שתף קטע נבחר

מתווה הגיור הוצג ומעורר שוב את זעם החרדים

השר לשעבר משה ניסים הגיש לרה"מ נתניהו את מסקנות הוועדה שעמד בראשה, ושעיקריה נחשפו ב-ynet, ולפיהן יש להקים רשות גיור חדשה שתהיה מחויבת להלכה, אך תופקע מהרבנות הראשית. החרדים כבר זועמים ומבהירים כי יטילו וטו על חקיקה. ניסים: "ההתבוללות חודרת למדינת ישראל"

 

 

המלצות הגיור הוגשו לנתניהו - והמשבר הפוליטי יוצא לדרך: השר לשעבר משה ניסים, שעמד בראש הוועדה לבחינת הגיור הממלכתי בישראל, הגיש הבוקר (יום א') לראש הממשלה בנימין נתניהו את מסקנותיה, ובמרכזם המלצה להקמת רשות גיור חדשה שתהיה מחויבת להלכה, אך מנותקת מהרבנות הראשית.

 

נתניהו הודה לניסים על עבודתו, ואמר כי ימשיך "לפעול כל העת למציאת פתרונות שיחזקו את האחדות בקרב העם היהודי בישראל ובתפוצות". במפלגות החרדיות וגם הרבנים הראשיים כבר זועמים על ההצעה, ומבהירים כי יטילו וטו על חקיקה בעניין.

 

משה ניסים אמר במסיבת העיתונאים: "כל אומות העולם כולל האימפריות הגדולות כולם נעלמו ועם ישראל למרות האינקוויזיציות והחורבן וכל מה שעבר בכל הדורות לא רק שממשיך להתקיים אלא שחזר לאארצו והקים בית לאומי משלו. ההסבר הוא רק אחד: האיסור עלינו להינשא בנישואי תערובת. נישואי התערובת הם סם מוות לעם היהודי. לדאבון ליבנו אנחנו סובלים בדורות האחרונים ממצב שאני לא יכול להגדיר אותו אחרת מאשר שואה רוחנית. בתפוצות ישראל שיעור ההתבוללות הוא מעל 70%. במקום לשמור על קיומו ולגדול העם היהודי הולך וקטן, הולך וקטן. זה מה שעמד לנגד עיניי. השקעתי לא רק זמן אלא גם לב ונשמה בכך שההתבוללות לדאון לבי חודר גם למדינת ישראל".

מתווה ניסים נולד כפשרה בין הממסד הדתי האורתודוכסי לזרמים הליברלים, בעקבות משבר הגיור שפרץ לפני כשנה, כאשר ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הצעה לעגן לראשונה את מעמדו של מערך הגיור הממלכתי, שפעל כל השנים כיחידה במשרד ראש הממשלה ללא הסדרה חוקית.

משה ניסים ובנימין נתניהו (צילום: קובי גדעון / לע
ניסים מגיש לנתניהו את מסקנות הדו"ח(צילום: קובי גדעון / לע"מ)
 

מטרת החוק המקורי, שקודם בעידוד החרדים, הייתה למנוע מבג"ץ הכרה עתידית בגיורים רפורמים וקונסרבטיבים, במסגרת עתירה שתלויה ועומדת בבית המשפט. יהדות העולם, שברובה משתייכת לזרמים הליברליים, זעמה על הפגיעה במעמדם - ונתניהו הורה לגנוז את החוק ולהקים ועדה בנושא.

 

כעת, כאמור, הציג השר לשעבר ניסים את מסקנות הצוות, שעיקרן כבר נחשף ב-ynet, ובהן המלצה לריכוך ההצעה: הגיור הממלכתי יישאר אורתודוכסי וייעשה על פי ההלכה, אך יופקע מידי הרבנות הראשית. מאידך, גיורים ליברלים שנעשו בחו"ל יוכרו בישראל לעניין חוק השבות – והחרדים זועמים.

 

יריית הפתיחה למאבק נורתה כבר ביום שישי בביטאונים הרשמיים של יהדות התורה. "יתד נאמן", שופר הפלג הליטאי במפלגה, קבע כי דו"ח ניסים הוא "מסמך מסוכן עוד יותר מהמצב שהיה קודם לכן", וטען כי בפני "ועדת היחיד" הופיעו בעיקר "רפורמים, קונסרבטיבים או בעלי תפקיד 'רבני' מארגונים וגופים בעלי אג'נדה פשרנית ומסוכנת".
 
יו"ר ש"ס ושר הפנים אריה דרעי הגיב: "אני מתנגד באופן חד משמעי להמלצות אלו ואדאג שלא יעלו אפילו לדיון. המוסמך היחידי על פי תקנות הממשלה להגיש הצעת חוק בנושא הגיור הוא שר הפנים, וברור לגמרי שלא אגיש הצעה זו. אני דורש לחזור מיידית להצעת החוק בנושא שהפצתי ואושרה בממשלה, שעיקרה - רק גיור ממלכתי של הרבנות הראשית יוכר בישראל. דרישה זו אעלה היום בישיבת ראשי המפלגות".
 

ח"כ משה גפני אמר כי "המסמך מנסה למצוא חן בעיני כולם. ולמצוא חן בעיני כולם זה להתפשר על נושאים מהותיים. ח"כ אורי מקלב מסיעתו הוסיף כי "מדובר בסכנות מרחיקות לכת שלא משאירות אבן אחת בתוך מערך הגיור שיעשה על פי ההלכה". ח"כ יעקב אשר הצהיר: "אנו נתנגד בתוקף לכל החלטה שהיא פגיעה בסטטוס קוו ובשלמות העם היהודי".

 

מנגד, מנכ"ל התנועה הרפורמית גלעד קריב אמר: "בהמלצות לנושא הגיור ישנם מרכיבים מטרידים ומרכיבים ראויים, ועל פניו ראוי היה לדון בהן, אלא שכבר עתה ברור שהמפלגות החרדיות והממסד הרבני עתידים לקבור אותן קבורת חמור. זוהי עוד הוכחה לכך שהם אינם מעוניינים בכל מתווה של הסכמה לאומית רחבה או פשרה".

 

מנכ"ל התנועה המסורתית ד"ר יזהר הס אמר: "חייבים להודות שהדו"ח שהוציא תחת ידיו משה ניסים הוא מהפכני במידה לא מבוטלת. הוצאת תחום הגיור מידיה של הרבנות הראשית לטובת רשות גיור נפרדת, עצמאית, היא מבורכת. העובדה שראשיה ימונו על ידי ראש הממשלה, והרבנים הראשים יהיו אמנם חברים בוועדת ההיגוי, אך ללא זכות וטו, היא בהחלט אמיצה וחשובה עד מאוד".

 

ההערכה היא כי במפלגות החרדיות לא יסתפקו בטרפוד החוק המוצע, אלא ידרשו מתווה שמרני יותר, חד-צדדי, כדי שבכל מקרה תוקם רשות גיור חדשה – וזו תוכפף לרבנות הראשית. אם לא תקודם כל חקיקה בעניין, הם חוששים, ימהר בג"ץ ויכריע בעתירת התנועות הליברליות. גורמי גיור מעריכים כי פסיקה בעניין כבר מוכנה, והיא מכירה בגיורי הרפורמים והקונסרבטיבים לעניינים אזרחיים – כפי שקבע לפני כשנתיים בעניין הגיורים האורתודוכסים הפרטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון / לע"מ
נתניהו וניסים
צילום: קובי גדעון / לע"מ
מומלצים