שתף קטע נבחר

המידע שזוכי מחיר למשתכן חייבים לקחת בחשבון

זוכים במחיר למשתכן נתקלים לא אחת במהמורות בדרך לדירה, אבל כעת הם יכולים ללמוד מטעויות של אחרים. אמיר לוזון, שהקים את מיזם "איגוד הזוכים" סיפק בראיון לאולפן ynet טיפים חשובים, ואילו זוכה בפרויקט מחיר למשתכן באור יהודה סיפרה כיצד מחאה מאורגנת הניבה תוצאות. צפו

 

 

זוכים רבים בתוכנית מחיר למשתכן קובלים כי גילו רק בשלב מאוחר מדי שלל בעיות שונות. כך למשל שגובה ההנחה עבור הדירה נמוך מכפי שהובטח, או שהם צפויים לקבל את הדירה במועד מאוחר בהרבה מזה שנמסר להם בתחילה, עת קיבלו את ההחלטה לממש את הזכייה ולרכוש את הדירה.

 

אחד הזוכים בתוכנית, אמיר לוזון, להקים לפני מספר חודשים מיזם עסקי חברתי בשם "איגוד הזוכים - הכוח של זוכי מחיר למשתכן". המיזם נועד הן להנגיש המידע לזוכי התוכנית ולגשר על הפערים מול הגופים המעורבים דוגמת הקבלנים והבנקים, וכן הקמת מועדון צרכנות לזוכי התוכנית.

 

בראיון לאולפן ynet סיפר לוזון כי החליט לפתוח במיזם בעקבות פערי המידע העצומים הקיימים בין הזוכים לקבלנים, שאת השלכותיהם אף חווה על בשרו. "זכיתי במחיר למשתכן בקרית ביאליק והקבלן אמר לי שאי אפשר לנהל מו"מ על ההסכם", סיפר לוזון, "בדיעבד התברר לי שהטענה הזאת היתה לא נכונה, ואז הבנתי שיש פערי מידע בין הזוכים לבין הגופים השונים שמעורבים במחיר למשתכן".

 

לוזון סיפר עוד על מקרים בהם קבלנים טעו בחישוב מחיר הדירה: "כשהקבלן זוכה במכרז, יש נוסחא לפיה הוא מחשב את מחיר הדירה. מצאנו מקרים שבהם הקבלנים טעו בחישובי הנוסחה, וזה אומר שזוכים היו זכאים לקבל כסף חזרה על מחיר שהופיע להם בהסכם הרכישה".

 

מדריך לזוכי מחיר למשתכן (איור: zochim.co.il)
מדריך לזוכי מחיר למשתכן(איור: zochim.co.il)

דוגמא נוספת נוגעת לנטילת המשכנתא. "כשאתה הולך לבנק לקחת משכנתא, אתה אמור לקבל אותה כנגזרת של שווי הדירה בשוק ולא של מחיר הדירה בפועל", הסביר, "פנתה אלינו זוכה ואמרה שהיא הגיעה לבנק והעמידו לה משכנתא לפי המחיר ששילמה בהסכם. זה אומר שהיא שילמה ריביות יותר גבוהות ויכלה לחסוך, אם רק היתה יודעת, עשרות ומאות אלפי שקלים".

 

"משלמים שכירויות ומגיעים בסוף קרוב למחיר השוק"

אחד הפרויקטים שבהם התגלעו בעיות חמורות הוא בית בפארק באור יהודה, שעתיד לכלול כ-1,400 דירות, מהן כ-900 מוזלות. הזוכים בפרויקט מוחים כי גילו לאחרונה שמשך הזמן הצפוי עד לקבלת הדירות אמור לעמוד על 4 שנים מיום קבלת היתר הבנייה, ולא על שנה ועשרה חודשים, כפי שחשבו בתחילה.

 

לטענתם, מדובר בזמן לא סביר, בו עליהם לשאת בכפל תשלומי שכר דירה ומשכנתה במהלך הבנייה. בשבוע שעבר הודיע משרד האוצר, כי הושגו הסכמות מול הזוכה במכרז, חברת גינדי החזקות, לפיהן היא תמסור את הדירות לזוכים לאחר שלוש שנים מיום קבלת היתר הבנייה ולא ארבע כפי שהודיע להם לאחרונה החברה.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אחת הזוכות בפרויקט, רינת פלורנטי, סיפרה לאולפן ynet על מפח הנפש. "היו הוראות מכרז ברורות מאוד", אמרה, "ברגע שהיזם מקבל את הקרקע, תוך 22 חודשים מיום קבלת הקרקע, שהיה אמור להיות ב-ינואר 2019 והוקדם לאוגוסט, אנחנו אמורים לקבל טופס 4, ואמורה להסתיים הבניה".

 

"בפועל זה אחרת לגמרי", הוסיפה. "הגענו לכנס של הזוכים לאחר המתנה של תשעה חודשים ושם נאמר לנו שנקבל בעצם את הדירה רק בעוד 50 חודשים, בין 4 ל-4.5 שנים. זה פער מאוד גדול, שבו אנחנו משלמים מדד, כי הדירה צמודה למדד כבר מלפני שנה. אנחנו גם משלמים שכירויות ומגיעים בסופו של דבר כמעט קרוב למחיר השוק".

 

מחאת התושבים הצליחה להביא להודעת האוצר כאמור, אך פלורנטי ציינה כי מדובר בניצחון חלקי בלבד. "הצלחנו לשנות במעט", אמרה, "נתנו לנו אפשרות לקבל את הדירות תוך 36 חודשים, אבל זה גם בהדרגה, שלושה בניינים ועוד שני בניינים חודשיים אחרי".

 

אבל את מתכוונת לגור בבניין.

"אנחנו זוג צעיר עם שני ילדים, אין לי אפשרות לקנות דירה להשקעה, זה בשביל מגורים. מצד שני, 40% מהדירות הדירות הן דירות שישה חדרים. נכון להיום אני מספר 240 ויכול להיות שכשיגיע הרגע לא תהיה לי בכלל דירה לבחור, כי דירת שישה חדרים מעל שני מיליון היא בכלל לא אופציה בשבילי".

 

עו"ד לוזון ציין בהתייחסו למקרה זה: "התאגדות של זוכים ופעילות ביחד בכל פרויקט יכולה להביא להישגים. הרי קבעו להם שהדירות יתאכלסו רק ב-2023 והם פעלו כל הזוכים ביחד, התאגדו, קיימו מאבק מול משרד הבינוי והשיכון ומול הקבלן. אנחנו רואים שלזוכים שפועלים ביחד יש כוח".

 

זכיתם? זה מה שחשוב לדעת

איגוד הזוכים החל לפעול בחודש מרץ האחרון ומונה נכון להיום כ-5,000 נרשמים. לבקשת ynet, לוזון סיפק שורה של פרטים חשובים שכדאי לזוכי ההגרלות לבדוק בטרם יקבלו החלטה:

 

1. ברגע שאתם מוציאים תעודת זכאות למחיר למשתכן - התחילו לאסוף מידע רלוונטי ברשת. אל תחכו לרגע הזכייה בהגרלה.

 

2. אל תסתמכו על מה שהקבלן אומר לכם לגבי ההנחה במחיר הדירה - בדקו את זה בעצמכם באמצעות השוואת מחירים.

 

3. אפשר לנהל משא ומתן על הסכם המכר. רצוי להסתייע בעורך דין שיבדוק שאתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם לפי משרד הבינוי והשיכון ושכל הסעיפים שאתם חותמים עליהם מקובלים וסבירים.

 

4. כדאי לזוכים בכל פרויקט להתאגד ולנהל משא ומתן עם הקבלן ביחד. כזוכים לבד אין לכם הרבה השפעה וכוח, אבל כשאתם פונים לקבלן כקבוצה, יש לכם אפשרות טובה יותר להשפיע.

 

5. היו מעורבים בתהליכי התכנון של הפרויקט והגישו התנגדויות באמצעות אנשי מקצוע מתאימים. יש מקרים שבהם זוכים הצליחו להשפיע בפועל על הליכי התכנון.

 

6. לפני שאתם מגיעים למעמד בחירת הדירה, קבעו גבולות גזרה של מחיר וסוגי דירות שאתם מוכנים ויכולים להרשות לעצמכם לרכוש, בהתחשב בעובדה שתשלמו שכירות במקביל למשכנתא. עוד לפני בחירת הדירה מומלץ לקבל מהבנק אישור עקרוני למשכנתא. אל תקנו בכל מחיר רק כדי לא להפסיד את ההנחה.

 

7. בדקו לבד בעצמכם את מחיר הדירה, אל תסתמכו על החשבון שהקבלן עשה. היו מקרים שקבלנים טעו בחישוב ומחיר הדירה היה נמוך מכפי שהציגו.

 

8. מחיר הדירה שאתם רואים בהסכם הוא לא המחיר הסופי שתשלמו לקבלן - יש להוסיף לו את העלייה במדד תשומות הבנייה. לא ניתן לדעת את הנתון הזה במועד חתימה ההסכם, אבל דעו כי ההפרש מגיע לעשרות אלפי שקלים לדירה.

 

9. כשאתם הולכים לבנק לקחת משכתנא - דרשו שאחוזי המימון ייקבעו לפי מחיר השוק של הדירה שייקבע על ידי שמאי, ולא יהיו לפי מחיר הרכישה שנקבע בהסכם שלכם.

פורסם לראשונה 10/08/2018 08:31

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים