסת.
  • כ-33% מהנשים מרגישות הקלה בסימפטומים עם הפסקת המחזור החודשי.

 

מדוע זה קורה ומה ניתן לעשות להקלה?

כאשר לא מתרחש היריון, הורמון הפרוסטגלנדין המופרש מהרחם, גורם להתכווצות השרירים החלקים ברחם ויש הפרשת דם מהרירית המעובה שנוצרה ברחם כל חודש בחודשו. בזמנים אלה נשים בגיל הפוריות מרגישות את כאבי הווסת. מאחר שמדובר בקרבה פיסית למעיים, אותו מנגנון מפעיל את תנועתיות השרירים החלקים של המעי ויכול לגרום ליותר שלשולים וכאבים.

 

מרק ירקות (צילום: shutterstock)
חלק מהתזונה היומית בימי הווסת. מרק ירקות(צילום: shutterstock)
 

כלומר, במצב של מחלת קרוהן או קוליטיס בלתי מאוזנת, התופעות של הסימפטומים לפני ובזמן המחזור החודשי עלולות להחריף. נשים רבות מודעות לתופעה אך מעולם לא קישרו בין שני המנגנונים. עצם הידיעה חשובה כדי להתכונן נפשית ופיסית לימי המחזור החודשי ולעבור אותו בצורה הטובה ביותר האפשרית.

 

תזונה מומלצת בימי הווסת

בימי המחזור החודשי מומלץ להקל על העיכול. לא כדאי להעמיס על המעי סיבים תזונתיים, לכן במידה שאת אוכלת פירות וירקות טריים, כדאי להמעיט בהם ולעבור ליותר ירקות מאודים / מבושלים, לפתן מפירות אהובים (תפוח או אגס) או פירות עם יותר סיבים מסיסים (כמו בננה, מלון, פפאיה).

 

כמו כן, כדאי להמעיט במזונות מגרים כמו קפה, מזון מתובל, חריף או מטוגן, וגם מזון המוגש בטמפרטורות קיצוניות - קר או חם מאוד. כמו כן, הרבה נשים שוכחות שבזמן הווסת הן מאבדות יותר נוזלים. אם זה מצטרף לשלשול, אובדן הנוזלים יהיה גדול עוד יותר. התוצאה – התייבשות, החמרה של כאבי ראש וחולשה.

 

לכן, חשוב להקפיד על שתייה מרובה. מה כדאי לשתות? כאמור, לא מים קרים, אלא יותר חליטות צמחים מרגיעות ופושרות כמו חליטת קמומיל, מרווה, פסיפלורה. כמה לשתות? כך שצבע השתן יהיה שקוף. זה המדד המדויק ביותר.

 

כיצד להכניס יותר פירות וירקות לתפריט במצב של שלשולים?

תסמין של שלשול הוא התסמין הנפוץ ביותר בהתלקחות של מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית. במצב של שלשול המעי אינו מסוגל לעכל כראוי מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו פירות וירקות. לכן, הייתה נפוצה הנטייה להמליץ על הימנעות מאכילת פירות וירקות בכלל, וטריים – בפרט.

 

בשנים האחרונות, ככל שהתרחב הידע על השפעת התזונה על דלקתיות במחלות מעיים, יצאה המלצה ברורה לכלול פירות וירקות בתזונה של חולי IBD. כמבון שההתאמה צריכה להיעשות בצורה אישית, אך אפשר לתת מספר טיפים כלליים:

 

• התעקשו לכלול לפחות ירקות מבושלים במרק כחלק מהתזונה היומית שלכם. הירקות שמתאימים לרוב: גזר, דלעת, דלורית, קישוא, זוקיני (מקולפים).

 

• אפשר לשים עלים ירוקים לקראת סוף הבישול וכך להנות מהמינרלים שיישארו במרק. לדוגמא, פטרוזיליה תתרום מינרלים חיוניים כמו סידן, מגזניום וברזל.

 

• פירות: ברוב המקרים ניתן להתחיל מפירות מבושלים / אפויים כמו תפוח עץ ואגס, ללא קליפה.

 

• בשלב הבא ניתן להכין מיץ מירקות טריים ולשתות אותו מסונן, בהדרגה. מיץ גזר, תפוח וחסה, לדוגמא, יתאימו בהחלט.

 

• מחית מפירות העשירים בסיבים מסיסים כמו בננה, למשל, מתקבלת לרוב טוב יותר מאכילת פרי לא טחון. אפשר להתחיל משייק בננה עם מים.

 

רפואה סינית לאישה בגיל הפוריות עם מחלת IBD

ודאי תשמחי לגלות שיש כמה דברים פשוטים וזמינים מעולם הרפואה הסינית שיכולים להקל עלייך במצב של כאבי ווסת המחמירים את כאבי הבטן ויציאות.

 

• תוסף כורכומין: מיצוי השורש הנפוץ והנחקר ביותר, שגם הוכח יעיל לאיזון הדלקת במחלות דלקתיות, הודגם כיעיל למיתון עוצמת כאבי המחזור והעצבנות שלפני הווסת: מחקר שבדק נטילה של 2 גרם תוסף כורכומין ליום במשך השבוע שלפני הווסת ו-3 ימים אחריה, במשך 3 חודשים, הדגים הורדת חומרת הסימפטומים מ-102 ל-42, בממוצע.

 

אישה מחייכת (צילום: shutterstock)
תרשו לעצמכן לנוח(צילום: shutterstock)
 

נקודות לשיכוך כאב: יש מספר נקודות מעולם השיאצו, שניתן לעסות באופן עצמאי במשך מספר דקות, מספר פעמים ביום, וכך להקל על הסבל. הנקודות הקלות ביותר לתפעול נמצאות במרווח בין הבוהן לאצבע, בכף היד ובגב כף הרגל.

 

"שיטות סבתא": עיסוי קל של הבטן סביב הטבור, כרית חמה ושמן מנטה להרפיית השרירים – עוזרים ויעילים במצבים אלה.

 

תוספי התזונה החיוניים לאישה עם מחלות מעיים בגיל הפוריות

על פי הנחיות קליניות שהתפרסמו ב-2017 לתזונה של חולי קרוהן וקוליטיס, חולי IBD צריכים לקבל תוסף תזונה של הויטמין B9 - החומצה הפולית. במיוחד מושם הדגש על אלה שמטופלים בתרופות מסוג סאלזופרין (רפסל, פנטסה, אסאקול) וכן מטוטרקסט.

 

להמלצה זו משמעות כפולה כאשר מדובר באישה בגיל הפוריות: משרד הבריאות הישראלי הוציא המלצה גורפת לנשים בגיל הפוריות ליטול תוסף של חומצה פולית. הסיבה – חומצה זו נמצאה כחיונית בבניית מערכת העצבים בעובר בימים הראשונים להיווצרותו ברחם. מחסור בחומצה פולית מקושר כיום לשורה של מומים מולדים, ולכן התיסוף שלה יכול למנוע עוגמת נפש ונכויות מולדות.

 

בקרב נשים בגיל הפוריות עם מחלת מעיים ברקע, המחסור בחומצה פולית עלול להיות אף חמור יותר: נמצא שכ-80% מחולי קרוהן וכ-54% מכלל חולי קוליטיס סובלים ממחסור בחומצה פולית, שלא תמיד נראה בבדיקות דם. שימוש בתרופות הנ"ל גורם למחסור נוסף, מאחר שמנגנון הפעולה של התרופות הללו מתערב במטבוליזם של חומצה פולית בגוף.

 

גם תרופות נפוצות נוספות, כמו אימורן ופורינטול, וכן תרופות סותרות חומצה, עלולות  ליצור מחסור נוסף ולהחמיר אנמיה, נשירת שיער, חולשה וחוסר ריכוז הנובעים ממחסור בוויטמין חיוני זה.

 

ויטמין B9 נמצא באופן טבעי בעלים ירוקים כמו כרוב, תרד, ברוקולי, וגם בקטניות ודגנים מלאים – מזונות שרוב האנשים עם מחלות מעיים לא מאוזנת נמנעים מלאכול (עקב ריכוז גבוה של סיבים תזונתיים המקשה על העיכול הרגיש).

 

המינון המומלץ של חומצה פולית לנוטלות תרופות מהסוגים שהוזכרו לעיל -1מ"ג ליום.

 

תוספי תזונה נוספים וחשובים לא פחות עבור נשים עם מחלת מעיים הם ויטמין B12, חומצות שומן מסוג אומגה-3 (לא בקוליטיס פעילה, מאחר שעלה חשד שעלול להחמיר שלשולים) וברזל עדין.

 

דבר הפסיכותרפיסט: המחזור החודשי אינו מחלה

עבור כל נערה, המעבר מנערות מוקדמת לגיל הפוריות מסמל את המעבר מילדות לנשיות והוא כרוך בשינויים רבים, פיזיים והורמונליים, אך גם שינויים חברתיים, רגשיים ונפשיים רבים. זהו שינוי גדול ומהותי שמתרחש בתקופה קצרה יחסית ומה שקורה במהלכו מעצב את תפיסת האישה את עצמה ואת הנשיות שלה לשנים קדימה. אם מתרחשת בשנים אלה טראומה גלויה או סמויה, ואם הטראומה לא עובדה ולא טופלה כראוי, היא עלולה להיות קשורה בהמשך להתפרצות של מחלת מעי דלקתית.

 

וכמו שאמרנו בתחילת הכתבה, לא קל להיות אישה בעת המודרנית, ופי כמה וכמה – להיות אישה עם מחלת מעי דלקתית. אנחנו מנסות להיות מושלמות ומשלמות על כך מחירים כבדים. אך אם נתחיל לאמץ את הגישה שאומרת שנשיות אינה תקלה והמחזור הנשי אינו מחלה, ייתכן שנרגיש נוח יותר וניתן מקום של כבוד לעונות החודש בגוף האישה.

 

המחזור הנשי לא מתחיל עם תחילת הווסת ומסתיים עם סיומה. המחזור הנשי הוא חלק מהמחזור הטבעי של הטבע כולו. כולנו כפופים לו ומרגישים אותו ברמה זו או אחרת. יום ולילה, שבוע, חודש, עונות השנה, גאות ושפל, חיים ומוות. אצל נשים זה מלווה בתופעות נראות לעין אבל אין מי שלא מושפע ממחזוריות החיים. החיים המודרניים מבקשים לנתק את האדם מהטבע על ידי יצירת אקלים קבוע ובלתי משתנה – תאורה, מזגנים, חללים סגורים. אבל באמת אנחנו מושפעים מאוד מהמחזוריות בטבע וגם לנו יש גאות ושפל.

 

לכן הטיפ מעולם המיינדפולנס (גישת טיפול והרגעת סטרס): להסכים להיות חלשה יותר בזמן הווסת. להקשיב לגוף, לתרגל נשימה ככלי להרגעה עצמית, לקחת יותר מנוחה ולאפשר לעצמך להירגע לתוך הזמן הזה. עצם הפסקת המלחמה במצב הזה מאפשרת הרפיה ואיתה – הרגשה טובה יותר.

 

בכתבה הבאה בסדרה ניתן דגש מיוחד לתסמונת הקדם וסתית – PMS ואנדומטריוזיס – תופעות שעלולות להחמיר את מחלת המעיים הדלקתית וכן תופעות של המעי הרגיש.

 

כותבי הכתבה: עדי זוסמן RD, תזונאית קלינית ומאמנת בריאות. אלון מאיה, מומחה לרפואה סינית בהתמחות למחלות מעיים. אמיר זמורה, פסיכותרפיסט - המרכז לבריאות מערכת העיכול "דרך הבטן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נושא שממעטים לדבר עליו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים