שתף קטע נבחר

כך הופכים זוכי מחיר למשתכן למשקיעי נדל"ן

לרבים מבין הזוכים בתוכנית אין שום כוונה להתגורר בדירות שרכשו, והם מנסים להשכיר אותן - גם משום שנאסר עליהם למכור. חן נגר, מהזוכים בפרויקט בקריית מוצקין: "40%-50% מהדירות מיועדות להשכרה". יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר: "המצוקה בפריפריה תהיה גדולה מאוד"

 

 

 

תוכנית מחיר למשתכן של משרד האוצר נועדה לספק פתרון לצעירים מחוסרי דיור, אבל כצפוי, רבים מבין הזוכים אינם מתכוונים כלל להתגורר בדירות שרכשו. כך, בפרויקט של עמרם אברהם בקריית מוצקין, רבים מהזוכים מנהלים מגעים עם חברה לניהול נכסים, בניסיון להתארגן כקבוצה ולקבל יחדיו הנחה.

 

אחד הזוכים בפרויקט הוא חן נגר (30), נשוי ואב לילד, המתגורר ברחובות. בראיון לאולפן ynet סיפר נגר, כי מעולם לא התכוון לעזוב את מקום מגוריו וכי התכוון להשכיר את הדירה מלכתחילה. אז גילה דרך קבוצת הוואטסאפ של הזוכים בפרויקט, כי זוכים רבים נוספים מתכוונים גם הם להשכיר את דירתם.

 

"צריך להבין שהתנאים השתנו מאז שזכינו", אמר. "מה שאנחנו מבינים בבדיקה כזוכים, זה ש-40%-50% מהדירות מיועדות להשכרה. מטבע הדברים, כשבניינים עומדים כשכמעט מחצית מהדירות הן שכורות, הדיירים שנמצאים במקום פחות רוצים להשקיע ולשפץ את הדירה, ואז זו נבואה שתגשים את עצמה - המחירים יירדו, וגם איכות החיים תיפגע".

 

מחיר למשתכן: הכי הרבה נרשמים בקריית אונו, הסיכוי הכי נמוך לזכייה - ברעננה

ראש מטה הדיור על הירידה בהתחלות הבנייה: "לא נורה אדומה - אבל בהחלט אור כתום"

 

   (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אכלוס הפרויקט צפוי להתרחש במרץ 2019. נגר, רואה חשבון במקצועו, מבקש שיסירו את המגבלה החלה על הזוכים, בדבר איסור מכירת הדירה למשך חמש שנים מיום קבלת המפתח, וזאת בתנאי שישתמשו בתמורה רק לטובת קניית דירת אחרת. "המגבלה הזו יוצרת למעשה מספר בעיות שמקשות מאוד על הזוגות הצעירים, ואף עלולות לגרום לקריסתם הכלכלית", הוא מציין. "לא ידענו שהפרויקטים יתעכבו בגלל עניינים פרוצדורליים, לא ידענו שהרבה קונים לא מתכוונים לגור בדירה אלא להשכיר אותה, ואנשים לא יודעים מה צופן העתיד. לעתים נקלעים לקשיים כלכליים ואנשים רוצים בסך הכל לקבל את הכסף שהשקיעו בחזרה".

 

אבישי בוחבוט, אחד משלושת הבעלים של חברת ניהול הנכסים פלמינגו, סיפר בשיחה עם ynet כי הופתע מכמות הפניות שקיבל מהזוכים בפרויקט. "אחד מהדיירים שאל את שאר הזוכים אם מישהו מעונין בניהול הנכס, והרבה הביעו התעניינות ובדקו אם יוכלו להגיע כקבוצה ולקבל הנחה בדמי הניהול".

 

לדבריו, הם קיבלו עשרות פניות מהזוכים בפרויקט זה, כמו גם מזוכים בפרויקטים נוספים, בהם פרויקט מחיר למשתכן בקריית ביאליק. "הביאו לנו תוכניות של הדירות וסיכמנו עם מספר אנשים שנתחיל את השיווק בעוד ארבעה חודשים", אמר. " כשהזוכים לא גרים פה, מבחינתם להגיע הנה ולנהל את ההשכרה זה מטרד, ולכן זה משתלם עבורם".

 

"המצוקה בפריפריה תהיה גדולה מאוד"

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, ציין בראיון לאולפן ynet כי ריבוי הדירות שזכאים רכשו לטובת השכרתן, עשוי להביא לירידות מחירים באזורים הללו. "הבעיה היא יותר הפריסה מאשר הריבוי", אמר. "במחיר למשתכן, מרבית הדירות שנמכרו עד היום הן בפריפריה, ושם המצוקה תהיה מאוד גדולה. כשאתה משקלל לתוך הדבר הזה גם את העובדה שאותם אנשים נטלו משכנתא, ומרביתם או חלקם הגדול גם גר בשכירות, אתה מייצר עומס מאוד גדול עליהם, עומס בעייתי כשהם מצד שני לא יכולים למכור את הדירות.

 

"אם בקריית גת פתאום תהיה הצפה של דיור להשכרה, זה לא יוריד את מחירי השכירות בת"א, זה יוריד את מחירי השכירות בקריית גת - ושם באמת תהיה בעיה גדולה", הוסיף. "זה לא ישנה את הביקושים בת"א ואת מחירי השכירות שם".

 

האם אתה חושב שצריך לפעול מול הממשלה והאוצר, להפעיל לחץ כדי לקצר, אולי, את התקופה בה אסור למכור את הדירות האלה?

"זה האבסורד הכי גדול. המדינה אומרת לך: אנחנו נותנים לך הנחה, אבל תוכל לממש אותה רק בעוד חמש שנים. אם התוכניות של הממשלה יתממשו במלואן, אז בעוד חמש שנים כשאני אבוא למכור את הדירה, כבר לא תהיה הנחה כי מחירי הדיור יירדו. אז מה עשיתי בזה? כלום.

 

"מצד שני, אני לא מבין ממה הם מפחדים. הרי אם היום אני מוכר את הדירה הזאת והיא שווה יותר, אז הרווחתי את ההנחה. מה אני אעשה איתה? הרי אם אני מחוסר דיור אני צריך ללכת לקנות דירה אחרת, אז ההנחה הזאת כשלעצמה לא משנה לי הרבה. הם מפחדים לכאורה מספקולציות.

 

"נראה לי שמה שמפחיד אותם יותר זה מצב עניינים שבו אני אבקש למכור את הדירה במחיר למשתכן, ולא אקבל עליה בשוק יותר ממה שאני שילמתי עליה - כי מה לעשות שהרוכשים הם גם ישראלים, ואף אחד לא רוצה לצאת פראייר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים