שתף קטע נבחר

מחקר חדש מגלה: על מה באמת אתם חולמים

לפעמים הם מוזרים. לפעמים מצחיקים. לפעמים הם גורמים לנו להתעורר בבהלה. מזה אלפי שנים מנסים בני האדם להבין את משמעות החלומות. עכשיו, במחקר ראשון מסוגו שאחד ממוביליו הוא ד"ר יהונתן שלר מהמכון הטכנולוגי בחולון, מנותחים עשרות אלפי חלומות מסביב לעולם באמצעות בינה מלאכותית. כך אפשר להבין על איזה נושאים חולמים אנשים, מה ההבדל בחלומות של גברים ונשים וכיצד החלומות מושפעים מלוח השנה ומאירועים גדולים. הממצאים מפתיעים

יום העבודה הארוך הסתיים. גם מטלות הבית הבלתי נגמרות מאחוריכם. הילדים רחוצים ונשלחו למיטותיהם. אפילו הרביצה המעולפת מול הטלוויזיה מיצתה את עצמה. הראש העייף מונח סופסוף על הכר, והעיניים הכבדות נעצמות. הנה, באה המנוחה ליגע. ואז, כשהגוף שוקע לשינה עמוקה, מתרחש הקסם. אנחנו עוברים מהעולם המוכר, עולם המציאות, אל יקום אחר, אלטרנטיבי.

 

אנחנו מפליגים לעולם החלומות. לא תמיד אנחנו זוכרים אותם כאשר אנחנו מתעוררים. אבל כשזה קורה, אנחנו נותרים עם זיכרון מתסריט משונה, הזוי, לעתים מסויט, ותוהים מאיזה מעמקים מסתוריים וחבויים במוח שלנו נשלפו התמונות, הקולות, הסיפורים שחווינו. אלפי שנים מעסיקים החלומות את האדם, שמנסה לפרש אותם, לפענח מה הם אומרים עליו או על עתידו, להבין למה בכלל הם קורים. בדרך כלל, התהיות נותרות תלויות באוויר.

  

קיראו עוד:

מחקר בדק: האם אפשר להשלים מחסור שעות שינה בסופ"ש?

מדריך: אלו הסיבות שבגללן אתם לא ישנים טוב בלילה

מתקשים לישון בלילה? אלו הטיפולים שיעזרו לכם

 

צמד חוקרים, ישראלי ואמריקאית, עוסקים בימים אלה במחקר חדש שבאמצעות כלים מתחום הבינה המלאכותית סורק אלפים רבים של סיפורי חלומות, וממפה לראשונה באופן מדויק ומדעי את סוגיהם ומדרג את השכיחות שלהם. התוצאות מפתיעות. כך, למשל, "חלומות כחולים" על מין משתרכים הרחק־הרחק בטבלה. לעומת זאת, החלומות המעורפלים והלא מוסברים במיוחד, אלה שבהם אנחנו בעצם חולמים שאנחנו חולמים וממש לא מבינים מה קורה, מדורגים גבוה. וכך גם חלומות על נושאים שאולי מצביעים על המרכזיות שלהם בעולמנו התרבותי: שופינג וכסף. ובאופן רומנטי — ומעט נוגה — במקום הראשון בטבלה מככבים החלומות על האהבות הראשונות שלנו.

  

בראש המחקר עומדים ד"ר יהונתן שלר, מומחה לבינה מלאכותית מהמכון הטכנולוגי חולון HIT, וד"ר קייט נידרהופר מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת טקסס. במחקרם, שלר ונידרהופר הסתמכו על מאגר מידע עצום שהצטבר במסגרת "ענן החלומות" — dreamscloud.com.

 

זוהי מעין רשת חברתית שבה אנשים מסביב לעולם כותבים את החלומות שחלמו, ואילו אחרים עוקבים אחריהם, קוראים את תיאוריהם ומעניקים להם לייקים ממש כמו בפייסבוק או באינסטגרם. יותר מ־150 אלף תיאורים שכאלה נאספו עד כה בענן החלומות, כשבקהילה חברים יותר מ־300 איש מ־234 מדינות. בשלב הראשון נותחו כ־10,000 ובהמשך מתכוונים החוקרים לנתח את המאגר כולו.

  

במקום הראשון: חלומות על האהבות הראשונות שלנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
במקום הראשון: חלומות על האהבות הראשונות שלנו(צילום: shutterstock)

 

הפשפשים של חמותי

"אני לא זוכרת את רוב החלום, רק שחלקתי מיטה עם חמותי", תיארה שלשום את חלומה המוזר בלוגרית בשם שונה. "היא חזרה מאוחר בלילה והביאה איתה המון פשפשים. התעוררתי כשאני מתגרדת וסופר־כעוסה. לא רק שהיא לא טרחה להתקלח, היא ידעה שהיא מלאה בחרקים ונכנסה כך למיטה בחוסר התחשבות מוחלט. נכנסתי להתקלח, כשהצצתי מחוץ למקלחת ראיתי המון בקבוקים של סבונים חדשים. לא ידעתי אם אני אמורה להשתמש בהם או לא אבל החלטתי שכן. רוב החלום התקלחתי וניסיתי עוד ועוד סבונים חדשים".

  

כאשר מאגר המידע מורכב מאלפים על גבי אלפים של תיאורים משונים כאלה, שכתובים ברמות שונות של התנסחות, על ידי אנשים שלא כולם שולטים היטב באנגלית, אתגר הניתוח שלהם הוא סבוך במיוחד. וכאן נכנסת לפעולה הבינה המלאכותית, תחום התמחותו של ד"ר שלר. כלי הניתוח שהוא פיתח מאפשרים לבודד מהחלומות מילות מפתח, ובאמצעותן לזקק מהחלום נושא עיקרי שמאפיין אותו. כך, מסתבר שבסבך הסוריאליסטי של תיעודי החלומות שמגיעים מסביב לעולם יש חוקיות, יש ז'אנרים קבועים.

  

"עד היום לא נחקר כמעט על מה אנשים חולמים", מספר ד"ר שלר. "רצינו לבדוק האם לחלומות יש מאפיינים של נושא, וגם מאפיינים לשוניים ורגשיים. DreamsCloud היא רשת חברתית שהוקמה כדי שאנשים יוכלו לשתף חלומות או לקבל מחבריהם פירושים לחלום שחלמו. הם קיבלו את הפלטפורמה וידעו שהם יוכלו לשתף ולקבל תגובות ממשתתפים אחרים — ובמקביל ידעו שהתכנים משמשים למחקר.

 

"כיום אספנו כבר 150 אלף חלומות להמשך המחקר. כשראינו למשל שיש פיק של חלומות בלהה — ניסינו לבחון האם יש קשר לדברים שמתרחשים במציאות באותו הזמן. כך מצאנו שיש מתאם בין עלייה בחולמים שיש להם סיוטים - לסופות הוריקן שהשתוללו בארה"ב ובהוואי באותה תקופה. עכשיו אנחנו בוחנים עד כמה דברים חיוביים שקורים משפיעים על החלומות. ראינו, למשל, שיש חלומות רבים על ים, על הפלגות. זה תופס הרבה יותר מקום ממה שחשבנו. יש הרבה חלומות על בעלי חיים מפחידים, על נחשים טורפים. והרבה מאד חולמים עסוקים במשמעות החלום".

 

 באיזו דרך הבינה המלאכותית בחנה את החלומות?

"הבינה מלאכותית קראה את כל החלומות, הבינה אותם, קיטלגה אותם לנושאים, הוציאה את הרגשות, הציגה את הקשרים וכדומה. ביצוע ניתוח בהיקף כזה באופן ידני הוא כמעט בלתי אפשרי".

  

המשמעות של חלומות מפחידים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המשמעות של חלומות מפחידים(צילום: shutterstock)

 

סיוט הרדיפה

אז על מה אנחנו חולמים? על חופשה? חלומות רדיפה? על שיניים נופלות? על מין? המחקר בחן מילות מפתח רבות שקשורות ל־25 נושאים שונים. הממצאים מלמדים כי הנושא השכיח ביותר בחלומות הוא "אהבה צעירה" — כלומר חלומות של גברים ונשים צעירים על האהבות המלבלבות שלהם (או על התרסקותן הכואבת והפרידה שאחריה), אך גם זכרונות של מבוגרים יותר על אהבותיהם הישנות שחלפו לבלי שוב. אחריו מופיעים חלומות שהנושא המרכזי שלהם הוא פעולות שמבצע החולם בגוף ראשון, כמו ריצה, הליכה או חיפוש. הנושא השלישי השכיח הוא חלומות רדיפה — הסיוטים שבהם מה שאנחנו לא מנסים לעשות, יש תחושה נוראית שאי־אפשר לחמוק מדבר מה שרודף אחרינו או אחר אנשים אחרים.

 

חלום רדיפה, לדוגמה, הופיע אצל אישה מבוגרת שכתבה כך: "הייתי בבית של הנכדה שלי. הבטתי החוצה מהחלון וראיתי את המכונית שלי. היא נראתה מאוד רחוקה. תוך כדי חלום תהיתי מדוע המכונית שלי נראית כך. ואז ראיתי אנשים מהשכונה רצים, בורחים ממשהו. היו אלפי אנשים שרצו, ראיתי אפילו חלק שרצו כשהם נושאים בזרועותיהם אנשים חולים. הם הביטו לאחור בזמן שברחו מפני מה שרדף אחריהם. לא הצלחתי לראות מיהו או מיהם הרודפים, אבל נדמה היה שזה מבעית ומפחיד מאוד. התעוררתי". באופן מפתיע חלומות על סקס מופיעים במקום ה־21 והמביש.

  

הנושא שכבש את המקום החמישי בטבלה הוא ה"מטא־דרימינג" — חלום על חלום, או חולמים שעסוקים בפשר החלום שלהם ובקשר של החלום למציאות חייהם, תוך כדי החלום. משפט קבוע שמופיע בתיאור חלומות מהסוג הערטילאי הזה הוא, "זה הרגיש כל־כך אמיתי, עד שלא הבנתי שאני בעצם חולם". כך תיאר אחד החולמים: "הייתי במיטה בחדר שדומה לשלי אבל מעט שונה. צללתי לשינה תוך כדי שאני הולך. נתקלתי בדברים. הפלתי חפצים על הרצפה. נאבקתי ממש כדי לפתוח את העיניים ולהישאר ערני. ניסיתי לפקוח עיניים בכוח ולמצוא את הדרך למיטה שלי. הייתי צריך לנער את הגוף אבל הוא היה כל כך כבד. זזתי המון כדי להתעורר. זה היה ממש קשה ומפחיד".

  

מהניתוח שביצעו החוקרים על הנתונים עולה שבמספר רב של חלומות הייתה נוכחות משמעותית של אלימות קשה. 12 אחוז מהחלומות היו אלימים מאוד ועסקו ברצח, דם וכדומה. מתוך החלומות האלימים בכ־14 אחוז מהם היו מעורבים בני זוג בחלום, כשהאלימות לא בהכרח הופנתה כלפיהם, אך הם נכחו בחלום האלים.

  

חלומות אלימים, למשל, יכולים להיות על מלחמה. אחד החולמים כתב כך: "הייתי חייל שנלחם בגרמנים. הם עשו ליחידה שלי מארב. החיילים הגרמנים החלו לשסף לכולם את הגרונות ולוודא הריגה. הגרמני שתפס אותי אמר לי שהוא לא יהרוג אותי, אבל הוא חייב לחתוך לי את הגרון באופן שייראה כאילו אני מת. נפלתי על האדמה מדמם. חייל גרמני שעמד לידינו ראה את אחד הלוחמים מהיחידה שלי על הרצפה ומצא שהוא לא מת. הוא הרים אותו וחתך לו את הגרון — אני התרוממתי לפני שהוא הספיק להרים אותי, לקחתי סכין ודקרתי אותו בצוואר והרגתי אותו. אז חבר שלי ואני התחלנו לברוח מחיילים גרמנים שהחלו לרדוף אחרינו".

 

  (  )

נשואים חולמים אחרת

ועוד ממצא מעניין מהמחקר: מסתבר שהחלומות שלנו תלויים בלוח השנה. למשל, חלומות על חופשה החלו להיות נפוצים אצל החולמים בעיקר באמצע החורף — כשאנחנו כבר מייחלים לבוא האביב או הקיץ, והוזים על טיול או מנוחה במזג אוויר נוח. נשים חולמות על חופשה פי ארבעה יותר מאשר גברים. הרגשות הדומיננטיים שעולים מהחלומות האלו הם של ציפייה והנאה.

  

מהמחקר עולה עוד, כי כ־14 אחוז מהחלומות הם על בני־הזוג, וכי יש הבדל בין חלומות המתייחסים לזוגות נשואים או לזוגות של חבר וחברה. בשלב החברות, בנים מעטים חולמים על מערכת היחסים או מזכירים אותה. לעומת זאת, בשלב הנישואים גברים רבים יותר חולמים על הנושא. אצל חולמים שמערכת היחסים הזוגית שלהם היא בסטטוס של חבר־חברה עלו רגשות רבים של בכי, פרידה, ומחשבות על התקדמות היחסים. אצל זוגות נשואים הנושאים העיקריים שעלו הם נושאי היומיום — הילדים, משך שנות הזוגיות וכדומה.

  

בני האדם ניסו לפענח את משמעותם של החלומות משחר ההיסטוריה. בתרבות שלנו זכורים היטב, למשל, חלום יעקב או חלומותיו של פרעה על הפרות הרזות והשמנות שפיענח עבורו יוסף. בתרבויות אחרות, החלומות סימלו מעבר לעולמות אחרים. כך, למשל, בתיאור הבריאה אצל האבורג'ינים ילידי אוסטרליה "זמן החלום" מקביל לתוהו־ובוהו שממנו נוצר היקום. כלומר, לפי אמונתם, כאשר אנחנו חולמים אנחנו חוזרים לאותו עולם בראשיתי, לא מוגדר, ונפגשים עם הדמויות המיתולוגיות שמאכלסות אותו. גם בעידן המודרני המשיכו לנסות להבין את תעלומת החלומות.

  

מקומו של החלום בהבנת נפשו של האדם תפס מקום מרכזי בפסיכולוגיה בזכות זיגמונד פרויד וספרו "פשר החלומות" שפורסם לראשונה ב־1899. "מחקרים רבים נעשו על חלומות לאורך השנים, עם זאת, במאה ה־21 מעמד משמעות החלום הלכה ופחתה בקרב מדענים", כתבו שלר ונידרהופר במאמר שסיכם את מחקרם. "בעשורים האחרונים מדענים עסקו בעיקר באופן ההשפעה של החלום על חיי הערות ועל מצב הרוח, בקשר של החלומות לבריאות היחסים הבינאישיים, ולקבלת החלטות. בעוד מדענים מתווכחים על מהות החלומות — הם ממשיכים להיות אוניברסאליים ומהווים חוויה אינטנסיבית משותפת לכלל האנושות".

  

מה תבדקו בשלב הבא של המחקר?

"אנחנו בוחנים את הקשר בין סיוטי לילה לבין אירועים במציאות. ראינו שיש קשר ראשוני בין אירועי אסון במציאות לבין כמות הסיוטים — במקרה של ההוריקנים. כעת אנחנו בוחנים קשר לאירועים נוספים".

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"

 

ועל מה חולמים תינוקות וילדים?

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
על מה אתם חולמים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים