שתף קטע נבחר

נציגי טראמפ דנו עם מזכ"ל האו"ם על תוכנית השלום

הבית הלבן מסר כי היועץ הבכיר ג'ארד קושנר והשליח למזה"ת גרינבלט נפגשו עם אנטוניו גוטרש יחד עם השגרירה היילי - ושוחחו על מאמצי ארה"ב לקדם את השלום באזור ולשפר את המצב בעזה. הארבעה דנו גם על "הפעילויות האחרונות באו"ם"

דנו על הפעילויות האחרונות באו"ם. קושנר וגרינבלט נפגשים עם היילי והשגריר דנון, ארכיון ()
דנו על הפעילויות האחרונות באו"ם. קושנר וגרינבלט נפגשים עם היילי והשגריר דנון, ארכיון

ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ושליחו למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט, נפגשו הלילה (שבת) עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ועם שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי. הבית הלבן מסר כי הארבעה שוחחו על מאמציה של ארה"ב לקדם את השלום במזה"ת ולשפר את המצב ההומניטארי ברצועת עזה, וכן על הפעילויות האחרונות באו"ם.

 

לפני חודש אמרו חמישה פקידים בממשל טראמפ ועוזר פרלמנטרי בקונגרס כי הבית הלבן מתכוון לפרסם מעט לאחר סיום חודש הרדמאן המוסלמי את תוכנית השלום בין ישראל לפלסטינים. הם הזהירו עם זאת שפרסום התוכנית עשוי להידחות בהתאם להתפתחויות באזור. לפי הדיווח, יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו קושנר, יחד עם השליח גרינבלט, החל לתדרך את בעלי בריתה של ארה"ב בנוגע לפרטי התוכנית.

מזכ
דנו על מאמצי ארה"ב לקדם את השלום. מזכ"ל האו"ם גוטרש(צילום: AFP)

קושנר בפגישה עם נתניהו. ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קושנר בפגישה עם נתניהו. ארכיון(צילום: EPA)

הסתייגות נוספת שהוזכרה בדיווח היא זו שלפיה במצב הנוכחי לא נראה שהפלסטינים יהיו מוכנים אפילו לשקול את בחינת התוכנית. נשיא הרשות אבו מאזן החזיר בחודש שעבר את נציגו בוושינגטון להתייעצויות במחאה על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. אבו מאזן חזר לאחרונה על טענתו שלפיה לא יקיים מגעים עם ממשל טראמפ בשל צעדיו החד צדדיים לטובת ישראל, כהגדרתו.

 

בפגישה של נציגי טראמפ עם גוטרש עלו לדיון, כאמור, גם הפעילויות האחרונות באו"ם. בהצבעה דרמטית ויוצאת דופן בעצרת הכללית של האו"ם השבוע, לראשונה אי פעם, היה רוב להצעה נגד חמאס. זאת, בעקבות המדיניות האמריקנית החדשה - הפיכת כל הצבעה נגד ישראל להצבעה מקבילה נגד חמאס. אבל אף שלתיקון האמריקני היה רוב של 62 תומכים לעומת 58 מתנגדים, כש-42 מדינות נמנעו, פסל נשיא העצרת הכללית את התיקון, בנימוק שיש צורך ברוב של שני שלישים כדי שהוא יעבור.

 

 

דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, תקף את תוכנית השלום שיוזמת ארצות הברית במטרה לקדם את התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. אבו רודיינה אמר כי "סבב הפגישות האמריקני שהחל בניו יורק, שמטרתו להעביר תוכנית חסרת משמעות - לא ישיג דבר". הוא התייחס בדבריו לפגישה שקיימו ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא דונלד טראמפ ושליחו לאזור, ג'ייסון גרינבלט, עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בעניין התוכנית. "בלי הסכמת העם הפלסטיני, גורל סבב הפגישות יהיה כשלון מוחלט", הוסיף. 

 

השגרירה היילי, שנשאה קודם לכן נאום תקיף נוסף נגד האו"ם והגנה על מדיניות ישראל בעזה, עלתה לדוכן ואמרה כי אינה מקבלת החלטה זאת. היא ביקשה מנשיא העצרת לקבוע שהתיקון עבר, ובעקבות זאת התקיימה הצבעה נוספת. באותה הצבעה עמדת נשיא העצרת התקבלה ברוב דחוק יחסית של 66:73.

 

בהצבעה הבאה, וכצפוי מראש, גינתה העצרת את ישראל ברוב גדול וקראה להקים כוח בינלאומי שיגן על עזה. 120 מדינות גינו את ישראל, ורק שמונה התנגדו. 45 נמנעו בהצבעה זו. פרט לארצות הברית ולישראל, שש המדינות הנוספות שהתנגדו לגינוי ישראל הן אוסטרליה, טוגו שבמערב אפריקה וארבע מדינות איים קטנות - איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו ואיי שלמה.

 

בין התומכות בגינוי ישראל גם מדינות אירופיות ובהן צרפת, בלגיה, ספרד, פורטוגל, שבדיה, אירלנד, איסלנד, יוון, פינלנד ואסטוניה. בנוסף, גם המעצמות האסיאתיות סין, הודו ויפן הצביעו בעד גינוי ישראל.

 

השגריר הישראלי באו"ם, דני דנון, אמר לאחר דחיית גינוי חמאס: "אין גבול לצביעות של העצרת הכללית שפועלת בכל האמצעים כדי למנוע גינוי של ארגון טרור רצחני, הפסילה הזו היא תעודת עניות לאו"ם".

ניקי היילי דיון העצרת הכללית של האו
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי(צילום: רויטרס)

אתמול דווח כי ארה"ב צפויה לממש את איומיה ולהודיע בקרוב על פרישתה ממועצת זכויות האדם של האו"ם. גורם אמריקני אמר כי הפרישה תוכרז בקרוב, אך לא פירט מעבר לכך.

 

גורמים דיפלומטיים ציינו כי פרישתה של ארה"ב מהמועצה כבר אינה בגדר "אם", אלא "מתי". גורם אמריקני רשמי בז'נבה סירב לאשר את הדיווח ואמר כי השיחות בעניין השינויים שארה"ב מבקשת מהמועצה לערוך עדיין בעיצומן. "ארה"ב ממשיכה להיערך לדיון הקרוב ביום שני", מסר.

 

היילי איימה בשנה שעברה כי וושינגטון תפרוש מהמועצה אם לא תפסיק להיות מוטה נגד ישראל באופן שיטתי. ארה"ב טוענת כי מאז הקמתה של המועצה ב-2006 היא מעלה באופן קבוע הצעות שיגנו את ישראל על פעילותה ביהודה ושומרון וברצועת עזה.

 

אורלי אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קושנר וטראמפ
צילום: רויטרס
מומלצים