שתף קטע נבחר

יובש בעיניים: איך לעצור את התופעה שעלולה לפגוע בראייה

עשרות אלפי ישראלים סובלים מיובש בעיניים, תופעה הגורמת לא רק לתחושת צריבה, אלא גם לפגיעה בראייה. דרכי אבחון חדשות מאפשרות במרבית המקרים זיהוי מוקדם של המחלה וטיפול יעיל

 

 

אם אתם סובלים מיובש בעיניים ומטפטפים ללא הרף תחליפי דמעות, אתם לא לבד: עשרות אלפי ישראלים סובלים מהתופעה שמשבשת משמעותית את איכות החיים וגם פוגעת בראייה. דרכי אבחון חדשות מאפשרות זיהוי מוקדם של המחלה הכרונית וטיפול יעיל. מה הם הסימנים לתופעה, האם תחליפי דמעות ממכרים, מי בסיכון מוגבר ומה הטיפולים האפשריים? יחד עם פרופ' דוד צדוק, מנהל מחלקת עיניים ומרפאת היובש במרכז הרפואי שערי צדק - הנה כל התשובות לכל השאלות: 

 

מה שכיחות תופעת היובש בעיניים?

על פי הספרות הרפואית, שכיחות היובש נעה בין 10 ל־30 אחוז מהאוכלוסייה המבוגרת. היובש שכיח יותר בנשים מבוגרות בגיל הבלות, אבל הוא עלול להופיע בכל גיל, כולל בילדים.

  

מי נמצא בסיכון מוגבר לסבול מיובש בעיניים?

הנוטלים תרופות פסיכיאטריות, תרופות להורדת לחץ דם, טיפות לגלאוקומה, תרופות אנטיהיסטמיניות לאלרגיה, מעשנים, אלה המרבים בעבודה ממושכת מול מסכים (בשל היעדר המצמוץ בעיניים), תזונה עתירת אומגה 6 המצוי בבשר אדום ובגבינות קשות, החולים במחלות אוטואימוניות ובהן מחלת סיוגרן הגורמת ליובש בריריות.

 

תופעה שעשרות אלפים בישראל סובלים ממנה. יובש בעיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעה שעשרות אלפים בישראל סובלים ממנה. יובש בעיניים(צילום: shutterstock)
 

שני גורמי סיכון שכיחים נוספים לתופעת היובש, כוללים עדשות מגע וניתוחי לייזר להסרת משקפיים. הניתוח הישן שבו משויפת הקרנית, גורם גם לפגיעה בקצות העצבים בקרנית, מה שעלול להתלוות לתופעת יובש הנמשכת פרק זמן. בניתוח מסוג לאסיק, שבו חותכים את הקרנית באמצעות סכין או מכשיר לייזר קודם לשיוף הקרנית, גורם החיתוך לפגיעה בעצבים החודרים לקרנית בשכבות העמוקות. התוצאה היא יובש ממושך יותר לאורך זמן. גם עדשות מגע תורמות ליובש כשהן גורמות לתהליך דלקתי קל וכרוני של פני שטח העין. התוצאה היא פגיעה בעצבוב ובהפרשת הדמעות.

 

קראו עוד בנושא:

מחקר: זה מה שאתם צריכים לאכול כדי לשמור על עיניים בריאות

איך סוכרת משפיעה על בריאות העיניים?

עיניים בריאות: נזקים לעפעפיים והטיפול המתאים

 

כיצד מאבחנים יובש בעיניים?

האבחון מתחיל בתלונות המטופל. לרוב, מי שסובל מיובש בעיניים יתלונן על גרד, צריבה, טשטוש ראייה, אי־נוחות בעיניים או כבדות בעיניים, קושי בקריאה לאורך זמן, והתסמינים מוחמרים לאורך היום ככל שהשעות מתקדמות. בשעות הבוקר מתלוננים הסובלים על דמעת כאשר רוח קרירה נושבת לכיוון העיניים.

 

השלב הבא באבחון כולל בדיקת עיניים, באמצעות מנורת סדק (Slit lamp) הבוחנת את מבנה העין וחלקיה, כמו גם את הריסים, העפעפיים ובלוטות הדמעות. במנורת הסדק בוחנים את העפעפיים, את המצמוץ, דלקות לאורך הריסים או שורשיהם, ודלקת בבלוטות החלב המפרישות שומן שהוא חלק בלתי נפרד מהדמעות. אחר כך בודק הרופא את העין עצמה, ואת כמות הדמעות על פני שטח העין.

 

אמצעי הדמיה נוספים מעריכים בצורה מדויקת את הפרשת הדמעות ואיכותן: ניתן לצבוע את הדמעות ולהביט בהן באמצעות מנורת הסדק. הצביעה מאפשרת להעריך את מהירות שבירת הדמעות על פני שטח העין, או פצעונים על גבי הקרנית המהווים אינדיקציה ליובש מתקדם. צביעה בצבע ירוק מאפשרת לנו להבחין בפגיעה בלחמית כתוצאה מחסר בחלק הרירי שנמצא בדמעות. בעיה במרכיב הרירי מונעת מהדמעות להיצמד היטב לקרנית, מה שמוביל ליובש. אמצעי הדמיה חדישים יותר מאפשרים להעריך את כמות המלח בדמעות, עובי שכבת השומן בהן, כמות הדמעות והימצאות חומרים דלקתיים בנוזל הדמעות.

 

מהם הטיפולים?

תחליפי דמעות ללא חומר משמר: תחליפי הדמעות כלל אינם דומים לדמעות, בניגוד לשמם. מדובר במים ובהם מעט מאוד מלח, חלקם מכילים גם חומצה היאלורונית המתאדה פחות מהר, אך מנגד מטשטשת מעט את הראייה. השימוש בתחליפי דמעות הוא לפי הצורך, ובניגוד למיתוס - הם אינם גורמים ל"התמכרות" של העין ואינם מחמירים את התופעה.

 

עלולות לגרום ליובש. עדשות מגע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלולות לגרום ליובש. עדשות מגע(צילום: shutterstock)

טיפות סרום: שיטת טיפול חדשה המבוצעת במספר בתי חולים. בשיטה זו נלקח דם מהמטופל ומועבר באמצעות מכשיר צנטריפוגה המפריד בין שכבות הדם. לאחר הפרדה זו, נשאב נוזל הדם (סרום) ומועבר לבקבוקוני טיפות המשמשות כתחליפי דמעות הדומים מאוד להרכב הדמעות של העין. החיסרון המרכזי של שיטה זו הוא שהסרום עלול להזדהם בקלות ולגרום לזיהומים בעין. לפיכך המשתמשים נדרשים להקפיד על כללי היגיינה, לשמור על התכשירים במקרר, להימנע ממגע עם קצה הטפטפת בעור או בריסים, ולהשליך את התכשיר במקרה שהוא משנה את צבעו. כמו כן נדרשים המשתמשים להגיע לביקורות תקופתיות אצל רופא עיניים. 

 

סתימת ניקוז הדמעות: בשיטה זו סוגרים את אחד מפתחי הניקוז של הדמעות בכל עין, המצוי בעפעף התחתון. הסתימה מתבצעת באמצעות פקקים זעירים שגודלם כמילימטר, המוצמדים במרפאת רופא העיניים תחת מנורת הסדק. התהליך נמשך כדקה, אינו כואב, ומחזיק מעמד זמן רב. הפקקים עלולים ליפול לאחר שפשוף של העפעפיים או ניגוב העיניים בצורה גסה.

 

טיפות נוגדות דלקת: נועדו להפחית את התהליך הדלקתי בעין, והן יעילות מאוד ליובש. בקבוצה זו נכללות טיפות סטרואידים שמותר להזליפן לתקופה קצובה בלבד, שכן הן עלולות לגרום לעליית לחץ תוך־עיני (גלאוקומה) ולהתפתחות ירוד (קטרקט). טיפות ציקלוספורין משמשות אף הן לטיפול נוגד דלקת ורשומות בישראל להתוויה של יובש בעיניים על רקע מחלת סיוגרן, או למטופלים שעברו השתלה ולקו ביובש בעיניים. תרופה חדשה בשלבי רישום בישראל בשם ליפיטגרסט נמצאת בשלבי רישום בישראל. במקרים מסוימים ניתנת משחה בשם פרוטופיק, בעלת מרכיבים אנטי־דלקתיים. מדובר במשחה המשמשת לרוב לטיפול במחלת אטופיק דרמטיטיס של העור, אולם נמצאה יעילה גם לטיפול ביובש בעיניים. עם זאת, המשחה גורמת לטשטוש של הראייה בשל סמיכות המשחה, ולצריבה בעין.

  

עדשות מגע סקלרליות: עדשות מגע גדולות הדומות לקעריות המלאות בנוזל, והן מיועדות למקרים קשים של יובש בעיניים, הכוללים גם פגיעה בקרנית. את העדשות ניתן להזמין גם לאלה הסובלים מקוצר רואי או רוחק רואי, כך שהן משמשות גם לראייה. עם זאת, מחירן גבוה ומגיע לכ־3,000 שקלים לכל עדשה למשך שנה, והן כרוכות באי־נוחות ובתקופת הסתגלות ארוכה.

 

טפיל בריסים: לעיתים כנימות גורמות לדלקות קשות של הריסים, וליובש. במקרה כזה ניתן לרכוש בבתי מרקחת מסוימים שמן עץ התה סטרילי בריכוז נמוך. לעיתים ייתן הרופא אנטיביוטיקה מסוג דוקסילין, או כדורים ממשפחת המקרולידים (זטו או רוקסו).

 

הבזקי אור לעין: מכשיר הקרוי IPL, הדומה למכשיר המשמש להסרת שיער, אך בעל אורך גל שונה בעוצמה שונה. יעיל במחלות מסוימות שבהן קיים ליקוי במבנה כלי הדם בעין המתבטאים בדלקת עפעפיים ויובש בעיניים. חשוב להדגיש שאין מדובר באותו מכשיר כמו זה שאצל הקוסמטיקאיות, העלול לגרום לפגיעה קשה ובלתי הפיכה בעיניים.

 

שינוי תזונתי: צריכה מוגברת של אומגה 3 על חשבון אומגה 6 עשויה להפחית מתופעת היובש. ההמלצות הן לכלול יותר דגי ים כמו טונה וסלמון ופחות בשר אדום שמן או גבינות עתירות שומן, בתפריט התזונתי.

 

התאמת סביבת העבודה: הכניסו מכשיר להוספת לחות לחדר, בצעו הפסקות מהמחשב אחת לשעה שעתיים והפנו את המבט לעבר מוקד מרוחק למספר שניות.

 

ייעוץ: פרופ' דוד צדוק, מנהל מחלקת עיניים ומרפאת יובש בעיניים, המרכז הרפואי שערי צדק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תופעה שפוגעת באיכות הראייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים