שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

אושר סופית: נערים לא יורשו לעבוד בבניין

ועדת העבודה אישרה תקנות של השר חיים כץ, לפיהן תיאסר העסקת בני נוער בעבודות בנייה באתרי בנייה - אלא אם מדובר במסגרת של חניכות או הכשרה מקצועית. לפי נתונים שהוצגו בוועדה, ב-2017-2015 נהרגו באתרי בנייה 5 בני נוער ונפצעו 75

הכנסת אישרה הבוקר (ד') סופית את האיסור להעסיק בני נוער בעבודות בנייה באתרי בנייה. האיסור המוחלט מעוגן בתקנות של שר העבודה והרווחה חיים כץ, שאושרו היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה. הוועדה ציינה לא היה מנוס מהאיסור הגורף, לאחר שלפי הנתונים שהוצגו בפניה בשנים 2017-2015 נהרגו באתרי הבנייה 5 בני נוער ונפצעו 75.

 

העליון: הדרך לצמצום תאונות הבניין עשויה לעבור במערכת המשפט

"הפיגומים בישראל הם מדגם שהשתמשו בו בגרמניה לפני מאה שנה"

בהקטל בענף הבנייה: "אבא שלי הלך בבוקר לעבודה ולא חזר"

 

עם זאת, נקבעה בתקנות פרצה המאפשרת העסקת נערים במסגרת של חניכות או הכשרה מקצועית, ובתנאי שנוכחותם באתר הבנייה בהיתר מיוחד ומוגבל של השר לעיסוק מסוים שאיננו מסכן חיים ותחת השגחה מקצועית. התקנות ייכנסו לתוקף מיד עם פרסומן ברשומות.

אילוסטרציה תאונות בנייה (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

מנהל תחום בטיחות בעבודה במשרד העבודה, רן כהן הדגיש שתקנות אכן מחמירות, אך המצב בישראל מחייב נקיטת צעדים דרסטיים, עד שיחול שיפור בחקיקה הבטיחותית, במודעות לסיכונים ובאכיפת החוק. "בכוונתנו להגביר את האכיפה והביקורת באתרי הבנייה בתקופת הקיץ, בפרט באתרים המועדים לפורענות, כמו בבניית פרויקטים לפי תוכניות התמ"א", הודיע כהן.

 

ח"כ עבד אל חגים חאג' יחיא (הרשימה המשותפת) טען כי התקנות גורפות מדי בכך שהן אוסרות על העסקת נער בכל עבודות הבנייה. לדבריו "יש לשקול מה כן ומה לא". הוא עצמו הכיר אישית שני נערים שנהרגו בעת שעבדו באתרי בנייה בחופשות ללא הכשרה מקצועית.

 

 

גם עו"ד לירון אשל מהמועצה לשלום הילד הזהיר כי "בתקנות אין ממש שיוכל להסיר את הסיכונים אלא אם משרד העבודה יקפיד לאסור באופן גורף להעסיק נערים בכל העבודות בתחום". תמכה בו מנהלת הקבוצה למאבק בתאונות בניין, הדס תגרי. לדבריה "אלו תקנות שלא ניתן לאכוף; הן לא מעשיות. אם יתירו לנער לחלק מים באתר בנייה, אין דרך לפקח שלא יעלה על פיגום". עוד הזהירה מהכוונה להמשיך להתיר העסקת נערים בעבודות שיפוצים בבתים, שהן לא אחת מסוכנות לא פחות.

 

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בנוער העובד והלומד, אורי מתוקי, אמר בתגובה כי 140 אלף נערים מחפשים עבודה ולא מוצאים, ולכן חשוב להחריג את העבודה באתרי הבנייה, אבל לא עבודות שיפוצים בתוך הבתים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בסיכום: "אני שמח שהצעירים פונים לעבוד בענף הבנייה, אך למרות זאת זהו ענף מסוכן שגובה חיי אדם, בגלל חוסר הניסיון והתנהגות פזיזה שמאפיינת אנשים צעירים". 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים