שתף קטע נבחר

 

מאבק אוהלים נגד כפר נופש סמוך לחוף נחשולים

יותר מ-2,200 אזרחים כבר נרשמו בדף הפייסבוק שנפתח נגד בנייה סמוך לחוף הבתולי. במקביל, מתוכננים לקום באזור שני כפרי נופש נוספים, ובסך הכל עשויים להיבנות 1,500 יחידות דיור על שטח של 2.5 ק"מ בלבד. "הטבע שייך לכל העם"

מטיילים שיגיעו בעתיד הלא רחוק לחופים הפראיים והמפורצים שבאזור נחשולים - כפר דור, עלולים לגלות כי אין להם דרך להתקרב לרצועת החוף מבלי לשלם דמי כניסה. הסיבה: כ-1,500 יחידות נופש "ברמה גבוהה" מתוכננות לקום במרחב, ב-3 כפרי נופש: 500 יחידות בכפר נופש דור, 500 בכפר נופש קיבוץ נחשולים וכן 500 בכפר נופש נחשולים, כולן ברצועה ששטחה 2.5 ק"מ לכל היותר. 

 

בונים על החופים - לא רק בנחשולים:

 

התוכנית לכפר הנופש נחשולים הופקדה ביום חמישי האחרון להתנגדויות הציבור, ושלטים שצצו על החוף הצפוני הודיעו כי לציבור יש 60 יום להגיש את התנגדותם. הדבר הניע את לירונה ארד, תושבת האזור, לצאת למאבק. היא הקימה קבוצת מחאה בפייסבוק בשם "מצילים את חוף נחשולים", הכוללת כבר למעלה מ-2,200 חברים. רבים מהם מתכוונים להקים בחמישי הקרוב מאהל מחאה על החוף. 

 

השלט שהוצב בחוף (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
השלט שהוצב בחוף(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

"כבר ביום שישי בבוקר כתבתי פוסט בנושא", מספרת ארד בת ה-33. "בתוך שעות ספורות קיבלתי תגובות מכל הארץ. אחד מהמגיבים היה גיל ששון, שהיה פעיל סביבתי במאבק בפלמחים, ויחד פתחנו את דף המחאה הרשמי. מדובר ברצועת חוף בתולית ויפיפיה, שכמו יד אלוהים עשתה אותה. בתור אדם פרטי אני מזועזעת שרוצים בכלל לבנות פה". גם ארגון אדם טבע ודין הצטרף למאבק והודיע כי יגיש התנגדות לתוכנית.

 

מי רוצה אנטליה?

תוכנית כפר נופש נחשולים עתידה להשתרע על שטח של 190 דונם מצפון לקיבוץ, בסמוך לגן הלאומי תל דור. את התוכנית יזם מינהל מקרקעי ישראל בשטח שחוכר הקיבוץ. התוכנית זכתה בעבר להתנגדות נחרצת מצד ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה, מחשש לפגיעה מיותרת בטבע, ונדחתה בוועדה לנושאים תכנוניים עקרוניים (הוולנת"ע). עם זאת, המועצה הארצית לתכנון ובנייה הפכה את ההחלטה ואישרה את התוכנית לפני כחצי שנה. 

 

התוכנית חלה על השטח של בריכות הדגים שממזרח לחוף, מעבר לקו ה-300 מטר מהים, כלומר מחוץ לשטח ה"סביבה החופית" כפי שמגדיר החוק. משום כך היא לא נדרשה לאישור מיוחד של הולחו"ף (הוועדה לשימור על הסביבה החופית). עם זאת, היא מצטרפת לשתי התוכניות הנוספות שמתקדמות במוסדות התכנון ושכולן יחד עלולות לשנות לעד את אופיה של רצועת החוף.

 

אזור חוף דור-נחשולים מיועד על פי תוכניות שאושרו בעבר לפיתוח תיירותי. סקר שערך המשרד להגנת הסביבה ושבחן את יכולת העמידה של השטח על פי צפיפות הבנייה המתוכננת, העלה כי ניתן לבנות את כמות יחידות נופש המתוכננת בשטח. 

במשרד גם מדגישים כי התוכנית אושרה לאחר ביצוע סקרי השפעה סביבתית ולאחר ששונתה בהתאם לדרישותיו.

 

אבל את יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין, זה לא מנחם. היא מסבירה ל-ynet שלמרות שהתוכנית אינה צמודה לקו החוף וחוק החופים אינו חל עליה, הרי שהפגיעה הפוטנציאלית השלילית לסביבה גדולה מאוד. "לתוכנית יש השפעה מעבר לגבולות שלה, מכיוון שהיא כוללת פיתוח אינטנסיבי במקום שהיה בלתי מפותח", הסבירה.

 

לדברי דורי, "זה אזור כפרי וטבעי מאוד, ואין ספק שכפר נופש במקום ישנה אותו ויהפוך אותו למסחרי לעומת היום". דורי גם מוסיפה כי בשטח החקלאי של בריכות הדגים, שעליו חלה התוכנית, התפתח פארק קינון לציפורים. "השטח הזה צריך להישאר לדעתנו פתוח", אמרה. "בנייה תשפיע על החוף, על הגן הלאומי הסמוך ועל כל אופי האזור".

 

צילום: דן חמיצר

 

 

בחברה להגנת הטבע התנגדו לאישור התוכנית במועצה הארצית ודרשו לקדם תוכנית כוללת לאזור, אולם עמדת הארגון נדחתה. "הטריד אותנו שיש עומס גדול של פיתוח בכל האזור. בסוף נקבל אנטליה על חוף הים", אמרה ל-ynet איריס האן מהחברה להגנת הטבע. "לצערי, הצעתנו לא התקבלה והתוכנית אושרה כמות שהיא. התוכניות האלה ישפיעו למשך עשרות אם לא מאות שנים, ונכון להמתין רגע ולעשות בדיקה כוללת לאזור. אולי במסגרת התנגדויות התושבים זה יתאפשר".

 

הכניסה רק לבעלי הממון

שני כפרי הנופש הנוספים המתוכננים באזור, שנמצא בשטחה של מועצה אזורית חוף הכרמל, עתידים להרחיב את אלה שכבר קיימים בקיבוץ נחשולים ובחוף דור. את כפר הנופש המתוכנן בקיבוץ יזם הקיבוץ וגם הוא מתוכנן מחוץ לשטח שמוגדר כ"סביבה חופית".

 

התוכנית של כפר הנופש דור לעומת זאת, כן נמצאת בטווח ה-300 מטר מקו החוף ועברה אישור של הולחו"ף. כפר הנופש הזה עתיד להשתרע על שטח של 257 דונם, בשלושה מתחמי תיירות הכוללים מלון נופש, כפר נופש ברמה של 5 כוכבים ושטח לקמפינג שיאפשר לינת לילה באוהלים. התוכנית נמצאת בשלב תיקונים לפני הפקדה.

 

מאבקי חופים גם בכנרת:

 

כל המלונות באזור מתוכננים להיבנות ברמה גבוהה, במטרה לספק שירותים ותנאים הדומים לאילת. דורי מדגישה כי הדבר מלמד שהם מיועדים ל"בעלי הממון", זאת להבדיל מהמצב היום, בו יש למטיילים גישה חופשית לשטח. ד"ר אודי גלילי, חבר בעמותת כחול-ירוק הפעילה באזור, מצטרף לביקורת ומזהיר, כי לא רחוק היום בו אי אפשר יהיה להיכנס לחופים הללו  בלי לשלם בכניסה.

 

"לכל הישובים על קו החוף באזור יש תוכניות לפיתוח ולמלונאות. בפועל, הולכת ונוצרת מציאות, לפיה לאורך כל רצועת דור-נחשולים-הבונים, לא תהיה כניסה חופשית לציבור", הוא מזהיר. "זה אזור מאוד ייחודי וחשוב לשמור על האינטרסים של הציבור בו, אבל כולם לוטשים אליו עיניים ורוצים לסגור אותו ולגבות כסף".  

 

גלילי היה שותף לדיונים בולחו"ף סביב הקמת כפר הנופש בחוף דור. הוא מספר שהתוכנית שופרה באופן ניכר בוועדה, בין השאר בשימור מבנה היסטורי שריחפה עליו סכנת הריסה ודאגה לדייגים במקום. "להגיד שזה החלום הרטוב של חלקנו? לא בדיוק", הוא אומר. "אבל ניסינו לדאוג לאינטרסים של הציבור ושתישמר גישה, למרות שלצערי גם זה עתיד להיות בתשלום".

 

גלילי, ארכיאולוג במקצועו, מזכיר כי לאזור יש חשיבות ערכית לא רק מבחינה סביבתית ונופית, אלא גם מבחינה ארכיאולוגית. "מדובר באחד האזורים היותר אטרקטיביים בארץ, עם עשרות ספינות טרופות", הוא אומר. "חשוב גם לשמר את המסורת של דיג באזור. אנו רואים בדייגים של טנטורה חלק מהערך המוסף של המקום מבחינה תיירותית, ומעוניינים לשמר את המורשת הזו".

 

תל דור. עתיקות מתחת למים (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
תל דור. עתיקות מתחת למים(צילום: באדיבות Lowshot)

 

ארד, יוזמת הקבוצה בפייסבוק, לא מתכוונת לוותר בקלות. "מספיק למכור את נכסי הטבע של הציבור ליזמים ולאנשי הון. הטבע שייך לכל העם ולכל הציבור וצריך לשמור עליו ככה", היא אומרת, "המאבקים נגד תוכניות בנייה בחופים אינם מסתיימים בנחשולים. יש עוד הרבה מאבקים על פיסת הים הקטנה של מדינת ישראל". ארד קוראת לציבור להצטרף למאהל שיוקם בסוף השבוע ומסכמת: "אם באפשרותי לעצור את זה אעשה זאת, ואני מקווה שלא אעשה את זה לבד, אלא שיתגייסו אלפים, רק יחד נוכל לעצור את התוכנית".

 

תגובות 

ממנהל מקרקעי ישראל נמסר: "תכנון כפר הנופש על ידי המנהל החל לפני כעשור, על מקרקעין שהושבו למדינה במסגרת הסדר הקיבוצים באותה עת, ושימשו קודם לכן לבריכות דגים. איתור שטחי ההשבה נעשה על ידי מנהל התכנון במשרד הפנים, מתוך ראיה עתידית של תכנון מתחמים אלו על ידי המדינה ושיווקם.

 

"התכנון תואם את תוכנית המתאר המחוזית של מחוז חיפה ונעשה בליוויי ובתאום עם הוועדה המחוזית, המשרד להגנת הסביבה, משרד התיירות, וכן עם רשות הטבע והגנים לעניין שמורת תל דור. למען הסר ספק, התוכנית אינה חלה על השמורה או פוגעת בה או בחלקים ממנה, כמו גם, מרוחקת למעלה מ-300 מטר מקו החוף, היינו מחוץ לסביבה החופית, ואינה חוסמת את הגישה לחו"ף.

 

במינהל מוסיפים, כי "סקר כלכלי שנערך במהלך תכנון התוכנית, מצא כי במרחב שבין קיסריה לעתלית קיים פוטנצאיל תיירותי רב, כי באזור ישנו עודף ביקוש לאכסון מלונאי, וכי יש מקום לכל כפרי נופש אלו.  בנוסף לכך, נערך סקר כושר נשיאה לפיתוח תיירותי עתידי בדור-נחשוליםף על פיו ניתן להקים באזור את שלושת כפרי הנופש מבחינה פיזית וסביבתית".

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "אזור חוף דור-נחשולים, מהווה על פי תכניות מתאר שונות שאושרו בעבר מוקד מרכזי של נופש באזור רצועת חוף הכרמל. עמדת המשרד היא, כי נכון לפתח את האזור, רק בתחום זה, לעומת אזורים אחרים בחוף הכרמל כגון: חוף הבונים, שם המשרד מתנגד לפיתוח.

 

"שתי התכניות (מתוך שלוש) בחופים דור -נחשולים אושרו על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לאחר ביצוע סקרי השפעה סביבתית ולאחר שכל דרישות המשרד להגנת הסביבה לביצוע שינויים הוטמעו בהן. בנוסף, לדרישת המשרד נערך סקר כושר נשיאה אשר בחן את יכולת העמידה של השטח על פי צפיפות הבניה ואיתור אזורים רגישים אקולוגית, שהוצאו מן התוכנית בעקבות דרישת המשרד.

 

"יתר על כן, במסגרת הדיון בתכנית בוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף) הוטמעו בתכנית שיפורים נוספים על פי דרישות המשרד, לשם שמירה על מערכות אקולוגיות הקיימות באזור. התכנית כוללת בחלקה הסדרה של לינת שטח ו"קמפינג", שנעשים כיום ממילא בצורה בלתי מוסדרת בחופים שונים וגורמים לפגיעה סביבתית, בגלל מחסור בתשתית תיירותית. המשרד להגנת הסביבה סבור, כי התוכניות נותנות מענה לצרכים החברתיים והכלכליים לנופש חופי תוך שמירה טובה על עקרונות שמירת הסביבה החופית".

 

גם ברשות הטבע והגנים מציינים כי הם תומכים בתוכנית: "במשרד להגנת הסביבה הוכן תסקיר סביבתי שאישר את כושר הנשיאה של האזור. הפיתוח באזור מתאים לפיתוח של מוקדי תיירות ותואם את עמדתנו לפיה עדיף לפתח מוקדים קיימים, ולהשאיר את שאר החופים פתוחים". ברשות מוסיפים, כי התוכניות הללו יאפשרו גם "לתקן נזקי עבר ולפנות מבנים מהחוף".

 

ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, כרמל סלע מסר: "חוף הכרמל הינו אזור אטרקטיבי במיוחד מבחינת פוטנציאל התיירות הטמון בו, אך עד כה בעל היצע מוגבל של מקומות לינה, הן בהיבט האיכותי והן בהיבט הכמותי. בשנתיים האחרונות, מקדמת המועצה תכנית אב לתיירות אשר תוביל את האזור להיות עוגן תיירותי משמעותי לאזורינו ולמדינת ישראל כולה.

 

"בשנים האחרונות קידם מינהל מקרקעי ישראל תכנית להקמת כפר נופש בהיקף של 500 יחידות אירוח מצפון לקיבוץ נחשולים. תכנית זו מצטרפת לתכניות נוספות להקמת בתי מלון וכפרי נופש באזור. היות שהאזור הינו בעל ערכי טבע והיסטוריה מהחשובים בארץ, ערך צוות התכנון הערכה של כושר הנשיאה כמענה לצורך במציאת נקודות האיזון בין הפוטנציאל לפיתוח לבין הרצון לשימור ושמירה על הסביבה החופית.

 

"מסקנות והמלצות התסקירים נלקחו בחשבון והוטמעו בתכנית. חשוב להבין כי יחידות הנופש לא יקומו על חוף הים והם עתידות להיבנות בסמוך לבריכות הדיג של קיבוץ נחשולים וסמוך למסילת הרכבת, מעבר לתחום הסביבה החופית. היבט נוסף וחשוב הוא הפן הכלכלי - הפרויקט יוסיף מגוון מקורות תעסוקה לתושבי האזור והצפי שיגדיל את כמות המשרות לכ-1,000 איש.

 

"לאחר כברת דרך ארוכת שנים, אישרה לאחרונה המועצה הארצית את התכנית, אשר יש בה בשורה גדולה לתחילת קידומו של האזור ומיתוגו כעוגן תיירותי. מעתה, תושבי מדינת ישראל לא ייאלצו עוד לחפש אלטרנטיבות מעבר לים כגון, גאורגיה, אנטליה, קפריסין ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארד והשלט שהוצב בחוף נחשולים
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים