שתף קטע נבחר

צפו: 20 אלף פריטי לבוש חולקו בחינם בת"א. צרכנים: "קונים אונליין אבל באנו להזדהות"

150 יצרני בגדים ישראלים יצרו "הר" של בגדים תוצרת הארץ שחולקו בחינם לעוברים ושבים. הם דורשים משר האוצר להטיל מכס בשיעור של 12% על ייבוא מסין, אחרת התעשייה תקרוס. "נותנים הטבות רק לרשתות הגדולות. אם ניעלם הן יעלו מחירים והעובדים הפלסטינים יהיו על הגדרות". אחת היצרניות: "עוד רוצים להביא לפה את אמזון זה בכלל ימוטט אותנו"

 

 

כ-150 יצרנים ישראלים שינעו היום (ה') שקי בגדים ובדים ל"הר הבגדים של ישראל" - ערימת ענק של פריטי אופנה שהוצבה במפגש הרחובות אילת ואליפלט בת"א.

 

מחאה: 20 אלף פריטי לבוש חינם בת"א

לכתבות צרכנות נוספות

 

ב-15:00 ניתן האות והחבלים סביב גבעת הטקסטיל הוסרו. מחפשי מציאות, תושבים בעלי מודעות חברתית, עובדים זרים ועוברי אורח החלו לחטט בערימת הבגדים, לא מאמינים שאלו ניתנים להם בחינם. המארגנים זרקו באוויר בגדים תוך שהם קוראים קריאות נגד שר האוצר, שלדבריהם "הרס את תעשיית ייצור הבדים בישראל וברשות הפלסטינית, בכך שביטל את המכס על ייבוא בגדים מסין, עבור הרשתות הגדולות".

 

ליז, אחת מיצרני הבגדים הרבים שהתכנסו שם זועמים וכואבים, אמרה: "ועוד רוצים להביא לפה את אמזון. זה בכלל ימוטט אותנו".

 

גאיה, תושבת העיר שהגיעה לאירוע כדי ללקט בגדים אמרה ל-ynet שהיא מזדהה עם מאבק העסקים הקטנים, אבל הודתה שאת רוב בגדיה היא קונה אונליין - מחו"ל. "אין מה לעשות, בתור קונה יותר משתלם לקנות באינטרנט אבל זה לא דבר שאמור לקרות".

  

מחאת בגדים תל אביב (צילום: מירב קריסטל)
המחאה בתל אביב היום(צילום: מירב קריסטל)

 

היצרנים המקומיים מייצרים בעיקר ברשות הפלסטינית, כשהתכנון והעיצוב נעשה בארץ ויש ייצור גם בכפרים וביישובים דרוזיים וערביים בתוך גבולות ישראל.

 

נאסר אחמד, אחד מעובדי התעשייה העוסק בהעברת תוצרת מהרשות לישראל, אמר ל-ynet שהמצב בכי רע. "נפח העבודה ירד ב-70%", אמר. "אפילו בשיא העונה. כולם מעדיפים את טורקיה וסין ולא נשארת עבודה בארץ. ברגע שהם (העובדים הפלסטינים מ.ק) לא יעבדו - יהיה בלגן. ברגע שאין תעסוקה לאנשים הם יתחילו לחשוב בכל מיני כיוונים, אולי אפילו טרור".

 

דניאל אלהרר, היצרן של רשת דניאלה שמפעילה 10 סניפים, אמר ל-ynet כי "אני זול כמו הסינים, אבל היצרן מסין גם מסובסד, גם אין עליו מכס וגם אני משלם מע"מ. חסר רק שכחלון יבוא ויירה בי. אנחנו אלה ששומרים על מחירים נמוכים באופנת נשים בארץ ובלעדינו אלפי עובדים פלסטינים יעמדו על הגדרות".

 

היצרנים זועמים על כך שמשרד האוצר לא מגיב כלל לטענותיהם. "אנחנו מעסיקים אלפי עובדים", אמרו. "מייצרים בעיקר בגדי נשים אבל יש גם שני יצרנים של בגדי ילדים. במצב הנוכחי, אחרי ששר האוצר כחלון ביטל את המכס על ייבוא מסין והקל רק על הרשתות הגדולות – נאלץ לסגור את העסק".

 

אחד המשתתפים הוסיף: "המצב בדרום ת"א גרוע. היו לי בעבר עשרות מתפרות בצפון הארץ ובשטחים. רובן נסגרו".

 

מחאת בגדים (צילום: מירב קריסטל)
לקחו בגדים בלי למדוד(צילום: מירב קריסטל)

"ישראל תחרותית בייצור בגדים"

היצרנים המקומיים דורשים ששר האוצר יפטור גם את הייצור הכחול לבן ממע"מ, כמו שנעשה על רכישות אונליין מחו"ל וכן לחדש את המכס על ייבוא מסין, שעמד עד השנה על 6% ובוטל בעקבות דרישות יבואנים. היצרנים דורשים שיעלה ל-12%. "או שייתן לנו סובסידיות כדי שנוכל לייצא", אומר אלהרר.

 

"כשסין מייצאת לפה בגדים - יש לה אפס מכס", אמר אלהרר. "כשאני מייצא לסין בגדים יש לי 14% מכס. לעומת זאת כשאני מייצא לארה"ב יש לי אפס מכס ויש יצרנים ישראלים שמייצאים לארה"ב. אחרת, נלך הביתה ואלפי עובדים פלסטינים יעמדו על הגדרות ויחפשו עבודה חדשה בארץ".

 

משתלם לייצר בארץ, או ליתר דיוק ברשות הפלסטינית?

"כן, כי ברשות השכר נמוך ואני יכול להתחרות במחירים מסין או במדינות אחרות".

 

אבל מה שאתם מבקשים, מכס של 12%, יעלה מחירים לצרכנים בישראל.

"הסיבה שאופנת נשים זולה מאופנת הגברים בארץ, כי בנשים יש 150 יצרנים ישראלים שמתחרים ברשתות הגדולות. אנחנו מונעים קרטל. אם אנחנו לא נהיה פה יישארו 6-5 רשתות בקניון ו-6-5 באינטרנט. זהו. בסין כבר מעלים מחירים. אנחנו מגיבים מהר. אותם 2-1.5 שקלים מכס ייגן עלי מייצוא".

מחאת בגדים בתל אביב (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

מחאת בגדים בתל אביב (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)
 

גם אסי גוטרייך מ"טיב טקסטיל", טוען שהמחירים לצרכנים לא יעלו: "נניח שחברה תזמין חולצה ב-4 דולר אז עם מכס של 12% היא תעלה 4.5 דולר. הוא ישלם עוד שני שקל. זה לא מה שיעלה את המחיר של חולצה לצרכן. מה שיעשה נזק לצרכן הישראלי, זה שלא יהיו פה יצרנים מקומיים, כי לא יהיה מי שיתחרה ברשתות הגדולות. אנחנו מאוד מאוד תחרותיים. הייצור הישראלי מאוד זול".

 

אם הוא כל כך זול למה לא כולם מייצרים בארץ.

"חלק מהרשתות כן מייצרות חלק מהפריטים בארץ (למשל רנואר מ.ק)".

 

אלהרר: "אנחנו טובים באופנה עכשווית מתחלפת. אנחנו זריזים מאוד. באופנת גברים אלמנט הזמן הוא לא פקטור. בעבר היינו גם טובים בתפירה מורכבת ובגדי גברים, אבל זה נגמר כשסגרו לנו את עזה (אם כי רשת דיסקרט עדיין מייצרת בעזה. מ.ק)".

 

מה אמרו לכם במשרד האוצר?

"המנכ"ל שי באב"ד אמר שאנחנו עושים BDS לעצמנו. השר לא מגיב, לשר אין תשובות. מה הוא יגיד לך? 'אני על גבול אחוז החסימה, שהאלה ילכו הביתה'? זה מה שהשר יכול להגיד. 150 יצרנים הם והמשפחה שלהם והתופרים בגדה ילכו הביתה וכחלון יעבור את אחוז החסימה, זה נגמר ומתחיל באחוז החסימה של כחלון זה הכל".

מחאת בגדים בתל אביב (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

מחאת בגדים בתל אביב (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)
 

משר האוצר לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים