שתף קטע נבחר

מלחמת הסחר: מקרון אמר לטראמפ שהמכסים לא-חוקיים

נשיא צרפת שוחח בטלפון עם נשיא ארה"ב ותקף בחריפות את הטלת המכסים על פלדה ואלומיניום. האיחוד האירופי מתכנן צעדי נגד ויטיל כנראה מכסים על פלדה ומוצרי מזון אמריקניים

 

נשיא ארה
טראמפ ומקרון בבית הלבן בחודש אפריל(צילום: EPA)
 

באירופה הגיבו בזעם להחלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להטיל מכסים בשיעור של 25 אחוזים על פלדה ו-10 אחוזים על אלומיניום. נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח היום (ו') עם הנשיא טראמפ, ואמר לו שהטלת המכסים הייתה "שגויה ולא-חוקית". האיחוד האירופי מתכנן צעדי נגד - מכסים יוטלו בשבועות הקרובים על פלדה ועל מוצרי מזון אמריקניים. מקרון אמר שצעדים "נחושים" אלו יהיה "מידתיים" ויעלו בקנה אחד עם הוראות ארגון הסחר העולמי.

 

החלטת טראמפ להטיל את המכסים התקבלה למרות ניסיון של הרגע האחרון בשיחות בפריז להגיע להסכם שימנע מלחמת סחר. המכסים נכנסו לתוקף היום, ולטענת הנשיא האמריקני הם הכרחיים להגנת תעשיית האלומיניום והפלדה האמריקנית - החיונית לביטחון הלאומי.

 

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון דונלד טראמפ (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, אמר שהאיחוד האירופי צפוי לנקוט צעדים שישפיעו על יבוא סחורות מארה"ב בהיקף של 7.5 מיליארד דולר: "ארה"ב לא מותירה לנו ברירה אלא להמשיך ביישוב הסכסוך בארגון הסחר העולמי ולהטיל מכסים על כמה מהסחורות המיובאות מארה"ב", אמר. לפי המסתמן, אירופה תטיל מכסים בשיעור של 25 אחוזים על אופנועים, ג'ינסים, סיגריות, חמאת בוטנים ומיץ חמוציות.


ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר אתמול לכתבים באוטווה: "אני רוצה להיות ברור - המכסים הללו לחלוטין בלתי מקובלים. עלינו להאמין שבשלב מסוים, ההיגיון ינצח, אך איננו רואים כל סימן לכך היום". קנדה מתכננת להטיל מכסים בשיעור של 25 אחוזים על יבוא בהיקף של 13 מיליארד דולר מארצות הברית. המהלך הזה יפגע ביבוא הפלדה מארצות הברית, וגם ביבוא מוצרי חלב, וויסקי וקפה. גם מקסיקו מתכוונת להטיל מכסים על פלדה, בשר חזיר, תפוחי עץ, ענבים וגבינה מארה"ב.

  

טראמפ ספג אש גם במגרשו הביתי. יו"ר בית הנבחרים, פול ראיין הרפובליקני, אמר כי הצעד הנוכחי פוגע בבעלות הברית של ארה"ב, "בשעה שאנחנו צריכים לפעול איתם ביחס לשיטות הסחר הלא-הוגנות של מדינות כמו סין".

 

"ברגע האמת האיחוד האירופי מאוחד"

השר הצרפתי ז'אן בטיסט לה-מואן אמר בתגובה להודעה הרשמית של ארה"ב: "צרפת והאיחוד האירופי נערכים לנקוט אמצעי ביטחון וצעדי נגד משום שלא נאפשר למהלכים לא מוצדקים ולא צודקים לעבור ללא תגובה. אני שמח שברגע האמת הזה האיחוד האירופי מאוחד".

 

עוזר לנשיא צרפת עמנואל מקרון מסר כי פריז דנה עם גרמניה ועם הרשויות האירופיות ב"תגובה תקיפה ואחידה" על ההחלטה. הוא אמר לסוכנות הידיעות AP כי צרפת "מגויסת מאוד" לגיבוש התגובה, אך סירב לפרט. בביקורו בוושינגטון בחודש שעבר ניסה מקרון לשכנע את טראמפ שלא להטיל את המכסים.

 

גם בריטניה מסרה כי היא "מאוכזבת עמוקות" מההחלטה האמריקנית. הממשלה בלונדון הדגישה כי "בריטניה ומדינות אחרות באיחוד האירופי הן בעלות ברית קרובות של ארה"ב וצריכות לקבלה פטור קבוע ומלא מהמכסים". בהודעתה מסרה ממשלת בריטניה כי הבהירה היטב לממשל האמריקני בדרגים הגבוהים ביותר מהי החשיבות של ייצוא הפלדה והאלומיניום לעסקים בבריטניה ולתוכניות הגנה.

 

הבריטים מסרו כי יעבדו בשיתוף עם האיחוד האירופי ועם הממשל האמריקני כדי להשיג פטור קבוע. בריטניה, נזכיר, הצביעה לפני כשנתיים במשאל עם בעד פרישה מהאיחוד האירופי, אבל היא תישאר חברה בו עד 29 במרץ 2019.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ ומקרון. ארכיון
צילום: AP
מומלצים