שתף קטע נבחר

קודם נצביע, אחר כך נבקיע: המונדיאל יכריע את הבחירות במקסיקו?

המקסיקנים הולכים היום לקלפי, וההצלחה בגביע העולם עשויה לעודד את הבוחרים להצביע למועמד המוביל אוברדור, מי שמתואר כ"טראמפ של מקסיקו". ברקע – השתוללות קרטלי הסמים: 133 פוליטיקאים נרצחו במערכת הבחירות. שעות אחרי הכרזת המנצח תעלה הנבחרת למשחק מול ברזיל

יהיה המועמד שינצח בבחירות לנשיאות מקסיקו אשר יהיה – מצפה לו קרב גדול מאוד על תשומת הלב הציבורית מול יריב עיקש: המונדיאל ברוסיה. אזרחי מקסיקו יילכו היום (א') לקלפיות לבחירות דרמטיות שישפיעו עמוקות על המצב הביטחוני בארצם ועל מעמדה הבינלאומי, ושעות בלבד אחרי שיוכרז המנצח – תתייצב נבחרת הכדורגל של מקסיקו למשחק נגד ברזיל בשמינית גמר גביע העולם, רגע שהאומה כולה מצפה לו.

 

הפוליטיקה של הסמים: הבחירות במקסיקו, פרשנות

 

מקסיקו מסביב לכדור בחירות מונדיאל (צילום: shutterstock)
מקסיקו ואוברדור יזכו בדאבל? אוהד מקסיקני במונדיאל(צילום: shutterstock)

הן הבחירות והן משחק שמינית הגמר בעיר סמארה שברוסיה יכולים לסמן את פתיחתו של פרק חדש בתולדות המדינה המאוכלסת ביותר בעולם מבין המדינות דוברות הספרדית.

 

המועמד המוביל בבחירות שייערכו היום הוא איש השמאל אנדרס מנואל לופז אוברדור, המבטיח שינוי עמוק במדינות מקסיקו. אם ינצח הוא ידיח מהשלטון את שתי המפלגות ששלטו במקסיקו במשך כמעט מאה שנים. המועמדת המובילה במשחק שמינית הגמר שייערך מחר אחר הצהריים (שעון ישראל) היא ברזיל, אלופת העולם חמש פעמים בעבר, שאותה מנהיג ניימאר, שחקן הכדורגל היקר בעולם.

אנדרס מנואל לופז אוברדור (צילום: AFP)
ואם שניהם יפסידו? אוברדור ונבחרת מקסיקו(צילום: AFP)
לוסאנו חוגג (צילום: עוז מועלם)
(צילום: עוז מועלם)

לפחות בכל הקשור לנעשה במגרש, המקסיקנים מעיזים לחלום על הטוב מכול. בתחילת הטורניר הם כבר ניצחו את אלופת העולם היוצאת גרמניה במשחק נהדר ואחר כך הכניעו גם את דרום קוריאה, מי ששבוע לאחר מכן שלחה את הגרמנים הביתה באחת הסנסציות הגדולות בתולדות גביע העולם.

 

"מצב הרוח הלאומי חיובי מאוד כרגע הודות להישגים של נבחרת מקסיקו בגביע העולם", מסביר פרופסור אורליו קויאדו טורס ממכון מונטריי לטכנולוגיה. האם הכדורגל ישפיע על הפוליטיקה? האם הפוליטיקה תשפיע על הכדורגל? קויאדו טורס מאמין שזה אפשרי. לדבריו האופטימיות סביב נבחרת הכדורגל יכולה לגרום למצביעים רבים יותר להצביע ללופס אברדור, שהצליח ליצור לעצמו בסיס תמיכה רחב בקרב מעמד הפועלים המקסיקני.

אנדרס מנואל לופז אוברדור (צילום: AFP)
ליד הרחבה של "יד האלוהים". אוברדור באצטקה(צילום: AFP)

אין זו הפעם הראשונה שהבחירות לנשיאות מקסיקו מתקיימות בזמן המונדיאל. למעשה, זו תופעה המתרחשת אחת ל-12 שנה. "בכל פעם עולה מחדש השאלה מה החשיבות של כל אחת מההתמודדויות – הבחירות וגביע העולם", מסביר פליקס פרננדז כריסטילב, שוער הנבחרת לשעבר ומי שמשמש כיום פרשן כדורגל בטלוויזיה. "אנחנו המקסיקנים יודעים מה טריוויאלי ומה חשוב. הכדורגל נעשה יותר ויותר חשוב", הוא מתלוצץ.

 

הנשיא כמו מראדונה

רבים מהמקסיקנים מחכים בנשימה עצורה לתוצאות – של אחת מההתמודדויות או של שתיהן. כזה הוא למשל מיגל דיאז, פקיד מכירות בן 52 שמתכוון להצביע לאוברדור. דיאז הוא גם אוהד כדורגל, אבל הוא טוען כי ניצחון של אוברדור על שני יריביו, ריקרדו אנאיה מהמפלגה השמרנית PAN וחוסה אנטוניו מאדה ממפלגת השלטון PRI, יהיה אירוע חשוב יותר.

 

"משחק הכדורגל הוא אירוע של יום אחד", מסביר דיאז. "התוצאה הפוליטית תורגש במשך שש שנים. ניצחון של אוברדור הוא הדבר החשוב ביותר שיכול לקרות למקסיקו".

לוסאנו חוגג (צילום: גטי אימג'ס)
אחרי שער הניצחון מול גרמניה. מצב הרוח הלאומי מרומם, וזה עשוי להשפיע(צילום: גטי אימג'ס)

לא כולם מסכימים איתו. "לאנשים אין מושג מה הולך לקרות במדינה הזאת. הם חושבים שנשיא מהשמאל יכול להציל את מקסיקו", אמר לסוכנות הידיעות AFP מקסיקני בן 56 שהתייצב לקנות דולרים אמריקנים בדוכן להמרת כספים בבירה מקסיקו סיטי. "אני רוצה שיהיה לי מטבח בטוח", הסביר המקסיקני וביקש להישאר בעילום שם, "מי יודע מה יקרה אחרי הבחירות". למרות זאת, הוא מוצא זמן להתמקד בכדורגל. "המונדיאל הוא דת", אמר, "אין דבר חשוב יותר מזה".

 

מסביב לכדור – עוד כתבות:

שכנים ולא שונאים: למה הלטינים מאוחדים במונדיאל?

לאהוב את הנבחרת, לשנוא את המשטר: עם האיראנים בניו יורק

כמה איסלנד קטנה? האוהדים והנבחרת משפחה

אוהדים אספו זבל: יפן והניקיון – מה הקטע?

 

הפוליטיקה והבחירות נמהלו זה בזה גם ביום רביעי שעבר, היום האחרון של קמפיין הבחירות במקסיקו והיום שבו נערך משחקה האחרון של נבחרת מקסיקו בשלב הבתים במונדיאל. שעות אחרי שמקסיקו עלתה לשמינית הגמר, אף שהובסה במשחק של אותו היום 3:0 על-ידי שבדיה, ערך אוברדור את עצרת הבחירות האחרונה שלו. הוא לא יכול היה לבחור לעצמו זירה דרמטית יותר מזו שבה ערך אותה: אצטדיון האצטקה של מקסיקו.

אנדרס מנואל לופז אוברדור (צילום: AFP)
הפסיד פעמיים. אוברדור בעצרת הבחירות האחרונה שלו(צילום: AFP)

"אנחנו הולכים לנצח, אבל הניצחון שלנו חייב להיות ניצחון מוחץ", צעק עומד ממש ליד המקום שבו כבש דייגו ארמנדו מראדונה את שער "יד האלוהים" המפורסם שלו מול אנגליה במונדיאל 1986. עשרות האלפים באצטדיון הריעו לאוברדור בדיוק כפי שהריעו למראדונה אז.

ובכל זאת – שום דבר לא בטוח, גם בפוליטיקה וגם בכדורגל. "מה שמדאיג הוא שאם גם אוברדור וגם נבחרת מקסיקו יפסידו – יהיו לנו הרבה בעיות במדינה הזו", אומר קויאדו טורס.

 

אוברדור הוא ראש העיר מקסיקו סיטי לשעבר, ורבים רואים בו "טראמפ של מקסיקו" בשל סגנונו העממי והלעתים-בוטה. הוא הפסיד בבחירות לנשיאות פעמיים בעבר, ב-2006 וב-2012. אוברדור מציג עצמו כאדם היחיד שמסוגל לטהר את הפוליטיקה משחיתות ולמגר את הפשע המשתולל ברחובות.

 

הבחירות נערכות כשברקע התרחבות פעילותם של קרטלי הסמים. אחרי שנים אחדות שבהן נראה כי מקסיקו מצליחה לצמצם את פעילותם, בשנתיים האחרונות התחזקו הקרטלים עד מאוד. בחודש מאי לבדו נרצחו ברחבי מקסיקו כמעט 3,000 בני אדם, ובמהלך מערכת הבחירות הנוכחית נרצחו כבר 133 פוליטיקאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המשחק ליום אחד, הנשיא לשש שנים
צילום: shutterstock
מומלצים