שתף קטע נבחר

מסמכי המודיעין חשפו: המטרה - ללכוד עב"ם

50 שנה ניסו בבריטניה לתפוס עב"ם כדי לפתח נשק מתקדם. ב-1997 נסגר "דסק העב"מים", אבל עלה חשש: "רוסיה וסין הקדימו אותנו"

 

50 שנה של ניסיונות לתפוס עב"מים (צילום: CIA) (צילום: CIA)
50 שנה של ניסיונות לתפוס עב"מים(צילום: CIA)

בעשרות שנות המלחמה הקרה היה מאבק בלתי פוסק על אזורי השפעה, על השגת כלי נשק מתקדמים ועל הגעה לחלל. אבל כעת מתברר כי המאבק הזה כלל גם ניסיון ללכוד עב"ם. על פי כלי תקשורת בבריטניה, ממסמכים חשאיים עולה כי מרגלים בריטים תכננו לתפוס צלחת מעופפת ולהשתמש בטכנולוגיה של החוצנים כדי לפתח כלי נשק עתידניים.

 

"וואו, מה זה?": F-18 נעל על "עב"ם"

בפנטגון מאשרים: הפעלנו תוכנית לחקר עב"מים

 

במשך 50 שנה, מ-1947 ועד 1997, הפעילו הבריטים מערכות לאיסוף דיווחים על עב"מים, ולחקירה על אודותיהם. גם אחרי סיום המלחמה הקרה החשש היה שרוסיה או סין לכדו עב"ם ומשתמשות בסודותיו לפיתוח מטוסי קרב מהירים במיוחד שיכולים לרחף באוויר ולהתחמק ממכ"מים. בשירותי המודיעין בבריטניה הפצירו בממשלה לעמוד על המשמר ולבחון תצפיות של מטוסים זרים שנראה שכוללים חלקים שלא הגיעו מכדור הארץ.

 

 

באוסף המסמכים, שהושג על ידי העיתונאי הבריטי ד"ר דיוויד קלארק, שמרבה לחקור נושאים אלו, נחשף כי הממשלה הפעילה שני "דסקים" (מערכות) לעב"מים. הדסק הפומבי הוקם רק כדי לאסוף דיווחים על עצמים בלתי מזוהים, ואילו העבודה האמיתית נעשתה על ידי מומחי מודיעין של הצבא ומשרד ההגנה.

 

במשך חצי מאה ראשי המודיעין התעמקו בדיווחים, כשהם משוכנעים שמדובר ב"איום ממשי לממלכה, ממש כמו ברית המועצות". אבל ב-1997 סבר הקבינט הבריטי כי העובדה ששירותי המודיעין חקרו "תיקים באפלה, נושאים כמו לכידת עב"מים, גרמה להם לסטות מהתפקיד המרכזי שלהם".

 

בעקבות זאת נסגר דסק העב"מים, אבל הוחלט לבדוק אם משהו שנלמד במשך השנים הרבות שבהן פעל עשוי להיות שימושי לצבא. אוסף המסמכים חושף כי חיל האוויר הבריטי "התעניין במיוחד בטכנולוגיות חדשות שעשויות להיות שימושית בפרויקטים שלו. מרב העניין היה בהנעה, חמקנות וטכנולוגיות אלקטרומגנטיות".

הצלחת המעופפת לא נלכדה. לפחות בינתיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הצלחת המעופפת לא נלכדה. לפחות בינתיים(צילום: shutterstock)

אבל השורה התחתונה של הדו"ח, שנכתב על ידי מפקד בכיר בחיל האוויר הבריטי, הייתה שקיימת אפשרות שמדינת אויב כבר לכדה עב"ם: "עקבו אחר כל הדיווחים במקרה שייראה בעתיד מה שעד כה לא ידוע - שמדינה אחרת מנצלת את זה לשימושיה. אויב, או אויב פוטנציאלי, יכול לפתח מכשיר טס עם מאפיינים שיכולים להיות לדבר כזה". בין היתר הודגש צורך לשים לב לכל מטוס שמתנהג כמו עב"ם: "גובה גבוה, תמרון חד, 'טיסה' נייחת ומעט החזרי מכ"ם".

 

הדו"ח, שמכונה UAP – תופעות אוויריות לא מזוהות – הוא חלק משלושה קבצים הכוללים יותר מאלף עמודים. העתקים ממנו נשלחו לד"ר קלארק לפני חשיפתו המלאה, שצפויה להתרחש בעתיד הקרוב.

 

"משרד ההגנה ניסה ללא הרף לדחות את הפרסום", אמר קלארק. "הדו"ח אמנם צונזר, אבל אי אפשר להסתיר את העובדה שהצבא הבריטי התעניין בהשגת טכנולוגיית עב"מים, או מה שהם מכנים – 'טכנולוגיה צבאית חדשה'. והקבצים חושפים שהם עשו הכול כדי להשיג טכנולוגיה שכזו, לפני שהרוסים או הסינים יניחו את ידה עליהם. השנה הייתה 1997, אבל רוסיה עדיין נחשבה לאויבת עם נשק שמאיים על המערב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים