שתף קטע נבחר

פונדקאות להומואים - גם אם יאושר, לא בטוח שיקרה

מחסור בנשים המוכנות לשמש כפונדקאיות, מיעוט תרומות של ביציות וחסמים רגולטוריים – המשוכות הבלתי עבירות שניצבות בפני גברים חברי קהילת הלהט"ב שירצו לממש את זכותם להורות אחרי שהכנסת תשים סוף לאפליה

התיקון לחוק הפונדקאות שאישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית לפני שבועיים הצית מחאה גדולה. רבבות המפגינים שיצאו לרחובות בקריאה לשוויון זכויות לחברי קהילת הלהט"ב מקווים כי התרת ההליך לגברים יחידנים וזוגות חד-מיניים תוביל למימוש שאיפתם להיות הורים. חרף הקריאה הצודקת לשוויון, כלל לא בטוח שהתיקון החדש לחוק יוכל לגרום לשינוי. הביקוש הרב לפונדקאיות, מיעוט התרומות של ביציות והגבלות רגולטוריות נוספות מציבים בפני הגברים משוכות גבוהות.

 

עוד בנושא:

מחקרים מאשרים: אין הבדל בהתפתחות ילדים למשפחות חד מיניות

"הבת שלי אומרת בגאווה שיש לה שתי אמהות"

אוהד חיטמן: "אני לא שונה מכל אבא אחר"

 

"כבר כיום מספר הנשים בארץ שמסכימות להיות פונדקאיות נמוך בהרבה מהביקוש", מסביר רועי רוזנבלט-ניר, מנכ"ל 'משפחת תמוז פונדקאות', שיחד עם איתי ויואב ארד-פנקס ועותרים נוספים הגישו את הבג"ץ שהוביל את הכנסת לתיקון החוק שעורר את גל המחאה. "המספר המוגבל של הפונדקאיות הוא זה שגורם ליותר ממחצית הזוגות הסטרייטים, שיכולים לעבור את ההליך בארץ, לפנות להליך בחו"ל".

 

מחאת הקהילה הגאה תל אביב (צילום: רויטרס)
מחאת הקהילה הגאה בתל אביב(צילום: רויטרס)

 

רוזנבלט-ניר מוסיף ומציין כי הוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים "מציבה תנאים מחמירים, יש שיאמרו מחמירים מדי, בבואה לאשר לאישה לשמש פונדקאית בארץ. למשל, החוק אוסר על פונדקאיות לא יהודיות להרות ליהודים. כל חסם כזה מצמצם עוד יותר את מספרן הקטן ממילא של נשים שמוכנות להיות פונדקאיות".

 

מחסור בתרומת ביציות

"בישראל קיים מחסור גדול גם בתרומות ביציות", מוסיף ומתאר המנכ"ל. "רובם הגדול של הישראלים שעוברים הליך פונדקאות רוכשים ביציות ממרפאות בעולם, שאושרו על ידי משרד הבריאות. זהו פתרון שאינו רלוונטי עבור זוג חד-מיני של גברים או גבר יחידני. חוק תרומת הביציות בישראל מאפשר רק לנשים לקבל ביציות בתרומה. מתן אפשרות גם לגברים לבצע הליך פונדקאות בארץ יחייב תיקון גם לחוק זה".

 

מפגינים בכיכר הבימה בתל אביב נגד חוק הפונדקאות (צילום: יאיר שגיא)
ביקוש רב מההיצע. מפגינים בכיכר הבימה(צילום: יאיר שגיא)

 

חרף המכשולים הרבים העומדים בפני גברים שיבקשו לעבור הליך פונדקאות, רוזנבלט-ניר מדגיש כי "אין שום ספק שצריך לשים סוף לאפליה בחוק. אין שום הצדקה לקיפוח הזכויות של חברי קהילת הלהט"ב. עם זאת, גם אם התיקון לחוק יתקבל, זה לא אומר שמחר בבוקר גברים מהקהילה יוכלו להגשים את זכותם להיות הורים. צריך לחשוב על פתרונות יצירתיים להגדלת מספר הפונדקאיות ולהתיר חסמים. בניגוד לסטרייטים, שאצלם אין אפשרות לאחות של אחד מבני הזוג לשמש עבורם פונדקאית, אצל זוגות להט"בים צריך לטעמי לאפשר לאחות של בן הזוג להיות פונדקאית".

 

מחאת הקהילה הגאה באר שבע (צילום: רויטרס)
מחאת הקהילה הגאה בבאר שבע(צילום: רויטרס)

 

"צריך לפתוח את החוק ללא קשר לשאלה כמה ייהנו ממנו"

יו"ר השדולה למען הקהילה הגאה קהילה בכנסת, ח"כ מירב בן ארי (כולנו), אשר הצביעה נגד הצעת החוק, מודעת לחסמים שיעמדו בפני הגברים גם לאחר תיקון החוק המפלה: "צריך לפתוח את החוק ללא קשר לשאלה כמה אנשים ייהנו ממנו", מסבירה חברת הקואליציה. "בכל מדינות המערב שאישרו את ההליך יש יותר ביקוש לפונדקאיות מאשר היצע. להבדיל אלפי הבדלות, גם בשוק הדיור יש יותר ביקוש מאשר היצע באזורים הפופולריים. זה לא אומר שזה לגיטימי לאסור מראש על השכרת או מכירת דירות לזוגות חד-מיניים".

 

לדברי חברת הכנסת, "צריך קודם כל לפתוח את האפשרות לפונדקאות לכולם ואז לבחון את ההשלכות. ייתכן מאוד כי התיקון לחוק יוביל לגידול במספר הנשים הפונדקאיות. ככל שהנושא עולה על סדר היום, יותר ויותר נשים יחשבו על האופציה לשמש פונדקאיות. בעיניי, היום נעשה לפונדקאיות עוול. הדימוי שלפיו פונדקאיות הן נשים נזקקות שמסכימות לבצע את ההליך מתוך מצוקה כלכלית הוא שגוי. פונדקאיות עוברות סינון קפדני של ועדה שבוחנת את מצבן הנפשי והכלכלי. מהניסיון שלי אני יכולה לומר שרובן עושות זאת ממניעים אלטרואיסטיים. יש אמת רבה במושג 'חשוך ילדים'. ילדים מביאים איתם אור גדול. לכולם מגיעה האפשרות ליהנות מהאור הזה, בלי קשר לנטייתם המינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מפגין בכיכר רבין בקריאה לשוויון
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים