שתף קטע נבחר

אורוגוואי והמריחואנה מגיעים למונדיאל

אורוגוואי, שתצטרף היום למעגל המשחקים, היא המדינה הראשונה בעולם שהתירה לגמרי גידול, מכירה וצריכה של מריחואנה, אבל כעת היא מתמודדת עם חבלי לידה: בבתי המרקחת אין מספיק חומר, האיכות לא משהו, השוק השחור פורח – ומעשי הרצח הוכפלו. הממשלה: "תנו לנו זמן"

במרץ השנה דווח ברוסיה כי הוועדה המארגנת של המונדיאל הודיעה שלאוהדים הבאים למשחקי גביע העולם יוּתר להכניס סמים לאצטדיונים כל עוד מדובר בסמים במרשם. בעיתונות הרוסית נכתב שכדי להכניס את הסמים, בהם מריחואנה, יצטרכו האוהדים להצהיר עליהם במכס ולמלא שורה של טפסים, גם ברוסית, כך שלא מדובר בהליך בירוקרטי פשוט, אבל למי שבאמת-באמת זקוק לסם מסיבות רפואיות – תהיה אפשרות להכניסו. לפי הדיווחים האלה, הוועדה הדגישה כי רשויות אכיפת החוק יקימו עמדות בידוק באצטדיונים ובהן יוודאו שאכן מדובר בסמים במרשם.

 

מסביב לכדור - המונדיאל, קצת אחרת:

הסעודים הובסו במגרש, הסעודיות ניצחו ביציע

מונדיאל אפור בביירות: אסור להניף דגלי מדינות

 

 

מסביב לכדור ()
כוכב נבחרת אורוגוואי לואיס סוארס. ארצו פורצת דרך בתחום המריחואנה

גישתם של הרוסים פלורליסטית ונאה, אבל מבט לאחת המדינות המשתתפות במונדיאל, אורגוואי, עשוי ללמד שאפילו במדינה הליברלית ביותר – נוהלי מריחואנה עשויים להיות עדיין מסובכים ומורכבים מאוד לאכיפה. בשנת 2013 הייתה אורוגוואי למדינה הראשונה בעולם המתירה לחלוטין גידול, עיבוד, מכירה וצריכה של מריחואנה. את המהלך הוביל הנשיא דאז חוסה מוחיקה, שטען כי המכירה המוסדרת של מריחואנה תועיל למלחמה בסמים ובאלימות הקשורה בהם יותר מאשר הצעדים שנוקטים כוחות הביטחון.

 

ביולי של השנה שעברה, אחרי ארבע שנות הסתגלות, החלה אורוגוואי לאפשר מכירה ממוסדת וחופשית של מריחואנה בבתי מרקחת, אבל כעת מתברר שהמדינה עדיין מנסה להבין כיצד לעמוד בדרישה האדירה לַסם. העמידה בדרישה חיונית מאוד אם אורגוואי רוצה להשיג את מטרת החוק – החלשת סוחרי הסמים, המנהלים שוק שחור.

"מערכת מחורבנת. היום אקנה אצל סוחר". עומדים בתור למריחואנה בבית מרקחת באורוגוואי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מערכת מחורבנת. היום אקנה אצל סוחר". עומדים בתור למריחואנה בבית מרקחת באורוגוואי(צילום: רויטרס)
לָאוּרָה אַנְדְּרָדֶה, למשל, מעידה על הבעיה ממקור ראשון. לסוכנות הידיעות AP היא מספרת שרק לאחרונה מצאה עצמה יוצאת מבית מרקחת מקללת בקול רם משום שלא הצליחה לקנות מריחואנה חוקית. אנדרדה, מלצרית יינות, עשתה דרך ארוכה באוטובוס אל בית המרקחת משום שבתי המרקחת בשכונה שבה היא מתגוררת אינם מוכרים את הסם, וכשהגיעה למקום אמר לה אחד מעובדיו לשוב ביום המחרת. "אני עובדת, אני לא יכולה לבוא לכאן כל יום", התלוננה. "היום אצטרך לקנות את המריחואנה מסוחר סמים, אין לי ברירה. המערכת הזאת מחורבנת. היא חסרת תועלת!".

 

צורכים פי 3 מהמלאי

"הדרישה גדולה יותר מיכולת הייצור שלנו", אמר ל-AP דְּיֵיגוֹ אוֹלִיבֵרָה, ראש מועצת הסמים הלאומית של אורוגוואי. "אנחנו חייבים להתמודד עם האתגר הזה". זו בעיה הפוכה מזו שאיתה מתמודדות כמה ממדינות ארה"ב שאישרו אף הן את השימוש במריחואנה – עודפי ייצור. באורגון ובקליפורניה למשל יש שפע רב כל כך של סמים, עד שהמוכרים נאלצו להוריד את המחירים כדי להצליח להיפטר מהסחורה.

ויש גם מועדון. לקוח בודק את הסחורה (צילום: AP) (צילום: AP)
ויש גם מועדון. לקוח בודק את הסחורה(צילום: AP)

באורוגוואי, לעומת זאת, אפילו מציאת מריחואנה חוקית היא משימה לא פשוטה, כפי שגילתה אנדרדה. החוק מאפשר לצרכני מריחואנה רשומים לקנות עד 40 גרם מריחואנה בחודש בבתי המרקחת המוכרים את הסם, אבל רק 14% מכ-1,200 בתי המרקחת הפועלים במדינה הצטרפו לתוכנית המריחואנה וביקשו היתר למכור אותו. בתי מרקחת רבים נרתעו מהרעיון למכור מריחואנה בשל החשש מרווחים נמוכים או ממעשי שוד. החוק באורוגוואי מאפשר גם לאנשים פרטיים לגדל מריחואנה, ולפיו אפשר גם להקים מועדוני מגדלים ומשתמשים.

 

אוליברה מעריך שבאורוגוואי צורכים מדי שנה כ-25-20 טונות של מריחואנה מהשוק החוקי ומהשוק השחור, ומחקרים אקדמיים מלמדים כי ייתכן שהמספר גבוה יותר ועומד על כ-30 טונות. מדובר בכמות גבוהה פי שלושה מזו שמערכת מכירת המריחואנה החוקית יכולה לספק כיום כשהיא פעולת במלוא אונה, וברשויות אומרים שבפועל היא אינה מגיעה לכמויות כאלה. שתי חברות קיבלו רישיון לייצר ארבע טונות מריחואנה חוקית יחד, אבל רק לאחרונה הן החלו לעמוד ביעד הזה.

שאכטה ראשונה. "מביטים בך כאילו אתה חייזר" (צילום: AP) (צילום: AP)
שאכטה ראשונה. "מביטים בך כאילו אתה חייזר"(צילום: AP)

איך תתמודד אורוגוואי עם הצרה? אוליברה אומר שהרשויות שוקלות להעניק רישיונות נוספים. "קודם לכן לא היה לאורוגוואים ניסיון בגידול רחב היקף ונדרש זמן מה כדי להטמיע את הטכנולוגיה, את כוח העבודה ואת ההבנה של תהליך הייבוש", הוא מסביר. אֶדְוַארְדּוֹ בְּלָסִינָה, אגרונום ובעל מניות בחברה המספקת מריחואנה לבתי מרקחת, מדגיש כי גידולו של הסם הוא תהליך מסובך מראשיתו. "זה גידול מורכב, והמשקיעים בחברות האלה לא באו מתרבות קנאביס", הוא מסביר. "אתה אומר להם 'אתם צריכים לקנות 50 מאווררים', דבר נחוץ מאוד בכמה מקרים, והם מביטים בך כאילו אתה חייזר".

 

איפה עוד קילוגרם?

באורוגוואי רשומים 8,750 מגדלים פרטיים שקיבלו רשות לגדל מריחואנה. הכמות שמותר להם לגדל היא עד 480 גרם בשנה. אם כל המגדלים יעמדו ברף הזה – כמות המריחואנה שתיוצר מדי שנה באורוגוואי תהיה ארבע טונות. יש גם 90 מועדוני צרכנים ובהם חברים כ-2,529 משתמשים. אם הם ייצרו את הכמות המרבית המותרת להם – תתווסף עוד טונה לכמות השנתית הכוללת.

מספר הרשומים הוכפל ב-5, אבל מי יספק להם חומר? בבית המרקחת (צילום: AP) (צילום: AP)
מספר הרשומים הוכפל ב-5, אבל מי יספק להם חומר? בבית המרקחת(צילום: AP)

לפי הערכות, כ-147 אלף מתושבי אורוגוואי שגילם 18 עד 65 צורכים מריחואנה. כשליש מהם משתמש במריחואנה מדי שבוע. עם זאת, עד כה רק 35 אלף תושבים נרשמו לתוכנית המריחואנה החוקית של הממשלה. גם אם צרכנים הצורכים מריחואנה בהתאם לחוק חולקים את הסם זה עם זה – לדברי המכון לבקרת הקנאביס באורוגוואי השוק המוסדר מניב תוצרת שהיא רק כמחצית מהתוצרת שצורכים המשתמשים במדינה.

 

אורוגוואי מחולקת ל-19 מחוזות, וברובם עדיין אין בתי מרקחת המוכרים מריחואנה, אף שמספר האנשים הרשומים כבעלי אישור לקנות את הסם בבתי המרקחת זינק מ-4,959 עם תחילת המכירה ביולי 2017 ל-24,117 כיום. לִינוֹ סֵלֶה, עובד בבית מרקחת מקומי, מספר שמשלוח המריחואנה מגיע פעם בשבוע לבית העסק שבו הוא עובד: "הם אמורים לספק לנו ארבעה קילוגרם, אבל בפועל הם נותנים לנו רק שלושה".

"החומר הזה לא עושה את העבודה. נגדל לבד". יש מי שמתלונן על האיכות (צילום: AP) (צילום: AP)
"החומר הזה לא עושה את העבודה. נגדל לבד". יש מי שמתלונן על האיכות(צילום: AP)

שף מקומי שבא לקנות מריחואנה בבית מרקחת וביקש להישאר בעילום שם אומר: "המערכת מגוחכת. אני גר רחוק, אני עובד ולומד. מסובך מדי לקנות את זה ככה. באתי כדי לקנות אבל הם לא מוכרים לי כי הגעתי כמה שעות מוקדם מדי. אם החוק קובע שזה מותר, מה הבעיה?".

 

מהפכות קורות לאט

יש גם מי שמתלונן על האיכות. "זאת הפעם האחרונה שאנחנו קונים", אומר חוֹסֶה לוּאִיס בֶּרְטוּלוֹ, שבא לבית המרקחת עם חברתו, גַ'זְמִין טֵשֵיירָה. "המריחואנה הזאת לא ממש עושה את העבודה". הוא סיפר כי הוא ובת זוגו רוצים להירשם אצל הרשויות כבעלי היתר לגדל מריחואנה בעצמם. "יהיה הרבה יותר טוב לגדל בעצמנו".

"לא חשבנו שנחסל את השוק השחור תוך זמן קצר". 8.1 נרצחים לכל 100 אלף נפשות (צילום: AP) (צילום: AP)
"לא חשבנו שנחסל את השוק השחור תוך זמן קצר". 8.1 נרצחים לכל 100 אלף נפשות(צילום: AP)

אורוגוואי השיקה את שוק הסמים החוקי שלה בניסיון להילחם בעלייה במספר מקרי הרצח והפשיעה הקשורים לסחר הלא חוקי בסמים, אבל מאז כניסת חוק המריחואנה לתוקף – האלימות הקשורה בסמים רק גברה. שר הפנים אֶדְוַארְדּוֹ בּוֹנוֹמִי העיד כי המלחמות בין כנופיות פשע, בעיקר כאלה הקשורות לסחר בסמים, היו אחראיות לעד 59% מכלל מעשי הרצח ברבעון הראשון של שנת 2018 – כמעט פי שניים מהשיעור בשנת 2012.

 

בשנה שעברה עמד שיעור מעשי הרצח באורוגוואי על 8.1 בני אדם לכל 100 אלף נפש. היה זה שיעור מעשי הרצח השני בגובהו באורוגוואי זה כמעט 30 שנה, אולם הוא עדיין נמוך בהרבה משיעור מעשי הרצח בברזיל השכנה. "מעולם לא היו כל כך הרבה סוחרי סמים וכל כך הרבה אלימות שקשורה בסמים כמו היום", אמר הנשיא לשעבר חוּלְיוֹ מָרִיָּה סַנְגִּינֵטִי, ממתנגדי חוק המריחואנה.

 

אוליברה ובכירי ממשל אחרים, לעומת זאת, טוענים שרק צריך לתת לתוכנית עוד זמן. "ביולי תמלא שנה לתחילת המכירה בבתי המרקחת", הוא אומר. "מעולם לא חשבנו שנוכל לחסל לגמרי את השוק השחור בתוך זמן קצר, תמיד היה לנו ברור שמדובר בתהליך הדרגתי. זה לא קורה בין לילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כוכב נבחרת אורוגוואי לואיס סוארס
מומלצים