שתף קטע נבחר
 

הקשיים בחיפוש עבודה אחרי גיל 45: ממה חוששים המעסיקים?

הם מניחים שהמעסיקים חוששים מהניסיון שלהם, מזה שידרשו שכר גבוה מידי ומההשתלבות שלהם בסביבה צעירה. סקר חדש מגלה כי כמעט 60% מבני ובנות 45+ נשאלים לגילם בראיונות עבודה, ופחות מחצי מהם משתמשים ברשתות החברתיות כדי למצוא עבודה

אחוזי האבטלה בישראל נמוכים, וניתן למצוא לא מעט משרות פנויות בתחומים רבים. אך עם זאת, ישנם לא מעט מעסיקים אשר מוותרים מראש על עובדים שחצו את גיל 45. סקר שערך אתר AllJobs בקרב 722 עובדים בגילאי 45+ חושף את הקשיים עמם מתמודדים עובדים הנמצאים בשכבת הגיל העליונה של שוק העבודה בישראל.

 

עוד בערוץ הקריירה

צפו בטייסי הנוסעים שהתחילו אחרי גיל 50: "אף פעם לא מאוחר ללמוד שפה חדשה"

שיא בפניות עובדים שהופלו על רקע מילואים ולאום - אך המצב האמיתי חמור בהרבה

 

תעסוקה מבוגרים (מקור: Alljobs)
(מקור: Alljobs)
 

כאשר נשאלו מהם לדעתם חששות המעסיקים מהעסקת עובד מבוגר, השיבו 35% כי המעסיקים חוששים מהקושי של עובד מבוגר להשתלב בצוות צעיר. 27% חושבים שהמעסיקים חוששים שיאלצו לשלם לעובד מבוגר שכר גבוה יותר, ו-23% ענו כי המעסיקים סבורים שעובדים מבוגרים הם בעלי ניסיון רב מדי.

 

 

עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר ב-AllJobs, מספרת כי לפי נתוני האתר נרשמה דווקא עלייה בכמות המשרות שמעסיקים מסמנים כמתאימות לבני חמישים פלוס, ומנסה להסביר מדוע ניסיון רב גורם לחשש אצל המעסיקים. "כשמעסיק רואה עובד שמצטייר בעיניו כ'אובר קווליפייד' הוא למעשה חושש שאותו עובד יבקש שכר גבוה (לעובד מבוגר יש עלויות גבוהות יותר משל עובד צעיר), יהיה קשה לנהל אותו (התנגשויות אגו), וברגע שתגיע הזדמנות טובה יותר – הוא יקום ויעזוב".

 

 

עדיין נשאלים לגילם בראיונות עבודה

44% מהמשיבים לסקר ציינו כי הם חשים שלא מזמנים אותם לראיונות עבודה בשל הגיל. 59% דיווחו כי בעת ראיון עבודה (ובניגוד לחוק), הם נשאלו לגילם. 64% מהמשיבים ציינו כי הם נוהגים לציין את שנת הלידה בקורות החיים שלהם (לעומת 36% שאינם מציינים נתון זה).

  

תעסוקה מבוגרים (מקור: Alljobs)
(מקור: Alljobs)

מנתוני הנציבות לשוויון הזדמנויות בעבודה עולה כי בשנת 2017 מספר הפניות בנושא אפליה על רקע גיל ירד מעט, וכי אפליה על רקע גיל היא סיבת הפניה החמישית בשכיחותה לנציבות. אך עם זאת, כמות הפניות אשר מגיעות לנציבות לרוב אינה משקפת את המצב האמיתי.

 

בנציבות תבעו בשלושה מקרים הקשורים לאפליית גיל בשנת 2017, והנציבה הארצית, מָרים כבהא, הדגישה בשיחה עם ynet כי גם מבחינת אכיפה וגם מבחינת הסברה המאבק נגד אפליה על רקע גיל הוא אחד המאבקים החשובים ביותר של הנציבות, מכיוון שאפליה על רקע זה היא "אפליה שלא תפסח על אף אחד מאיתנו".

 

הניסיון הוא יתרון או חסרון?

הניסיון הרב שצברו במהלך שנות עבודתם הוא אמנם אחד מהדברים ממנו חוששים מעסיקים, אך מהסקר עולה כי 57% מבני ה-45+ סבורים כי הוא גם היתרון הגדול שלהם על פני עובדים צעירים יותר. 20% חושבים שמוסר עבודה גבוה הוא יתרונם הבולט ו-12% רואים את היציבות בעבודה כייתרונם של עובדים מבוגרים.

תעסוקה מבוגרים (מקור: Alljobs)
(מקור: Alljobs)

כאשר התבקשו למנות את מספר התפקידים שהחליפו במהלך שנות עבודתם, 60% דיווחו כי החליפו לכל היותר שלושה תפקידים. 34% דיווחו על מקסימום 10 תפקידים.

 

36% מהמשיבים אמרו כי עניין ואתגר הם המאפיין החשוב ביותר בבחירת מקום העבודה. אצל 28% מהם ביטחון ויציבות בעבודה מהווים את המאפיין החשוב ביותר, ורק אצל 14% - השכר. נתון מעניין נוסף מראה כי 48% מבני ה-45+ עובדים תחת בוס שצעיר מהם, 29% מועסקים תחת בוס שגילו מבוגר משלהם ו- 23% מנוהלים על ידי בוס שגילו כגילם.


בוימפלד מציינת כי בניגוד לעובדים הצעירים, עובדים מבוגרים "עסוקים פחות בחיפוש עצמי, חווים פחות שינויים בסטאטוס המשפחתי וחשוב להם לשמור על מקור פרנסתם. הם יעדיפו לדבוק במקום עבודה קיים, על פני הרפתקאות תעסוקתיות. בני חמישים פוזלים פחות לצדדים, גם כי הם באים ממקום אחר וגם כי הם יודעים כמה קשה שם בחוץ".

 

תעסוקה מבוגרים (מקור: Alljobs)
(מקור: Alljobs)

 

מהסקר עולה כי 71% מהמבוגרים מחפשים עבודה ברשת, ורק אחוז אחד נאמן לעיתונים. למרות פריחתן של הרשתות החברתיות, רק 7% ממחפשי העבודה בגיל זה ציינו אותם כמקום המרכזי בו הם מחפשים עבודה, ויותר ממחצית מהם (57%) ציינו כי לא ישתמשו בהן כלל לצורך חיפוש עבודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים