שתף קטע נבחר

תוכניות בנייה ישנות מאיימות על החופים: המפה המלאה

חוק החופים, האוסר על בנייה במרחק של עד 100 מטרים מהחוף, אינו כולל תוכניות בנייה שאושרו לפני שנת 2004. תוכניות רבות מבצת בצפון ועד אשקלון בדרום כבר אושרו בעבר, חלקן בתקופת המנדט הבריטי, והן עלולות לקבל היתרי בנייה ללא כל בחינה מחדש. הכנסת תסתום את הפירצה?

תוכניות בנייה ישנות מאיימות על חופי הים. הצעת החוק לתיקון חוק החופים, שנועדה למנוע מיזמים לממש תוכניות בנייה בחופי הים שאושרו לפנות עשרות שנים, תעלה בקרוב לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר מכן במליאת הכנסת. בארבע השנים האחרונות ניסו יוזמי ההצעה להעביר פעמיים את התיקון בוועדת השרים לענייני חקיקה - אך ללא הצלחה. לפני כשנה התקבלה החלטה על הקמת ועדה בינמשרדית לבחינת התיקון לחוק, לקראת הצעת חוק ממשלתית, אך דבר לא קרה והצעת החוק נותרה תקועה. כדי לתקן את החוק נפתחה עצומה באינטרנט בשם "מצילים את החופים".

 

תוכניות הבנייה הישנות המאיימות על חופי ישראל (איור: באדיבות
תוכניות הבנייה הישנות המאיימות על חופי ישראל. להגדלה לחצו על התמונה(איור: באדיבות "אדם טבע ודין")
 

 

 
כיום, החוק אינו חל על תוכניות שאושרו קודם לכניסתו לתוקף של חוק השמירה על הסביבה החופית מ-2004. החוק אוסר על בנייה בטווח של 100 מטר מקו המים ומגן למעשה על חופי הארץ. המשמעות היא שתוכניות בנייה שאושרו קודם לכניסתו לתוקף של החוק עדיין תקפות.

 

תוכניות רבות כבר אושרו, חלקן מתקופת המנדט הבריטי, והן עלולות לקבל היתרי בנייה ולצאת לפועל ללא כל בחינה מחדש אם הצעת החוק לא תאושר. כך, למשל, שלושה כפרי נופש מתוכננים להיבנות בחוף בצת, מלונות צפויים לקום בדיונות של דרום אשדוד, בנוסף קיימות תוכניות נוספות לתוספת למלונאות ומגורים סמוך לחוף בהרצליה וכן הקמת ארבעה מגדלים נוספים בחוף הכרמל בחיפה - שיכולים לשמש כדירות נופש.

 

בצפון נהריה קיימת תוכנית ישנה לבניית שני מלונות בני 10 קומות כל אחד על קו ה-100 מטרים, בניית 800 יחידות דיור מאחורי בתי המלון ועוד. התוכנית כבר יצאה לפועל והירוקים פועלים למנוע את המשכה. בקיסריה יש שתי תוכניות ישנות להקמת כפרי נופש ובבת ים ישנה תוכנית לבנייה של בתי מלון רבי קומות על החוף, חלקם אף בתחום ה-100 מטר מקו החוף. גם חוף נחשולים נמצא בסכנה, לאחר שבחופים היפיפיהם עשויים לקום שלושה כפרי נופש ויחידות דיור.

 

חוף נחשולים (צילום: ג'ורג' גינסברג)
חוף נחשולים. שלט שהוצב בחוף ב-2011(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

לאחרונה עלה לכותרות המאבק של תושבי הצפון על חוף דור, בעקבות המאבק באסדת הגז לוויתן. יש לציין כי על תוכניות כאלה, שאושרו לאחר 2004, התיקון לחוק לא יגן. התיקון לחוק ימנע את מימושן של תוכניות ישנות, שאילו היו מובאות היום לאישור לא היו מאשרים אותן. מדובר על כ-50 תוכניות שעלולות לפגוע בחופים.

 

בפועל, מדובר בהוראת שעה שאומרת שתוך שנתיים הוועדות המקומיות יעבירו לוועדות המחוזיות את תוכניות הבנייה בחופים. אלה יעברו לוולחו"ף לעיון מחדש ולאחר מכן הם יעברו שינויים על מנת לעמוד בחוק החופים. "יכול להיות שיוחלט לבטל לחלוטין את התוכנית", מסביר עו"ד עמית ברכה מנכ"ל 'אדם טבע ודין', "אנחנו מנסים להסביר, ואני חושב ששר התיירות מתחיל להבין, שהדבר משרת גם אותו. סוף סוף תהיה ודאות ולא יהיה מצב שבו יזם יבוא 30 שנה אחרי שהתוכנית שלו אושרה, ויתחיל מאבק, כמו בפלמחים". אם התוכניות יבוטלו בסופו של דבר היזמים אמורים לקבל פיצוי. "זה לעשות סדר לטובת הסביבה והיזמים".

 

שר האוצר משה כחלון והשר להגנת הסביבה זאב אלקין צפויים לתמוך בתיקון לחוק, אך שר התיירות יריב לוין הוא המכשול הגדול העומד בפני הירוקים. "השר יתנגד לכל חקיקה שתפגע בהקמת בתי מלון חדשים", נמסר מלשכתו. פירוש הדבר הוא שהשר לוין לא ייתן לתיקון לחוק לעבור ללא מאבק.

 

"הגיע הזמן לשים סוף להפקרות הבניה בחופים ולהעביר מסר ברור: חוף הים הוא לא נדל"ן", אמר ח"כ דב חנין, יוזם התיקון לחוק. "מעט החופים שנשארו לנו חייבים להישאר פתוחים לציבור הרחב. לא ייתכן שנאפשר לתוכניות ישנות מימי המנדט לגבור על הסטנדרט העדכני שהכנסת קבעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסברג
ארכיון
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים