שתף קטע נבחר

בתי הדין הרבניים: עכשיו עם סמכות בינלאומית

בתי הדין בישראל יוסמכו לדון במקרי סרבנות גט ועגינות של תושבי חוץ שנישאו כדת משה וישראל, להטיל עליהם רישום פלילי ולהחיל עליהם סנקציות. רבני אירופה מקווים כי בכך יופעל לחץ נוסף על סרבני גט - "בעיה גדלה והולכת בקהילות היהודיות"

אושר סופית: בתי הדין הרבניים יוכלו לדון במקרי עגינות בין-לאומיים, ובהם מקרים של סרבנות גט מצד יהודים שאינם אזרחי ישראל, ואף להטיל סנקציות על הגבר או אישה המונעים את התרת הנישואים במדינתם.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

אתמול (יום ב') אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שיפוט בתי דין רבניים, בתמיכה של 42 חברי כנסת (24 התנגדו ו-2 נמנעו). על פי החוק יוסמך בית הדין הרבני בהוראת שעה לשלוש שנים, שבצדה חובת דיווח לכנסת, לדון בתביעה של אישה יהודייה המבקשת לקבל גט מבעלה היהודי, גם אם אין להם זיקה לישראל, ובלבד שהתחתנו על פי דין תורה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לעניין זה לוו בהצעת החוק שלושה תנאים. הראשון: שאין בית דין שיכול לדון בגט במקום מגורם שמעבר לים. השני: שבן הזוג לא התייצב לדיון בבית הדין מחוץ לישראל במשך ארבעה חודשים, והשלישי: שבית דין מחוץ לישראל קבע שעל האיש לתת גט לאשתו, אך למרות מאמץ סביר לא ניתן לאכוף את הגט.

 

"החוק שהתקבל מקנה כוח לבתי הדין בחו"ל לאכוף על הבעלים המעגנים להישמע לבתי הדין, ולשחרר את נשותיהם" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"החוק שהתקבל מקנה כוח לבתי הדין בחו"ל לאכוף על הבעלים המעגנים להישמע לבתי הדין, ולשחרר את נשותיהם"(צילום: גיל יוחנן)

 

בנוסף, על פי ההצעה, יתוקן חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) כך שמועדי הדיונים בכל הנוגע למתן גט ולהטלת סנקציות לשם אכיפתו, יהיו מקוצרים במקרה שהנתבע הוא תושב חוץ.

 

"ועידת רבני אירופה וגורמים נוספים העלו לפני הנהלת בתי הדין הרבניים את הקושי הקיים במצבים שבהם גברים שנישאו לפי דין תורה ברחבי העולם, נמנעים מלהתיר את נשותיהם, ומשאירים אותן עגונות בלא אפשרות להינשא מחדש", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.

 

"בחלק מהמקרים אותם גברים אף מתעלמים מפסיקתו של בית הדין הרבני המקומי שבאותה מדינה", הוסבר, "בהיעדר סמכות שיפוט לבית הדין המקומי לחייב את הבעל בגט, ולהטיל עליו סנקציות כדי שייתן גט לאשתו".

 

"מרכזיותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי וחשיבותה בחיי היהודים בעולם, אל מול חוסר היכולת של נשים יהודיות ברחבי העולם למצוא פתרון לבעיות של סרבנות גט ועגינות - מצדיקים מתן סמכות זו לבית הדין הרבני בישראל. אמנם יש כיום מדינות בעולם המאפשרות הסתייעות בהליכים אזרחיים בהתמודדות מול סרבנות גט, אך לא אחת מתברר כי אין בכלים אלה די כדי להושיע את אותן נשים מהעגינות".

 

הסירוב - עבירה פלילית בישראל גם על אזרח זר

עד היום טיפל בית הדין במקרי עגינות רק אם אחד הצדדים הוא אזרח או תושב ישראל. בשל כך נמנע מהמערכת לפעול להתרת נשים עגונות בעולם – גם כאשר בעליהן שהו בארץ. לבקשת נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, הנאלץ להתמודד עם התופעה בקהילות היהודיות ביבשת, יזם המשרד לשירותי דת את החקיקה הממשלתית.

 

יו"ר ועדת חוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי ("הבית היהודי"), הציג את ההצעה ואמר: "הוועדה השקיעה מאמצים רבים בין הקריאה הראשונה לקריאה השנייה והשלישית, במטרה לייצר הסדר ממוקד שיסייע ככל הניתן לנשים עגונות ומסורבות גט בתפוצות, אך מבלי להרחיב מעבר לנדרש את סמכויות בתי הדין הרבניים ואת ההתערבות בעניינים שבסמכותן של ערכאות שיפוט במדינות אחרות".

 

הוא הוסיף: "אני מאמין כי בזכות מאמצים רבים מצד גורמים שונים בכנסת ובממשלה, הצלחנו להגיע לחוק אשר יאפשר לנו, באמצעות בתי הדין הרבניים, להתיר עגונות ולשחרר מסורבות גט מסבלן, בברכת 'כל המציל נפש אחת מישראל, כאילו הציל עולם ומלואו'".

 

נשיא ועידת רבני אירופה, הרב פנחס גולדשמידט, שהיה מיוזמי החוק, בירך על אישורו, ואמר: "יהודים רבים בגולה רואים את הבריחה לישראל כצעד ריאלי מאוד שייתכן ויצטרכו לקחת בעתיד. לא נסכים שישראל תהפוך למקלט לסרבני גיטין. הפיכת הסירוב לעבירה פלילית על ידי ישראל תהווה מסר חזק לכל אותם אנשים כי התנהגותם אינה מקובלת בעליל ותגרום לקהילות היהודיות להחרימם".

 

לדבריו, "מאז האמנציפציה של יהודי אירופה ניטלה סמכות השיפוט מהקהילות היהודיות, ובעיית הנשים מעוכבות גט הפכה לבעיה גדלה והולכת בקהילות. החוק שהתקבל מקנה כוח לבתי הדין בחו״ל לאכוף על הבעלים המעגנים להישמע לבתי הדין, ולשחרר את נשותיהם".

 

"זו המצאה חדשה - בית דין בינלאומי ליהודים"

ח"כ מיכל רוזין ("מרצ") אמרה במליאה: "ההצעה הזו בעצם נותנת לבית הדין הרבני סמכויות בינלאומיות. זו המצאה חדשה – בית דין בינלאומי ליהודים. גם ככה יש לנו קושי גדול עם העובדה שעל נושא הדין האישי מחליט בארץ רק בית הדין הרבני, אין בחירה חופשית, כמעט חצי מיליון אזרחים לא יכולים להינשא על פי דת משה, ומוצאים את עצמם מתחתנים בחו"ל. קודם שבית הדין יפתור את בעיית המסורבות פה בישראל, לפני שהוא רוצה לפתור בעיות של עגונות בחו"ל".

 

ח"כ יעל כהן פארן ("המחנה הציוני") הוסיפה: "האם הרבנות ובתי הדין הרבניים כל כך מצטיינים בפתרונות למסורבות גט בארץ? יש בארץ המון נשים אומללות שהממסד הרבני לא מצליח לפתור את בעיותיהן ולהביא לגט והן כלואות. אז ההצעה הזו מתיימרת להשית את אותן יכולות נפלאות של בתי הדין הרבניים גם בחו"ל?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"לא נהיה מקלט לסרבנים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים