שתף קטע נבחר

קפריסין היהודית: "יש פה קדושה של ארץ ישראל"

למעלה מ-600 משפחות יהודיות, מקווה טהרה, מאפייה כשרה, מוסדות חינוך ואפילו מלון כשר למהדרין: התיירים הדתיים גילו את קפריסין, המקום שבו אפשר להסתובב עם סממנים דתיים ללא חשש

 

 

יהדות קפריסין היא אחת הקהילות העתיקות בעולם. הרב אריה זאב רסקין, רבה הראשי של המדינה ושליח חב"ד בה, מספר כי ישנן עדויות לכך שיהודים התגוררו באי כבר במאה השנייה לפני הספירה. לדבריו, במאה השנייה לספירה הושמדה הקהילה בגלל השתתפותה ב"מרד התפוצות" שבו יהודים מקפריסין, מצרים ומדינות נוספות מרדו ברומאים. לאורך השנים חיו בקפריסין יהודים לסירוגין, אך במספרים קטנים יחסית.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 


 

"בתקופת ההעפלה, ניצולי השואה שנתפסו על ידי הבריטים הוגלו ונכלאו ב-12 מחנות מעצר. כ-53 אלף ניצולי שואה חיו אז במחנות שבאזור דהקליה, בתנאים קשים של מחסור", אומר הרב. "חסידי אומות עולם המתגוררים בכפר הסמוך, קסילוטימפו, הבריחו להם מזון, סבון ובגדים עד שעלו לארץ בשנת 1949".

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

ב-2003 הגיעו הרב רסקין ורעייתו, שיינדל, לשליחות באי – ומצאו בו רק כמה יהודים שהתבוללו, וכן מספר ישראלים שהגיעו במטרה לעשות עסקים בשל המיסים הנמוכים במקום. עם השנים זינקה הקהילה הישראלית באי - וכיום היא מונה יותר מ-630 משפחות. הרב רסקין הקים מערכת שירותי דת הכוללת בית כנסת, גן ילדים, מקווה טהרה ועוד.

 

קפריסין היהודית (צילום: יצחק טסלר)
הנקרות באיה נאפה(צילום: יצחק טסלר)

 

זינוק במספר התיירים הדתיים

כבר בשנות ה-60 גילו הישראלים את קפריסין. בתקופה מסוימת הייתה אפשרות לעלות עם הרכב על מעבורת בחיפה, להפליג קצת יותר מ-300 ק"מ, עד ללרנקה - ומשם לצאת לטיול ממונע. בחלוף השנים קטן מספר הישראלים המבקרים באי, אבל בשנים האחרונות, בעקבות המתח המדיני עם טורקיה, גילו הישראלים מחדש את קפריסין, האי שבו המחירים זולים ודתיים יכולים להסתובב עם כיפה ללא חשש.

 

קפריסין היהודית (צילום: יצחק טסלר)
מצבת הזיכרון בקפריסין לזכר מחנות המעפילים (צילום: יצחק טסלר)

 

מדריך הטיולים, שמואל גולד, שחי בקפריסין מזה 14 שנים, מספר כי "בשנים האחרונות נרשם זינוק במספר הישראלים שהגיעו לקפריסין, וביניהם גם דתיים רבים. 2014 הגיעו 74 אלף תיירים ישראלים, ב-2015 כבר הגיעו כ-100 אלף, ב-2016 כ-150 אלף וב-2017 נרשם מספר שיא של כ-260 אלף ישראלים, ובהם גם דתיים וחרדים שחלקם הגיעו לעשות עסקים ולקנות נכסי נדל"ן זולים יחסית".

 

לפני כשנה החליטו יצחק ותהילה פרידמן, חרדים מטלז-סטון (קריית יערים), להקים בלרנקה מלון כשר למהדרין. הם לקחו מלון בוטיק הרוס בשם Mikes Kanarium City Hotel, ואחרי שיפוץ יסודי קראו לו על שמם, "פרידמנ'ס".

 

את ההחלטה על האי הזה דווקא, למיזם הכשר שלהם, הם מסבירים בכך שמדובר במקום "אידיאלי לתיירים ישראלים בכלל, ולשומרי מצוות בפרט", לדבריהם. "הטיסה מהארץ אורכת כ-35 דקות, ולפי שיטת הרמב"ם זה אפילו לא נקרא יציאה לחו"ל כי במקום יש את קדושת ארץ ישראל. בבית חב"ד הסמוך יש שלוש תפילות ביום, ואנחנו מספקים אוכל כשר למהדרין לכל אורך השנה.

 

קפריסין היהודית (צילום: יצחק טסלר)
קצב קפריסאי-יהודי(צילום: יצחק טסלר)

 

"בנוסף, משפחות דתיות יכולות ללכת ביחד לחוף ים מבודד ולרחוץ שם ללא הפרעה. מהמלון אפשר גם צאת ל'טיולי כוכב', בין השאר לאיה נאפה שם יש פארק מים, לונה פארק, סיורי טרקטורונים ונקרות יפהפיות. כל אלו הן אפשרויות בילוי מאוד פופולריות בקרב משפחות".

 

בלי שום תשתית כשרה

על השאלה עד כמה מסובך להקים מלון כשר למהדרין, היא משיבה כי בניגוד לאירופה, בסופרמקטים המקומיים, אין שום מצרך שיש עליו חותמת כשרות. לכן רוב המזון מיובא מבריטניה. "רק ירקות ופירות אנחנו קונים במקום, ולחמים אנחנו קונים במאפייה שבנמצאת תחת השגחה שלנו".

 

קפריסין היהודית (צילום: יצחק טסלר)
מקום שבו תיירים יהודים לא מפחדים להפגין זהות יהודית בפומבי(צילום: יצחק טסלר)

 

מה לגבי מוצרי חלב?

"בזכות חב"ד יש מוצרים מ'חלב ישראל', הנחלב תחת השגחה של הרב רסקין, כולל גבינת החלומי המפורסמת - אחד המאכלים שהם מסמליה של קפריסין".

 

ניסים נחמיאס, השף של מלון "פרידמנ'ס", מספר על הקשיים להכין אוכל כשר במקום שאין בו כל תשתית כשרה: "הבעיה הכי קשה היא להשיג בשר כשר. לפני פסח אמנם שוחטים כבשים, אבל לאורך כל השנה אי אפשר לשחוט, כי יש בעיה לאחסן את הבשר. מתברר שהחשמל באי יקר פי-שניים מאשר בישראל, ולכן אחסון בהקפאה עמוקה יעלה המון כסף. עד כדי כך, שזול יותר להביא מבריטניה בשר קפוא כשר למהדרין בהשגחת 'כדתיא', המקובלת על כל הדתיים והחרדים".

 

עזרה הדדית על האי

מלון כשר למהדרין זה לא רק אוכל. החדרים, למשל, מצוידים כולם במפתח שבת לא אלקטרוני – וכל הגלאים האלקטרוניים מושבתים בשבת. הפרידמנים שמחים גם על חיזוק את הקהילה היהודית במקום. "כשלבית חב"ד או לנו חסרים מוצרי מזון כשרים למהדרין, אנחנו עוזרים האחד לשני".

 

קפריסין היהודית (צילום: יצחק טסלר)
כן, זו לרנקה(צילום: יצחק טסלר)

 

"דתיים רבים אינם מודעים לבעיות הכשרות הרבות שיש בחו"ל, וזה עוד לפני שמזכירים את הבעיה עם 'בישול עכו"ם'", פרידמן אומרת. "כך למשל, רבים חושבים שאין בעיה לאכול לחם פשוט, המכונה בהלכה 'פת פלטר', אבל הם לא מודעים לזה שיש לחמים רבים שמכילים שומן מן החי.

 

"גם מי שלא מקפידים על 'חלב ישראל', לא יודעים שבגבינות קשות יש לפעמים תוספים אסורים כמו יין או חומרי טעם. אכילה במסעדה צמחונית עלולה להסתבר כבעייתית מאוד, מאחר וברבים מהרטבים שמגיעים עם הסלט יש חומץ שעשוי מיין. מתברר שיש אפילו מוצרים שמוגדרים 'צמחוניים', אבל מכילים רכיבים מן החי, כמו למשל דגים".

 

  • הכותב היה אורח מלון פרידמנ'ס

פורסם לראשונה 04/07/2018 15:34

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יצחק טסלר
מצבת זיכרון במחנה מעפילים
צילום: יצחק טסלר
מומלצים