שתף קטע נבחר

תאהבו אותם (או לא): יהודי ארה"ב הם המשפחה שלנו

שליש משופטי בית המשפט העליון האמריקני הם יהודים, אף שבאוכלוסייה הם מהווים פחות מ-2%, ו-6% מבית הנבחרים יהודים. יהדות ארה"ב משפיעה בכל תחום - אך המצב שבו חצי אומה (פה, בישראל) לא יודעת מאומה אודות חציה השני הוא בעייתי, ועלול להוביל לקרע

  (צילום: גטי, רפי דלויה)
מה הקשר? יש קשר(צילום: גטי, רפי דלויה)

 

מילטון פרידמן הוא אחד הכלכלנים המשפיעים של המאה שעברה, וזכייתו בפרס נובל בשנת 1976 גרמה לעורכי העיתונים בישראל לפרגן למי שנולד למשפחה יהודית שהיגרה לארצות הברית מהונגריה. כשהמתעמלת אלי רייזמן זכתה במדליה אולימפית, לאחר שפיזזה לצלילי "הבה נגילה", רבים נמלאו גאווה. העובדה שברגע הזכייה הושמע ההמנון של ארצות הברית לא הפריע לישראלים בסעודות השבת ולעורכי מדורי הספורט לומר בהחלטיות: היא יהודייה, והיא אחת משלנו.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

מאז שנת 2006 מצוין חודש מאי כחודש המורשת היהודית בארה"ב, בדומה לחודשים המוקדשים למורשת של השחורים, ההיספאנים וקבוצות נוספות. מניו-יורק ללוס-אנג'לס, לומדים אמריקנים על התרומה הייחודית של הקהילה היהודית לחברה שבה הם חיים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

חודש המורשת היהודית שמסתיים אגב היום (ה', 31/5) מוזכר מעט בישראל – אבל הוא הזדמנות להיזכר בתרומה הייחודית של המשפחה הקרובה-רחוקה שלנו למדינה החזקה בעולם. ישנם בין 5.5 ל-6.5 מיליון יהודים בארה"ב, המהווים פחות מ-2% מאוכלוסיית המדינה. למרות זאת, בעשייה ובשיח הציבורי הם תרמו – וממשיכים לתרום – הרבה מעבר לחלקם היחסי באוכלוסייה.

 

בצמרת השלטון

בשנת 1916 היה לואיס ברנדייס לשופט היהודי הראשון שמונה לבית המשפט העליון, וכיום שליש מבית המשפט העליון הפדראלי של ארה"ב מורכב מיהודים (3 מתוך 9!) לא רק בעולם המשפט, גם בפוליטיקה יש ייצוג גבוה למדי לציבור היהודי. בשנת 2017 היו כמעט 6% מבית הנבחרים האמריקני יהודים (ייצוג הגדול פי-שלושה מחלקם של היהודים באוכלוסייה הכללית), כאשר 28 מהם ייצגו את המפלגה הדמוקרטית ושניים את המפלגה הרפובליקנית.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בשנת 2000 היה הסנאטור ג'ו ליברמן ליהודי הראשון שמועמד לתפקיד סגן הנשיא, ובנו החורג הוסמך לרבנות בישראל. כיום, מנהיג המפלגה הדמוקרטית בסנאט (אחד התפקידים החשובים והחזקים שיש) הוא צ'אק שומר – קרוב משפחתה של השחקנית והקומיקאית היהודייה, איימי שומר.

 

יהודי ארה"ב התברגו לא רק בתפקידים ציבוריים. אחת מאגדות הספורט החשובות ביותר בתרבות האמריקנית היא דמותו של סנדי קופקס, מגיש בייסבול שהיה לאדם הצעיר ביותר בהיכל התהילה של ענף הספורט. בנוסף לשיאים שקבע כספורטאי, הוא זכור לעד כשחקן שהחליט לוותר על המשחק הראשון בסדרת הגמר של 1965 – מכיוון שהמשחק חל ביום כיפור. קבוצתו הפסידה באותו יום, אבל לבסוף ניצחה 4:3 בסדרה וזכתה בתואר.

 

יהודים היו מעורבים גם ביצירת חלק לא קטן מהמותגים שאנחנו מכירים כמייצגים של תרבות הפנאי האמריקנית, כולל מותג הג'ינס LEVIS שפותח על ידי לוי שטראוס, בובת הברבי שהומצאה על ידי רות האנדלר ומותג הקוסמטיקה של אסתי לאודר.

 

הם המשפחה שלנו

בעולם הרפואה, ד"ר גרטווד אליאון זכתה בנובל בשנת 1988 על הטיפולים שגילתה לילדים חולי לוקמיה, וד"ר גונאס סאלק פיתח את התרופה היעילה הראשונה למחלת הפוליו. היה אפשר לדבר גם על הרב אברהם יהושע השל, שצעד יד ביד עם מרתין לות'ר קינג במאבק למען זכויות הקהילה האפרו-אמריקנית, או על אושיות התרבות ג׳רי סיינפלד וברברה סטרייסנד.  

 

 

די ברשימה המאוד חלקית הזו כדי להמחיש את ההשפעה הרבה שהיו ליהודי ארה"ב על עיצוב מדינתם לאורך השנים. הם תרמו לפיתוח הכלכלי, הפוליטי והתרבותי של ארצם – ומתוך כך השפיעו עלינו ועל שאר העולם. מילטון ורייזמן מייצגים שני סיפורים כמעט הפוכים של חוויה יהודית בארה"ב, ולמרות השוני שניהם חודרים ללב הישראליות בזכות ההזדהות הבסיסית שאנו חשים עם יהודים באשר הם. כי אנחנו משפחה.

 

לצערי, למרות היותנו משפחה, רבים בארץ לא רואים כך את המצב. עבורם יהודי ארצות הברית הם במקרה הטוב אנשים שתורמים כסף, ולכן השקעה כדאית, ובמקרה הפחות טוב – "עוכרי ישראל" שנטשו את הציונות ואת בני עמם. האמת, כמובן, רחוקה מתמונה פשטנית זו ומורכבת הרבה יותר.

 

יהודי ארה"ב – כמו גם יהודי צרפת, אוקראינה ושאר העולם – הם בראש ובראשונה המשפחה שלנו. בלי קשר למיקום הגיאוגרפי שלנו, יום כיפור מצוין כיום חשבון נפש וליל הסדר נחוג כזמן משפחתי איכותי שבו אנו מספרים אודות העבר של עמנו. ההבנה הזו היא-היא הסיבה שמדינת ישראל צריכה להשקיע בקהילות התפוצות והסיבה שכל יהודי זכאי לעלות לארץ ולקבל אזרחות אם רק יחפוץ בכך.

 

זיקה מלידה

בדיחה ישנה אומרת שכאשר ישראלי ויהודי נפגשים בתל אביב הם מדברים על ישראל, וכשהם נפגשים בניו-יורק הם מדברים על ישראל. הגיע הזמן להוסיף רובד נוסף לשיח. יש בינינו זיקה מלידה, וחשוב שמערכת היחסים תהיה דו-סטרית. עלינו לעודד את מערכת החינוך ללמד אודות יהודי התפוצות לא רק כשמות של מקומות שחרבו במהלך ההיסטוריה, אלא גם כקהילות חיות ורלוונטיות. הפקולטות למדעי הרוח והחברה צריכות לעודד מחקרים על הקהילות בעולם ועל מערכת היחסים שלהם עם ישראל והחברה הישראלית.

 

המצב שבו חצי אומה לא יודעת אודות חציה השני הוא בעייתי, ויכול אף להוביל לקרע שאיננו ניתן לאיחוי. אני מאמינה שחשוב לשמור על העם היהודי ועל מדינת ישראל כמדינת העם היהודי, ולראות חשיבות אסטרטגית בקהילות היהודית והישראלית מחוץ לישראל. אבל אמונה ורצון טוב לא יבטיחו שנצליח במשימה. כדי לעשות זאת, עלינו להודות בכך שאנחנו לא מכירים את אחינו ואחיותינו היהודיים – וללמוד עליהם

 

  • שירה רודרמן היא מנכ״לית קרן משפחת רודרמן הפועלת לחיזוק הקשר בין ישראל ליהדות ארה״ב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנה נודלמן פאוסט
שירה רודרמן
צילום: חנה נודלמן פאוסט
מומלצים